Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale

Un bebeluș născut în regiunea Duhok din Irak a atras atenția lumii medicale întrucât s-a născut cu trei organe genitale. Oamenii de știință au afirmat că a fost primul caz al unei persoane cu trei organe genitale distincte. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi la ce concluzii s-a ajuns după examinarea medicală a copilului.

Bebelușul avea trei luni când medicii au constatat că se născuse cu trei organe genitale

Copilul a ajuns la medic după ce părinții săi au realizat că existau două formațiuni din piele la baza scrotului său. Consultându-l, doctorii și-au dat seama că erau două organe genitale ce crescuseră din scrotul bebelușului. Primul se dezvoltase aproape de baza organului primar, iar celălalt apăruse dedesubtul scrotului.

Când au văzut despre ce era vorba, medicii s-au întrebat dacă nu cumva această anomalie apăruse întrucât copilul fusese expus, în timpul sarcinii, la diferite medicamente sau substanțe chimice sau dacă nu se putea vorbi despre un „istoric” în familie de anomalii genetice. S-a aflat că nu era valabilă niciuna dintre aceste ipoteze, bebelușul fiind sănătos. Ceea ce s-a constatat a fost însă că exista o acumulare de lichid în jurul testiculului, pe partea stângă.

bebelus-pregatit-pentru-realizarea-circumciziei

A suferit o intervenție chirurgicală

După ce a fost consultat de mai mulți specialiști, s-a decis ca bebelușul trebuue să fie operat, nu doar pentru eliminarea acumulării de lichid, ci și pentru îndepărtarea formațiunilor suplimentare. Potrivit raportului de caz prezentat în „International Journal of Surgery Case Reports”, cele două excrescențe suplimentare (unul cu lungimea de 2 cm și celălalt cu lungimea de 1 cm) au fost atașate de organul original, folosindu-le un material de sutură special, cu o absorbție treptată. A fost îndepărtată și acumularea de lichid.

Bebelușul s-a refăcut după operație fără probleme, iar la evaluarea post-operatorie de după 1 an s-a sesizat că nu survenise niciun efect advers.

Au mai fost raportate cazuri de persoane cu două organe genitale

Dacă până la acest bebeluș nu au mai fost raportate alte cazuri de persoane născute cu aceeași problemă medicală dar au mai existat cazuri de persoane cu două organe genitale. Acest fenomen poartă numele de difalie și, așa cum s-a precizat și într-un studiu din anul 2003, incidența sa este foarte rară (cam la 1 din 5,5 milioane de nașteri). Oamenii de știință afirmă că se știa de difalie din secolul al XVII-lea și că de atunci în lume nu s-au raportat mai mult de 100 de cazuri.

S-a ajuns la concluzia că fiecare caz de difalie este unic. Spre exemplu, în anumite situații poate fi vorba despre un mic penis suplimentar, iar în alte cazuri s-a semnalat prezența unui al doilea organ complet dezvoltat. De asemenea, s-a adus în prim-plan și următorul aspect: difalia survine în timpul sarcinii, anumiți cercetători considerând că apare încă din timpul săptămânilor 3-6 de sarcină, dar majoritatea cred că de fapt are loc în cea de-a 15-a săptămână.

O altă observație pe care lumea medicală a ținut să o aducă în atenție este și aceasta: de obicei, difalia este asociată și cu alte malformații, precum sunt cele ale vezicii urinare, ale uretrei, ale colonului, cu malformații ano-rectale, cu cele scheletale sau chiar la nivelul inimii.

În privința tratamentului, acesta depinde de prezența sau absența altor anomalii congenitale, dar și de obiectivul de a se asigura, pe cât posibil, un proces normal de urinare, dar și funcția erectilă. Din acest ultim punct de vedere, de-a lungul timpului s-a putut sesiza că funcția erectilă poate fi prezentă atât la un singur organ, cât și la ambele.

Tratamentul pentru difalie este chirurgical, implicând și proceduri de reconstrucție.

Surse: hindawi.com, india.com, iflscience.com, livescience.com, sciencedirect.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Caz unic: o femeie a născut 6 bebeluși în numai nouă minute
  Caz unic: o femeie a născut 6 bebeluși în numai nouă minute

  O femeie însărcinată din statul american Texas a născut 6 bebeluși perfect sănătoși în numai 9 minute!

  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna
  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna

  Premieră medicală! O femeie din Florida, SUA, vaccinată cu prima doză a serului Moderna, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva COVID-19.

  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană
  Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

  O femeie originară din județul Suceava a devenit mamă pentru a opta oară după ce a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama a suferit prima...

  Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată
  Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată

  Brooke Greenberg (din Baltimore, Maryland, SUA) a uimit lumea medicală din întreaga lume întrucât nu a îmbătrânit până la vârsta de 20 de ani,...

  „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă
  „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă

  O mamă a ales să dezvăluie, pe o rețea de socializare, imagini cu băiețelul ei de când acesta s-a născut. Copilul a cântărit la naștere peste 6 kg și a avut o lungime...

  Caz rar în lume: o fetiță s-a născut cu două guri. Află cum a fost posibil
  Caz rar în lume: o fetiță s-a născut cu două guri. Află cum a fost posibil

  Procesul de dezvoltare al bebelușul în timpul sarcinii este uimitor și uneori inexplicabil. Atât de umitor încât o echipă de medicii a rămas fără cuvinte...

  Miracolul vieții: s-a născut cel mai micuț bebeluș din lume!
  Miracolul vieții: s-a născut cel mai micuț bebeluș din lume!

  Un bebeluș născut prematur la numai 24 de săptămâni și-a dorit atât de mult să trăiască, încât a reușit să învingă moartea aproape sigură pe care...

  Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată
  Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată

  În anul 2010, o echipă de arheologi italieni a făcut o descoperire care a uimit lumea. Astfel, într-un mormânt de piatră estimat că datează din secolele 7-8...

  © 2022 Qbebe