7 mituri despre alimentatia copilului daramate

7 mituri despre alimentatia copilului daramate

Roxana Cristea

Sunt foarte multe mituri legate de alimentatia copilului care au fost daramate de specialistii in nutritie. Acestea sunt legate, in general, de unele alimente sau de unele obiceiuri pe care le folosim pentru a-l convinde pe cel mic sa manance. Qbebe iti spune care sunt acele mituri despre alimentatia copilului care sunt departe de adevar.

Mit (1): Zaharul cauzeaza hiperactivitate

Realitate: Zaharul nu are nicio legatura cu hiperactivitatea copilului sau cu lipsa de concentrare a acestuia - o arata numeroasele studii care au incercat sa faca legatura intre anumite alimente (printre care si zaharul) sizahar comportamentul copiilor. Concluzia este foarte clara: "Ingestia de alimente nu are nicio legatura cu schimbarile bruste de stare ale unui copil (sau adult) si nici nu influenteaza comportamentul acestuia. Este doar un mit ca zaharul cauzeaza hiperactivitate la copii" spune dr. Mina Dulcan, sef pe sectia "Psihiatria copilului si adolescentului" la Spitalul de copii din Chicago.
Intr-adevar, zaharul ofera energie, dar oricat de multe dulciuri ar manca un copil nu poate ajunge hiperactiv.
In general mamele sunt foarte atente la cantitatea de dulciuri pe care o consuma cei mici. Cu toate acestea, la petreceri copiilor li se permite sa manance mult mai multe dulciuri bogate in zahar decat de obicei. Tot in zilele de sarbatoare copilul pare mai agitat si isi schimba destul de des starea, se supara din orice sau devine mofturos, iar parintii leaga aceste stari ale copilului de consumul exagerat de bomboane, prajituri si alte dulciuri bogate in zahar. Cu toate acestea, situatia in sine, petrecerea si agitatia celor din jur afecteaza comportamentul copilului si nu zaharul.
Dulcan spune ca, de multe ori, parintii confunda proximitatea cu cauzalitatea atunci cand vine vorba despre dulciuri. Cand mamicile observa o schimbare in comportamentul copiilor lor, se gandesc imediat la ce au mancat micutii si mai putin la circumstantele care ar putea, mai degraba, sa-i influenteze pe copii.
Expertii spun ca prea mult zahar in dieta unui copil dauneaza...clar. Asta nu inseamna ca, daca piciul va manca mai putine dulciuri, problemele sale de comportament se vor rezolva.
In mod sigur, nu putem da vina pe zahar in cazul in care copilul sufera de ADHD (deficit de atentie) si nici nu putem spune sau demonstra ca zaharul inrautateste starea unui copil cu ADHD.

Citeste si: Tipuri de zahar. Afla care este indicat pentru copii

Alte mituri legate de zahar

Mit: Zaharul este rau
Realitate: Zaharul poate avea un loc sanatos in dieta unui copil (sau a unui adult), conferindu-i acestuia energie. Dar multi copii mananca prea mult si prea des dulciuri cu zahar. Un studiu recent, realizat pe 3000 de sugari si copii mici, arata ca jumatate dintre copiii de 7-8 luni sunt deja consumatori de produse indulcite cu zahar, iar procentul creste in acelasi ritm cu varsta copilului. Prea devreme spun specialistii, care avertizeaza asupra riscurilor la care sunt expuse persoanele care consuma prea mult zahar: diabet, obezitate, probleme ale inimii.
Mit: Zaharul il luam doar din dulciuri
Realitate: Doar o treime din zahar provine din dulciurile consumate, restul provine din fructe, bauturi si chiar din lapte. Organismul trateaza toate zaharurile la fel, transformand in glucoza cat ii trebuie si stocand restul sub forma de surplus de grasime. Diferenta este ca zaharurile din fructe sunt absorbite mai lent, in timp ce zaharurile din produsele indulcite maresc nivelul de zahar din sange. In plus, zaharurile din fructe vin la pachet cu multe vitamine si minerale, ceea ce nu putem spune despre dulciuri.

Citeste si: 7 mituri despre nasterea copilului daramate

Mit (2): Copilul trebuie sa manance 3 mese si doua gustari pe zi

Realitate: Un copil trebuie sa manance pana se satura si atunci cand ii este foame. Copiii mici nu stiu sa ceara de mancare sau sa spuna cand s-au saturat, dar pot refuza mancare si au propriul lor "limbaj" prin care iti spun ca le este foame. Asa ca nu trebuie sa-ti faci griji ca nu mananca suficient si sa-i supraalimentezi.
In plus, un copil mai mare poate reuseste sa manance 3 mese principale si 2 gustari, dar unul mic va prefera sa manance mai des si mai putin pentru ca stomacelul lui este inca mic.
Trebuie sa stii ca unele mese pot fi mai consistente, in timp ce altele sunt mai putin satioase, asa ca piciul tau va avea nevoie intr-o zi de mai multe gustari si in alta poate nu-ti va mai cere niciuna.

Citeste si: 17 mituri in ingrijirea bebelusului daramate de medici

Mit (3): Copiii trebuie sa manance legume pentru a-si satisface nevoile nutritionale

Realitate: Nimeni nu contesta importanta legumelor in alimentatia copilului. Cu toate acestea, nutritionistii spun ca fructele - mult mai iubite si apreciate de copii in comparatie cu legumele - au si ele aceleasi calitati ca si legumele. Asta nu inseamna ca poti exclude toate legumele din dieta copilului. Insa nu-i un capat de tara daca intr-o zi nu ai reusit sa-l convingi pe pici sa le manance. In plus, ii poti oferi doar legumele care-i sunt pe plac, insistand din cand in cand sa guste si din altele.

Citeste si: 7 mituri despre cresterea copilului daramate

Mit (4): Toti copiii au nevoie de suplimente de vitamine si minerale

Realitate: Cei mai multi copii nu au nevoie de suplimente alimentare cu vitamine si minerale. In cazul in care un copil mananca o varietate de alimente (din cele 4 grupe de alimente) copilul primeste toate nutrimentele de caresuplimente de vitamine are nevoie sa creasca si sa se dezvolte normal, deci nu mai are nevoie de suplimente. Vitaminele si mineralele in exces pot face rau organismului.
De exemplu: Supradoza de vitamina D la copii, desi este rara, poate avea efecte foarte grave. Cauza principala a supradozei de vitamina D este excesul de suplimente.
Excesul de vitamina D se manifesta printr-o stare generala proasta, constipatie, greata, varsaturi, diaree, deshidratare, pierdere in greutate inexplicabila, slabiciune a muschilor, dureri de cap, oboseala, iritabilitate si nervozitate. In acest caz, piticul trebuie dus de urgenta la medic. Din alimente este aproape imposibil ca un copil sa depaseasca doza recomandata. De asemenea, expunerea la soare nu poate produce o supradoza de vitamina D in cazul copiilor.
Daca piticii primesc des astfel de suplimente si mama nu insista cu o alimentatie sanatoasa, copiii vor creste crezand ca pot manca haotic si nesanatos pentru ca pastilele vor rezolva orice carenta alimentara.
Studii recente arata ca o treime dintre copii primesc multivitamine si cei mai multi iau astfel de suplimente pentru ca parintii cred ca picii au nevoie si nu pentru ca un doctor a recomandat acest lucru.

Citeste si: Vitaminele la copii - tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani

Mit (5): Este de datoria parintilor sa-i faca pe copii sa manance

Realitate: Este datoria ta ca parinte sa oferi copilului tau o varietate de alimente sanatoase din care sa aleaga. Si... este datoria copilului sa decida ce alimente ii plac si cat de mult poate sa manance. Copii trebuie sa-si pastreze apetitul lor - ei vor manca atunci cand le este foame si se vor opri din mancat atunci cand s-au saturat. Datoria parintilor este sa le prezinte copiilor alimente noi si sanatoase.
De asemenea, este important ca familia reunita sa ia macar o masa impreuna si sa manance toti aceleasi alimente.
Dieteticienii spun ca poti avea incredere in apetitul unui copil. Acesta va cere intotdeauna de mancare atunci cand ii este foame, pentru ca un copil nu stie de cura, nu are asa de multe complexe legate de silueta sau alte lucruri care l-ar putea impiedica sa manance atunci cand ii este foame. Este drept ca exista mofturi alimentare la copii, insa acestea se vor rezolva in timp.

Citeste si: 10 greseli in alimentatia copilului pe care parintii nici nu stiu ca le fac

Mit (6): Copiii grasuti devin adulti supraponderalimama si fiica

Realitate: Chiar daca rata de obezitate infantila este in crestere peste tot in lume, asta nu inseamna ca un copil dolofan va ajunge supraponderal la maturitate.
De cele mai multe ori un bebe dolofan va avea o greutate normala atunci cand va mai creste, va putea sa alerge, sa se joace si sa-si consume astfel caloriile. Asta se va intampla numai daca-l incurajam sa manance sanatos, nu-l fortam sa manance tot din farfurie, nu-i oferim suplimente alimentare care pot sa-i mareasca pofta de mancare atunci cand nu este cazul, nu incurajam fast-food-ul, consumul exagerat de paste si de dulciuri.
Daca ai un copil grasut, cura de slabire nu este o solutie si oricum nu functioneaza, pentru ca este greu si gresit sa interzici copilului sa manance. Cel mai bine este sa-i oferi copilului tau alternative sanatoase si sa-l incurajezi sa faca miscare. Lipsa unor activitati fizice poate duce la obezitate mai repede decat o farfurie de mancare in plus.
Un stil de viata sanatos asigura copilului o greutate normala la maturitate.

Citeste si: 8 alimente care provoaca obezitatea copilului tau

Mit (7): Copiii trebuie sa manance diete scazute in grasimi

Realitate: Copiii au nevoie de mai multe grasimi decat adultii. Si asta pentru ca, grasimile sunt o sursa excelenta de calorii, care joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea normala a copiilor.
Cu alte cuvinte, copilul arde mai multe calorii decat adultii si are nevoie de grasimi ca sa aiba ce "consuma".
In plus, studii recente arata ca pentru fiecare calorie consumata, copiii ard mai multe grasimi decat persoanele mature. Acest fenomen se datoreaza proceselor normale de crestere a oaselor, a muschilor si a intregului organism. De asemenea, cercetatorii au remarcat in organismul copiilor un ritm relativ crescut de sinteza a proteinelor (aceasta ar fi o alta explicatie a faptului ca picii ard mai multe grasimi).

parerea specialistuluiIn loc de concluzie... Mihaela Bilic, specialist in nutritie, darama alt mit legat de alimentatie: "Nu exista alimente toxice sau alimente sanatoase. Doar cantitatea, frecventa si modul in care le consumam, le pot transforma in dusmani. Putem manca orice, dar nu oricat si oricand".

Citeste si: Regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi, pe varste

Surse: raisehealthyeaters.com; healthunit.org; organicconsumers.org.

Articolul urmator
6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    © 2024 Qbebe