Ochii bebelușului: probleme și rezvolvări

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ochii unui bebeluș sunt extrem de sensibili și pot cauza motive de îngrijorare unui proaspăt părinte. Îți explicăm în continuare care sunt cele mai des întâlnite probleme cu aceștia, precum și simptomele care trebuie urmărite și modul de rezolvare pentru fiecare în parte.

Ce trebuie să știi cu privire la ochii bebelușului tău?

Un nou-născut nu acordă prea multă atenție lumii înconjurătoare, dar la vârsta de aproximativ 6-8 săptămâni va începe să își focalizeze atenția asupra unui obiect și îi va urmări mișcarea. Astfel, el poate urmări o lumină cu ajutorul ochilor și se poate răsuci către luminile puternice. La început poate să distingă doar obiectele din imediata apropiere și se poate concentra cel mai bine asupra obiectelor aflate la o distanță de 25 cm de față. Vederea lui se îmbunătățește în decursul primelor 3 luni de viață; prin urmare nu trebuie să te îngrijorezi dacă nou-născutul tău pare să nu vadă jucăriile agățate deasupra pătuțului său; abilitatea sa de focalizare se va îmbunătăți și va vedea la fel de bine ca și adulții odată cu trecerea timpului.
În mod cu adevărat surprinzător, medicii vor fi capabili să determine dacă există vreo problemă semnificativă cu vederea la scurt timp după naștere. Cel mai adesea părinții sunt preocupați dacă ochii bebelușului își modifică culoarea, dacă există inflamație sau scurgere din aceștia sau dacă există vreo problemă cu alinierea lor corectă.

ochii bebelusului

Cauze pentru problemele cu ochii bebelușului

Unii bebeluși vin pe lume cu conjuctivită, pe care au contactat-o când au trecut prin canalul vaginal. Alți bebeluși se nasc cu un canal lacrimal înfundat (care poate conduce la o infecție la nivelul ochilor pe măsură ce lacrimile se acumulează) sau cu probleme în mușchii mici din jurul ochiului care pot conduce la o proastă aliniere a ochiului sau la un dezechilibru în vedere. În cazul în care bebelușul tău a dezvoltat icter neonatal (o afecțiune extrem de frecventă după naștere, caracterizată prin colorația galbenă a pielii și a mucoaselor) poți observa că și ochii săi dobândesc o ușoară nuanță gălbuie.

Probleme cu ochii bebelușului

Hemoragie subconjuctivală - un număr de bebeluși vin pe lume cu o problemă care îngrijorează mulți părinți - partea albă dintr-unul ochi sau din ambii pare complet roșie. Această situație apare când sângele se scurge sub învelișul globului ocular ca urmare a traumei nașterii. Este inofensivă, fiind similară unei vânătăi, dispărând în decurs de câteva zile (nu necesită intervenție medicală)
Vedere necoordonată - ochii nou-născutului pot să nu fie bine coordonați la început, aceștia mișcându-se independent unul de altul, ceea ce este perfect normal. Durează un timp ca nou-născutul să învețe să își folosească ochii și să își fortifice musculatura ochilor. Problema ar trebui să se rezvolve de la sine până la împlinirea vârstei de 3 luni. Dacă până la acest moment bebelușul tău încă are probleme cu coordonarea ochilor, asigură-te că prezinți acest aspect medicului
Vedere încrucișată - uneori pliurile suplimentare de piele din colțul interior al ochilor poate face ca ochii să pară că privesc încrucișat. Pe măsură ce bebelușul crește, pliurile se retractează iar ochii vor părea corect distanțați. Unii bebeluși prezintă cu adevărat strabism (vedere încrucișată), care necesită o intervenție timpurie. În cazul în care copilul tău are 4 luni sau mai mult și prezintă vedere încrucișată în mod frecvent sau dacă aceasta apare la aceeași oră din zi în timpul aceleiași activități, este necesar un examen oftalmologic. Ignorarea vederii încrucișate poate conduce la o afecțiune denumită ambliopie sau ochi leneș - copilul se bazează în principal pe un singur ochi, iar ochiul nefolosit se slăbește
Ochi înlăcrimați - la început nou-născuții nu au capacitatea de a produce lacrimi când plâng. Această abilitate se dezvoltă către sfârșitul primei luni de viață. În preajma acestui moment, unii nou-născuți prezintă un canal lacrimal blocat (un blocaj pe traseul care transportă lacrimile de la ochi la nas). Ochiul poate părea în permanență înlăcrimat, cu lacrimi care se împrăștie în diverse momente și se scurg pe obrajii copilului, chiar și atunci când bebelușul nu plânge. De obicei ochiul nu este roșu, iar pleoapa nu este inflamată. Un canal lacrimal înfundat se remediază de obicei până la finalul primului an de viață (pentru un procent mai mare de 90% dintre bebeluși), dar medicul poate să îți recomande să efectuezi un masaj în colțul interior al ochiului sau să aplici o compresă călduță; dacă observi formarea unei cruste la trezirea din somn șterge-o cu ajutorul unui tampon din bumbac. Cu toate acestea, dacă ochiul devine roșu sau inflamat sau dacă observi scurgeri purulente și formarea unei cruste pe întreaga durată a zilei, poate fi un semn de infecție și necesită un consult medical specializat. În cazul în care blocajul canalului lacrimal persistă mai mult de un an, un oftalmolog poate fi necesar pentru a rezolva situația.
Infecție - în cazul în care partea albă dintr-un ochi sau din ambii ochi ai bebelușului tău dobândește o culoare roșie și observi cruste sau scurgeri purulente, poate fi vorba despre conjunctivită, o infecție bacteriană contagioasă și trebuie să apelezi de urgență la medic. Există și situații în care se poate inflama și pleoapa precum și porțiunea dinspre nas. Aplicarea unui unguent topic ameliorează afecțiunea în decurs de câteva zile (doar la recomandarea medicului).

ochii bebelusului

Motive de îngrijorare pentru ochii bebelușului

Atâta vreme cât respecți controalele medicale de rutină ale bebelușului, medicul pediatru va observa și va ține sub control eventuale probleme de sănătate. Însă dacă bebelușul tău se confruntă cu probleme de coordonare a musculaturii oculare chiar după vârsta de 4 luni, trebuie să discuți cu medicul pentru a elimina posibilitatea unei probleme neurologice sau musculare. De reținut faptul că orice scurgere colorată din ochi (verde, galbenă) necesită un control medical pentru a exclude infecția.

Dacă unele situații pot fi remediate prin masaj, comprese sau pur și simplu printr-o igienă riguroasă, există și cazuri în care se impune intervenția medicului. Nu administra niciun fel de picături sau creme la nivelul ochilor fără recomandarea medicului.

Citește și:Ochii bebelusului: etape de dezvoltare si ingrijire 

Surse: www.thebump.com; www.parenting.com; www.aboutkidshealth.ca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce se umflă ochii la copii: cauze, tratament și prevenție
  De ce se umflă ochii la copii: cauze, tratament și prevenție

  Ochii la copii pot să se umfle din cauze diverse, începând de la bacterii și virusuri și terminând cu factori externi precum vânt sau alergeni. De multe ori se...

  La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia
  La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia

  Mă uit la ea și văd acolo un an și jumătate de școală online, un an și jumătate de pandemie în care toate rânduielile tuturor și implicit ale noastre au fost date peste...

  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"
  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"

  Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția părinților cu privire la o afecțiune oftalmologică a copiilor care poate fi ușor observată din fotografiile cu cei mici:

  O femeie de 68 de ani și-a văzut visul cu ochii: a născut o pereche de gemeni
  O femeie de 68 de ani și-a văzut visul cu ochii: a născut o pereche de gemeni

  O femeie în vârstă de 68 de ani și-a văzut visul îndeplinindu-se cu ochii, devenind mamă!

  Cele mai arogante zodii. Își dau ochii peste cap la orice
  Cele mai arogante zodii. Își dau ochii peste cap la orice

  Există o linie fină între încrederea în sine și aroganță, linie pe care unii nativi o depășesc frecvent, uneori fără să își dea seama, alteori voit. Sunt...

  Priviți ochii acestui copil: a tușit până a leșinat! Avertisment de la Dr. Mihai Craiu
  Priviți ochii acestui copil: a tușit până a leșinat! Avertisment de la Dr. Mihai Craiu

  Dr. Mihai Craiu lansează un nou avertisment pentru toți părinții, subliniind încă o dată cât este de important să ne vaccinăm copiii!

  Fetița cu ochii de căprioară! Frumusețea ei neobișnuită ascunde, de fapt, o poveste tristă
  Fetița cu ochii de căprioară! Frumusețea ei neobișnuită ascunde, de fapt, o poveste tristă

  O fetiță din SUA este admirată pentru ochii ei mari și expresivi. Puțini știu, însă, că în spatele acestor ochi superbi de căprioară se ascunde o poveste foarte...

  Copilul meu nu era, de fapt, mofturos. Se stingea sub ochii mei fără să știu
  Copilul meu nu era, de fapt, mofturos. Se stingea sub ochii mei fără să știu

  Să-i asiguri copilului tău tranziția spre o alimentație cât mai diversificată este una dintre cele mai mari provocări din primii săi ani de viață. Te gândești permanent...

  © 2022 Qbebe