1. Fierberea la abur
Pregatirea alimentelor in acest mod presupune folosirea unui mediu de gatire ce contine aburi din abundenta. Puteti apela la aceasta metoda de preparare a hranei in mai multe feluri: cu ajutorul unui cos acoperit, perforat care se sprijina deasupra unei oale cu apa fiarta, cu ajutorul unei hartii/folii de copt; cu un cos din bambus special care este stivuit deasupra unui wok, dar si cu steamer-ele (aparatele de abur) special concepute. Prin gatirea la abur se prepara alimentele si totodata se conserva aroma, renuntand la nevoia de a adauga grasimi in timpul procesului de gatire. De asemenea, se conserva si nutrimentele mai bine decat pentru alte metode de gatire, fiind perfecta pentru peste (nu usuca carnea cu textura delicata). Nu adaugati sare alimentelor deoarece se va indeparta de la sine.
Cele mai potrivite alimente pentru abur: sparanghel, dovlecei si fasole verde, pere, piept de pui si peste, crustacee
Incearca aparatul combinat de gatit cu abur si blender de la Avent! Poti pregati usor hrana sanatoasa pentru bebelusi, preparata in casa. Tot ce trebuie sa faci este sa prepari alimentele la aburi si apoi sa rastorni vasul pentru amestecare. Primesti un booklet cu 12 retete adecvate varstei copilului si cu sfaturi profesionale de la nutritionisti pediatri si psihologi pentru copii.
2. Fierberea in oala sub presiune
Alimentele gatite intr-un dispozitiv sub presiune necesita foarte putina apa si timp, ceea ce inseamna ca vitaminele si mineralele raman intacte. Oala sigileaza aburul creat de lichidul in fierbere, ceea ce determina o intensificare a aromelelor. Prin urmare, nu va trebuie sa adaugati ulei sau grasime in plus pentru gust sau savoare. Nici nu trebuie sa condimentati prea mult alimentele. Aveti insa grija sa contorizati intervalul de gatire, sa nu umpleti oala prea mult si acordati atentie maxima momentului cand deschideti capacul (din cauza aburului fierbinte). Supele si tocanele care necesita de obicei mai multe ore de gatire pot fi gata in 15 minute, orezul in 5 minute si majoritatea legumelor in 3 minute.
Cele mai potrivite alimente pentru oala sub presiune: anghinare, cartofi, fasole, vita, pui, miel, orez, supe si tocane
3. Coacerea
Aceasta metoda de gatire utilizeaza caldura uscata pe timp prelungit, in mod normal intr-un cuptor, dar de asemenea si in cenusa fierbinte sau pe pietre incinse. Cel mai des se coace painea, insa exista multe alimente care pot fi preparare in acest mod. Caldura este transferata in mod gradual de la suprafata alimentelor la centrul lor. Pe masura ce aceasta trece prin ele, le transforma in alimente cu o crusta uscata ferma si un miez moale. Prin coacere fructele degaja dulceata naturala si se si inmoaie. Cei mici, deoarece nu au sistemul digestiv complet maturizat, le vor tolera mult mai bine in acest mod de gatire decat in varianta cruda.Cele mai potrivite alimente pentru coacere: mere, piersici, nectarine, prune, pere
4. Fierberea
Fierberea reprezinta evaporarea rapida a unui lichid care apare cand acesta este incalzit la punctul sau de fierbere, respectiv la temperatura la care presiunea aburului din lichid este egala cu presiunea exercitata pe lichid de catre presiunea mediului inconjurator. Cand lichidele fierb, bulele se sparg si ies la suprafata, in timp ce intreaga cantitate de lichid se agita bine. Bulele sunt cauzate de vapori de apa, un gaz, care urca catre suprafata. Fierberea se refera totusi la lichidul aflat in miscare. Exista in acest sens, prin comparatie, un procedeu similar denumit innabusire care presupune o fierbere mai delicata, in timp ce posarea implica un lichid care se misca, insa nu degaja bule. Prin adaugarea unei substante solubile, precum sare sau zahar, se poate creste punctul de fierbere al lichidului.
Cele mai potrivite alimente pentru fierbere: carne, legume radacinoase, paste, legume verzi, diverse sosuri
5. Pasarea
Desi este cea din urma, pasarea alimentelor constituie cea mai eficienta modalitate de a pastra cat mai multe dintre nutrimentele din compozitia acestora, in conditiile in care este vorba de fructe si legume crude. Vitamina C si unele dintre vitaminele B in special se pierd treptat odata ce alimentul este taiat, gatit, expus la aer; asadar cu cat fructele si legumele trec prin mai multe etape de procesare, cu atat vor pierde mai multe nutrimente. Este indicat sa gatiti din acest motiv alimentele chiar inainte de momentul servirii. Daca pregatiti suficienta mancare pentru o alta masa a zilei, este indicat sa o raciti rapid si sa o introduceti in frigider sau congelator. Congelarea este cea mai buna metoda de a pastra vitaminele din felurile preparate. In acest sens puteti diviza o cantitate din alimente in mai multe parti, extragand doar cat stiti ca va consuma cel mic la o masa. Recent este intens promovata varianta de alimentatie autodiversificata ce presupune ca bebelusul sa directioneze modul in care intra in contact cu noi alimente si pe care din ele le alege si nu se apeleaza la alimente pasate, ci la bucatele de fructe si legume sau finger foods.Cele mai potrivite alimente pentru pasare: legume si fructe crude, carne si legume fierte
Sfatul specialistului
Doamna Claudia Buneci, Consultant de nutritie, www.pofta-de-viata.ro a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii:
"Pentru bebelusi as recomanda fierberea (cu varianta de fierbere la abur) si coacerea. Aceste metode permit pastrarea intr-o mai mare masura a vitaminelor si a mineralelor. Fierberea este indicata mai ales pentru supe sau alte preparate la care se va folosi si apa in care au fiert legumele sau carnea, in timp ce fierberea la abur este indicata pentru atunci cand se doreste sa i se ofere celui mic legumele ca piure sau ca atare.
Budincile de legume sau deserturile sanatoase au nevoie sa fie preparate la cuptor.
Incercati, in masura in care este posibil, sa incepeti diversificarea cu alimente locale si de sezon.
Aveti optiunea de a incepe cu legume sau cu fructe - unii experti sfatuiesc sa se inceapa cu legumele, pentru ca fructele sunt mai dulci si mai ofertante si acest lucru poate influenta acceptarea ulterioara a legumelor. Indiferent cand introduceti fructele, alegeti sa nu ii dati bebelusului fructe dulci sau mancare indulcita pentru ca il obisnuiti cu acest gust.
Daca ii pregatiti celui mic sucuri proaspete, acestea ar trebui sa fie preponderent de legume si, pentru cei foarte mici, sa fie completate cu apa pentru a se evita aportul de zaharuri, fie ele si naturale.
Acum se formeaza gusturile si unul dintre cele mai folositoare daruri pe care il puteti face copilului vostru este sa nu il faceti dependent de zahar. Mancarurile nu trebuie asezonate pe gustul adultului, care de cele mai multe ori este pervertit, ci pentru niste papile curate, care capteaza cu usurinta gusturile naturale, autentice.
Introduceti condimentele in dieta celui mic cat mai de timpuriu - acestea au beneficii pentru sanatate, dau savoarea mancarii si in plus il obisnuiesc pe cel mic cu o varietate de gusturi. Puteti folosi cu incredere usturoi, ghimbir, turmeric, cardamom, busuioc, oregano, patrunjel, scortisoara, cuisoare etc. Chiar daca mamele nu sunt familiarizate cu toate aceste condimente, se pot obisnui cu ele experimentand si de acest demers va beneficia, intr-un final, toata familia, care se va bucura de arome noi.
De asemenea, oferiti-i bebelusului si legume si fructe crude, pentru ca doar acestea au enzime de care corpul lui are nevoie. Permiteti-i sa se joace cu alimentele taiate de voi sub forma unor betisoare, pentru a se obisnui cu gustul si cu textura lor.
De asemenea, folositi o varietate de uleiuri (presate la rece), pentru ca acestea vin cu beneficii variate si organismul nostru are nevoie de toate tipurile de grasime - saturate, mono si polinesaturate: ulei de cocos, ulei de masline, ulei de in, ulei de canepa, ulei de susan, ulei de dovleac etc.
In ceea ce priveste cerealele, nu va limitati doar la grau, ovaz si orez, ci includeti in dieta celui mic si chiar si a voastra meiul, quinoa, hrisca - sunt cereale fara gluten, contin proteine si multe vitamine si se pot prepara sub forma unor budinci delicioase, care pot fi usor indulcite cu smochine sau curmale.
Ca proteine e recomandat sa se alterneze sursa acestora, astfel incat cel mic sa nu manance zilnic proteina animala - mai ales ca aceasta este greu digerabila de catre sistemul lui digestiv in curs de dezvoltare (unii experti spun ca dentitia celui mic este in directa legatura cu dezvoltarea sistemului digestiv si ca bebelusul este gata sa manance carne atunci cand ii apar caninii). Alte surse de proteine sunt lintea, mazarea, nautul, hrisca, quinoa si fasolea, dar si semintele de chia sau de canepa, care vin si cu aport de grasimi sanatoase. Semintele, asemeni uleiurilor, trebuie rasnite si adaugate dupa ce mancarea a fost gatita.
Nucile de toate felurile (nuci, migdale, caju etc) sunt de asemenea foarte sanatoase si contin grasimi de calitate, vitamine si minerale.
Respectati regula introducerii unui singur aliment nou la trei zile si diversificati-i bebelusului vostru sursele din care sa isi ia macro si micronutrientii de care are nevoie. Alimentatia variata are si avantajul de a scadea expunerea celui mic la intolerante sau alergii alimentare."
De retinut
In primul rand, este important de subliniat faptul ca regulile de igiena trebuie respectate cu mare atentie in timpul prepararii alimentelor; trebuie sa va spalati pe maini inainte de a prepara hrana si de a hrani bebelusul si sa dezinfectati suprafetele folosite uzual din bucatarie. Sterilizarea biberoanelor trebuie respectata in primul an de viata, precum si cea a ustensilelor adiacente. Nu permiteti contactul alimentelor cu carnea cruda si evitati purtarea bijuteriilor cand gatiti.
De asemenea, specialistii recomanda sa nu sarati alimentele deoarece organele bebelusului (la varsta de 6 luni) nu sunt complet maturizate, prin urmare nu vor putea face fata la prea multa sare. Nu este indicat nici sa le indulciti cu zahar, iar mierea trebuie evitata pana la varsta de 12 luni din cauza posibilitatii contactarii unei bacterii cu potential fatal; ouale trebuie si ele evitate sub forma putin preparata termic pana la 1 an, precum si branzeturile nepasteurizate. Nucile intregi nu pot fi consumate de bebelusi din cauza potentialului de inecare pe care il prezinta. Evitati versiunile semidegresate ale lactatelor si optati in schimb pentru alimente dense energetic deoarece copiii de varsta mica au nevoie de vitamine liposolubile pentru o crestere armonioasa.
Multumim doamnei Claudia Buneci pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse: www.madeformums.com; www.cookinglight.com; www.heart.org; www.shape.com; www.babycentre.co.uk
