Cât durează colicile la bebeluși?

Cât durează colicile la bebeluși?

Bianca Geica - Redactor Senior

Colicile încep, de obicei, când un bebeluș are aproximativ 2 săptămâni, ating un maxim în jurul a 6 săptămâni și se termină la 4 luni. Deși colicile sunt frecvente, plânsul constant și excesiv este greu de înfruntat. Cu toate acestea, nimic nu durează o veșnicie și există câteva lucruri pe care le poți face pentru a diminua simptomele colicilor și a le ajuta să dispară mai repede.

Află ce sunt colicile, de ce apar, cât durează și cum poți ameliora disconfortul prichindelului tău în această perioadă!

Ce sunt colicile și cum se manifestă?

Colicile sunt o afecțiune relativ frecventă care afectează până la 1 din 4 nou-născuți. De obicei, simptomele apar în primele 6 săptămâni de viață și dispar până la vârsta de 4 luni, deși se pot dura până la 6 luni. Perioada colicilor este marcată de episoade prelungite de plâns fără un motiv evident. Bebelușii care suferă de colici sunt de obicei agitați, au dificultăți în a adormi, refuză să mânânce și elimină frecvent gaze.

femeie care tine un bebelus in brate

Episoadele de colici apar adesea brusc cu un plâns puternic, zgomotos, fără oprire, care durează mai mult de 3 ore pe zi, are loc de mai mult de 3 ori pe săptămână și durează mai mult de 3 săptămâni consecutiv.

Pe lângă plâns, simptomele colicilor includ:

  • Înroșirea feței;
  • Burtica umflată și tare la atingere;
  • Plânsul cu picioarele încolăcite pe burtă;
  • Râgâială frecventă și eliminarea gazelor.

Dacă bebelușul tău are unele sau toate aceste simptome, vorbește cu pediatrul tău pentru a vedea dacă ar putea avea colici. Colicile pot fi diagnosticate doar de către un medic, care va discuta cu tine despre simptomele copilului tău și îi va face un examen fizic.

Cât durează colicile la bebeluși?

Colicile tind să atingă un apogeu în jurul vârstei de 6 săptămâni, iar apoi se ameliorează semnificativ între 3 și 4 luni. Până la vârsta de 4 luni, colicile dispar la 80 și 90% dintre sugari.

Deși experții nu sunt foarte siguri de cauzele colicilor, iată câțiva posibili factori care pot contribui la apariția lor:

Colicile pot apărea atunci când bebelușii sunt sensibili și au probleme de adaptare la viața extrauterină

După naștere, nou-născuții trebuie să se obișnuiască cu luminile, zgomotele puternice și alte lucruri noi din jurul lor. Dar bebelușii au personalități (temperamente) diferite. Unii bebeluși se pot adapta foarte ușor la toate aceste lucruri, pe când alții nu. Plânsul poate fi o modalitate prin care un bebeluș își arată sentimentele în timp ce se obișnuiește cu lumea.

Bebelușii nu se pot calma singuri

Colicile mai pot apărea și din cauza faptului că bebelușii nu se pot calma singuri atunci când se simt frustrați sau copleșiți de ceva anume. Sistemul lor nervos este încă în curs de dezvoltare (este imatur), dar pe măsură ce cresc, micuții sunt mai capabili să își controleze sistemul nervos. Când acest lucru se întâmplă, colicile dispar.

Sunt suprastimulați

Unii experți cred că episoadele lungi de plâns de colici sunt o eliberare fizică pentru bebelușii sensibili. În momentul în care se face seară, spun ei, acești bebeluși nu mai pot suporta mai multe imagini, sunete sau senzații, așa că devin neliniștiți și plâng.

Au probleme la stomac

Alți experți sunt de părere că factorii gastro-intestinali (o alimentație insuficientă sau excesivă sau un sistem digestiv imatur) pot juca un rol în apariția colicilor. Ce poți face este să te asiguri că bebelușul tău nu înghite prea mult aer în timp ce îl alăptezi sau îl hrănești cu biberonul. Acest lucru înseamnă să îl ții în poziție verticală în timp ce îl hrănești, să îl faci să râgâie în mod adecvat și să te asiguri că prinde corect sânul sau că are biberonul potrivit.

o femeie si un bebelus in pat

Colicile pot fi cauzate de un dezechilibru al bacteriilor sănătoase din intestine

Studiile au arătat că bebelușii cu colici au o microfloră intestinală diferită față de cei care nu suferă de colici.

De-a lungul anilor, experții în sănătate au observat că atunci când un bebeluș prezintă simptome de colici, excluzând alte probleme digestive și fizice, cea mai probabilă cauză este o imaturitate a microbiomului sau un dezechilibru intestinal.

Multe dintre bacteriile din intestinul unui nou-născut provin de la mamă. Tipul de naștere este important pentru a determina cât de populat va fi intestinul bebelușului cu bacterii bune. O naștere vaginală expune bebelușul la microflora vaginală a mamei și permite ca intestinul bebelușului să fie bine populat cu bacterii bune. Un copil născut prin cezariană este adus pe lume într-un mediu steril. Prin urmare, acest lucru poate afecta în mod negativ nivelul de bacterii bune din intestin. S-a demonstrat că această mică diferență, diferite tipuri de naștere, are o influență asupra dezvoltării unui sistem imunitar sănătos.

Următorul lucru care influențează sănătatea intestinului este modul în care este hrănit un bebeluș. În primul an de viață, majoritatea bacteriilor intestinale ale bebelușilor alăptați la sân provin din laptele matern. Acesta este un alt motiv pentru care sprijinul pentru mamele care alăptează este atât de valoros, în special după o cezariană. Multe dintre companiile producătoare de formule au inclus acum prebiotice în formulele lor pentru sugari pentru a încerca să remedieze acest dezechilibru.

Microbiomul și colicile. Cum asiguri echilibrul microbiomului bebelușului

Studiile au arătat că probioticele ajută la reducerea simptomelor colicilor la bebelușii alăptați la sân. (Sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă funcționează și în cazul bebelușilor hrăniți cu lapte praf). Probioticele asigură echilibrul microbiomului intestinal, care se găsește în tractul gastrointestinal, iar Omni-Biotic Panda este un probiotic ce conține tulpini bacteriene ce se regăsesc în mod natural în tractul intestinal!

omnibiotic panda

Tulpinile cu rol probiotic care se regăsesc în compoziția Omni-Biotic Panda au rol în corectarea dezechilibrelor imunologice, suplimentul fiind recomandat pentru mamă și copil încă din prima zi de viață.

S-a demonstrat faptul că administrarea Omni-Biotic Panda în timpul ultimelor două luni de sarcină și în primele luni ale copilului, reduce riscul de apariție al tulburărilor specifice vârstei până la vârsta de 3 luni și crește gradul de tolerabilitate din partea copilului. Conține trei tulpini bacteriene (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23) care ajută populația vitală a bacteriilor din intestinele copiilor, precum și la maturizarea echilibrată a sistemului imunitar.

Așadar, nu trebuie să te îngrijorezi atunci când bebelușul tău are colici. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să iei imediat legătura cu medicul pediatru al micuțului tău, care te va îndruma și îți va spune exact ce să faci pentru a ameliora disconfortul provocat de colici.

Întreabă medicul despre Omni-Biotic Panda, care ajută la corectarea dezechilibrelor imunologice atât la mamă, cât și la copil din prima zi de naștere.

Surse foto: Pexels

Surse articol: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/colic
https://www.magicsleepsuit.com/blogs/mss-blog/how-long-does-colic-last
https://www.babycenter.com/baby/crying-colic/colic-in-babies-what-it-is-how-long-it-lasts-and-what-you-ca_77
https://familydoctor.org/condition/colic/
https://omni-biotic.ro/omnibiotic-panda/

Articolul urmator
De ce mamele de bebeluși nu trebuie să își poarte părul desfăcut
De ce mamele de bebeluși nu trebuie să își poarte părul desfăcut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?
    Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?

    Deseori, în timpul sarcinii, ne întâlnim cu evenimente neprevăzute, sângerarea vaginală fiind unul dintre acestea. O întrebare des întâlnită...

    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?
    Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

    Siguranța sănătății rinichilor este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Una dintre problemele cel mai des întâlnite ale rinichilor sunt pietrele la...

    Colicile sugarului și microbiota intestinală
    Colicile sugarului și microbiota intestinală

    Termenul de colici este folosit de obicei pentru a interpreta plânsul prelungit al sugarului în primele 3 luni de viață. Colicile sugarului pot fi definite ca un plâns...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Dana Rogoz: mesaje emoționante despre copiii ei. „Dacă mai durează mult senzația, voi leșina”
    Dana Rogoz: mesaje emoționante despre copiii ei. „Dacă mai durează mult senzația, voi leșina”

    Trebuie să recunoaștem că atunci când vrem să ne luăm porția zilnică de drăgălășenie, mai aruncăm un ochi pe contul de Instagram al Danei Rogoz. Poate te întrebi de...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    © 2024 Qbebe