Ce este retinopatia de prematuritate? Boala nou-născuților care duce la orbire

Irina Olteanu - Redactor Senior

Retinopatia de prematuritate este o afecțiune care poate conduce la pierderea vederii în cazurile grave, ce afectează bebelușii nascuți prematur sau cei care cântăresc mai puțin de 1250 de grame la naștere. Iată din ce motive apare, care sunt factorii de risc, precum și metodele potrivite de tratament.

Ce este retinopatia de prematuritate și din ce cauze apare

Retinopatia de prematuritate este o boală cauzată de dezvoltarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul retinei în cazul bebelușilor prematuri, ce poate conduce la pierderea vederii. Retina este stratul interior al ochiului care primește lumină și o transformă în mesaje vizuale transmise către creier. Atunci când un bebeluș se naște prematur, vasele de sânge retiniene pot să se dezvolte anormal. Majoritatea cazurilor de retinopatie de prematuritate se remediază fără a cauza leziuni ale retinei. În situațiile grave, poate conduce la retragerea sau detașarea retinei de peretele ocular și posibil pierderea vederii. Cel mai ridicat risc îl prezintă bebelușii cu 1250 de grame sau mai puțin sau care vin pe lume înainte de 31 de săptămâni gestaționale. Astfel, greutatea la naștere si vârsta gestațională sunt cei mai importanți factori de risc pentru forma gravă. Alți factori asociați includ anemia, greutatea redusă la naștere, transfuzia sanguină, stresul respirator, dificultățile în respirație și starea generală de sănatate a bebelusului. Există cercetări în sensul corelării factorilor de creștere din sânge și retinopatia de prematuritate. Monitorizarea îndeaproape a scăzut impactul utilizării oxigenului ca factor de risc (un nivel ușor nu afectează gravitatea retinopatiei de prematuritate).

Din punct de vedere statistic, doar la nivelul SUA se nac aproximativ 3.9 miliarde de copii în fiecare an. Iar 14 000 sunt afectați de retinopatia de prematuritate și 90% dintre cei afectați au doar o formă ușoară. Aproximativ 1100-1500 dezvoltă boala sub formă gravă și necesită tratament medical, iar 400-600 de bebeluși în fiecare an ajung să își piardă vederea în urma afecțiunii în SUA. Afecțiunea, diagnosticată prima dată în 1942, apare de obicei la ambii ochi și este una dintre cele mai comune cauze de pierdere a vederii în copilărie și poate conduce la probleme ale vederii pe durata întregii vieți.

retinopatia de prematuritate

Diagnostic

Medicul oftalmolog este cel care identifică retinopatia de prematuritate. Trebuie subliniat faptul că nu prezintă simptome când apare la un nou-născut și singurul mod de a o depista este printr-o examinare oculară de către un specialist. Ochii copilului sunt examinați după ce pupilele sunt dilatate cu picături speciale. Există cercetări active care evaluează eficacitatea fotografiei digitale pentru diagnosticul retinopatiei de prematuritate. Bebelușii care cântăresc mai puțin de 1500 grame și cu vârsta mai mică de 31 săptămâni trec printr-o examinare oculară pentru a monitoriza apariția retinopatiei de prematuritate.
Din punct de vedere medical, retinopatia de prematuritate este descrisă de localizarea în ochi, de gravitatea (stadiul bolii) și de aspectul vaselor retiniene.
Stadiul 1 - creștere ușor anormală a vaselor de sânge. Mulți copii care dezvoltă acest stadiu își ameliorează starea fără tratament și ajung chiar să vadă normal. Afecțiunea se remediază de la sine fără evoluție suplimentară.
Stadiul 2 - creștere moderat anormală a vaselor de sânge. Mulți copii care dezvoltă stadiul 2 își ameliorează starea fără tratament și ajung eventual să aibă o vedere normală. Boala se remediază de la sine fără tratament suplimentar.
Stadiul 3 - creștere anormală gravă a vaselor de sânge. Vasele de sânge anormale cresc către centrul ochiului în loc să urmeze tiparul normal de creștere de-a lungul suprafeței retinei. Unii copii care dezvoltă stadiul 3 își ameliorează starea fără tratament și eventual ajung la vedere normală. Cu toate acestea, când copiii au un anumit grad și apare factorul plus, tratamentul este luat în considerare (vasele de sânge din retină s-au mărit și răsucit, indicând o agravare a bolii). Tratamentul are o șansă mare să prevină detașarea retiniană.
Stadiul 4 - retină parțial detașată. Tracțiunea cauzată de cicatricea produsă de sângerare, vasele anormale îndepărtează retina de peretele ochiului.
Stadiul 5 - retina complet detașată și finalul stadiului bolii. Dacă ochiul este lăsat la acest stadiu, bebelușul poate să sufere o afectare gravă a vederii și chiar pierderea vederii.

retinopatia de prematuritate

Tratament pentru retinopatia de prematuritate

Atunci când retinopatia de prematuritate ajunge la un anumit nivel de gravitate, denumit tipul 1, potențialul pentru detașare retiniană și pierdere posibilă permanentă a vederii devine suficient de mare pentru a lua în considerare tratamentul cu laser. Ochii care dezvoltă această boală au tipul 1 de retinopatie și sunt de obicei tratați. 

Odată ce este stabilit tratamentul necesar, există două opțiuni. Prima presupune ablație cu laser, care este aplicată de obicei porțiunii imature a retinei. Această metodă de tratament a fost implementată de mai mulți ani și este în continuare cea mai comună. Mulți ani a fost folosită crioterapia, care presupune temperaturi de îngheț pentru a cicatriza retina și a stopa dezvoltarea vaselor anormale de sânge.

A doua metodă de tratament implică injectarea medicației în ochi. Aceste medicamente pot fi folosite ca alternativă sau în plus față de tratamentul cu laser; sunt un tratament recent și deși rezultatele sunt încurajatoare, se impun cercetări suplimentare pentru a determina efectele adverse pe termen lung și a evalua recurența retinopatiei de prematuritate. Rezultatele tratamentului cu medicamente sau laser este de obicei favorabil, fiind însoțit de dispariția vaselor de sânge anormale și remedierea bolii în stadiul agravat. În pofida diagnosticului precis și a tratamentului cu laser oportun, retinopatia de prematuritate continuă uneori să se agraveze, iar retina se depărtează de spatele ochiului. Ochii cu detașare retiniană cauzată de retinopatie de prematuritate au în general o prognoză vizuală redusă. Detașarea retinei poate fi tratată cu vitrectomie și/sau procedură de intervenție sclerală. În pofida tratamentului optim, unii bebeluși cu retinopatie de prematuritate ajung la pierdere gravă și chiar permanentă a vederii.


Surse: https://nei.nih.gov; www.aapos.org; www.aao.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Îngerul copiilor de la Marie Curie! El este medicul care salvează viețile nou-născuților!
  Îngerul copiilor de la Marie Curie! El este medicul care salvează viețile nou-născuților!

  Într-un sistem medical care stă să moară, el s-a remarcat în mod pozitiv; el este cel cărora trebuie să îi mulțumim, fiindcă mulți dintre copiii noștri duc astăzi...

  Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
  Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

  Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

  Prematuritate. Încotro
  Prematuritate. Încotro

  An de an se înregistrează un număr considerabil de copii care se nasc prematur. Bucureștiul înregistrează cel mai mare număr de nașteri premature, fiind înregistrați...

  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

  Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

  O boală veche afectează din nou bebelușii! În ultimii ani cazurile au crescut cu 235%
  O boală veche afectează din nou bebelușii! În ultimii ani cazurile au crescut cu 235%

  Rata sifilisului este în creștere în Statele Unite - și afectează mamele și copiii. Săptămâna aceasta, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au...

  O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?
  O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?

  Specialiști din cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții au calculat că o familie ce trăiește în mediul urban și care are doi copii ar putea duce un trai decent...

  Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
  Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

  Hannah Wood este mama unei fetițe de 7 ani despre care se crede că este singura din lumea care suferă de o mutație genetică ce determină o întârziere a dezvoltării și...

  10 nou-născuți depistați cu coronavirus la Timișoara. O anchetă este în desfășurare
  10 nou-născuți depistați cu coronavirus la Timișoara. O anchetă este în desfășurare

  Cu toate că până în prezent categoria vârstnicilor s-a dovedit cea mai afectată de epidemia de coronavirus, nu poate fi neglijat impactul pe care îl poate avea...

  © 2022 Qbebe