11 lucruri care se pot întâmpla dacă îți duci copilul la grădinița Montessori

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un copil educat în cadrul unui sistem Montessori poate dobândi o serie de abilități noi, dar se poate de asemenea confrunta cu o serie de dificultăți când revine în sistemul clasic de învățământ. Ce modificări vei observa în acest sens afli chiar aici.

Educația de tip Montessori a fost înființată de către medicul Maria Montessori și reprezintă o metodă de educație care implică grupe formate din copii de vârste diferite, ce oferă copiilor o varietate de activități educaționale, fără să fie necesar ca toți să învețe același curriculum. Rezultatele sunt desigur incontestabile, însă trebuie să afli dacă aceasta este alegerea potrivită pentru copilul tău. Află în continuare la ce trebuie să te aștepți:

1. Copilul tău poate înceta să se joace cu jucării obișnuite

Ai observat că atunci când cumperi unui copil o jucărie care a fost extrem de costisitoare, însă acesta nu-și dorește decât să se joace cu cutia? Află că se întâmplă acest lucru deoarece copiii sunt creativi în mod inerent - orice lucru se transformă într-o jucărie atunci când sunt capabili să aleagă liber modul în care se vor juca cu el. În cadrul educației Montessori nu există camioane de jucărie sau păpuși, ci doar jucării care stimulează creativitatea. Cei mici învață să spele vasele sau să creeze un colier în cadrul unui loc special destinat în sala de curs și apoi pot duce creația lor acasă.

gradinita montessori

2. Perioade neîntrerupte de muncă

Unele studii arată faptul că o perioadă neîntreruptă de muncă poate stimula gradul de atenție, concentrarea și disciplina elevilor. De asemenea, poate îmbunătăți funcțiile sociale, precum auto-reglarea și auto-controlul. În acest sens, Jacqueline Cossentino, educator Montessori, consideră că un timp neîntrerupt de muncă se ridică la același nivel de conștientizare precum meditația. Prin urmare, poate avea beneficii similare asupra gradului de concentrare și auto-control. "Concentrarea profundă reprezintă fundamentul pedagogiei Montessori și a antrenamentului atenției. Așa cum exerciții constante de meditații permit unei persoane să devină mai calmă, mai conștientă și în general cu un auto-control mai bun în perioadele lipsite de meditație, fondatoarea acestei metode de educație a descoperit că atunci când copiii sunt profund concentrați asupra unui scop lucrativ, apar competenție sociale ridicate ce presupun calm și echilibrare."

3. Învățarea concretă

De asemenea, există beneficii binecunoscute la învățarea concretă. În această situație elevii apelează la o cogniție corporalizată: învață folosindu-se de propriile minți și trupuri. Folosindu-și mâinile pentru a sorta și a lucre cu diverse obiecte, își antrenează simțurile. Prin urmare, învață mai repede și mai eficient. Și adesea devin mai concentrați și mai implicați. După cum explică un expert în metoda Montessori: "Există cercetări numeroase care indică faptul că mișcarea și cogniția sunt strâns legate una de alta. Oamenii reprezintă spațiile și obiectele mai bine, emit judecăți mai rapid și mai precis, își amintesc mai bine diverse informații și prezintă o cogniție socială superioară când mișcările lor sunt aliniate cu lucrul la care se gândesc sau pe care îl învață. Sălile de clasă tradiționale nu sunt capabilă să capitalizeze relația dintre mișcare și cogniție. În schimb, Montessori se bazează pe mișcare."

4. Dezvoltare socială și colaborare

Într-o clasă Montessori copiii sunt grupați pe diferite categorii de vârstă și încurajați să colaboreze și să se ajute unul pe altul. Această structură pentru mediul de învățare încurajează copiii să împartă și să lucreze în mod cooperativ pentru a explora diferite zone ale curriculei Montessori. În baza naturii mediului clasei, copiii învață să se respecte unul pe altul, să dezvolte aptitudinile de a rezolva colaborativ o problemă și de a clădi un simț al comunității.

5. Copiii pot învăța o a doua limbă străină

Multe școli Montessori predau o limbă străină alături de limba engleză de la o vârsă fragedă, în baza premisei că cei mici sunt capabili să asimileze mai rapid și mai ușor mai multe limbi străine înainte de vârsta de 6 ani. În unele cazuri, pedagogul Montessori poate fi un vorbitor nativ al limbii respective, prin urmare poate învăța copilul despre cultura, obiceiurile și tradițiile unei țări.

6. Copilul tău poate fi mai curios

Un curriculum ales manual este creat pentru fiecare copil în baza intereselor și stilului de învățare. De exemplu, dacă fiica ta este pasionată de dinozauri poate alege să citească o carte despre aceștia și apoi poate modela unul din lut. Folosindu-se de aceste obiecte, pedagogii o pot ajuta apoi să învețe primele noțiuni de matematică, precum adunarea.

gradinita montessori

7. Copilul tău poate rămâne în urmă în anumite domenii

Când cei mici aleg ce învață, unele domenii pot rămâne neexplorate, mai ales când sunt 30 de copii într-o grupă. Deoarece nu există teste tradiționale într-o școală Montessori, iar pedagogul nu este prea activ, va fi dificil de realizat o evaluare cu privire la faptul dacă fiecare copil a asimilat temele pe care le învață.

8. Copilul tău poate, de asemenea, să fie mult avansat în alte domenii

De exemplu, dacă al tău copil este excelent la citit, pedagogii săi nu-l vor îndemna să citească aceleași cărți ca și pe restul, ci unele mai avansate, chiar încurajându-l să scrie propriile povești (cu toate că depășesc nivelul lui de cunoștințe). Astfel, un copil de grădiniță poate ajunge să citească și să înțeleagă cărți pentru liceu.

9. Copilul tău se poate acomoda cu greu la o școală tradițională

Unii părinți optează pentru grădinița și școala Montessori, iar apoi trimit copilul la o școală cu structură tradițională. Dacă al tău copil este obișnuit să își aleagă propriul curriculum și să inițieze propriul proces de învățare, se poate plictisi sau descuraja când învățarea are loc prin lectură și nu prin folosirea mâinilor.

10. Copilul învață în mod natural auto-disciplina

Deși metoda Montessori permite copiilor să aleagă activitățile pe care le doresc zilnic, pentru durata dorită, există unele reguli de bază care sunt aplicate de pedagog. Acest mediu învață copiii în mod natural auto-disciplina și rafinează abilități importante precum concentrarea, auto-controlul și motivația.

11. Copilul își poate descoperi pasiunea

Când este liber să încerce câte activități dorește, copilul va gravita în mod natural către cele care îl atrag. Și când cel mic are permisiunea de a învăța matematică, științe și orice alt subiect prin pasiunea pentru desen, de exemplu, va deveni mai încrezător în abilitățile sale ca artist și elev.

Citește și: Tu ai alege eficienta metoda Montessori in educatia copilului tau? 

Surse: 

www.purewow.com; www.ourkids.net; http://montessoriacademy.com.au; www.education.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”
  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”

  Una dintre cele mai cunoscute metode educaționale din toate timpurile, Metoda Montessori, propune implicarea copilului în activități ludice și educative care să poată fi...

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  10 citate superbe ale Mariei Montessori care vor fi mereu utile în educația copilului
  10 citate superbe ale Mariei Montessori care vor fi mereu utile în educația copilului

  Maria Montessori este cea care a pus bazele unei metode de educație ce a devenit cunoscută și implementată la nivel global. Îți oferim aici câteva citate care îi...

  4 lucruri speciale pe care proaspetele mămici le pot face după nașterea primului copilul
  4 lucruri speciale pe care proaspetele mămici le pot face după nașterea primului copilul

  După ce își aduc pe lume primul copil, multe mămici lasă îngrijorările să ia locul entuziasmului și bucuriei pe care le-au simțit în primele ore. În special...

  7 fraze Montessori pe care toți părinții ar trebui să le folosească
  7 fraze Montessori pe care toți părinții ar trebui să le folosească

  Metoda Montessori este o metodă educațională elaborată de către medicul italian Maria Montessori în prima jumătate a secolului 20, care a devenit tot mai populară în...

  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”
  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”

  Iulia Albu surprinde încă o dată prin declarațiile sale, care stârnesc de fiecare dată controverse! Ea a dezvăluit unul dintre motivele pentru care și-a înscris fiica...

  I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
  I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

  Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  © 2022 Qbebe