Alegerea gradinitei, cea mai grea decizie a parintilor

Alegerea gradinitei, cea mai grea decizie a parintilor

Bianca Stanescu - Contributor

In focul inscrierilor pentru noul an scolar, alegerea gradinitei pare cea mai grea decizie de pe umerii parintilor. La stat sau la privat? Il pot inscrie la mai multe gradinite? Va trebui sa dau spaga? La ce gradinite am prioritate? Cum se va acomoda? Griji, drumuri de recunoastere, nopti nedormite si multe intrebari… Qbebe iti vine in ajutor cu sfaturi de la parintii care au trecut deja prin aceasta experienta si de la educatoare din sistemul privat si de stat. De la noi vei afla si informatii exclusive despre gradinitele de stat, cele private, cele catolice sau despre cele cu predare in limbi straine.

Gradinita la privat sau la stat?

Dezbaterile privind gradinitele de stat si cele particulare se incing de la an la an, in preajma inscrierilor. Parintii vor fi incurajati de catre directorii din sistemul privat sa isi dea copiii intr-o gradinita cu mai putini prescolari si cu un program mai favorabil parintilor. Si de ce nu i-ar incuraja? In fond, gradinita privata este o afacere ca oricare alta, iar business-ul se face prin vanzari si cat mai multi clienti. La stat, parintilor li se va spune ca sunt costuri mai mici, iar salile de clasa, mai mari. In realitate, ambele sisteme au avantaje si dezavantaje, iar parintii in cautarea celei mai bune variante pentru copiii lor trebuie sa le ia in calcul pe ambele.
 
Exista dascali care ne-au impartasit, din culise, care sunt plusurile si minusurile gradinitelor de stat, in raport cu cele particulare. "Daca facem o paralela intre ele, se poate spune ca ceea ce avantajeaza pe unele, dezavantajeaza pe celelalte," a declarat pentru Qbebe Dana Popa, educatoare cu experienta la o gradinita de stat. Aceasta le reaminteste parintilor ca gradinitele de stat au spatii mari atat in interior, cat si in exterior, sali de clasa spatioase, vestiare, loc de joaca si curte, in timp ce gradinitele particulare dispun de mai putin spatiu, acesta fiind de multe ori inchiriat.
 inscrieri la gradinita
"Numarul maxim de copii pe care l-am avut la grupa, la gradinita cu program normal, a fost 28," isi aminteste educatoarea. Inainte de alegerea gradinitei, parintii ar trebui sa tina cont si de personalul didactic angajat. In gradinitele de stat, exista garantia ca personalul este calificat si se perfectioneaza permanent de-a lungul carierei.
 
"In gradinitele particulare, personalul didactic nu este tot timpul calificat si nu este obligat sa treaca prin examene. De asemenea, in cadrul gradinitelor particulare, cadrele didactice nu sunt tot timpul obiective, iar parintii nu sunt tot timpul informati corect despre copiii lor, din motive financiare," ne-a mai spus educatoarea Dana Popa. Desi preda intr-o gradinita de stat, aceasta ne-a marturisit ca exista un mare dezavantaj al sistemului: numarul mare de copii, care poate ajunge chiar si la 30 de copii in grupa, in timp ce in gradinitele particulare numarul de copii dintr-o grupa variaza intre 10 si 15. 
 
Laura Dudau, fosta educatoare in sistem privat, considera ca, din contra, copiii primesc mai multa atentie la gradinitele particulare. "Poti obtine mai mult feedback atunci cand ai mai putini copii, poti aborda mai usor sarcinile didactice prin prisma adaptarii la particularitatile de varsta si individuale. Pentru un educator cred ca stresul este, de asemenea, mai mic.
Una este sa predai si sa supraveghezi 30 de copii, alta e sa lucrezi cu 10," a declarat Laura Dudau pentru Qbebe. 
 
In plus, trebuie luate in calcul si aspecte ce tin de igiena. In gradinitele de stat, este destul de greu sa supraveghezi 30 de copii atunci cand se duc la toaleta, in timp ce la particular exista de obicei personal care se ocupa de acest lucru.
 alegerea gradinitei
Cand vine vorba de alegerea unui gradinite, un factor important de decizie il constituie insa costurile. Gradinita de stat este gratuita, iar parintii platesc hrana copiilor doar in cazul in care ii inscriu la program prelungit. Aceasta alocatie reprezinta insa o suma destul de modica, intre 6 si 15 lei pe zi. Costurile unei gradinite de stat ajung la aproximativ 300 de lei pe luna, la care se adauga adesea plata optionalelor si fondul clasei stabilit pe an sau semestru. Pretul lunar la gradinitele particulare poate fi chiar si de zece ori mai mare, daca vorbim de gradinite din cartiere de lux ale capitalei, cu transport inclus si predare exclusiva intr-o limba straina precum engleza sau germana. Exista insa si gradinite particulare cu mai putine pretentii financiare, unde costurile pentru programul prelungit se invart in jurul a 800-1.000 de lei. 
 
Desi gradinita de stat este "gratuita" la program scurt si cu plata modica la program prelungit, parintii iau de multe ori in considerare si spaga. Fie ca vine in forma unui plic cu sume care se invart in jurul a 100 de euro, fie ca vine sub forma unui cadou, se considera ca spaga le-ar putea garanta copiilor un loc in cadrul gradinitei. Nimic mai fals, spun parintii care au trecut deja prin aceasta experienta. Alexandru, taticul Mariei (3 ani si jumatate), ne-a marturisit ca nu a dat niciun ban la inscrierea la gradinita de stat. "Vorbesc la modul cel mai serios. Nu ni s-a cerut si nici nu am dat. Intr-adevar, mai dam diverse sume pentru decorarea clasei, dar nu sume mari. Am adus toti jucarii si aducem la inceput de luna sapun lichid, servetele, pahare de unica folosinta si alte lucruri de acest gen," ne-a spus Alexandru. 
 
Nici Violeta, mamica unui baietel de 4 ani, nu a dat spaga la inscrierea intr-o gradinita de stat din Bucuresti. "Stiu ca au fost parinti care dadeau chiar si 150-200 de euro, dar, cum pe mine nu ma dadeau banii afara din casa, nu am dat niciun leu. M-am dus insa din timp, fiind prima la inscrieri, cu actele complete. Conteaza mult si atitudinea parintilor, felul in care sunt imbracati si, din pacate exista si prejudecati legate de prezenta tatalui la inscrieri. Un tatic face impresie buna mai ales daca este imbracat la costum!," ne-a povestit Violeta.
 
Contrar asteptarilor, chiar si cadrele didactice sunt impotriva spagii. "Este o practica imorala si ilegala si, din pacate, nu am vazut ca se pune public aceasta problema. Am vazut parinti disperati care nu dispuneau de sume de genul 100-150 de euro ca sa isi poata inscrie copilul la gradinite. Trist este ca am devenit neputinciosi in fata unor astfel de practici. A devenit ceva normal si nu putem decat sa ne conformam, consolandu-ne cu faptul ca asa merg lucrurile in Romania," ne-a spus educatoarea Laura Dudau. 
 
Totusi, sunt parinti care intretin in continuare sistemul, de teama ca vor fi respinsi de gradinite. Ionut, taticul Mariei, se pregateste de inscrieri cu 200 de lei in buzunar. "As fi vrut sa dau macar 2 milioane, dar pana la urma am gasit un magazin cu produse cosmetice mai deosebite si voi cumpara de acolo un cadou," a declarat Ionut pentru Qbebe.
 
Una dintre cele mai mari griji ale parintilor inainte de gradinita este si gradul de imbolnavire a copiilor. De multe ori, acestia au impresia ca gradinita de stat este un "focar" mai mare de infectie din cauza numarului mare de copii din grupa. Realitatea este insa diferita, dupa cum ne-au povestit educatoarele si parintii. 
 
"Nu cred ca la gradinita de stat se imbolnavesc mai des decat in gradinitele particulare, insa cert este ca, in primul an de colectivitate, copiii se imbolnavesc mai des, atat in gradinitele particulare, cat si in cele de stat," ne-a declarat educatoarea Dana Popa. Chiar si reprezentantii gradinitelor private recunosc ca virusii nu isi aleg copiii in functie de sistemul de invatamant. "Rata racelilor este aceeasi ca in orice colectivitate, dar atentia celor care detin o gradinita particulara este mai mare pentru ca, daca se intampla vreo nenorocire, afacerea lor are de suferit," au spus pentru Qbebe reprezentantii gradinitei private Arici Pogonici.
 
Fabiola Hosu, Head of the Educational Department la Gradinita Little London Pipera, ne-a explicat ca, din punct de vedere medical, acest proces este unul firesc de antrenare in lupta cu infectiile, ce conduce spre o structura mai puternica a imunitatii care se va definitiva in jurul varstei de 10-12 ani. "Mentinerea riscului redus de imbolnaviri difera, bineinteles, in functie de standardele de igiena ale fiecarei institutii de invatamant, indiferent ca este de stat sau privata," ne-a declarat Fabiola Hosu.
 
Dragostea pentru copii este insa universala, iar cadrele medicale nu fac rabat de la grija si afectiune nici in sistemul de stat. In cazul in care copilul face febra sau se imbolnaveste in timpul programului de gradinita, este vazut de catre cadrul medical din unitate, de multe ori o asistenta, parintele este informat imediat, iar cel mic este tratat in functie de istoricul sau medical, pana parintii vin sa il ia.
 
Educatoarea Dana Popa le-a dat cateva sfaturi parintilor care se pregatesc de inscrierea copiilor la gradinita. Parintii trebuie mai intai sa o viziteze si sa fie atenti la cateva aspecte importante:
• atmosfera din gradinita (sa fie prietenoasa si primitoare);
• marimea salilor de clasa;
• personalul didactic, dar si cel ne-didactic sa fie suficient (in mod deosebit, in gradinitele cu program prelungit);
• locul de masa;
• mobilierul (adecvat necesitatilor copiilor);
• numarul de copii inscrisi la grupa;
• prezenta unui cabinet medical in cadrul gradinitei;

Cadru legislativ si detalii organizatorice pentru inscrierile din mai 2013

Anul acesta, nu s-a stabilit inca data oficiala a inscrierilor la gradinitele de stat, dar startul depunerii dosarelor se va da cel mai probabil in luna mai. "Deocamdata, trebuie sa apara metodologia. Abia dupa 17-18 mai, cand se termina a doua etapa a inscrierilor in invatamantul primar, se va stabili si data inscrierilor la gradinita," ne-a declarat un reprezentant de la Inspectoratul Scolar al Muncipiului Bucuresti
 inscrieri gradinita 2013
Varsta minima pe care trebuie sa o aiba cei mici in septembrie, la deschiderea noului an scolar, este de trei ani, dar exista si exceptii. In functie de numarul de locuri, gradinitele pot primi si copii care urmeaza sa implineasca trei ani in lunile ce urmeaza inscrierii, atata timp cat au deprinderi minime de limbaj si igiena, adica pot vorbi si au scapat de scutece. Nu va faceti griji daca cel mic abia s-a obisnuit cu olita, iar de WC nici nu vrea sa auda, cu sau fara reductor! In colectivitate, se va obisnui foarte repede cu mersul la toaleta ca oamenii "mari", mai ales ca WC-urile sunt special concepute pentru copii.
 
Programul gradinitelor de stat:
Program scurt/normal: 8.00 - 13.00 (ideal daca il poti lua acasa la pranz, pentru somnul de dupa-amiaza) 
Program prelungit: 07.30 - 17.30 (copilul va lua micul dejun, pranzul si gustarea in gradinita, va dormi dupa masa de pranz)
Program saptamanal: Luni 7.30 - Vineri 17.30 (desi inainte de 1989, era popular in randul multor parinti din "clasa muncitoare", astazi este folosit numai in cazuri exceptionale. La program saptamanal merg si multi copii defavorizati sau din familii dezbinate)
Prioritati la inscrierea in gradinita de stat:
Daca locurile in gradinita sunt limitate, directorii stabilesc lista finala de admisi in functie de prioritati. Un prim criteriu de selectie este prezenta fratilor sau a surorilor in aceeasi gradinita. De asemenea, sunt favorizati la admitere copiii cu domiciliul in circumscriptia scolara arondata gradinitei, precum si copiii din familii monoparentale. Parintii care lucreaza in apropiere de gradinita sunt si ei favorizati. 
Acte necesare la inscrierea in gradinita de stat:
• copie dupa cartile de identitate ale parintilor
• copie dupa certificatul de nastere al copilului
• adeverinta de la medicul de familie ca este "apt medical"
• adeverinta de salariat de la locurile de munca ale parintilor
• cerere-tip de inscriere (din gradinita)

Gradinita cu predare intr-o limba straina?

Daca vreti ca cel mic sa invete o limba straina din gradinita, aveti doua variante: gradinite cu predare exclusiv in acea limba, unde copiilor nu li se vorbeste in romana, ci in limba straina, chiar si cand au activitati de recreere sau merg la masa, sau gradinite cu optional de limba straina, de obicei de doua ori pe saptamana. Cea de-a doua varianta este mai ieftina, dar nu neaparat si cea mai eficienta in termeni de achizitii lingvistice. Puteti opta pentru varianta unui optional de limba straina (cel mai adesea engleza) si intr-o gradinita de stat, platind pentru fiecare ora o taxa suplimentara stabilita impreuna cu profesorul care preda. 
 
Unii parinti si educatori nu sunt insa neaparat incantati de optionalele din gradinitele de stat. "Sunt de multe ori formale. De obicei, la limbi straine nici nu exista personal specializat. Iar daca se face vreun optional, eu personal nu am vazut nici un progres in cazul copilului meu," ne-a marturisit educatoarea Laura Dudau. Ca profesoara de limba engleza, ea ii sfatuieste pe parinti sa acorde mare importanta predarii unei limbi straine inca din primii ani de viata. 
 
"Multi parinti incep acest lucru inca de la 6 luni, cu metoda predarii prin muzica. S-a demonstrat ca expunerea unui copil la muzica si la o limba straina contribuie la formarea a numeroase deprinderi cum ar fi creativitatea, memorarea, increderea in sine si concetrarea. Creierul lor este ca un burete care absoarbe continuu informatia, asa ca, invatand de mici, le va fi mult mai usor sa-si insuseasca o limba straina," ne-a declarat Laura Dudau. Si reprezentantii gradinitei Arici Pogonici ne-au spus ca cei mici reactioneaza mult mai bine la varste fragede la invatarea unei limbi straine, gradul de rezistenta fiind mai mic, iar posibilitatea de acumulare - mult mai mare
 
Fabiola Hosu, Head of the Educational Department la Gradinita Little London Pipera, ne-a enumerat si alte beneficii ale invatarii unei limbi straine din primii ani de gradinita:
• un excelent exercitiu cognitiv pentru creier
• o noua structura lingvistica in care gandesc, deci o alta perspectiva
• un alt punct de vedere asupra limbii native si a culturii din care provin
• abilitati de lectura mai ridicate
• incredere mai mare in interactiunea cu ceilalti
• oportunitati mai mari de a face fata cu succes testelor sau examenelor
• dezvoltare personala, sociala si emotionala.

Gradinitele catolice au cu adevarat ceva special?

 gradinita catolica Maria Ward
O varianta pentru care opteaza tot mai multi parinti sunt gradinitele catolice. In Bucuresti, la gradinita cu program prelungit "Maria Ward", copiii invata si limba germana. Printre optionalele oferite de gradinita, se numara si dansul si educatia religioasa, unde copiilor li se transmit, prin povesti, valori comune indiferent de confesiune.
 
"Copiii de orice confesiune au acces la gradinita. Sunt aici copii de diferite confesiuni," a declarat pentru Qbebe directoarea Gradinitei "Maria Ward", sora Veronica Boasa. Parintii isi aduc copiii la gradinita catolica pentru ca aici au descoperit valori umane si moral crestine si vad ca cei mici nu sunt doar ocrotiti, ci li se transmit si aceste valori
 gradinita catolica
"Surorile nu te mint. Daca intrebi ‘copilul a mancat?', ele iti spun adevarul: ‘da', ‘nu am fost atenta azi' sau ‘nu stiu, am sa-l urmaresc si va spun'," ne-a spus Anca (36 de ani), mamica lui Marc (4,5 ani) si a lui Luca (8 ani). Ea si-a inscris ambii copii la gradinita catolica, pe Luca inca de cand avea un an si jumatate, pentru a se asigura ca vor prinde un loc la "Maria Ward." Anca este incantata si de prietenia pe care au reusit surorile sa le-o insufle copiilor. In plus, initiativa lor de a invita toti copiii din grupa la petrecerile organizate de zilele de nastere si de a transmite invitatiile celorlalti parinti i-a ajutat si pe adulti sa lege prietenii frumoase. "Pastram legatura stransa si acum, dupa doi ani de la terminarea gradinitei, chiar daca nu toti sunt la aceeasi scoala. Si acest lucru este un beneficiu pentru copii. Sunt deja prieteni de 5 ani si ei au varsta de 8-9 ani," ne-a povestit Anca.
 inscrieri gradinita catolica
Si Genoveva (41 ani), mamica Patriciei (5 ani), prefera gradinita catolica pentru ca, spre deosebire de alte gradinite, aici nu sunt educatoare care trateaza copiii in functie de "atentiile" parintilor. "Poate asta tine de domeniul privat, nu neaparat de orientarea religioasa," a declarat Genoveva pentru Qbebe. 
 
In plus, copiii din gradinita catolica se bucura si de multe activitati extrascolare, excursii, tabere, teatru si circ. Surorile organizeaza iesiri in parcul Tineretului, care este chiar in spatele gradinitei. In Saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun", copiii s-au bucurat si de activitati mai deosebite, vizitand o ferma de animale, un azil de batrani, un centru social pentru copii cu dizabilitati si, intr-o alta zi, au fost chiar ei gazdele unui politist care le-a povestit din tainele meseriei. 
Gradinita dispune de personal calificat si are in dotare bucatarie proprie unde se prepara un meniu variat, presarat din cand in cand cu specialitati italienesti. Inscrierile se pot face si in timpul anului scolar.
Informatii: 031.428.54.56 ; 0722.78.97.87
Program: 7.30 - 17.30
 
Adresa: Calea Serban Voda nr 223 sector 4, Bucuresti
 

Gradinita la serviciul parintilor: vis sau realitate in tara noastra? 

Programul gradinitelor, fie ele de stat sau particulare, le permite cu greu parintilor care lucreaza sa se descurce singuri cu copiii, asa ca acestia apeleaza adesea la o bona sau o bunica. Situatia este cu atat mai complicata in orasele mari precum Bucurestiul, unde si traficul poate intarzia drumul de acasa la gradinita si invers.
 
"In primul an, l-am inscris pe baietelul meu la o gradinita de stat din cartier. Era relativ aproape de casa si, initial, si aproape de serviciu. Mi-am schimbat insa locul de munca, iar programul, desi legal era pana la 17.30, in mod real era pana la 15.30. Educatoarele ne sfatuiau sa ii luam mai devreme pentru ca sunt inca mici si nu le mai dadeau nici gustarea in gradinita, ci la pachet. Am avut noroc cu bunica lui, ca noi nu ajungeam niciodata sa il luam," ne-a povestit Violeta, mamica unui baietel de 4 ani.
 
Specialistii in resurse umane cred ca visul parintilor de a avea gradinita in incinta locului de munca nu este chiar atat de indepartat de realitate. Ei dau ca exemplu tarile scandinave, unde exista un grad ridicat de egalitate intre femei si barbati si majoritatea mamelor se intorc repede la serviciu, ceea ce ajuta la cresterea productivitatii.
 
"Majoritatea companiilor in Romania, precum si in alte tari europene, nu considera ingrijirea copiilor ca fiind o responsabilitate a mediului corporativ. Cu toate acestea, numarul de cupluri in care ambii parinti lucreaza creste alarmant, iar gradinitele ofera servicii limitate celor angajati full-time," a explicat pentru Qbebe Diana Mastan, specialist in resurse umane. Ea considera ca asemenea spatii s-ar putea extinde si in Romania, cu precadare in companiile mari din Bucuresti. 
 specialist resurse umane
"Multe companii incearca sa includa in pachetul de beneficii anumite servicii pentru parintii, mai ales in firmele de IT, unde numarul femeilor este foarte redus. Companii precum Google si SAS Institute sunt cunoscute pentru programele lor de ingrijire a copiilor, ceea ce favorizeaza plasarea lor in topul celor mai buni angajatori din lume. Cred ca aceasta moda o sa continue datorita angajatilor talentati, care isi pot permite sa renunte la locul de munca din cauza lipsei unor servicii parentale corespunzatoare," ne-a mai spus Diana Mastan.
 
Specialistul in resurse umane considera insa ca este un drum anevoios pana cand vom avea astfel de servicii si in Romania. Companiile care decid sa includa astfel de spatii trebuie sa aiba o structura foarte eficienta a seviciilor oferite, spun specialistii, pentru a evita perturbarile care pot aparea la locul de munca fata de ceilalti anagajati. "Din cauza unor servicii nepotrivite, se poate favoriza o comunicare frecventa intre parinte si copil in timpul serviciului. Bineinteles, un alt dezavantaj este costul acestor servicii. Angajatorii trebuie sa cantareasca beneficiile acestor spatii raportate la pierderea unui angajat, absenteismul acestuia sau chiar reducerea productivitatii," a mai declarat Diana Mastan pentru Qbebe.

Din experienta parintilor

Qbebe a stat de vorba si cu tatici si mamici care au trecut deja prin experienta gradinitei. I-am intrebat de lucruri pe care nu le gasiti in statistici de la minister si nici in datele legate de inscriere, desi, pana la urma, acestea sunt cele mai importante. Acomodarea piticilor nostri, lucrurile noi pe care le-au invatat, nazbatiile, dar si cat de des s-au imbolnavit preocupa orice parinte. 

 inscrieri gradinita

Lyria este cea mai mica si cea mai curajoasa dintre piticii ai caror parinti au vorbit pentru Qbebe. Ea si-a pus prima data in spate ghiozdanul de gradinita in septembrie anul trecut, pe cand avea avea 1 an si 7 luni. Razvan, taticul ei in varsta de 29 ani, a ales gradinita particulara mai ales pentru ca era aproape de casa. Apoi, a urmarit ce se spunea despre gradinita, aspectul, programa si optionalele. In prezent, Lyria are 2 ani si 2 luni si deja un sac de perle si amintiri din gradinita. "Este un copil sociabil si era bine pregatita pentru serbarea de la gradinita, de 8 martie. Insa in momentul in care a venit randul ei... liniste totala. Evident, cum s-a terminat serbarea, iar a inceput sa vorbeasca," ne-a povestit Razvan. Din pacate, acomodarea la gradinita a venit si cu mici dezavantaje pentru Lyria si parintii ei. "Se imbolnaveste mult mai des decat inainte, evident. Acum cred ca o data la 2 luni apare cate o mica raceala," a declarat Razvan pentru Qbebe. 

gradinita de stat
Pentru Mariana, mamica Sofiei (3 ani si 3 luni) si a Ruxandrei (4 ani si 9 luni), tot proximitatea a fost factorul-cheie in alegerea gradinitei. Cele doua surori merg la gradinita de stat nr. 7 din zona Tei. "E aproape de casa, arata foarte bine, cu multe dotari si personal extraordinar. Nu au fost evenimente neplacute, doar ca la inceput raceau destul de des, cam la 2 saptamani. Acum, insa, imbolnavirile se intampla mult mai rar," a declarat Mariana pentru Qbebe.
 

Ea este fana a sistemului de stat si pentru ca sunt costuri mai reduse. In perioada cand fetele nu merg la gradinita, zilele de absenta sunt scazute de la plata. Mariana ii sfatuieste pe parintii care urmeaza sa isi inscrie copiii la gradinita sa ceara inainte parerile altor parinti cu copii in acea gradinita si sa faca cel putin o vizita. 

gradinita de stat 

La inceputul anului, Alexandru, taticul Mariei (3 ani si 7 luni) a inscris-o pe fetita lui tot la o gradinita de stat, in sectorul 6. Pe langa faptul ca era aproape de casa, parintii Mariei au fost incantati de "Dumbrava Minunilor" si pentru ca era nou construita. Din pacate, Maria inca raceste foarte des, la un interval de maximum doua saptamani.

"Cel mai amuzant mi se pare ca Maria sustine acum ca tot ceea ce stie a invatat la gradi," ne-a marturisit Alexandru. El ii sfatuieste pe parintii aflati in cautarea unei gradinite potrivite sa fie foarte atenti la personal, pentru ca, in cele din urma, "oamenii de acolo se ocupa de educatia copilului si au grija de el jumatate din zi."

 

Citeşte şi: Cum arată şi de ce ne trebuie prima aplicaţie pentru grădiniţe şi părinţi

Articolul urmator
Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai grea decizie din viața unui părinte: să-ți deconectezi copilul de la aparate. Povestea unei familii care a trecut printr-o asemenea experiență
    Cea mai grea decizie din viața unui părinte: să-ți deconectezi copilul de la aparate. Povestea unei familii care a trecut printr-o asemenea experiență

    În ultimii ani, auzim tot mai des de copii care și-au pierdut viața, întrucât s-au înecat în piscine. Recent, un asemenea caz a ajuns iar în atenție...

    Un bărbat trebuie să aleagă între logodnica și mama lui, care mai are 5 ani de trăit. „E cea mai grea alegere din viața mea”
    Un bărbat trebuie să aleagă între logodnica și mama lui, care mai are 5 ani de trăit. „E cea mai grea alegere din viața mea”

    Ce faci când ai de ales între iubirea vieții tale și persoana care ți-a dat viață? Un bărbat a fost pus să facă o alegere care i-a schimbat viața pentru totdeauna! A...

    Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea
    Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea

    Dacă anumite femei se tem să ia în calcul posibilitatea de a trece vreodată printr-o histerectomie, altele ajung să se gândească serios la așa ceva din pricina unor...

    Mama a murit și am devenit părinte pentru fratele meu de 6 ani. Nu a fost cea mai bună decizie…
    Mama a murit și am devenit părinte pentru fratele meu de 6 ani. Nu a fost cea mai bună decizie…

    O tânără de peste hotare povestește cât de greu i-a fost în momentul în care mama ei a decedat și a trebuit să o înlocuiască și să devină, la...

    Ce am învățat din cea mai grea despărțire din viața mea
    Ce am învățat din cea mai grea despărțire din viața mea

    Relațiile pe care le ai cu cei din jur îți oferă experiențe din care ai mereu ceva de învățat. Inclusiv din relațiile romantice poți învăța mai mult decât...

    Am plecat în vacanță numai cu un copil din cei doi. Iată de ce a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o
    Am plecat în vacanță numai cu un copil din cei doi. Iată de ce a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o

    O mamă a explicat de ce și-a luat doar unul dintre copii în vacanță, lăsându-l pe celălalt acasă - și a constatat că a fost cel mai bun lucru pe care l-a făcut...

    Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților
    Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților

    Atunci când bebelușul nu doarme, părinții sunt dispuși să încerce orice metodă pentru a schimba asta. Însă, uneori, nu e nevoie de vreo metodă specială, ci doar de...

    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta
    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta

    Este normal ca atunci când faci un copil, să primești întrebarea „Dar când îl faci pe următorul?”. Răspunsul primit este menit să ne satisfacă...

    © 2024 Qbebe