Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare

Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare

Andreea Bitar

Sucul de țelină apio a crescut în popularitate în ultimii, ani datorită conținutului bogat de vitamine și al multiplelor beneficii pentru organism. Totodată, acesta are un nivel scăzut de zahăr, deci poate fi folosit cu succes în curele de slăbire sau în orice alt tip de dietă asociată cu un stil de viață sănătos.

Ce este sucul de țelină apio?

Sucul de țelină apio, denumit adesea și "suc de apio", este o băutură nutritivă obținută prin extragerea sucului din tulpinile și frunzele plantei de țelină (Apium graveolens). Acest suc natural a cucerit atenția din ce în ce mai multor persoane interesate de sănătate și nutriție datorită conținutului său bogat în substanțe benefice pentru organism.

Țelina, cunoscută și sub denumirea de "apio" în unele regiuni, este o plantă cu frunze verzi și tulpini crocante, care este folosită atât ca legumă de gătit, cât și pentru proprietățile sale terapeutice. Când tulpinile de țelină sunt transformate în suc, acestea devin o sursă concentrată de vitamine, minerale și compuși bioactivi, cu potențial de a promova starea de bine a organismului.

Sucul de țelină apio este adesea consumat ca parte a unei diete sănătoase, iar modul în care este preparat și consumat poate varia. De obicei, se obține prin stoarcerea tulpinilor de țelină printr-un storcător de fructe și legume sau prin amestecarea acestora cu puțină apă și apoi filtrarea sa. Rezultatul este un lichid limpede și răcoritor, care păstrează integral nutrienții regăsiți în țelină.

Deoarece sucul este concentrat, o cantitate relativ mică poate furniza un aport semnificativ de vitamine și minerale esențiale. Este important de menționat că, deși sucul de țelină poate aduce multiple beneficii, nu ar trebui să înlocuiască în mod exclusiv o alimentație echilibrată și variată. Este recomandat să fie parte a unei diete generale bazate pe alimente proaspete și să fie consumat în contextul unui stil de viață sănătos. Înainte de a face schimbări majore în alimentație, este întotdeauna bine să consulți un medic sau un specialist în nutriție.

Cum se prepară sucul de telină apio?

Sucul de țelină apio se prepară rapid și ușor. Așadar, pentru a-l pregăti, vei avea nevoie de următoarele ingrediente, alături de un storcător de fructe și legume:

Ingrediente:

 • Câteva tulpini proaspete de țelină
 • O linguriță de apă (opțional)

Instrucțiuni:

 • Spală bine tulpinile de țelină sub apă rece, pentru a îndepărta orice reziduuri sau impurități.
 • Taie tulpinile de țelină în bucăți mai mici, astfel încât să fie ușor de introdus în storcătorul de fructe și legume.
 • În funcție de dimensiunea storcătorului, poți introduce toate bucățile de țelină deodată sau pe rând. Dacă ți se pare că tulpinile sunt foarte uscate, poți adăuga o linguriță de apă, pentru a ușura procesul de stoarcere.
 • Stoarce bine tulpinile de țelină în storcătorul de fructe și legume pentru a obține sucul.

După ce ai obținut sucul de țelină, îl poți bea imediat, pentru a profita de nutrienții proaspeți. Unele persoane preferă să consume sucul pe stomacul gol dimineața, înainte de a lua micul dejun.

În cazul în care sucul de țelină este prea concentrat sau are o aromă prea intensă pentru gustul tău, îl poți dilua cu puțină apă sau îl poți combina cu alte sucuri de fructe sau legume, pentru a-i ajusta gustul.

Pentru a păstra prospețimea și nutrienții sucului, este recomandat să-l consumi imediat după preparare. Dacă dorești să-l păstrezi pentru mai târziu, depozitează-l într-un recipient etanș și lasă-l la frigider, dar nu uita că aportul său nutrițional se poate diminua în timp.

Curăță storcătorul de fructe și legume imediat după utilizare, pentru a preveni uscarea sau depunerea de reziduuri pe componentele sale.

Cum alegi corect țelina apio pentru suc?

Pentru a alege corect tulpinile de țelină potrivite pentru a prepara sucul de țelină apio, ține cont de următoarele sfaturi:

 • Optează pentru tulpini de țelină care par proaspete și crocante. Evită-le pe cele care arată ofilite sau care prezintă pete maronii.
 • Caută tulpini de țelină cu o culoare verde deschis sau intens, pentru că acestea sunt mai proaspete. Evită tulpinile care au o culoare galbenă sau maronie prea pronunțată.
 • Asigură-te că frunzele atașate tulpinilor sunt verzi, proaspete și nu prezintă semne de ofilire sau deteriorare.
 • Alege tulpini mai groase, deoarece acestea conțin mai mult suc. Tulpinile trebuie să fie ferme și nu trebuie să prezinte semne de încrețire sau înmuiere excesivă.
 • Dacă tulpinile au o aromă proaspătă și ușor dulceagă, este un semn că sunt potrivite pentru prepararea sucului.
 • Încearcă să eviți tulpinile care au multe fibre dure. Acestea pot face sucul mai puțin plăcut la băut.
 • Dacă ai posibilitatea, alege tulpini de țelină provenite din culturi organice, pentru a consuma un produs mai puțin expus la pesticide și substanțe chimice.
 • Dacă preferi să cumperi tulpini de țelină ambalate, verifică data de expirare, pentru a te asigura că sunt proaspete.
 • După cumpărare, păstrează tulpinile de țelină într-o pungă de plastic sau într-o pungă de legume în frigider, pentru a le menține proaspete mai mult timp.
 • Nu uita, calitatea ingredientelor pe care le alegi influențează gustul și valoarea nutritivă a sucului de țelină. Prin urmare, selectarea tulpinilor de calitate superioară contribuie la obținerea unui suc delicios și plin de beneficii pentru sănătate.

Beneficiile și proprietățile sucului de țelină apio

După cum am menționat și mai devreme, sucul de țelină apio are multiple beneficii și proprietăți pentru sănătate, care i-au crescut popularitatea în rândul persoanelor interesate de un stil de viață sănătos. Iată câteva dintre acestea:

 • Bogat în nutrienți: sucul de țelină este o sursă foarte bună de vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina K, vitamina C, potasiu și acid folic. Aceste substanțe contribuie la funcționarea optimă a organismului și susțin sănătatea generală a organismului.
 • Proprietăți antioxidante: sucul de țelină conține compuși antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și vitamina C, care ajută la combaterea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Acest lucru poate contribui la reducerea riscului de boli cronice și la menținerea unei sănătăți bune a pielii.
 • Potențial antiinflamator: sucul de țelină conține luteolină, un compus cu potențial antiinflamator. Consumul regulat al sucului de țelină apio ar putea ajuta la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu afecțiuni inflamatorii sau boli autoimune.
 • Sprijin pentru digestie: sucul de țelină poate avea un efect pozitiv asupra sănătății digestive. Acesta conține fibre și enzime naturale care pot stimula procesul de digestie și pot ajuta la prevenirea problemelor digestive, precum constipația.
 • Detoxifiere: unul dintre beneficiile atribuite sucului de țelină este capacitatea sa de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Acest lucru se datorează conținutului de apă și substanțelor nutritive care pot susține funcționarea optimă a sistemului de detoxifiere al corpului.
 • Gestionarea greutății: datorită conținutului scăzut de calorii și al proprietăților diuretice, sucul de țelină poate fi inclus într-o dietă pentru gestionarea greutății corporale. Acesta poate ajuta la reducerea retenției de apă și la furnizarea unei senzații de sațietate.
 • Susținerea hidratării: datorită conținutului ridicat de apă, sucul de țelină poate contribui la hidratarea adecvată a corpului, menținând echilibrul electroliților și susținând funcțiile vitale.
 • Îmbunătățirea sănătății pielii: datorită conținutului său de antioxidanți și vitamine, sucul de țelină poate sprijini sănătatea pielii prin menținerea elasticității și reducerea riscului de daune cauzate de radicalii liberi și de expunerea la soare.

Contraindicațiile suculUI de țelină apio

Desi sucul de țelină apio are numeroase beneficii pentru sănătate, există și anumite contraindicații și aspecte importante de luat în considerare înainte de a începe să-l consumi, mai ales în cantități mari sau în cazul unor condiții medicale specifice.

Persoanele cu alergii sau sensibilități la țelină sau la alte plante din familia Apiaceae (cum ar fi morcovii, mărarul sau pătrunjelul) ar trebui să fie atente. Consumul de suc de țelină ar putea declanșa reacții alergice, cum ar fi mâncărimi, umflături sau erupții cutanate.

Sucul de țelină poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, diureticele sau medicamentele pentru tensiunea arterială. Acest lucru se datorează conținutului său de vitamina K și potasiu. Consultă medicul înainte de a consuma în mod regulat suc de țelină, dacă iei astfel de medicamente.

Din cauza conținutului de potasiu, persoanele cu afecțiuni renale, cum ar fi insuficiență renală, ar trebui să limiteze consumul de sucul de țelină, deoarece o cantitate excesivă de potasiu poate fi dăunătoare pentru sănătatea rinichilor.

Consumul de suc de țelină poate agrava simptomele de greață sau reflux gastroesofagian la anumite persoane, mai ales dacă sunt consumate cantități mari sau dacă sucul este băut pe stomacul gol.

Deși sucul de țelină are potențial antiinflamator, acest aspect ar putea să nu fie benefic pentru toată lumea. Persoanele cu boli autoimune, precum boala Hashimoto sau lupus, ar trebui să consulte un medic înainte de a începe să consume suc de țelină, deoarece acesta ar putea influența sistemul imunitar.

Nu în ultimul rând, sucul de țelină are un conținut de zahăr natural și poate influența nivelul glucozei din sânge. Persoanele cu diabet ar trebui să fie atente la cantitatea de suc de țelină consumată și să monitorizeze cu atenție nivelurile de zahăr din sânge.

Cum se păstrează sucul de țelină apio?

Pentru a păstra sucul de țelină apio proaspăt și plin de nutrienți, este important să urmezi câteva pași corecți de depozitare. Iată cum poți să faci acest lucru:

 • După ce ai preparat sucul de țelină, răcește-l rapid. Poți adăuga gheață în pahar sau poți lăsa sucul în frigider pentru câteva minute înainte de a-l consuma.
 • Transferă sucul într-un recipient etanș și rezistent la aer. Acest lucru va ajuta la menținerea prospețimii și la prevenirea oxidării, care poate duce la pierderea de nutrienți.
 • Depozitează recipientul cu suc de țelină în frigider, la o temperatură de aproximativ 4-7 grade Celsius. Asigură-te că recipientul este bine închis pentru a preveni contaminarea și pentru a menține aroma și calitatea sucului.
 • Sucul de țelină este cel mai bine consumat în primele 24 de ore de la preparare, pentru a profita de nutrienții săi în cea mai bună formă. Cu cât trece mai mult timp, calitatea nutrițională a sucului poate scădea.
 • Când agiți sucul, acesta poate fi expus oxigenului, ceea ce poate duce la oxidare. Așadar, încearcă să nu agiți prea tare sucul înainte de a-l consuma.
 • Dacă folosești un recipient transparent, încearcă să-l depozitezi într-un loc întunecos sau într-o pungă opacă pentru a preveni deteriorarea nutrienților în urma expunerii la lumină.
 • Încearcă să prepari cantități de suc de țelină care pot fi consumate într-un timp scurt. Deși sucul poate fi păstrat în frigider timp de câteva zile, calitatea sa nutrițională va începe să scadă după primele 24 de ore.

Prin urmarea acestor sfaturi de depozitare, vei putea să te bucuri de beneficiile sucului de țelină apio în cea mai bună formă posibilă și să profiți de nutrienții săi valoroși.

Articolul urmator
Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
  Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

  Încă din cele mai vechi timpuri, uleiurile extrase, prin diverse proceduri, din anumite părți ale plantelor, sunt folosite pentru efectele pozitive pe care le au asupra...

  Ulei de in: beneficii și mod de administrare
  Ulei de in: beneficii și mod de administrare

  Consumate cu măsură, ținând cont de recomandările „Asociației Americane a Inimii”, adică nu mai mult de 2-4 linguri pe zi, uleiurile vegetale trebuie să facă parte...

  Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare
  Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

  Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și...

  O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc
  O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc

  O mamă din Statele Unite ne dezvăluie secretul ei și ne spune cum a reușit să-și facă copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă suc în fiecare seară. Curios, nu-i așa?

  Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
  Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

  Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

  Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

  Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au
  Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au

  În ultimele decenii, oamenii de știință se străduiesc să aducă în prim-plan tot mai multe super-alimente: alimente care furnizează o cantitate însemnată de...

  Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
  Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

  Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

  © 2023 Qbebe