Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

Bianca Geica - Redactor Senior

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva acestui virus care provoacă boala diareică acută, cea de-a cincea cauză de mortalitate în rândul copiilor sub 5 ani și principala cauza de spitalizare și deces la copiii sub 1 an.

Infecţia cu rotavirus, cauza numărul 1 de spitalizare și deces la copiii sub 1 an

Într-o postare pe Facebook, Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, atrage atenția asupra faptului că în România încă nu există campanie națională de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus, principala cauza de spitalizare și deces prin boala diareică acută la copiii sub 1 an. Acesta spune că peste 100 de țări din lume au inclus vaccinul împotriva rotavirusului în schemele de vaccinare.

copil care tine mainile pe burta

Dr. Mihai Craiu dezvăluie faptul că boala diareică acută reprezintă cea de-a cincea cauza de mortalitate la copilul cu vârstă sub 5 ani, la nivel global. OMS afirmă că în ultimii 20 de ani mortalitatea la această grupă de copii a scăzut cu 60%, dar încă sunt consemnate anual peste 7 milioane de decese la copilul de 0-14 ani. Majoritea cazurilor ar putea fi prevenite cu ajutorul unui vaccin.

Citește și: Rotavirus la copii: simptome, ingrijire si vaccin

„Boala diareică acută -BDA- (gastroenterită acută) reprezintă a 5a cauză de mortalitate la copilul cu vârstă sub 5 ani, la nivel global. OMS afirmă că în ultimii 20 de ani mortalitatea la această grupă de copii a scăzut cu 60%. Dar încă sunt consemnate anual peste 7 milioane de decese la copilul de 0-14 ani, majoritatea prevenibile”, susține Mihai Craiu. 

Medicul susține că în România încă se prescriu antibiotice pentru infecția cu rotavirus și că nu se mai folosesc la scară largă testele rapide pentru depistarea cauzei bolii diareice acute.

„Despre BDA în România, numai de bine... Încă nu există campanie națională de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus (cauza numărul 1 de spitalizare și deces prin BDA sub 1 an - peste 100 de țari din lume îl au inclus în programul național!), încă se prescriu cantități enorme de antibiotice, inutil (majoritatea BDA sunt maladii virale în România actuală), încă sunt utilizate ineficient strategiile de rehidratare (în prim plan pare a fi rehidratarea pe cale venoasă prin perfuzie, în România și nu cea orală cu soluții electrolitice), încă nu se utilizează pe scară largă testele rapide de detecție a cauzei BDA, încă se oprește alăptarea la sân pentru a prescrie un lapte fără lactoză”, a explicat medicul pediatru.

Citește și: Dr. Mihai Craiu: Rotavirusul poate fi prevenit printr-un simplu vaccin administrat pe gură

Acesta a explicat și cum stau lucrurile peste hotare. În SUA și Canada, de exemplu, unul din 7 copii cu BDA primesc perfuzie la Urgențe.

„Nici la alții nu e perfect. În medie, unul din 7 copii cu BDA primesc perfuzie la Urgențe (în SUA și Canada). Deși în SUA este utilizată mai des perfuzia, numărul de copii ce revin la spital, după vizită inițială nu e mai mic. Iar costurile sunt... că în SUA. Soluția pare simplă - să respectăm protocoalele de diagnostic și tratament. Aceste protocoale sunt că regulile de circulație... Dacă le respectăm scade riscul de accident.”, a menționat dr. Mihai Craiu.

Ce este boala diareică acută și care sunt simptomele

Boala diareică acută este cea mai frecvența tulburare gastrointestinală și principala cauza de deshidratare la copiii sub 5 ani. Putem vorbi de boala diareică acută atunci când copilul are trei sau mai multe scaune apoase pe zi, care persistă de la 7 până la 17 zile sau chiar mai mult.

Adesea această afecțiune este însoțită de simptome precum:

 • febră, mai ales în primele trei zile;
 • vărsături și senzație de greață;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • dureri de burtă;
 • scaune apoase dese, cu sau fără urme de mucus sau firișoare de sânge;
 • senzație de defecație incompletă;
 • anurie (copilul nu poate urina);
 • dureri de cap sau musculare;
 • gură uscată;
 • stare generală de slăbiciune;
 • mâini și picioare reci;
 • respirație sacadată;
 • convulsii.

Principala cauză a diareii acute este infecția gastrointestinală, de natură virală sau bacteriană. Infecția este transmisă pe cale fecal-orală, prin contaminarea alimentelor sau a surselor de apă. Diareea acută mai poate fi cauzată și de unele antibiotice cu spectru larg de acțiune.

De regulă, sistemul imunitar poate învinge singur infecția care a cauzat diareea acută, însă trebuie ajutat cu măsuri simple precum rehidratarea. Medicii recomandă să se evite sucurile de fructe și băuturile carbogazoase, fiindcă pot agrava simptomele.

Însă de departe cel mai bun medicament este prevenția. Igienă strictă, prepararea termică a alimentelor și consumul de apă sunt cele mai eficiente metode prin care putem preveni boala diareică acută. Diareea cauzată de virusuri (cel mai adesea de rotavirusuri) poate fi prevenită prin vaccinare, vaccinul anti-rotavirus având o eficientă de 98%.

În România, vaccinul anti-rotavirus face parte din schemă de vaccinare opțională și se poate face începând cu primele 6 săptămâni de viață. Nu este injectabil, ci se administrează pe cale orală, în două sau trei doze, în funcție de recomandarea medicului. Cea de-a doua doză se administrează la un interval de 4 săptămâni de la prima.

Vaccinul anti-rotavirus trebuie administrat până la vârstă de 6 luni și se găsește în farmacii, de unde poate fi cumpărat doar pe baza de prescripție medicală eliberată de medicul de familie.

Citește și: Ce boli trebuie să facă copiii?

 • Surse: facebook.com, webmd.com, who.int, hse.ie, catena.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă
  Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă

  Umezeala excesivă și vremea capricioasă, alături de redeschiderea colectivitaților pentru cei mici, au dus la o creștere semnificativă a numărului copiilor internați la urgențe,...

  Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii
  Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

  Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti a explicat în cadrul...

  Sintagma „gras și frumos” nu mai există! Dr. Mihai Craiu avertizează părinții despre obezitatea infantilă
  Sintagma „gras și frumos” nu mai există! Dr. Mihai Craiu avertizează părinții despre obezitatea infantilă

  Doctorul pediatru Mihai Craiu avertizează părinții cu privire la o concepție extrem de periculoasă pentru copii: „gras și frumos”. „Sintagma "gras și frumos" nu mai...

  Dr. Mihai Craiu: Rotavirusul poate fi prevenit printr-un simplu vaccin administrat pe gură
  Dr. Mihai Craiu: Rotavirusul poate fi prevenit printr-un simplu vaccin administrat pe gură

  În calitate de părinți vom ajunge să ne întâlnim cu fel de fel de episoade neplăcute - printre care se află și diareea sau vărsăturile. Astăzi, ne oprim alături...

  Medicul Mihai Craiu avertizează, după ce o stewardesă a murit de encefalită rujeoloasă: „Riscurile sunt mari dacă nu faceți asta”
  Medicul Mihai Craiu avertizează, după ce o stewardesă a murit de encefalită rujeoloasă: „Riscurile sunt mari dacă nu faceți asta”

  “O stewardesă de 43 ani, altfel perfect sanatoasă (și mamă a 3 copii), a făcut encefalită rujeoloasă după ce a zburat în martie 2019 de la aeroportul JFK din New York la...

  Medicul Mihai Craiu: Copilul singur crește fără repere și fără model
  Medicul Mihai Craiu: Copilul singur crește fără repere și fără model

  Pe pagina de Facebook intitulată „Spitalul Virtual pentru Copii”, medicul pediatru Mihai Craiu vorbește despre consecințele negative ale faptului că părinții și copiii nu...

  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"
  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"

  Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția părinților cu privire la o afecțiune oftalmologică a copiilor care poate fi ușor observată din fotografiile cu cei mici:

  Dr. Mihai Craiu: Ne vom îngrășa din aer. Poluarea ne îmbolnăvește pe toți, încet și sigur
  Dr. Mihai Craiu: Ne vom îngrășa din aer. Poluarea ne îmbolnăvește pe toți, încet și sigur

  În ultima perioadă cele mai multe știri și îngrijorări cu privire la sănătate au fost legate de coronavirus, însă se pare că alegem să scăpăm din vedere un lucru...

  © 2022 Qbebe