10 pași în alimentația copilului de vârstă mică

10 pași în alimentația copilului de vârstă mică

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copiii de vârstă mică sunt deseori cunoscuți drept categoria de mici mofturoși, iar părinții ajung să depună eforturi destul de mari pentru a le putea oferi o alimentație sănătoasă și echilibrată. Din fericire, lucrurile sunt mai simple decât îți imaginai, iar cu ajutorul respectării câtorva pași importanți, vei reuși (poate uneori) imposibilul.

Fiecare părinte este alături de micuțul său, la fiecare pas, la fiecare nouă experiență, atât prin emoții, cât și, mai ales, prin decizii luate împreună. Învățăm și ne dezvoltăm alături de ei. Iar în această călătorie, știm cu toții că nu avem toate răspunsurile la îndemână, însă ne dorim să facem doar ce este bine pentru copiii noștri. Alimentația este un subiect care naște multe discuții și întrebări, la care doar specialiștii sunt în măsură să ne lămurească. De aceea, conferința Primii pași împreună, eveniment sub umbrelacampaniei educaționale „Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos" îți vine în ajutor cu informații importante din partea unor medici cu o vastă experiență profesională. Vei afla despre rolul și beneficiile laptelui matern, care sunt micronutrienții și macronutrienții necesari dezvoltării echilibrate și sănătoase, pe termen lung, care sunt principiile alimentare de bază, precum și ce presupune dezvoltarea cognitivă și susținerea imunitară, pentru copiii de vârstă mică.

Ritmul de viață intens și încărcat de activități îngreunează plăcutul obicei al meselor zilnice în familie, iar alimentația copiilor ajunge să includă o mulțime de preparate de tip fast-food sau lipsite de valoare nutritivă. Pentru că majoritatea obiceiurilor alimentare pornite în copilărie se perpetuează până la maturitate, este importantă fundamentarea lor de la cele mai fragede vârste. Alimentația sănătoasă și echilibrată stabilizează nivelul de energie al unui copil și îi îmbunătățește starea de dispoziție, îl ajută să mențină o greutate sănătoasă și previne o serie de afecțiuni precum obezitatea, bolile cardiace, hipertensiunea, diabetul de tip 2, dar și tulburările mentale precum depresia, anxietatea și ADHD. În acest fel vei reuși nu doar să contribui la dezvoltarea echilibrată a copilului, ci și te asiguri că acesta va deveni un adult sănătos.

10 pași în alimentația copilului de vârstă mică

1. Începe cu micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și reprezintă o modalitate excelentă de a oferi copilului tău energia de care are nevoie pentru a funcționa. Încearcă să îi oferi copilului tău surse de proteine de calitate, precum și cereale integrale, care conferă senzație de sațietate un timp îndelungat.

2. Transformă mesele într-o prioritate pentru întreaga familie 

Un aspect de bază în crearea obiceiurilor alimentare sănătoase constă în mesele servite în familie. Acestea nu reprezintă doar un prilej de a vă bucura împreună de alimente, ci și o modalitate prin care copiii resimt alinare și siguranță. În plus, petrecând acest timp împreună veți forma legături mai puternice și vei descoperi care sunt preferințele alimentare ale copilului tău.

3. Mesele trebuie să reprezinte o experiență pozitivă

Mâncarea trebuie să fie privită de către copil ca ceva care aduce bucurie, iar mesele nu trebuie să reprezinte un prilej de conflict și neînțelegeri, ci unul de relaxare și armonie, de discuții plăcute, nu doar despre mâncare. Lasă-ți copilul să exploreze alimentele prin atingere, chiar dacă presupune murdărie. Elimină în acest interval de timp distracțiile, de cele mai multe ori, realizate prin intermediul tehnologiei.

4. Implică-l pe cel mic în pregătirea mesei

Nu este niciodată prea devreme pentru a-ți ruga micuțul sau micuța să te ajute le prepararea alimentelor. Chiar dacă nu va avea o contribuție semnificativă, cărând, de exemplu, diverse produse când vă aflați la cumpărături, se va simți implicat și motivat să consume roadele muncii sale. O experiență interesantă este de a îngriji câteva plante, care ajung să fie apoi gătite, dacă aveți posibilitatea unei grădini.

5. Limitează dulciurile și gustările!

Nu trebuie să renunți complet la ele, dar ai grijă ca masa să nu graviteze în jurul acestora; nu este obligatoriu un desert în fiecare zi. Există zahăr în multe alimente consumate în mod uzual, precum fructe, legume, cereale și lactate, iar corpul uman preia singur din ele necesarul de zahăr. Dulciurile sunt de cele mai multe ori calorii goale și contribuie la hiperactivitate, tulburări de dispoziție, obezitate și diabet de tip 2. Evită băuturile dulci de tip suc, modifică rețetele de desert pentru a obține alternative gustoase și sănătoase și oferă-i copilului fructe la îndemână, lăsându-i posibilitatea să aleagă singur. Reține că este posibil ca un copil de vârstă mică să încerce un aliment nou de 7-10 ori până să ajungă să îi placă gustul său.

6. Folosește-ți imaginația!

Dacă micuțul tău nu consumă o cantitate suficientă de legume și fructe, descoperă cum să le ascunzi printre alte alimente care îi fac plăcere. De asemenea, copiii reacționează extrem de bine la stimuli vizuali, așa că este indicat să apelezi la imaginație pentru a crea farfurii atractive. Creează fețe vesele sau personajele lor preferate din desene și vei avea asigurată o masă relaxată. 

7. Ai grijă la grăsimi!

Grăsimile reprezintă o categorie de nutrienți importanți în dezvoltarea copilului, mai ales a creierului său. Din acest motiv trebuie să te asiguri că îi oferi grăsimile sănătoase, respectiv cele nesaturate (nuci, semințe, avocado, ulei de măsline) și polinesaturate (semințe de in, nuci, acizi grași omega 3 din pește gras). Categoria grăsimilor nesănătoase conține sosuri, margarină, alimente prăjite, alimente procesate cu grăsimi hidrogenate.

8. Nu forța niciodată copilul să mănânce și nu-l grăbi

Nu crea un obicei din a determina copilul să curețe farfuria. Mâncarea nu înseamnă iubire. Trebuie să își asculte semnalele transmise de propriul corp, iar când se simte plin trebuie să se oprească singur din mâncat; în acest fel există mai puține șanse de a se supraalimenta.

9. Nu oferi recompense alimentare

Chiar dacă vei fi de multe ori tentat să îi promiți un desert sau un alt aliment despre care știi că îi provoacă plăcere în schimbul consumului unui aliment mai puțin plăcut, încearcă să eviți acest lucru. Nu vei face decât să pui bazele unui comportament nociv, care se va perpetua la maturitate. Îl poți însă încuraja și lăuda când mănâncă alimente sănătoase.

10. Fii un exemplu pentru copilul tău

Poate cel mai important sfat din lista noastră este să fii conștient că reprezinți un model pentru copilul tău, din toate punctele de vedere, inclusiv cu privire la alimentație. Grație neuronilor săi oglindă, copilul tău va prelua și imita comportamentul și obiceiurile tale alimentare. Din acest motiv trebuie să eviți comportamente precum număratul caloriilor sau mâncatul excesiv.

Înscrie-te la Conferința Primii Pași Împreună

18 mai, Hotel Ramada București

După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului? Chiar este el un mic adult și ar trebui să îl tratăm așa și în privința alimentației? Care sunt alimentele de care are nevoie să crească mare și voios?

În găsirea răspunsurilor, vă invităm la o discuție deschisă alături de patru medici, cu experiențã profesională vastă: Dr. Manda Andreea - Medic Primar Pediatru, Dr. Cotruț Iuliana - Medic Primar Pediatru, Dr. Cioc Simona - Medic Primar Medicină de Familie și Dr. Țincu Iulia - Medic Primar Pediatru. Discuția va fi moderată de Mirela Retegan - fondator Gașca Zurli, mămică, scriitor.

În cadrul evenimentului, ca parte din campania educațională „Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos", vom discuta despre rolul și beneficiile laptelui matern, despre micronutrienții și macronutrienții necesari dezvoltării echilibrate și sănătoase, pe termen lung, despre principii alimentare de bază, dezvoltarea cognitivă și susținerea imunitară, pentru copii de vârstă mică.
Pentru a ne însoți în universul alimentației copiilor de vârstă mică, înscrie-te aici https://www.qbebe.ro/nestle/. Intrarea este gratuită, dar locurile limitate. Grăbește-te!

 

 

Surse: https://familydoctor.org; www.betterhealth.vic.gov.au; https://kidshealth.org

Articolul urmator
Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are
Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    © 2024 Qbebe