Undele radio de la baby monitor pot să-mi afecteze copilul?

Andreea Constantin

Monitoarele pentru bebeluși pot fi incredibil de utile pentru a-ți veghea copilul, dar cu cât sunt incluse mai multe funcții în sistemul de supraveghere, cu atât nivelul de radiații la care este expus bebelușul tău crește. 

În acest articol poți descoperi câteva informații științifice cu privire la monitoarele pentru copii și efectul acestora asupra micuțului tău. Însă, ca să nu te speriem, îți spunem de la început că există modalități prin care un baby monitor să poată face față cu brio celor mai multe dintre îngrijorările pe care le-ai putea avea. Află mai multe detalii aici.

Cum funcționează un baby monitor?

Pentru a comunica wireless, toate sistemele de monitorizare a bebelușilor emit radiații de radiofrecvență (RF), fie în banda FM, fie sub formă de micro-unde. Emițătorul stației de bază este fie atașat în camera copilului, în timp ce părintele ține receptorul fie în buzunar, fie îl plasează în apropiere pentru a răspunde la plânsul bebelușului. 

Majoritatea monitoarelor wireless pentru bebeluși emit în mod constant o formă de radiație pentru a permite receptorului să mențină contactul, precum și o conexiune sigură. Pentru a te convinge că acest lucru este real, doar ascultă semnalul constant de emisie-recepție pe care monitoarele digitale îl folosesc pentru a menține o conexiune sigură. Această radiație este principala problemă cu care te confrunți în ceea ce privește expunerile nedorite la radiații.

Există frecvențe mai sigure pentru bebeluși?

Ideea principală pe care trebuie să o reții este că bebelușii absorb mai mulți CEM (Câmpuri Electromagnetice) decât adulții. Telefoanele mobile sunt principalele dispozitive vizate, deoarece se folosesc aproape de creier, bazându-se pe 5G și Wi-Fi, care emit CEM mai puternici decât, de exemplu, firele electrice de uz casnic.

Din acest motiv, un baby monitor care utilizează banda FM, de obicei între 35 și 50 Mhz, sunt considerate mai sigure decât monitoarele digitale care transmit prin Bluetooth, Wi-Fi -2,4 GHz sau DECT. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor efectuate pentru stabilirea corelației dintre radiații și bebeluși s-au efectuat pe baza telefoanelor mobile și ale electronicelor din casă, aparate care emit cantități mult mai semnificative de radiații decât un simplu baby monitor. 

Momentan, se cunoaște faptul că monitoarele de supraveghere wireless emit radiații micro-unde în mod constant în timp ce sunt pornite. Totuși, nimeni nu a reușit să precizeze cu exactitate cât de mult expunerea la acest gen de radiații provoacă efecte negative asupra sănătății copiilor. Îți recomandăm să adopți o atitudine cumpătată în ceea ce privește reducerea expunerii copilului tău la câmpurile electromagnetice. Nu trebuie să te muți în natură sau să renunți la toate dispozitivele electronice, dar evită să îți pui copilul în fața unei tablete pentru ore întregi. 

Cum îți poți proteja copilul de radiațiile monitorului pentru bebeluși?

Există doi factori importanți care pot reduce riscurile asociate cu nivelul ridicat de radiații emise de monitoarele pentru copii:

- cumpără un baby monitor cu frecvență joasă;
- așază monitorul la o distanță sigură de patul bebelușului.

Monitoarele de frecvență joasă folosesc o modulație de frecvență analogică care nu pulsează cu rafale de radiații. Procedând astfel trebuie să faci câteva compromisuri în legătură cu calitatea audio și video. Acestea pot fi mai puțin clare, mai slabe și pot fi disponibile mai puține funcții interactive, precum comunicarea bidirecțională. 

În plus, dacă ai un dispozitiv cu wireless, este recomandat să-l plasezi la cel puțin 1,8 metri de pătuțul copilului tău. Cercetările privind monitoarele digitale wireless pentru bebeluși arată că aaratele plasate la mai puțin de 1 metru distanță de pătuțul copilului emit aproape același nivel de radiații ca un stâlp de telefonie mobilă aflat la 150 de metri distanță.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Somnul întrerupt la bebeluși poate să afecteze grav dezvoltarea neurologică
  Somnul întrerupt la bebeluși poate să afecteze grav dezvoltarea neurologică

  Dezvoltarea neurologică a bebelușilor începe încă de la naștere și poate fi perturbată de factori la care nici nu te gândeai. Astfel, conform unui studiu recent, un...

  Baby Boom Show, ediţia de primăvară, se mută în online şi este cu intrare gratuită!
  Baby Boom Show, ediţia de primăvară, se mută în online şi este cu intrare gratuită!

  Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii între 0-7 ani şi viitoare mămici, se desfăşoară de peste 16 ani în cel puţin două ediţii anuale, primăvara şi...

  Baby Boom Show - o ediţie de succes „ca pe vremuri”
  Baby Boom Show - o ediţie de succes „ca pe vremuri”

  Ediţia de primăvară a Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii şi viitoare mămici care a avut loc între 26 şi 29 mai, s-a încheiat cu succes, la fel ca în...

  Oh, nu! A apărut noul cântecel „Baby Shark” despre spălatul mâinilor, care va înnebuni părinții
  Oh, nu! A apărut noul cântecel „Baby Shark” despre spălatul mâinilor, care va înnebuni părinții

  Uneori poate fi dificil să ne învățăm copiii să își spele mânuțele, dar în astfel de vremuri, este esențial pentru ei să înțeleagă... Și cum altfel...

  Târgul Baby Boom Show dă tonul tendințelor în moda gravidelor și a copiilor cu vârsta sub 7 ani
  Târgul Baby Boom Show dă tonul tendințelor în moda gravidelor și a copiilor cu vârsta sub 7 ani

  Târgul Baby Boom Show deschide porțile joi, 5 martie, de la ora 10.00, la Romexpo, Pavilionul B1.

  Peste 6.000 de mame și-au anunțat intenția de a participa între 5 și 8 martie, la Târgul Baby Boom Show
  Peste 6.000 de mame și-au anunțat intenția de a participa între 5 și 8 martie, la Târgul Baby Boom Show

  Târgul Baby Boom Show se va deschide joi, 5 martie, la Romexpo, Pavilionul B1. Peste 6.000 de mame au descărcat invitația online pentru a intra în primele două zile ale...

  Discounturi de până la 70% şi experienţe unice la Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii şi viitoare mămici
  Discounturi de până la 70% şi experienţe unice la Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii şi viitoare mămici

  Cele mai noi modele de cărucioare, super oferte la pachete de naştere şi recoltare celule stem, discounturi de până la 70% la peste 300 de branduri pentru copii şi viitoare...

  © 2023 Qbebe