Totul despre convulsiile febrile la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Convulsiile febrile la copii reprezintă o problema de sănătate determinată de creșterea bruscă a temperaturii corporale, fiind adesea cauzate de un virus sau de o bacterie. Ce simptome le însoțesc, ce probleme de sănătate pot ascunde alături de modalități de tratament veți afla în cadrul articolului următor.

Ce sunt convulsiile febrile

Convulsiile febrile (desemnate și convulsii tonico-clonice) constituie crize sau convulsii apărute în urma febrei. Ele sunt determinate de o modificare subită în temperatura corporală a copilului (când depășește 38 grade Celsius) și, chiar dacă de obicei febra indică o infecție localizată in corp, nu presupune în mod obligatoriu existența unei probleme grave de sănătate (febra nu s-a demonstrat a cauza leziuni ale creierului sau ale altor organe). Creierul copiilor este extrem de sensibil la modificări de temperatură, convulsiile apărând cel mai adesea în prima zi de îmbolnăvire.

Majoritatea copiilor care se confruntă cu febră vor experimenta doar un disconfort minor, iar un procent de 1 din 30 din cazuri va prezenta convulsii. În general este vorba de intervalul de vârstă 6 luni -6 ani; conform statisticilor, aceste convulsii afectează 1 din 20 de copii cu vârsta 1-4 ani. Convulsiile febrile nu sunt dăunătoare copilului și nu îi afectează creierul (mai degrabă constituie pentru părinți un motiv de îngrijorare). De asemenea, convulsiile apar o singură dată; unii copii vor experimenta mai multe episoade, de obicei în timpul îmbolnăvirilor care determină febră (infecții ale urechii, răceală sau infecție virală, gripă, varicelă, meningită, amigdalită). Nu există un risc crescut de epilepsie asociat prezenței convulsiilor.

Convulsiile febrile complexe sunt mai rar întâlnite, fiind responsabile pentru 2 din 10 cazuri; prezintă următoarele caracteristici: durează mai mult de 15 minute, simptomele sunt prezente doar pe o parte a corpului (convulsie parțială sau focală), apare o altă convulsie în decurs de 24 de ore sau în timpul aceleiași afecțiuni, copilul nu-și revine complet în interval de 1 oră.

convulsii febrile la copii

Citește și: Febra la copii  

Febra la bebelusi 

Simptome ale convulsiilor febrile la copii

În timpul unei convulsii febrile pot apărea următoarele simptome: copilul își va pierde treptat starea de conștiență (dacă se află în picioare va cădea), mușchii (corpul, brațele și picioarele) i se pot rigidiza sau tresări, capul îi cade pe spate, fața poate dobândi un aspect roșu sau albăstrui (întâmpină probleme cu respirația), convulsiile pot dura mai multe minute. Uneori copilul poate plânge sau se poate tângui, poate vomita sau își poate înghiți limba și chiar poate elimina urină. Când mișcările vor înceta (în decurs de câteva minute), copilul își va redobândi treptat conștiența și aspectul fizic uzual, dar probabil va rămâne ulterior somnoros sau irascibil.

Riscul de a dezvolta convulsii febrile poate fi transmis pe cale ereditară (dacă un părinte a avut în copilărie, riscul crește cu 10-20%, dacă ambii părinți au avut, riscul crește cu 20-30 %), există o predispoziție genetică, copilul suferă îmbolnăviri frecvente ce implică temperaturi ridicate, prima convulsie a fost însoțită de o temperatură corporală relativ redusă (sub 39 grade Celsius). 1 din 1000 copii poate prezenta o convulsie febrilă drept urmare a administrării vaccinului ROR (rujeolă, oreion, rubeolă)- simptomele apar la distanță de 8-10 zile după administrare și sunt cauzate de componenta de oreion a vaccinului.

Investigații clinice

În situația unei convulsii febrile tipice, examinarea medicală decurge de obicei în mod standard. Cel mai adesea copilul nici nu va avea nevoie de o investigație amănunțită ce implică EEG (electroencefalogramă), tomografie craniană și puncție lombară.

Teste suplimentare se impun dacă: copilul este mai mic de 9 luni sau mai mare de 5 ani, suferă o tulburare a creierului/nervilor/de dezvoltare, a avut o convulsie doar într-o parte a corpului, a avut o convulsie care a durat mai mult de 15 minute, a avut mai mult de 1 convulsie în 24 ore, sunt relevate anomalii în urma examinării medicale.

convulsii febrile la copii

Tratamentul convulsiilor febrile la copii

Nu există niciun mod în care puteți opri convulsiile. Este important însă să țineți cont de următoarele:
- Păstrați-vă calmul, nu va panicați
- Așezați copilul pe o suprafață moale, întins pe o parte sau pe spate
- Nu-i restricționați mișcările
- Nu introduceți nimic în gură (nici antitermice pe durata convulsiilor), inclusiv degete. Copilul se poate îneca sau își poate înghiți limba
- Încercați să scădeți temperatura corpului îndepărtându-i hainele și instalând un ventilator; nu folosiți gheață și nu introduceți copilul în baie. Dacă începe să tremure acoperiți-l cu un cearșaf subțire pentru a încetini răcirea corpului (frisoanele sunt modul în care corpul încearcă să crească temperatura când este expus la aer rece sau apă)
- Încercați să urmăriți exact ce se întâmplă, astfel încât să puteți descrie simptomele și evoluția ulterior medicului
- Cronometrați durata convulsiei

Trebuie să apelați de urgență la ambulanță dacă: convulsia durează mai mult de 5 minute, copilul nu se trezește când convulsia se oprește, copilul are un aspect general bolnăvicios când convulsia încetează
Dacă convulsia înceteaza în mai puțin de 5 minute: trebuie să apelați în orice caz la medic, mai ales dacă copilul nu se simțea bine încă de dinainte de convulsie. Pentru a-l transporta cu mașina este bine să aveți alături un însoțitor care să-i poarte copilului de grijă.

În ceea ce privește febra, aceasta constituie de fapt modalitatea naturală a corpului de a reacționa față de o infecție, prin urmare nu este întotdeauna necesară scăderea acesteia. Tratarea sa cu paracetamol sau ibuprofen nu împiedică apariția unei convulsii febrile, însă este indicat să preveniți, dacă este posibil, creșterea exagerată a temperaturii corporale (copilul nu trebuie să fie îmbrăcat excesiv, temperatura camerei să nu fie crescută și să fie hidratat). Pentru copiii cu istoric de convulsii febrile, părinții le pot oferi midazolam (medicament cu administrare orală). În orice caz, dacă cel mic/cea mică nu pare să se simtă bine, trebuie să apelați la sfatul medicului.

După încetarea crizelor convulsive (mai ales a celor de lungă durată), copiii trebuie monitorizați în cadrul unei instituții medicale pentru o perioadă de timp; scopul măsurii constă în identificarea cauzei și monitorizarea evoluției. De reținut faptul că rareori convulsiile febrile au legătură cu tulburări de tip epileptic (deși pot semăna); convulsiile care durează mai mult de 15 minute nu au legătură cu febra.

Este posibil să observați o oarecare irascibilitate timp de câteva zile, însă aceasta nu va împiedica rutina uzuală (inclusiv culcarea copilului în propriul pat). Majoritatea copiilor care se confruntă cu crize convulsive nu prezintă probleme de sănătate pe termen lung (nu există dovezi științifice că ar putea cauza deces, leziuni cerebrale, epilepsie, reducerea IQ-ului sau probleme în învățare); cei mici se vor dezvolta corespunzător vârstei, iar crizele dispar de la sine după 6 ani (dacă nu este vorba de o afecțiune cronică). În cazul în care crizele convulsive se repetă, se impune examinarea de către un medic specialist.

Surse:

www.cyh.com; www.rch.org.au; www.netdoctor.co.uk; www.nlm.nih.gov; www.nhs.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am devenit o familie poliamoroasă după șapte ani de căsnicie și doi copii: „Totul s-a întâmplat natural”
  Am devenit o familie poliamoroasă după șapte ani de căsnicie și doi copii: „Totul s-a întâmplat natural”

  În ultimii ani, auzim tot mai des despre cupluri care hotărăsc să devină „trupluri”, intrând în relații poliamoroase. O asemenea alegere au făcut și doi...

  Primăvara Porţilor Deschise: deschişi să aflaţi totul despre cursurile de engleză şi germană pentru copii?
  Primăvara Porţilor Deschise: deschişi să aflaţi totul despre cursurile de engleză şi germană pentru copii?

  La English Kids Academy, primim zilnic o avalanşă de întrebări, pe toate canalele de comunicare (pe paginile de Facebook şi Instagram, telefonic, prin email). Unele...

  Copiii se intorc la sat. În Ciugud se construiește o nouă școală smart. Imaginile spun totul!
  Copiii se intorc la sat. În Ciugud se construiește o nouă școală smart. Imaginile spun totul!

  Acum ceva timp îți dezvaluiam cum arată prima școală smart de stat din România, care culmea, nu se află într-un oraș mare, ci într-o comună. În comuna...

  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

  La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

  Gina Pistol a avut o copilărie grea: „Oamenii au impresia că am obținut totul ușor. N-am fost crescută în puf”
  Gina Pistol a avut o copilărie grea: „Oamenii au impresia că am obținut totul ușor. N-am fost crescută în puf”

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi și-a îndeplinit de curând și visul de a deveni mamă. Având o prezență în showbiz de peste 15 ani, Gina Pistol nu...

  Încă o gravidă în showbizul românesc. A reuşit să ţină totul secret timp de 6 luni
  Încă o gravidă în showbizul românesc. A reuşit să ţină totul secret timp de 6 luni

  O prezentatoare de la unul dintre cele mai cunoscute posturi de televiziune de la noi a anunţat recent că aşteaptă primul ei copil. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum a...

  Anna Lesko izbucnește: ”Am văzut negru în fața ochilor. Totul până la copilul meu!”
  Anna Lesko izbucnește: ”Am văzut negru în fața ochilor. Totul până la copilul meu!”

  Este una dintre cele mai frumoase și focoase vedete din România, dar și o mama devotată, care ar face orice pentru copilul ei. Anna Lesko are un băiețel de 6 ani, pe care...

  Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
  Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

  Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

  © 2023 Qbebe