Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și uleiul obținut din acest fruct este sursă de compuși valoroși. Grație acestora, reprezintă o soluție naturală pentru prevenirea și ameliorarea unor probleme de sănătate. Descoperă cât de multe utilizări are uleiul de avocado, aliatul de nădejde pentru vitalitatea și starea de bine de fiecare zi. 

Beneficiile uleiului de avocado

Uleiul de avocado se obține din fructul arborelui cu același nume (Persea americana), originar din zona ce se întinde din sudul Mexicului până la Munții Anzi. În prezent, avocado se cultivă și în alte regiuni ale lumii, precum Noua Zeelandă, sudul SUA sau Africa de Sud. 

arbore avocado plin de fructe

Pentru obținerea uleiului, se extrag grăsimile existente în pulpa fructului avocado, astfel că este unul dintre puținele uleiuri comestibile ce nu sunt derivate din semințe. Aproape 70% din uleiul de avocado constă în acidul gras Omega-9. Alături de acesta se regăsesc și:

  • Acizi grași Omega-3 și Omega-6;
  • Luteină: un antioxidant ce conferă culoarea galbenă unor fructe și legume (mango, morcovi, roșii, dovleac) și care pigmentează și protejează retina;
  • Vitaminele A, B7, E;
  • Steroli: compuși prezenți în mod natural în plante, fiind similari colesterolului uman. Ei sunt utili, întrucât reduc nivelul colesterolului dăunător (LDL).

Datorită grăsimilor sănătoase și a antioxidanților, acest ulei oferă beneficii importante pentru sănătate, atât pentru copii, cât și pentru adulți. 

Îmbunătățește sănătatea inimii

Uleiul de avocado acționează astfel:

  • Contribuie la reducerea colesterolului „rău”: acest efect benefic se datorează, în primul rând, grăsimilor mononesaturate, cele mai sănătoase grăsimi alimentare. De asemenea, sterolul numit beta-sitosterol ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului „bun” (HDL);
  • Favorizează scăderea tensiunii arteriale: vitamina E asigură sănătatea și elasticitatea vaselor de sânge. În același timp, luteina influențează nivelul acizilor grași, ce protejează membrana rinichilor. Aceste organe au impact pozitiv asupra hormonilor ce reglează tensiunea arterială.

Are proprietăți antiinflamatorii

Numeroase uleiuri de gătit nu sunt bune pentru sănătate, deoarece provoacă și mențin inflamațiile în organism. Se întâmplă așa întrucât sunt sursă de grăsimi saturate, care cresc nivelul colesterolului LDL și măresc riscul de boli cardiovasculare și diabet. 

În schimb, grăsimile mononesaturate din uleiul de avocado au efecte antiinflamatorii, contribuind atât la prevenirea inflamațiilor acute, cât și a celor cronice. 

Stimulează absorbția nutrienților

Cantitatea ridicată de grăsimi vegetale din uleiul de avocado sprijină corpul să absoarbă nutrienții solubili în grăsime. Cei mai cunoscuți dintre aceștia sunt vitaminele A, D, E și K.

În plus, anumiți antioxidanți se absorb numai în prezența grăsimilor mononesaturate. Printre aceștia se numără:

  • Beta-carotenul: indispensabil pentru convertirea în vitamina A;
  • Luteina și zeaxantina: vitale pentru sănătatea ochilor;
  • Licopenul: se găsește în alimente cum ar fi roșiile, grapefruitul sau pepenele roșu. Cele mai importante roluri ale sale sunt protejarea inimii și a pielii.

sticluta cu ulei de avocado alaturi de fructul avocado

Îmbunătățește funcționarea creierului

O dietă care include și alimente bogate în acizi grași contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Potrivit unui studiu american din anul 2017, acești acizi, prezenți în uleiuri vegetale precum este și cel de avocado, sunt bineveniți pentru stimularea atenției, a concentrării, a capacității organizatorice necesare pentru îndeplinirea unor sarcini.

Ținând seama de aceste beneficii, străduiește-te să introduci uleiul de avocado și în alimentația copilului, începând cu vârsta de 6 luni. 

Are grijă de sănătatea ochilor

În corpul uman, luteina este în concentrații ridicate în special în maculă: o zonă aflată în centrul retinei, ce te ajută să vezi culorile și detaliile obiectelor.  

Prin consumul uleiului de avocado, copiii și adulții își pot asigura o vedere sănătoasă, dat fiind faptul că luteina ajută la:

  • Protejarea ochilor de radiațiile solare;
  • Diminuarea efectelor expunerii la lumina albastră;
  • Suprimarea inflamației;
  • O vedere mai clară;
  • Scăderea riscului de apariție a degenerescenței maculare: afecțiune care apare pe măsură ce retina îmbătrânește, crescând riscul de pierdere a vederii. 

Îngrijește gingiile

Fiind un antiinflamator natural, uleiul de avocado protejează gingiile în fața inflamațiilor și a iritațiilor. Din acest motiv, nu greșești dacă îl aplici direct pe gingiile afectate. Dacă vrei, poți să utilizezi un amestec de ulei de avocado și de ulei de soia, pentru a preveni inflamațiile accentuate, care favorizează erodarea osului și pierderea dintelui.

Hrănește și protejează pielea

Având cantități generoase de vitaminele A și E, uleiul de avocado presat la rece face parte dintre cele mai recomandate uleiuri pentru piele. Este adecvat atât pentru pielea normală, cât și pentru cea uscată. Înainte să-l folosești, testează-l pe o mică porțiune de piele, pentru a vedea dacă nu apare vreo reacție alergică. Spre exemplu, aplică-l pe o suprafață de aprox. 2 cm, pe zona aflată pe interiorul brațului. Dacă în 24 de ore nu apare nicio iritație, înseamnă că îl poți utiliza în siguranță. 

Introducându-l în rutina ta zilnică de îngrijire, te poți bucura de:

  • Hrănire și catifelare: pe lângă vitamina E, în uleiul de avocado se află lecitină, potasiu și alți nutrienți ce contribuie la regenerarea pielii;
  • Accelerarea vindecării rănilor: nu numai că acizii grași înlătură inflamația, dar stimulează și sinteza colagenului, care asigură repararea țesuturilor și cicatrizarea;
  • Reducerea semnelor de îmbătrânire: vitaminele A și D ajută la producerea de colagen, scăzând riscul de a te confrunta cu linii fine și cu riduri;
  • Ameliorarea arsurilor solare: vitaminele E, D, lecitina și acizii grași calmează pielea și grăbesc procesul de vindecare;
  • Calmarea pielii afectate de eczeme sau de psoriazis: antioxidanții și vitaminele din uleiul de avocado îmbunătățesc aspectul pielii uscate, iritate și care se descuamează;
  • Ameliorarea acneei: lasă pielea fără urme de reziduuri grase, iar proprietățile sale antiinflamatorii diminuează roșeața și inflamația ce însoțesc episoadele de acnee.

Iată câteva utilizări ale uleiului de avocado pentru îngrijirea pielii:

  • Ulei hidratant pentru gât și ten: cel mai bine este să-l aplici și să-l lași să acționeze peste noapte. De asemenea, amestecă-l cu ulei de măsline sau de jojoba pentru un plus de hidratare;
  • Ulei de masaj: după ce faci baie, poți să te masezi cu el pe tot corpul. Pentru o piele foarte uscată, amestecă-l cu ulei de măsline și aplică o dată sau de două ori pe zi;
  • În apa pentru îmbăiere: pentru a preveni pielea uscată și crăpată, pune câteva picături în apa în care faci baie. Poți să-l adaugi și într-un anumit ulei de baie sau în gelul de duș preferat;
  • Mască de față: taie cubulețe pulpa unui avocado, amestec-o și cu ulei din acest fruct, pentru a obține o pastă. Întinde-o pe față și las-o să acționeze 10-15 minute, apoi te clătești cu apă călduță;
  • Cremă anti-îmbătrânire: amestecă 1/4 cană ulei de avocado cu 2 linguri de ulei de cocos, cu 2 linguri de ceară de albine, cu 1/2 linguriță vitamina E uleioasă și cu 1 lingură unt de shea. Pune toate ingredientele într-un borcan de sticlă, pe care îl introduci (fără capac) într-un vas cu 10 cm de apă. Acesta din urmă se așază pe foc, amestecând ingredientele pe măsură ce se topesc. După aceea pune amestecul într-un borcan mic și lasă-l să se întărească. Depozitează crema într-un loc uscat și răcoros. 

Asigură un păr sănătos și puternic

Folosirea uleiului de avocado este o soluție la îndemână pentru hrănirea și menținerea sănătății părului din următoarele motive:

  • Protejează în fața factorilor care favorizează deteriorarea: printre aceștia se numără poluarea, radiațiile solare, apa sărată, substanțele chimice din unele produse de îngrijire, clorul din apă etc. Pentru a evita degradarea părului, cel mai simplu este să pui ulei de avocado direct pe scalp;
  • Previne ruperea: un strat subțire de ulei face firele de păr mai flexibile și mai rezistente, eliminând riscul de fragilizare și uscare;
  • Reduce mătreața: scalpul bine hidratat este mai puțin predispus la mătreață. Dacă aceasta apare, aplicațiile cu ulei de avocado îi diminuează aspectul dezagreabil și previn descuamarea pielii;
  • Descurcă părul:aplică uleiul de avocado la capetele firelor de păr. Folosește-ți degetele pentru a-l distribui uniform și după aceea apelează la un pieptăn cu dinții lați.

castronel cu ulei de avocado fruct avocado si pieptan din lemn pe o tava rotunda tot din lemn

Poți profita de efectele pozitive enumerate și prin aceste metode:

  • Fă-ți un masaj al scalpului: pentru ca masajul să fie cât mai eficient, procedează în felul următor: încălzește puțin ulei de avocado și acoperă, ajutându-te de dischete demachiante, suprafețe cât mai întinse. Masează ulterior cu mișcări circulare;
  • Răsfață-te cu o mască de păr: ca să o prepari, în afară de ulei de avocado (2 linguri) mai ai nevoie de ulei de cocos, în aceeași cantitate. Le amesteci bine timp de 30 de secunde și întinzi amestecul pe păr, ajutându-te de un pieptăn. Lasă masca de uleiuri să acționeze cam 10 minute, după care clătește-te bine;
  • Folosește uleiul de avocado pe post de balsam: dacă ai părul uscat și deteriorat, după ce te speli cu șamponul obișnuit, masează-te cu ulei de la rădăcină spre vârfuri. Repetă de câteva ori, până când acoperi toată suprafața scalpului. După câteva minute, îndepărtează uleiul cu apă călduță. 

Ulei de avocado: uz intern 

În general, uleiul de avocado este bine tolerat și doar în cazuri rare provoacă reacții alergice. Când apar, ele sunt prezente la persoanele care au alergie la latex, în contextul în care avocado conține anumiți alergeni prezenți și în această substanță provenită din seva arborelui de cauciuc. 

Având în vedere aceste calități, merită să adaugi ulei de avocado în diverse preparate sau îl poți administra sub formă de suplimente alimentare pentru:

Reducerea riscului cardiovascular

Consumul constant de ulei de avocado, alături de un aport ridicat de legume și fructe, de multă mișcare și de reducerea stresului, contribuie la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Astfel, poți preveni creșterile periculoase ale colesterolului „rău” și îți menții un nivel normal al trigliceridelor: grăsimi ce se deplasează în sânge și care se pot stoca în țesuturi.

Ținerea sub control a manifestărilor sindromului intestinului iritabil

Uleiul de avocado nu conține carbohidrați fermentabili, fiind unul dintre alimentele pe care ar trebui să le incluzi în dietă și dacă te confrunți cu sindromul intestinului iritabil. Acești carbohidrați sunt responsabili de apariția unor manifestări nedorite, ca de exemplu: balonări, flatulență, disconfort abdominal, diaree sau constipație. Sunt grupați și sub denumirea de FODMAP, fiecare literă având următoarea semnificație:

  • F: fermentabil, însușire care se referă la procesul prin care bacteriile prezente în intestin descompun carbohidrații nedigerabili pentru a se hrăni. În urma descompunerii se produc și gaze;
  • O: oligozaharidele, un tip de carbohidrați;
  • D: dizaharide, cum ar fi lactoza de pildă;
  • M: monozaharide, adică fructoza din alimente precum miere, cireșe, pere, mere etc.;
  • A: este prescurtarea de la „and” (și);
  • P: poliolii, compuși găsiți fie în anumite fructe și legume, fie în produsele cu îndulcitori artificiali. 

Detoxifierea de metale grele 

În uleiul de avocado se găsește și clorofilă, o sursă naturală de magneziu. Acest mineral este util, întrucât stimulează îndepărtarea metalelor grele precum plumbul sau mercurul din rinichi, din ficat sau din creier. 

Ameliorarea osteoartritei

Tu sau cineva drag vă confruntați cu dureri, cu rigiditate articulară și cu mobilitate redusă? În acest caz, nu este exclus să suferiți de osteoartrită, afecțiune ce survine când cartilajul din interiorul unei articulații se descompune treptat. 

Din fericire, introducând cât mai des uleiul de avocado în meniu și recurgând la capsule care îl conțin, lucrurile se pot îmbunătăți. Descoperă de ce este atât de util și pentru problemele articulare:

  • Reduce inflamația;
  • Favorizează producerea de colagen: datorită lui, articulațiile se regenerează;
  • Conține steroli: compuși ce stimulează dezvoltarea celulelor care produc și mențin cartilajul.

În funcție de recomandarea unui medic, se pot administra zilnic 300-600 mg ulei de avocado cu ajutorul suplimentelor alimentare. Totodată, poți să iei câte 1 linguriță din acest ulei o dată pe zi.

lingurita de lemn ulei de avocado in recipient de sticla si jumatate de avocado 

Sprijinirea procesului de slăbire

Ca să-ți fie mai ușor să scapi de kilogramele în plus, nu uita să consumi și ulei de avocado. Pe de o parte, acesta este bogat în nutrienți, ajutându-te să te simți sătulă pentru mai mult timp. Conform unui studiu din anul 2018, persoanele care se orientează spre alimente cu cantități însemnate de Omega-9, așa cum este și uleiul de avocado, nu mai simt nevoia să mănânce mult. 

Pe de altă parte, acidul gras Omega-9 stimulează metabolismul, iar în aceste condiții, caloriile sunt arse într-un ritm mai alert. 

Atenție! Înainte de a folosi uleiul de avocado intern, stai de vorbă cu un medic, în situația în care urmezi un tratament cu anticoagulantul Warfarină. Acest ulei poate interfera cu medicamentul menționat, reducându-i din eficiență. 

Ulei de avocado pentru gătit: cum îl folosești

Unul dintre avantajele acestui ulei este că, datorită Omega-9, are o rezistență sporită la procesele de oxidare, ceea ce înseamnă că nu devine rânced la fel de repede ca alte uleiuri. Gustul său variază în funcție de sortiment:

  • Uleiul de avocado extravirgin are o aromă mai pronunțată, cu note ca de ciuperci;
  • Cel virgin are o aromă mai subtilă;
  • Cel rafinat nu are deloc o aromă care să-l evidențieze, fiind foarte subtilă.

fructe proaspete de avocado sâmburi de avocado ulei de avocado in sticla si guacamole intr-un castronel de lemn

Deoarece are punctul de ardere/punctul de fum ridicat, mai mare sau egal cu 250 grade Celsius, uleiul de avocado este cel mai recomandat pentru uz culinar. Punctul de ardere se referă la temperatura la care un ulei încins începe să scoată fum, care este toxic. 

Fiind un ulei foarte versatil, îl poți utiliza după cum urmează:

  • Pentru prăjire, sotare sau coacere;
  • Într-o salată (simplu) sau îl incluzi într-un sos pe care îl torni peste ea;
  • În supe: de exemplu, poate fi adăugat într-o supă de dovleac sau într-o supă rece gazpacho, reparată din diverse legume proaspete
  • Într-un sos pentru marinarea cărnii;
  • Într-un sos pentru bruschette;
  • Într-un smoothie;
  • Într-o maioneză de casă;
  • Pentru popcorn;
  • La prepararea unui humus de casă.

Pentru a te asigura că toți cei dragi, indiferent de vârsta pe care o au, profită din plin de beneficiile uleiului de avocado, optează pentru unul nerafinat și organic. Îl poți păstra în ambalajul original, nedesfăcut, într-un loc uscat și răcoros, peste 12 luni. Odată ce este desfăcut, ar trebui consumat în termen de 6 luni. Poți să-l păstrezi și la frigider pentru a-i crește rezistența cu 1-2 luni. Ideal este să nu îți faci provizii mari de ulei de avocado, ci să cumperi cantități pe care ești sigură că le vei folosi în câteva luni. 

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Surse articol: avohealth.com, arthritishope.org, draxe.com, doc.ro, eatwellenjoylife.com, farmersalmanac.com, healthline.com, livestrong.com, low-fodmap.ro, medicalnewstoday.com, mindbodygreen.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, thespruceeats.com, totalbeauty.com, webmd.com

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare

    Tămâia, cunoscută și sub numele de „olibanum” sau „Frankincense”, se folosește încă din cele mai vechi timpuri atât în diferite ritualuri...

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
    Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

    Încă din cele mai vechi timpuri, uleiurile extrase, prin diverse proceduri, din anumite părți ale plantelor, sunt folosite pentru efectele pozitive pe care le au asupra...

    Ulei de in: beneficii și mod de administrare
    Ulei de in: beneficii și mod de administrare

    Consumate cu măsură, ținând cont de recomandările „Asociației Americane a Inimii”, adică nu mai mult de 2-4 linguri pe zi, uleiurile vegetale trebuie să facă parte...

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    © 2024 Qbebe