Replici pe care o mamă de copil mofturos nu vrea să le audă

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Orice mamă de copil mofturos a întâlnit cel puțin o persoană binevoitoare, care i-a oferit sfaturi despre cum să rezolve problema nesfârșitelor nazuri ale micuțului în fața farfuriilor cu mâncare. Unii părinți sunt chiar adepții soluțiilor radicale de tipul „Mănânci ce-ți dau eu sau rămâi flămând!". Dar, în realitate, pentru un copil cu adevărat mofturos, unul dintre cei care, pur și simplu, nu suportă anumite gusturi și anumite feluri de mâncare, o astfel de soluție nu ar da nici un rezultat. Unii copii nu au toane sau resping temporar mâncarea pe care o acceptau înainte. Ei sunt mofturoși în toată regula, adică refuză unele feluri de mâncare, încă din primul moment când au gustat hrana solidă. Iar, atâta timp cât sunt sănătoși, cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte este să accepte acest comportament alimentar, să încerce să crească opțiunile copilului, fără a-l sancționa pentru ceva ce este absolut natural pentru el. Tocmai pentru că a luat o astfel de decizie, o mamă de copil mofturos nu vrea să audă anumite replici ale persoanelor bine intenționate, experte în arta mâncatului

Ce înseamnă un adevărat mofturos

În primul rând, să vedem ce înseamnă un copil cu adevărat mofturos. Nu este unul dintre micuții de 2-3 ani care nu au chef într-o zi să mănânce supă, iar în alta refuză cerealele cu lapte. Un copil moftuos este știe foarte bine ce vrea și ce nu vrea să mănânce, încă de la începutul experienței sale cu hrana solidă. Ba chiar și înainte, dacă a fost hrănit cu o anumită formulă de lapte praf, este posibil să respingă cu obstinație alte variante. Copiii mofturoși simt o adevărată revoltă în fața anumitor specialități culinare și au sentimente foarte bine definite și deosebit de selective legat de tot ceea ce le atinge buzele. Mulți dintre ei au chiar un simț gustativ modificat, nesuportând anumite texturi ale alimentelor (corelat și cu un simț al tactului aparte, nesuportând unele haine sau alte obiecte care le ating pielea).

copil porumb

Copiii mofturoși au o listă scurtă și foarte precisă de alimente pe care le acceptă și nu se îndepărtează prea mult de la ea, cel puțin până cresc ceva mai mari. Majoritatea sunt foarte specifici în ceea ce le place; de exemplu, mănâncă doar un anumit tip de pizza, iar orice altă pizza asemănătoare, dar nu identică, poate fi refuzată ca o mâncare complet diferită. Un copil cu adevărat mofturos nu poate fi schimbat nici de sancțiuni, nici de rugăminți, nici măcar de faptul că ar rămâne flămând. El s-a născut, pur și simplu, astfel. Există o întreagă știință în spatele comportamentului său, studii care demonstrează că o predispoziție genetică, în combinație cu primele experiențe de hrănire ar putea explica refuzurile selective ale copiilor care fac mofturi la masă. Cercetări noi de la Universitatea Chapel Hill din North Carolina arată că motivul pentru care unii copii se tem efectiv de anumite feluri culinare are mai puțin de a face cu ce se află în farfurie și mai mult cu ce dictează unele dintre genele lor. Într-o oarecare măsură, aversiunea față de o mâncare este similară cu un anumit temperament sau o anumită personalitate a copilului. Unii copii sunt mai susceptibili ca alții să evite anumite mâncăruri. Totuși, este posibil să își schimbe aceste preferințe când vor fi mai mari, arată Myles Faith, conducătorul studiului. Dacă un copil acceptă câteva feluri diferite de mâncare și este perfect sănătos și fericit, el trebuie, pur și simplu, lăsat în pace, sperând, cel mult, că, la un moment dat, va deveni mai flexibil în alegerile sale culinare. Iată de ce următoarele replici sunt total inadecvate și, de la sine înțeles, o mamă cu un copil mofturos nu vrea să le mai audă:

1. O să mănânce când o să-i fie foame

Poate această metodă merge cu unii copii care fac nazuri temporare. Dar un copil mofturos s-ar putea să renunțe cu totul să mănânce, până la punctul de a se afla într-o situație de risc, dacă nu-i dai ce-i place. Copiii mici nu înțeleg clar conceptul de timp, nici câtă vreme pot să stea nemâncați, până ajung în pericol să se îmbolnăvească. Unii copii nu vor mânca chiar dacă sunt flămânzi, iar a le interzice anumite feluri de mâncare înrăutățește, pur și simplu, lucrurile.

2. Nu-l mai răsfăța atât. Fă-l să mănânce ce gătești.

De fapt, nu este deloc așa. Un copil mofturos va alege bucuros să nu mai mănânce niciodată, decât să se atingă de felurile care nu-i plac. De aceea, este binevenit să-i dai mai multe opțiuni. Nu înseamnă că-l răsfeți, pur și simplu te asiguri că ai un copil hrănit, în loc de unul flămând.

3. Oferă-i și alte feluri de mâncare și, până la urmă, o să accepte ceva

Pediatrul m-a sfătuit să-i tot ofer noi variante, pentru că atunci când va fi suficient de flămând, va mânca ceva. Copilul meu a stat și o zi întreagă fără să mănânce nimic, din cauză că îi tot dădeam alte și alte variante. Pentru un copil mofturos, asta nu este deloc o metodă potrivită, îl poate stresa atât de tare încât să nu mai vrea nimic, mai ales dacă singurele feluri care îi plac îi sunt interzise.", mărturisește o mămică pe un site de parenting.

cereale

4. Am folosit această metodă din cărți. Trebuie să o încerci și tu

Doar pentru că citești ceva într-o carte, nu înseamnă că se potrivește oricărui copil. Orice mamă își cunoaște cel mai bine propriul copil și, chiar dacă îi prind bine noi recomandări, nu este cazul să i se impună ceva, în special când este vorba de un copil cu adevărat mofturos.

5. Când eram de vârsta lor nu aveam de ales. Ori mâncam imediat, ori nu mai rămânea nimic.

Acestea sunt replici tipice, din perioade așa- zis tradiționale, în care chiar și o chelfăneală era binevenită. Astăzi, un copil se enervează când aude astfel de comentarii și, de regulă, refuză și mai abitir să mănânce. Condițiile s-au schimbat radical și, cu toate că pare nerecunoștință din partea copiilor că nu se bucură de varietatea și bogăția hranei, de fapt este o realitate a zilelor noastre, pe care nu o pot schimba replicile pline de reproș ale persoanelor mai în vârstă.

6. Aranjează mâncarea, fă-o să arate mai drăguț sau mai interesant și atunci o vor mânca

Acest sfat poate să aducă în culmea disperării o mamă, care s-a chinuit de nenumărate ori să aranjeze legumele sub formă de fețișoare zâmbitoare, doar ca să vadă cum sunt îndepărtate cu dezgust în câteva secunde.

7. Dacă nu mănăncă ce-i dai, învață-l minte. Lasă-l flămând.

Înfometarea chiar nu este o soluție. Nu de alta, dar copilul mofturos oricum o va alege de bunăvoie, în loc să mănânce ce nu-i place. O propunere mult mai bună este să gătești împreună cu copilul, când este mai mărișor. „Să-l lași să-și prepare propriul prânz, dacă nu-i place ce ai pregătit tu. Chiar și un copil de patru ani poate să așeze pe o farfurie cașcaval, fructe sau orice altceva vrea să mănânce, dacă nu are chef să guste din mâncarea ta." , arată Kim Bongiorno, mămică, scriitoare și blogger.

8. Îl lași să mănânce ASTA?

Când ai un copil foarte mofturos, faptul de a mânca orice, chiar și cartofi prăjiți sau produse de fast food poate fi un adevărat succes" , scrie Jen Gregory de la Runaway Mama, mamă a doi copii care refuză majoritatea felurilor de mâncare gătite. Este deci vremea ca astfel de replici indignate să înceteze!

9. Probabil că este bolnav. Ar trebui să-l duci la doctor!

Serios? Cine ar crede că o mamă nu a încercat și această „soluție" ingenioasă? Adevărul este că un copil mofturos nu este deloc bolnav. Există, într-adevăr, unele tulburări alimentare care sunt diagnosticate ca probleme de natură psihică. Dar, atâta timp cât copilul tău se simte perfect cu cele câteva feluri de mâncare pe care le acceptă, atunci nu este bolnav. Doar... mofturos.

10. Încearcă mai mult cu un fel de mâncare. Până la urmă o să-i placă.

bebe mananca

Din păcate, nu este așa. Chiar dacă unele cărți sugerează că un copil trebuie să încerce cam de 15 ori același fel de mâncare până își va forma un gust și va decide dacă vrea sau nu să mânânce acel fel, un copil mofturos este foarte clar de prima dată și râmâne neschimbat în deciziile sale, chiar și după 100 de încercări.
Vestea bună este că, pe măsură ce cresc, copiii mofturoși pot să se schimbe. Uneori, puterea mediului și a experiențelor pozitive învinge chiar și predispoziția pentru anumite feluri de mâncare. În jur de 9-10 ani, mulți copii pot să se arate deschiși să testeze și alte mâncăruri. În plus, acceptă chiar să încerce din nou măcar să guste ceea ce înainte refuza vehement. Astfel că, până la urmă, încetul cu încetul, preferințele lui ar putea deveni mai diverse, domolind îngrijorările materne și sfaturile binevoitoare.

Surse: https://mom.me/toddler; https://www.scarymommy.com; https://www.smithsonianmag.com; https://www.eurekalert.org

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
  Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

  Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult
  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult

  Mamele sunt cele care reușesc întotdeauna să sădească încredere în sufletele copiilor, însă acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat și necesită...

  Invenții de mamă: sandvișul pe care și cel mai mofturos copil îl va devora
  Invenții de mamă: sandvișul pe care și cel mai mofturos copil îl va devora

  O mamă din Marea Britanie a creat un tip de sandviș bazat pe o bagheta cu usturoi, umplută cu chifteluțe, cu sos de roșii și brânză. Iată cum poate fi pregătit și cât...

  Părintele Vasile Ioana: Cuvintele pe care copilul nu trebuie să le audă din gura ta, mamă!
  Părintele Vasile Ioana: Cuvintele pe care copilul nu trebuie să le audă din gura ta, mamă!

  Părintele Vasile Ioana îndeamnă părinții să nu le spună copiilor anumite vorbe, care i-ar putea răni profund și care le poate afecta stima de sine.

  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul
  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul

  Ți se întâmplă să rostești unele vorbe către copilul tău pe care să le consideri lipsite de importanță? Află în articolul următor care replici sunt doar aparent...

  7 lucruri pe care băieţii au nevoie să le audă de la tatăl lor
  7 lucruri pe care băieţii au nevoie să le audă de la tatăl lor

  Băieții și tații trebuie să construiască o relație specială pe parcursul copilăriei. Încă de la cea mai fragedă vârstă, micuţii noştri au nevoie şi de prezenţa...

  46 de replici amuzante de pe vremuri ale profesorilor români, care acum i-ar trimite la închisoarea părinților milenari
  46 de replici amuzante de pe vremuri ale profesorilor români, care acum i-ar trimite la închisoarea părinților milenari

  Bine, bine, exagerăm puțin când spunem că i-ar trimite la închisoare, dar cu siguranță le-ar aduce o mustrare sau i-ar trimite la închisoarea părinților milenari. Pe...

  Cu zodiile in bucatarie! Cine e mancacios si cine e mofturos?
  Cu zodiile in bucatarie! Cine e mancacios si cine e mofturos?

  Astrologii spun ca nativii fiecarei zodii au gusturi diferite in ceea ce priveste preferintele culinare. Afla in continuare cum sunt zodiile in bucatarie, cine este mofturos, cine este...

  © 2022 Qbebe