Bona, bunica sau cresa pentru copilul mic? Sfaturi de la mamici si specialisti

Bona, bunica sau cresa pentru copilul mic? Sfaturi de la mamici si specialisti

Alexandra Irimiea

Pentru orice mama, copilul ei este comoara cea mai de pret. Acesta este un fapt de necontestat. De aceea, se asigura ca el primeste cea mai buna alimentatie, educatie si mai ales ingrijire. Stie ca ea il iubeste cel mai mult pe lume si asemeni ei, n-o sa aiba nimeni grija de puiul ei. Dar atunci cand trebuie sa se intoarca la serviciu, pe mainile cui sa-si lase copilul: ale bonei, ale bunicii sau ale ingrijitoarei de la cresa?

SFATUL PSIHOLOGULUI

Psiholog Lena Rusti
O grija pe care multe mamici o au atunci cand trebuie sa ia decizia privitoare la persoana care o va inlocui tine de eventualele urmari psihologice. Cat de mult va fi afectat copilul de schimbare? Cum cine se va simti mai bine: cu bunica, cu bona sau printre copii la cresa? Sunt intrebari unde este bine sa consultam si parerea unui psiholog. Iata care sunt sfaturile psiholog psihoterapeut Lena Rusti, la Mentarex Consulting. 

1. Cu cine se va simti copilul mai bine: cu bunica (parte din familie) sau cu o bona?

In primii ani de viata copilul evolueaza aproape vizibil de la o zi la alta. Capacitatea sa de a asimila informatie este extraordinara. A avea grija de copil consta nu doar in a fi sigur ca este curat, a mancat si a dormit la timp, ci sa stim ca primeste de la mediu suficienta informatie pe care sa o poata prelucra, pentru a se putea dezvolta normal si a castiga cat mai mult in aceasta perioada.

Daca nu, foarte usor copilul poate ramane in urma, nu doar motor, ci chiar si cognitiv si afectiv: va invata mai greu sa vorbeasca, va avea un vocabular mai limitat, va interactiona mai greu, cu alte cuvinte risca sa creasca pierzand momente in care este ideal sa asimilize anumite lucruri si ii va fi mult mai greu sa recupereze daca procesul nu are loc la timpul potrivit. De asta primii ani de viata iau atat de multa energie de la parinti; dar si ofera satisfactii pe masura, caci parintele poate vedea de la o zi la alta cum copilul sau invata lucruri noi, spre incantarea celor din jur.

Bona cu copil mic Oricine ar sta cu copilul atunci cand mama nu e in preajma, ideal este sa fie o persoana care sa se ocupe de copil, adica o persoana care nu doar are un anumit statut in fata copilului, ci si construieste o legatura afectiva cu acesta. 
Insa nu intotdeauna o mama isi poate permite solutia cea mai buna. De asta, poate este bine ca mama sa aiba in vedere ce este important pentru copil in aceasta perioada si care este persoana (uneori nu este vorba de una singura) care poate oferi cel mai bine acest lucru: cine sta cu copilul sa petreaca timp efectiv cu acesta (adica sa vorbeasca cu el, sa foloseasca jocul cu copilul pentru a-i dezvolta abilitatile, sa il ajute sa isi exerseze manualitatea, sa il scoata la plimbare, sa il securizeze afectiv prin comportament si atitudine (fara a fi supraprotectiva in acelasi timp).

Uneori bona poate fi o persoana mai potrivita decat o bunica. Bunicii isi pot iubi foarte mult nepotii, dar este posibil sa nu aiba disponibilitatea de a se implica in educatia lor, ci doar in a petrece din cand in cand putin timp cu ei, lucru firesc pana la urma, caci si resursele lor de energie pot fi limitate. Pe de alta parte, si bona poate incerca sa castige cat mai mult timp pentru ea, ignorand copilul. Alteori, o combinatie intre ambele pare o solutie ideala, daca mama reuseste sa armonizeze relatiile astfel incat adultii sa nu intre in competitie pentru dragostea si atentia copilului, nu schimba regulile si creeaza copilului reguli paralele fata de cele cu care este obisnuit.

 

2. Va sesiza copilul diferenta dintre cele doua?

Copilul mic este foarte atent la mediu pentru ca orice schimbare il poate pune in pericol. Daca ne gandim cat de dependent esti atunci cand esti mic de ceilalti, atunci ne putem da seama cat de atent este copilul la ceea ce se intampla in jurul sau si la diferente aparute pe parcurs. El va sesiza usor diferenta de roluri si asta inca din primele luni de viata. Ii va fi mai greu sa comunice, pentru ca este la o varsta la care cuvintele nu au aparut in viata sa, insa putem urmari cu atentie celelalte modalitati de comunicare ale copilului si o sa vedem si modul in care el percepe diferentele, si cum se simte cu ele (prin reactiile pe care le are in prezenta fiecarei persoane in parte). Cu cat sesizam mai din timp diferenta, avem sansa de a interveni inainte ca cel mic sa sufere.

Bunica are grija de nepot
Daca e sa alegem intre bona si bunica, depinde de bona, depinde de bunica si depinde de ce isi poate permite mama.

Binenteles, ideal este sa ai o bona cu doctorat in psihologie si experienta in lucru cu copiii, dar revenind la realitate, este bine ca mama sa cantareasca care este cea mai buna decizie pe care o poate lua in realitatea in care traieste. Ideal ar fi ca bunicii sa nu fie suprasolicitati, dar implicati in cresterea copilului in masura in care ei sunt disponibili. O bona care sa aiba reguli comune cu ale mamei si care sa priveasca cresterea copilului ca pe un proces mai complex decat unul de ingrijire primara ar fi cea mai buna solutie.

3. Poate bona/bunica s-o inlocuiasca pe mama, macar pe durata a 8-10 ore cat este ea plecata?

Eu as spune ca nimeni nu poate inlocui mama, insa copilul poate sta cu bona sau cu bunica atunci cand mama nu este in preajma. Si daca vedem asa lucrurile, si copilul va invata sa le vada la fel ca noi.

 Mama pleaca la serviciu

Copilul poate creste cu convingerea ca nu exista inlocuitori de mama, dar mama face si alte lucruri, ca toti ceilalti adulti.

 

Daca copilul este crescut de mic cu sentimentul normalitatii in raport cu plecarea mamei de acasa pentru cateva ore, el deja a castigat un lucru foarte important: siguranta lui pe acest pamant nu depinde de legatura fizica constanta cu mama. El invata ca mama este si il iubeste chiar daca nu este constant in preajma si atunci nu dezvolta anxietate de separare de mama. Este primul si cel mai important pas pentru dezvoltarea sa ca adult independent.

Pentru o mama care are un copil de 1 an pe care alege sa il lase sau nu cu altcineva pentru cateva ore, poate parea aberant sa se gandeasca la momentul indepartat cand micutul va deveni un adult. Si poate i se pare ca va avea tot timpul din lume sa creasca independent, sa vada cum e viata cu adevarat. Cand ne gandim la asta, sa nu uitam ca copilul incepe sa isi stabileasca reguli inca din primele zile de viata (orice mama stie de exemplu ca copilul ei are moduri diferite de a plange, prin care cere lucruri diferite, inca din primele zile de la nastere). Daca lasam copilul sa isi stabileasca in prima perioada a vietii sale reguli gresite, atunci ii va fi mult mai greu sa le schimbe mai tarziu si o va face cu mai multa suferinta.

 

4. Este cresa o solutie mai buna fata de bona/bunica, cel putin prin prisma socializarii?

Cresa este o solutie alternativa foarte buna, insa nu pentru 8 ore pe zi din primii ani de viata. Daca nu avem alternativa, atunci este bine macar sa supraveghem ce se intampla cu copilul la cresa si sa intervenim prompt daca copilul nu se simte in siguranta.

Copii la cresa La cresa ii dam copilului sansa de a interactiona inca din primii ani de viata cu alti copii, invatand sa coopereze, sa se joace in grup, sa isi creeze un sentiment de apartenenta sociala.
Parintii pot alege diferite tipuri de crese in functie de posibiltatile lor si de asteptarile pe care le au de la o cresa si de la copilul lor. Oricare ar fi cresa, este bine ca parintele sa monitorizeze comportamentul copilului alaturi de ceilalti copii pentru a avea sansa sa intervina inainte de a aparea probleme reale.

5. Ce sfaturi aveti pentru o mama pentru fiecare dintre cele trei situatii: bona, bunica si cresa.

Cu bona: reguli simple, clare si comune in educatia copilului. Sa discute cu bona despre copil, pentru a putea monitoriza relatie ei cu copilul si a ajuta in imbunatatirea ei. Sa nu delege bonei relatia sa cu copilul.

Cu bunica: comunicare directa, pentru a nu splita rolurile, creand copilului confuzii in ceea ce priveste transmiterea regulilor.

La cresa: sa aiba mereu idee despre ce se intampla cat timp copilul este la cresa si sa reactioneze imediat daca simte schimbari semnificative in comportamentul copilului.

6. Cum sa rezolve o mamica diversele conflicte ce apar intre ea si bona/bunica legate de cresterea copilului sau alimentatie?

Cand o mama are opinii diferite de bunica copilului, cel mai adesea apare in discutie un argument subiectiv si nereal: daca am reusit sa te cresc pe tine (sau pe sotul tau) si ati reusit sa fiti asa de bine, inseamna ca eu stiu sa cresc un copil. Din acest punct de vedere, comunicarea cu o bona poate fi mai simpla si bazata pe reguli mai clare. Multi bunici sunt rebeli pe fata, neluand in seama regulile tale ca parinte, sau rebeli pe ascuns (spun ca vor face cum vrei tu, dar fac cu totul altceva si de fiecare data gasesc alta scuza).

 Bona cu copil Important este sa nu atacam persoana sau sa gasim vinovati, ci sa prezentam ceea ce vedem a fi o problema si sa gasim impreuna solutii. In acest fel, bona sau bunica nu se vor simti atacate, ci solicitate sa coopereze in rezolvarea unei probleme.

Uneori este mai simplu sa rezolvi micile probleme cu bona decat cu bunica; cu ambele, este bine ca orice discutie sa nu inceapa cu reprosuri, ci cu lucruri care sunt bune si apoi sa se atinga subiectele mai sensibile, pentru a vedea cum pot fi imbunatatite anumite aspect ale cresterii copilului.

RECOMANDARI PENTRU MAMICA CE MUNCESTE TOATA ZIUA

Iata care sunt recomandarile psihologului pentru o mama ce munceste aproape toata ziua, dar vrea sa petreaca timp de calitate cu copilul ei:

1. Sa constientizeze si sa opreasca porniri agresive sau controloare (care pot veni din sentimentul de vinovatie si nevoia de a compensa prin a simti ca are controlul asupra vietii copilului). Mai ales pentru mamele perfectioniste, sa nu fie dezamagite daca fiecare moment nu este extraordinar, sa ia lucrurile firesc si unul cate unul. In acest fel, nu risti ca mama sa iti transformi copilul intr-un obiect de studiat sau intr-un proiect.

Mama vorbind cu copilul
2. Sa vorbeasca cu copilul, chiar inainte ca el sa inceapa sa vorbeasca. Comunicarea verbala va intari celelalte forme de comunicare si relatia dintre mama si copil. Iar mama va invata sa vorbeasca cu copilul, copilul va veni apoi natural catre mama cand va incepe sa vorbeasca. La aceasta relatie o mama sa nu renunte niciodata. 

3. Unele mame descopera brusc ca au copii adolescenti care nu vorbesc cu ele, insa accepta mai greu faptul ca aceasta lipsa a comunicarii nu a aparut dintr-o data, ci in timp.

Mama gatind impreuna cu copilul  4. Sa pastreze anumite activitati cu copilul doar pentru ea, pentru a intari momentele speciale intre copil si mama si a crea ritualuri care securizeaza copilul. 

5. Sa nu fie ingrijorata. Ingrijorarea va fi preluata de copil si transformata in mici monstri: nesiguranta, fobii etc. Acel putin timp sa fie plin de dragoste si relaxare.

SFATURI DIN PARTEA PERSONALULUI DE LA CRESA


Si opinia celor de la cresa este importanta pentru o mamica ce trebuie sa ia o decizie cu privire la persoana care se va ocupa cu ingrijirea copilului ei. Qbebe a stat de vorba cu Roxana Bogorin, manager de cresa particulara, pentru a vedea care sunt argumentele pe care aceasta le sustine in favoarea alegerii unei institutii in locul unei bone sau bunice.

1. Care este cea mai buna solutie: bona, bunica sau cresa?

Roxana Bogorin, manager cresa Depinde ce-si doreste pentru copilul ei. Vrea sa aiba un copil independent, sociabil, care sa stie sa glumeasca? Una este ca el sa stea cu o singura persoana, de peste 40-50 de ani, sa se plafoneze, si alta este sa-l duci intr-un mediu unde poate socializa cu alti copii. (Roxana Bogorin, manager la cresa particulara Roxy Baby) 
Nu este usor sa cresti 8 - 10 ore pe zi un copil. Pe langa multa rabdare, trebuie sa-i oferi afectiune, dragalasenie, iubire, joaca. La cresa, copiii petrec mai mult timp decat acasa. Acum toata lumea stie sa creasca copii, dar putine bone au studii de specialitate.

2. Cat de mult isi va da seama copilul ca se afla intr-un alt mediu?

Cand sunt mici, bebelusii nu fac diferenta intre cresa si mediul familial. Abia de la 1 an si 2 luni, 1 an si jumatate realizeaza schimbarea. Sunt copii care nu au nicio problema si copii care se acomodeaza intr-o luna, o luna si jumatate.
Asa cum noi avem nevoie sa socializam cu persoane de varsta noastra si ei au nevoie sa stea cu alti copii. Cresc mult mai frumos intre copii.

3. Cand se incepe educatia unui copil?

Educatia trebuie realizata de la varsta frageda, imediat cum a invatat sa mearga. Trebuie sa stii sa fii si prieten si parinte, sa stii cum sa le imbini. Vad pe la mall-uri foarte multi parinti care vorbesc cu copiii lor, iar ei parca nici nu-i aud, trebuie sa tipe, sa-i strige de mai multe ori pe nume ca sa inteleaga. Asta nu e in regula.

4. Ce sfaturi aveti pentru o mamica ce se pregateste sa-si duca copilul la cresa?

Copilul trebuie modelat si de parinti, dar si de alte cadre. Trebuie sa fii deschisa, sa crezi ca ai ales ce e mai bine pentru el. Din punctul meu de vedere, bunicii sunt depasiti! Indiferent cat sunt de rabdatori, intelegatori, sunt in urma cu 30 de ani vizavi de educarea copiilor. Eu nu mi-as lasa copilul cu mama sau soacra. Bunicii ii lasa sa faca ce vor ei si devin foarte rasfatati. Iar despre bone, am auzit atatea povesti, parinti care si-au montat camere de filmat in casa... Un tatic mi-a spus mai de mult ca mai degraba are incredere intr-o institutie decat intr-o persoana straina, fie ea aleasa pe baza unei recomandari.

SFATURI DIN PARTEA UNEI BONE


Qbebe a stat de vorba si cu o bona care are experienta de 4 ani in aceasta meserie. De-a lungului acestor ani, a avut grija si de copii micuti, sugari, dar si de adolescenti. Pentru unele familii a facut si treburi ce tin de menaj, nu doar de ingrijirea copiilor, in functie de ce a cerut fiecare. Are o fata de 34 de ani, dar a avut grija de mai multe randuri de nepoti. Spune ca-i plac mult copiii, de aceea a ales sa fie bona.

1. Ce sfaturi aveti pentru mamele care isi iau bone?

Sa fie corecte si cooperante. Asa cum sunt eu cu ele, sa fie si ele cu mine. Conteaza nu doar salariul, ci si felul in care esti ca om, sa stii sa vorbesti, sa stii ce sa-i oferi celui care lucreaza pentru tine ca sa fie multumit. Si in primul rand, trebuie sa aiba incredere in persoana careia ii incredinteaza copilul.

 Bona avand grija de mai multi copii Este foarte greu. Este raspundere mare. Cea mai importanta este siguranta copilului, sanatatea lui si a ta, ca sa fii in stare sa ai grija de el. Apoi trebuie sa fii la zi cu analizele, sa nu-i transmiti ceva copilului. (Adriana,  54 de ani, bona cu 4 ani experienta)
2. Ajungi sa iubesti copiii de care ai grija? 

Eu ma atasez foarte repede de copii, mai ales ca-mi plac copiii. Indiferent cum este: gras, slab, este si el un sufletel de om care are nevoi. Am avut grija de toti ca si cum ar fi copiii mei. Niciodata nu am facut vreo diferenta, chiar daca nu m-am inteles bine cu mamele. Insa in general am avut o relatie buna cu ele, problema a pornit de la bani.

3. In ce cazuri a fost cel mai greu ca bona?

Cel mai greu a fost la gemeni, raspunderea a fost si mai mare. Dormeam noptile cu ei si imi era mult mai greu, practic lucram si zi si noapte. Insa pot spune ca a fost dificil si in cazul celor mari, trebuie sa-i imbraci, sa faci lectii cu ei, sa-i duci si sa-i iei de la scoala. Probleme am avut mai ales din cauza comportamentului - unii sunt foarte rasfatati, depinde si cei parinti au.

SFATURI DIN PARTEA MAMICILOR CARE AU ALES BUNICII

1.    Paula, mamica lui Mircea (3 ani si 8 luni)

Am stat de vorba si cu o bona, dar nu mi s-a parut persoana potrivita pentru el, nu a fost nicio chimie intre ei. In plus, parintii mei cand au auzit ca imi caut o bona, s-au oferit sa stea ei cu copilul. Sunt multumita de ei, nu am avut probleme.

Paula, mamica Qbebe Nu am ales cresa pentru ca ar fi fost prea traumatizant pentru el. Daca nu aveam incotro, ma gandeam si la aceasta optiune, dar ar fi fost pe ultimul loc.  (Paula lucreaza full-time de cand a implinit cel mic 2 ani)

Am fost constienta de la bun inceput ca il vor rasfata sau ca nu vor respecta cu strictete indicatiile mele, dar lucrurile astea se pot intampla si cand ai o bona. Insa, bunicii au un avantaj ca ii cunosti dinainte, stii ce fel de persoane sunt, ce fel de apucaturi au, fata de o bona care este o straina. Copilul se poate atasa in timp de ei, dar cu bona, pana se leaga o relatie de afectiune, dureaza. In plus, sunt si o solutie mai ieftina, stii ca au grija de copil, ca il iubesc cu adevarat pentru ca sunt sange din sangele lor. Daca ai varianta bunicilor si sunt capabili sa aiba grija de copil, aceasta este cea mai buna varianta. Ei imi sunt un sprijin foarte puternic, ma ajuta si cand trebuie sa ma duc la doctor cu cel mic. 

2. Claudia, mamica lui David (1 an si 4 luni)

Nimeni nu are grija mai bine de copil decat bunicii, bineinteles, exceptand parintii. Ei au mai crescut un rand de copii, cu siguranta il iubesc, si din motivele cele mai sincere, nu pentru bani. Insa este ca o ruleta ruseasca. Trebuie sa ai foarte mult noroc sa faci copil si sa ai posibilitatea sa-l lasi cu bunicii. Noi am fost foarte norocosi. Daca nu am fi avut varianta asta, am fi ales si noi cresa. Insa as fi ramas si eu acasa mai mult cu el, nu as fi plecat la munca la momentul cand a implinit 5 luni.

Claudia, mamica Qbebe

Nu am nimic cu bonele. Sigur exista femei care-si dau tot interesul si fac o treaba buna, dar in ziua de azi lumea este mai rea si cauta mai mult bani. Bona este bona – un om strain in casa ta, cu copilul tau. (Claudia lucreaza full-time de cand a implinit cel mic 5 luni)

Sunt situatii si situatii. Omul il educa, insa copilul mai mult il copiaza. Spre exemplu, David sta cu tata-socru 30 de minute maxim pe zi si nu totdeauna, insa il imita cum tuseste, mai ales cand aude pe altcineva cum tuseste, incepe si el. Nu as avea incredere sa fie cu o persoana straina, ca vorbeste intr-un fel, are anumite tabieturi. Copilul este acum ca un burete, tot ce vede imita. Si sa angajezi bona ca s-o pazesti, nu se merita! Mai bine stai chiar tu cu el. In plus, o bona in Campina costa intre 800 si 1.200 de lei, pentru 4-6-8 ore, numai ziua. Este foarte mult! Cat salariu trebuie sa ai ca sa-ti permiti o bona si sa-i cumperi copilului lapte, detergent sa-i speli haine si o jucarie sa se joace?

SFATURI DIN PARTEA UNEI MAMICI CARE A ALES CRESA:


1. Alina, mamica lui Andrei (2 ani si 2 luni)

Eu am apelat la serviciile unui centru de zi cu program prelungit, adica la o cresa. Nedispunand de o bunica libera si de prea multe finante, o bona in Bucuresti costa si 1.500 lei, am considerat ca singura solutie pentru Andrei este sa mearga la o cresa.

La inceput nu prea am vazut avantajele, dar pe parcurs am constatat ca alegerea mea a fost cea mai buna. Singurul dezavantaj al colectivitatii este ca cel mic raceste mai des decat alti copii crescuti acasa de bunica sau bona. Acum insa, nu ne mai gandim nici la aceste aspect negativ fiindca Andrei si-a format un sistem imunitar mai solid, s-a calit cum se spune in popor, este adevarat, ajutat si de suplimente de imunitate. Pe langa acest aspect, cresa ne-a ajutat foarte mult.

Alina, mamica Qbebe Andrei a facut progrese imense. Iubeste copii, este extraordinar de sociabil, se intelege de minune cu doamnele ingrijitoare, a invatat cantecele, la doi anisori stie o poezie, vorbeste tot ce vrei si ce nu vrei, adora jucariile. (Alina lucreaza de cand a implinit cel mic 1 an si jumatate)

Eu ma declar multumita de aceasta cresa de stat la care merge piticul meu. Nu costa decat 6 lei pe zi, iar conditiile sunt de cresa particulara - sunt 12 copilasi in grupa.

Sunt convinsa ca daca ar fi stat acasa cu bunica sau cu bona nu ar fi invatat atatea lucruri. Nu ar fi invatat sa aiba rabdare, ar fi fost poate mai putin sociabil, de poezii sau cantecele nu mai zic, fiindca cu siguranta buni sau bona n-ar fi avut un program atat de bine elaborat ca la cresa. Poate nici rabdare atat de multa nu ar fi avut cum au doamnele de acolo, care pana la urma sunt dedicate acestei meserii. Cel putin, cele de la grupa lui Andrei nu fac asta doar pentru bani.

SFATURI DIN PARTEA UNEI MAMICI CARE A ALES BONA:


1. Georgiana, mamica lui Mihnea (3 ani si 9 luni)

Cand am inceput serviciul, de 6 ore pe zi, la doua schimburi, a avut grija sora mea de el. Insa acum nu mai poate nici ea, asa ca de saptamana viitoare o sa avem bona. Am incercat sa aleg pe cineva cat de cat din familie - este o vecina din blocul mamei mele.

Georgiana, mamica Qbebe Este o femeie foarte calma, nu tipa, vorbeste frumos. O cunosc de cand eram copil. Ea este capabila sa-l creasca, dar astia mici sunt imprevizibili. A mai avut grija de copii, dar sa vedem daca se va acomoda. La gradinita n-o sa-l mai dau. A fost din ianuarie (de la 3 ani) la program prelungit si nu s-a acomodat. Se scula plangand daca ii spuneam ca-l ducem la gradinita. (Georgiana s-a intors la munca atunci cand a implinit cel mic 3 ani si 4 luni) 

Asa ca am zis ca il vom da iar din toamna, dar la program normal. Noi nu ne-am gandit ca n-o sa se acomodeze. Nu i-a placut ca doamna tipa la el, era traumatizat. El a refuzat orice activitate in grup, a spus ca el nu face ce fac toti copiii. De aceea suntem cu inima indoita.

Daca te cobori la mintea lui, te joci cu el, il atragi de partea ta. Eu mai trebuie sa am grija sa aiba totul gatit, ca bona doar sa-i incalzeasca. Bunici aici aproape nu avem si daca l-as duce la tara nu ar sta fara mine si nici eu nu pot sa stau fara el. Sotul a zis ca atata timp cat este mic, mai bine stau eu cu el, pana la 3 ani, 3 ani si jumatate. Asa reusesti sa ti-l formezi cum trebuie, cum crezi de cuviinta. Nu ne batem joc de el. Ca bani suficienti oricum nu ai niciodata. Eu as fi vrut sa ma intorc mai devreme la munca, dar sotul a zis sa avem rabdare.

Daca ai si tu un prichindel mic acasa, intra pe forum si spune-ne cu cine il lasi cand mergi la serviciu?

Hai sa ajutam si alte mamici care se pregatesc sa revina la munca!  

Articolul urmator
Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la o bunică care își crește singură nepoata adolescentă. "Trebuie să vă focusați pe micile victorii"
    Sfaturi de parenting de la o bunică care își crește singură nepoata adolescentă. "Trebuie să vă focusați pe micile victorii"

    „Mi-am dat seama că o criticam non-stop și asta ne afecta relația. Am învățat să nu mai fac asta și să iau fiecare zi așa cum este, să mă bucur de micile victorii. E...

    O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă
    O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă

    O mamă de peste hotare a povestit pe un forum de parenting că deși e în concediu de maternitate, încă își trimite copilul mai mare la creșă. Unele persoane i-au spus...

    Copil uitat de mamă, bătut crunt de tatăl său. S-a salvat fugind la bunica, dar tot a ajuns în stare gravă la spital
    Copil uitat de mamă, bătut crunt de tatăl său. S-a salvat fugind la bunica, dar tot a ajuns în stare gravă la spital

    Un copil de 10 ani din Galați a fost internat în spital, în stare gravă, după ce fost bătut crunt de tatăl sau. Agresorul a fost inițial reținut pentru 24 de ore,...

    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate
    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate

    Să-ți lași copilul cu o bonă pentru prima dată este întotdeauna o experiență sfâșietoare - dar, hei, trebuie să se întâmple cândva. Nu-i așa? O...

    Mi-am „angajat” mama ca bonă pentru a mai reduce cheltuielile, dar asta m-a costat prea mult emoțional
    Mi-am „angajat” mama ca bonă pentru a mai reduce cheltuielile, dar asta m-a costat prea mult emoțional

    Această femeie din SUA nu a găsit o bonă potrivită pentru copilul ei, așa că a „angajat-o” pe mama ei. Pe această cale, a reușit să economisească bani, însă...

    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

    Din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o reducere în valoare de 100 de lei a impozitului pe venit, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau...

    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă
    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă

    Dacă te numeri printre părinții care au sau au avut nevoie de ajutor pentru a avea grijă de copii, cu siguranță știi cât de greu este să găsești o bonă bună. Aceasta...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    © 2024 Qbebe