Somn agitat la bebeluși

Somn agitat la bebeluși

Irina Olteanu - Redactor Senior

Somnul agitat la bebeluși constituie una dintre situațiile extrem de stresante pentru proaspeții părinți. Adevărul este, iată, că acest lucru este unul perfect normal și că ciclurile de somn-trezire la nou-născuți, în special, sunt unele atipice. Mai multe informații despre acest subiect, precum și sfaturi pentru un somn liniștit aflați în continuare.

Informațiile despre somnul bebelușilor

Conform studiilor științifice desfășurate în domeniu, un procent de 25-30% dintre toți copiii de vârstă mică se confruntă cu o problemă de somn. În cercetarea de amploare din SUA desfășurată de către Fundația Națională pentru Somn s-a relevat că 2/3 din copiii cu vârsta de maxim 10 ani au întâmpinat o formă de tulburare a somnului; iar părinții acestora, în consecință, au fost privați de aproximativ 200 ore de somn pe an. Psihologul din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia, Jodi Mindell, consideră că problema este una universală.

Iată ce se întâmplă de fapt. Deși pentru proaspeții părinți somnul unui nou-născut poate părea complet dezorganizat, se întâmplă acest lucru deoarece bebelușul doarme în reprize scurte care variază de la 30 minute la 4 ore și la intervale aleatorii care se întind pe durata zilei și a nopții. În plus, nou-născuții se trezesc extrem de ușor deoarece o mare parte din perioada de somn este una activă, un stadiu de somn superficial caracterizat de mișcari ale pleoapelor, respirație neregulată, mișcări ale corpului ocazionale și sunete (mormăieli sau plânset scurt). În cele din urmă, nou-născuții variază foarte mult în ceea ce privește durata totală de timp petrecută dormind; astfel, în primele zile de viață un nou-născut doarme în mod normal între 16-18 ore pe zi (Iglowstein et al 2002), iar până la 4 săptămâni un nou-născut ajunge la 14 ore de somn. Există însă și excepții, astfel unii bebeluși de 1 lună dormind doar 9 ore, în timp ce alții ajung la 19 ore din 24. Nu poate fi formulată o regulă și nu înseamnă că bebelușul vostru are o problemă (dacă pare sănătos și medicul pediatru confirmă, un copil normal deviază mai multe ore de la durata medie a orelor de somn).

Un somn prea îndelungat sau dimpotrivă unul prea scurt nu este de altfel de dorit pentru nou-născuți care au nevoie să se hrănească la interval de câteva ore pentru a crește și a se dezvolta corespunzător. Pe măsură ce se măresc, cresc în greutate și mănâncă mai mult la fiecare masă; automat vor dormi mai bine și un timp mai îndelungat. În acest sens, deși nu veți putea modifica tiparele de somn ale bebelușilor, stabilirea unor rutine de somn poate contribui semnificativ la o odihnă suficientă.

Citește și: 8 lucruri despre somnul bebelusului pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie 

somn agitat la bebelusi

De ce apare somnul agitat la bebeluși

Un somn agitat la bebeluși poate fi cauzat de o problemă în comportament sau chiar de o tulburare de somn precum apneea în somn sau narcolepsia. De asemenea, pragurile în dezvoltare precum mersul de-a bușilea, ridicatul în picioare și mersul pot dispune la rândul lor de un impact asupra somnului, fie înainte, fie după dobândirea noii aptitudini.

Citește și: De ce copilul se trezeste plangand? 

Identificarea unui somn agitat la bebeluși

Pentru nou-născuți (prima lună de viață) durata medie de somn este de 16 ore zilnic, la vârsta de 3 luni ajungând la 15 ore (reprizele de somn nu sunt guvernate de ritmurile circadiene care se instalează în decurs de aproximativ 12 săptămâni de la naștere datorită producției tardive de melatonină). Ciclurile de somn, după cum am menționat, constau de obicei într-un interval de numai 40-60 minute (bebelușii au un somn din care se pot trezi cu ușurință). Majoritatea copiilor cu vârsta între 3 luni-10 ani au nevoie de 10-12 ore de somn neîntrerupt pe noapte, conform experților și până la 9 luni se vor trezi cel puțin o dată pe noapte. Bebelușii și preșcolarii necesită în plus câteva sieste diurne, primii petrecând mai mult timp dormind decât în stare de trezire. Până la vârsta de 4-5 ani majoritatea copiilor nu mai dorm după-amiaza. Însă fiecare copil este diferit și chiar și cei care au dormit în trecut bine pe perioada nopții pot începe să se confrunte cu probleme.

Iată și ce simptome ale lipsei de somn manifestă bebelușii: frecatul ochilor, prezența cearcănelor sau trasul de urechi.

somn agitat la bebelusi

Sfaturi 

Problema principală care apare este că bebelușii suprastimulați, epuizați se vor împotrivi somnului și pot fi dificil de liniștit. Observând semnalele transmise de cei mici puteți crea o rutină de somn în baza tiparelor sale. Încercați să respectați orele de siestă și de culcare și încheiați ziua cu o rutină consistentă precum o baie alături de povești sau cântece.

Este important ca tot ceea ce faceți să îi ajute să facă diferența dintre somnul de noapte și cel de zi. Deși bebelușii își ajustează de obicei tiparul de somn și de trezire de la sine în decursul primelor săptămâni de viață, pediatrul Alan Green sugerează că puteți accelera procesul de adaptare prin modificarea stimulilor din mediul înconjurător. Astfel, păstrați casa luminată puternic în cursul zilei și joaca activă, iar în timpul nopții vorbiți încet și mențineți la nivel redus/minim interacțiunile cu copilul (încercați să schimbați scutecul și să îl hrăniți fără a intra în contact vizual sau a deschide luminile). De asemenea, creați un mediu care să contribuie la îmbunătățirea tiparelor de somn, folosind o sursă de zgomot alb pentru a camufla zgomotele casnice și vocile. Montați draperii/jaluzele la ferestre și, pentru siguranța bebelușului, îndepărtați obiectele din pătuțul copilului (păturici, perne, jucării).

Specialiștii Universității din Illinois sugerează să așteptați câteva minute înainte de răspunde la chemarea bebelușului din timpul nopții; dacă plânge mai mult de 5 minute sau plânge mai puternic, trebuie să interveniți pentru a-l liniști. Psihologul din cadrul Spitalului de Copii din PhiladelphiaJodi Mindell, recomandă următoarele intervenții în decurs de 6 săptămâni de la naștere: un orar de somn (stabilirea unei ore de culcare, de trezire și pentru sieste), o rutină de culcare și adormirea copilului când este somnolent dar încă treaz. Activitățile de dinainte de culcare nu trebuie să exceadă 3-4 ore. Prin câteva modificări simple se pot realiza îmbunătățiri semnificative.

Citește și: 6 trucuri eficiente pentru somnul linistit al bebelusului tau 

De reținut

Agitația reprezintă o componentă naturală a rutinei de somn a bebelușului. Este de fapt o parte din procesul de învățare de a se autocalma. Plânsul este modalitatea bebelușului de a comunica și nu înseamnă neapărat că este nefericit. Nu în ultimul rând, faptul că cel mic și-a creat o rutină de somn-trezire, nu înseamnă că aceasta nu poate fi perturbată de erupția dentară, îmbolnăvire, o călătorie sau o mutare.

Surse: 

www.livestrong.com; http://babysleepwhisperer.com; www.parentingscience.com; www.whattoexpect.com

Articolul urmator
De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile
De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun
    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun

    Experții în somnologie pediatrică au ajuns la concluzia că micuții ai căror părinți lucrează de acasă au parte de un somn mai bun și sunt mai puțin obosiți sau somnoroși...

    5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani
    5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani

    Tulburările de somn se referă la un grup de afecțiuni care determină diminuarea calității somnului și care ne împiedică să ne odihnim suficient. Aceste probleme apar și la...

    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

    Printre cele mai cunoscute tulburări de somn la copii se regăsesc udarea patului noaptea (enurezis nocturn), sindromul picioarelor neliniștite, scrâșnitul dinților, mersul...

    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată
    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată

    O femeie a împărtășit durerea suferită după ce soțul ei a murit în somn, la doar câteva zile după ce a aflat că va deveni tată.

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

    Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

    Soția mea a recunoscut în somn că ne bate copilul și nu știu ce să fac
    Soția mea a recunoscut în somn că ne bate copilul și nu știu ce să fac

    Vă scriu în speranța că voi primi un sfat bun, care să mă ajute să trec prin impasul în care mă aflu. Și sper să înțelegeți la finalul poveștii de ce am ales...

    © 2024 Qbebe