Somn agitat la bebeluși

Irina Olteanu - Redactor Senior

Somnul agitat la bebeluși constituie una dintre situațiile extrem de stresante pentru proaspeții părinți. Adevărul este, iată, că acest lucru este unul perfect normal și că ciclurile de somn-trezire la nou-născuți, în special, sunt unele atipice. Mai multe informații despre acest subiect, precum și sfaturi pentru un somn liniștit aflați în continuare.

Informațiile despre somnul bebelușilor

Conform studiilor științifice desfășurate în domeniu, un procent de 25-30% dintre toți copiii de vârstă mică se confruntă cu o problemă de somn. În cercetarea de amploare din SUA desfășurată de către Fundația Națională pentru Somn s-a relevat că 2/3 din copiii cu vârsta de maxim 10 ani au întâmpinat o formă de tulburare a somnului; iar părinții acestora, în consecință, au fost privați de aproximativ 200 ore de somn pe an. Psihologul din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia, Jodi Mindell, consideră că problema este una universală.

Iată ce se întâmplă de fapt. Deși pentru proaspeții părinți somnul unui nou-născut poate părea complet dezorganizat, se întâmplă acest lucru deoarece bebelușul doarme în reprize scurte care variază de la 30 minute la 4 ore și la intervale aleatorii care se întind pe durata zilei și a nopții. În plus, nou-născuții se trezesc extrem de ușor deoarece o mare parte din perioada de somn este una activă, un stadiu de somn superficial caracterizat de mișcari ale pleoapelor, respirație neregulată, mișcări ale corpului ocazionale și sunete (mormăieli sau plânset scurt). În cele din urmă, nou-născuții variază foarte mult în ceea ce privește durata totală de timp petrecută dormind; astfel, în primele zile de viață un nou-născut doarme în mod normal între 16-18 ore pe zi (Iglowstein et al 2002), iar până la 4 săptămâni un nou-născut ajunge la 14 ore de somn. Există însă și excepții, astfel unii bebeluși de 1 lună dormind doar 9 ore, în timp ce alții ajung la 19 ore din 24. Nu poate fi formulată o regulă și nu înseamnă că bebelușul vostru are o problemă (dacă pare sănătos și medicul pediatru confirmă, un copil normal deviază mai multe ore de la durata medie a orelor de somn).

Un somn prea îndelungat sau dimpotrivă unul prea scurt nu este de altfel de dorit pentru nou-născuți care au nevoie să se hrănească la interval de câteva ore pentru a crește și a se dezvolta corespunzător. Pe măsură ce se măresc, cresc în greutate și mănâncă mai mult la fiecare masă; automat vor dormi mai bine și un timp mai îndelungat. În acest sens, deși nu veți putea modifica tiparele de somn ale bebelușilor, stabilirea unor rutine de somn poate contribui semnificativ la o odihnă suficientă.

Citește și: 8 lucruri despre somnul bebelusului pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie 

somn agitat la bebelusi

De ce apare somnul agitat la bebeluși

Un somn agitat la bebeluși poate fi cauzat de o problemă în comportament sau chiar de o tulburare de somn precum apneea în somn sau narcolepsia. De asemenea, pragurile în dezvoltare precum mersul de-a bușilea, ridicatul în picioare și mersul pot dispune la rândul lor de un impact asupra somnului, fie înainte, fie după dobândirea noii aptitudini.

Citește și: De ce copilul se trezeste plangand? 

Identificarea unui somn agitat la bebeluși

Pentru nou-născuți (prima lună de viață) durata medie de somn este de 16 ore zilnic, la vârsta de 3 luni ajungând la 15 ore (reprizele de somn nu sunt guvernate de ritmurile circadiene care se instalează în decurs de aproximativ 12 săptămâni de la naștere datorită producției tardive de melatonină). Ciclurile de somn, după cum am menționat, constau de obicei într-un interval de numai 40-60 minute (bebelușii au un somn din care se pot trezi cu ușurință). Majoritatea copiilor cu vârsta între 3 luni-10 ani au nevoie de 10-12 ore de somn neîntrerupt pe noapte, conform experților și până la 9 luni se vor trezi cel puțin o dată pe noapte. Bebelușii și preșcolarii necesită în plus câteva sieste diurne, primii petrecând mai mult timp dormind decât în stare de trezire. Până la vârsta de 4-5 ani majoritatea copiilor nu mai dorm după-amiaza. Însă fiecare copil este diferit și chiar și cei care au dormit în trecut bine pe perioada nopții pot începe să se confrunte cu probleme.

Iată și ce simptome ale lipsei de somn manifestă bebelușii: frecatul ochilor, prezența cearcănelor sau trasul de urechi.

somn agitat la bebelusi

Sfaturi 

Problema principală care apare este că bebelușii suprastimulați, epuizați se vor împotrivi somnului și pot fi dificil de liniștit. Observând semnalele transmise de cei mici puteți crea o rutină de somn în baza tiparelor sale. Încercați să respectați orele de siestă și de culcare și încheiați ziua cu o rutină consistentă precum o baie alături de povești sau cântece.

Este important ca tot ceea ce faceți să îi ajute să facă diferența dintre somnul de noapte și cel de zi. Deși bebelușii își ajustează de obicei tiparul de somn și de trezire de la sine în decursul primelor săptămâni de viață, pediatrul Alan Green sugerează că puteți accelera procesul de adaptare prin modificarea stimulilor din mediul înconjurător. Astfel, păstrați casa luminată puternic în cursul zilei și joaca activă, iar în timpul nopții vorbiți încet și mențineți la nivel redus/minim interacțiunile cu copilul (încercați să schimbați scutecul și să îl hrăniți fără a intra în contact vizual sau a deschide luminile). De asemenea, creați un mediu care să contribuie la îmbunătățirea tiparelor de somn, folosind o sursă de zgomot alb pentru a camufla zgomotele casnice și vocile. Montați draperii/jaluzele la ferestre și, pentru siguranța bebelușului, îndepărtați obiectele din pătuțul copilului (păturici, perne, jucării).

Specialiștii Universității din Illinois sugerează să așteptați câteva minute înainte de răspunde la chemarea bebelușului din timpul nopții; dacă plânge mai mult de 5 minute sau plânge mai puternic, trebuie să interveniți pentru a-l liniști. Psihologul din cadrul Spitalului de Copii din PhiladelphiaJodi Mindell, recomandă următoarele intervenții în decurs de 6 săptămâni de la naștere: un orar de somn (stabilirea unei ore de culcare, de trezire și pentru sieste), o rutină de culcare și adormirea copilului când este somnolent dar încă treaz. Activitățile de dinainte de culcare nu trebuie să exceadă 3-4 ore. Prin câteva modificări simple se pot realiza îmbunătățiri semnificative.

Citește și: 6 trucuri eficiente pentru somnul linistit al bebelusului tau 

De reținut

Agitația reprezintă o componentă naturală a rutinei de somn a bebelușului. Este de fapt o parte din procesul de învățare de a se autocalma. Plânsul este modalitatea bebelușului de a comunica și nu înseamnă neapărat că este nefericit. Nu în ultimul rând, faptul că cel mic și-a creat o rutină de somn-trezire, nu înseamnă că aceasta nu poate fi perturbată de erupția dentară, îmbolnăvire, o călătorie sau o mutare.

Surse: 

www.livestrong.com; http://babysleepwhisperer.com; www.parentingscience.com; www.whattoexpect.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor
    Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor

    Atunci când nimic nu mai pare de ajutor, sunetele albe se pot dovedi soluția de care are nevoie bebelușul tău pentru un somn odihnitor. Află în continuare cum funcționează...

    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

    Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest...

    Bebe este agitat? Uite cum calmezi crizele de agitație la copii
    Bebe este agitat? Uite cum calmezi crizele de agitație la copii

    Orice mămică se îngrijorează atunci când bebelușul devine agitat și încearcă tot felul de metode pentru a-l liniști. Adevărul este că, în primele luni de...

    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

    Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

    De ce este bebe agitat la sân?
    De ce este bebe agitat la sân?

    Un bebe agitat la sân reprezintă motiv de neliniște pentru orice mămică. Printre cele mai cunoscute cauze ale bebelușului agitat la sân sunt: poziția incorectă în...

    8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat
    8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat

    În primele luni de viață este perfect normal ca bebelușul tău să fie agitat, de cele mai multe ori fiind de vină colicii. Însă atunci când ești proaspăt părinte...

    De ce se sperie bebelușii în somn?
    De ce se sperie bebelușii în somn?

    Încă de când îți vei lua pentru prima dată puiul în brațe, vei ști că, alături de dragostea și de grija ta, un somn de calitate va fi esențial pentru...

    © 2023 Qbebe