Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

Bianca Geica - Redactor Senior

Cauți informații despre vaccinul pentru hepatita B? Află tot ce trebuie să știi despre acesta: ce este, cum acționează, când este recomandat și ce reacții adverse pot apărea după administrarea dozelor de vaccin!

Hepatita B este o boală gravă, cauzată de un virus care atacă ficatul. Agentul patogen poate provoca infecție pe toată durata vieții, ciroză (cicatrizare) a ficatului, cancer la ficat, insuficiență hepatică și deces.

Vaccinul împotriva hepatitei B este disponibil pentru toate grupele de vârstă. Este recomandat tuturor sugarilor, tuturor copiilor sau adolescenților cu vârsta mai mică de 19 ani, care nu au fost vaccinați, tuturor adulților cu vârsta cuprinsă între 19 și 59 de ani și adulților cu vârsta de 60 de ani, care au mai mulți factori de risc pentru infecția cu hepatita B. 

persoana care este vaccinata

Ce este vaccinul împotriva hepatitei B și cum acționează

Conform OMS, hepatita B și C provoacă anual, la nivel mondial, peste 1,34 milioane de decese și sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul la ficat. Pentru hepatita C nu există vaccin, în schimb există pentru hepatita B, o boală a ficatului care poate provoca o afecțiune ușoară, ce durează câteva săptămâni (infecția acută cu hepatita B) sau poate duce la o boală gravă, care durează toată viața (infecția cronică cu hepatita B).

Infecția acută cu hepatita B este de scurtă durată și se poate manifesta prin febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, icter (piele sau ochi galbeni, urină închisă la culoare, scaune de culoarea lutului) și dureri la nivelul mușchilor, articulațiilor și stomacului.

Infecția cronică cu hepatita B este o boală pe termen lung, care apare atunci când virusul hepatitei B rămâne în organismul unei persoane. Majoritatea persoanelor care ajung să dezvolte hepatita B cronică nu prezintă simptome, dar este totuși foarte gravă și poate duce la afectarea ficatului (ciroză), cancer la ficat și deces. Persoanele infectate în mod cronic pot transmite virusul hepatitei B altora, chiar dacă nu se simt sau nu par bolnave.

Citește și: Semne care indică o posibilă infecție cu hepatita B

Vaccinul împotriva hepatitei B este folosit pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic B, responsabil de apariția bolii cu același nume. În urma vaccinării, organismul produce anticorpi care acționează ca o barieră protectoare la întâlnirea cu virusul hepatic B.

Când este recomandat vaccinul împotriva hepatitei B

Există mai multe scheme de vaccinare împotriva hepatitei B. La copii, vaccinul împotriva hepatitei B se administrează în patru doze: prima doză în termen de 24 de ore de la naștere, cea de-a doua doză la o lună după prima doză, iar următoarele două doze la 2 luni și la 12 luni după prima injecție.

medic care vaccineaza un bebelus

Vaccinul este recomandat, de asemenea, pentru cei cu vârsta de până la 60 de ani care nu l-au primit anterior și pentru cei cu vârsta de 60 de ani și peste, care prezintă un risc crescut sau care pur și simplu doresc protecția oferită de vaccinare.

De asemenea, vaccinul antihepatic B este recomandat persoanelor care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire cu hepatita B, precum:

  • bebelușii ai căror mame au fost infectate cu hepatita B. Acești copii sunt expuși la virus în timpul nașterii și trebuie să primească vaccinul individual împotriva hepatitei B în termen de 24 de ore de la naștere. Trebuie să li se administreze o altă doză de vaccin individual la 4 săptămâni, iar apoi să urmeze schema de vaccinare. Ar trebui să li se administreze o altă doză de vaccin individual împotriva hepatitei B la vârsta de 12 luni. De asemenea, ei vor fi testați pentru depistarea infecției cu hepatita B în acest moment;
  • persoane cu boli hepatice cronice (pe termen lung) sau cu afecțiuni renale;
  • persoanele cu tulburări de sânge, cum ar fi hemofilia, care primesc transfuzii de sânge;
  • contacte de familie apropiate ale unei persoane cu infecție cronică cu hepatita B;
  • persoane care se ocupă de îngrijirea copiilor și persoane care adoptă copii din țări în care există un risc ridicat de infectare cu hepatita B;
  • persoanele care își injectează droguri;
  • persoanele care își schimbă frecvent partenerii sexuali;
  • deținuții;
  • personalul medical și alte categorii de personal din cadrul serviciilor medicale care pot intra în contact direct cu sânge;
  • lucrătorii din alte medii care pot fi expuși riscului de a se răni cu ace sau de a fi răniți sau mușcați în mod deliberat de pacienți.

Citește și: Hepatita B la copii: cauze, simptome, tratament

Vaccinul împotriva hepatitei B poate fi, de asemenea, recomandat pentru călătoriile în unele părți ale lumii unde riscul de infectare este crescut.

Reacții adverse ce pot apărea după vaccinul împotriva hepatitei B

Vaccinul împotriva hepatitei B este sigur și eficient în prevenirea infecțiilor cu hepatita B. Vaccinurile, ca orice medicament, pot avea, însă, și efecte secundare. Multe persoane care primesc vaccinul împotriva hepatitei B nu au niciun efect secundar. Cele mai frecvente reacții adverse sunt de obicei ușoare, durează 1-2 zile și includ:

  • durere, roșeață sau umflătură la nivelul brațului unde a fost administrată injecția;
  • durere de cap;
  • febră ușoară, sub 38 grade Celsius.

Rareori după administrarea vaccinului antihepatic B pot apărea simptome precum:

  • dureri sau dureri la nivelul articulațiilor, febră sau erupții cutanate sau bătături (pot apărea la câteva zile sau săptămâni după administrarea vaccinului);
  • vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii;
  • confuzie;
  • dificultăți de respirație sau de înghițire;
  • amețeli, stări de leșin sau amețeli atunci când te ridici brusc din poziția culcat sau așezat;
  • urticarie;
  • mâncărimi, în special la nivelul picioarelor sau al mâinilor;
  • slăbiciune musculară;
  • amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor și picioarelor;
  • înroșirea pielii, în special în jurul urechilor;
  • transpirație;
  • umflarea ochilor, a feței sau a părții interioare a nasului;
  • oboseală sau slăbiciune neobișnuită (bruscă și severă).

Dacă după vaccinare apar oricare dintre reacțiile adverse menționate anterior, ia legătura cu un medic.

Unde se face vaccinul împotriva hepatitei B

Vaccinul împotriva hepatitei B se poate cumpăra de la farmacie și trebuie făcut doar de către medic. La copii și adulți, vaccinul împotriva hepatitei B se administrează intramuscular, la nivelul brațului. La bebeluși și copii mici se poate administra prin injectare intramusculară în zona antero-laterală a coapsei.

Ce valabilitate are vaccinul împotriva hepatitei B

Valabilitatea vaccinului este nelimitată odată ce schema de vaccinare împotriva hepatitei B a fost urmată. Așadar, vaccinul antihepatic B durează și oferă protecție unei persoane împotriva hepatitei B toată viața.

Citește și: Hepatita B si sarcina

Surse foto: istockphoto.com, Gustavo Fring | pexels.comImage by jcomp on Freepik

Surse articol: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hepb/index.html
https://www.hepb.org/prevention-and-diagnosis/vaccination/
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/hepatitis-b-vaccine/
https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-details/vaccine-hepatitis-b-vaccine
https://medlineplus.gov/ency/article/007613.htm
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/hepatitis-b-vaccine-intramuscular-route/description/drg-20068700
https://www.catena.ro/vaccin-hepatita-b-cand-se-face-si-cat-dureaza-valabilitatea-vaccinului-antihepatic-b

Articolul urmator
O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”
O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

    Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Atenție! Spanac contaminat cu virusul hepatitei A retras din magazinele Profi din România
    Atenție! Spanac contaminat cu virusul hepatitei A retras din magazinele Profi din România

    Profi retrage de la vânzare un lot de spanac la pungă de 500 de grame din cauza contaminării cu virusul hepatitei A. Anunțul a fost făcut miercuri de Autoritatea Naţională...

    O asistentă din Spania este acuzată că ar fi administrat superficial vaccinurile a zeci de copii. A încurajat părinții să nu-și imunizeze copiii
    O asistentă din Spania este acuzată că ar fi administrat superficial vaccinurile a zeci de copii. A încurajat părinții să nu-și imunizeze copiii

    O asistentă medicală din Spania a fost dată în judecată de zeci de familii după ce această s-a prefăcut că îi tratează pe copiii pe care ar fi trebuit să îi...

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Manifest de mamă: gura lumii nu spune adevărul universal valabil
    Manifest de mamă: gura lumii nu spune adevărul universal valabil

    De când sunt mamă am descoperit un univers paralel în care mulți și-au autoînsușit titulaturi (neavizate) care mai de care mai salvatoare. Mulți în jurul meu au...

    © 2024 Qbebe