De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ești în al nouălea cer când vezi progresele uimitoare pe care le-a făcut copilul tău în ultima vreme, cu siguranță că ești tentată să te întrebi dacă a venit sau nu clipa cea mai potrivită de a-l duce la grădiniță. Pentru a-ți fi mai la îndemână să iei o decizie care să fie cea mai bună pentru el, parcurge cu atenție și articolul de mai jos. Descoperă și confesiunea unei mame, care și-a deschis sufletul și a mărturisit de ce a hotărât să mai amâne momentul în care își va trimite fiul la grădiniță.

Cum îți dai seama dacă micuțul tău e pregătit pentru grădiniță

Ca să îți fie mai ușor să decizi dacă a venit sau nu timpul pentru a-ți da copilul la grădiniță, răspunde cu sinceritate și întrebărilor de mai jos:
• Poate să asculte și să țină cont de instrucțiuni simple?
• Reușește să-și gestioneze adesea anxietatea de separare?
• Își controlează, de cele mai multe ori, impulsurile?
• Ține cont de regulile impuse de diferiți adulți din spațiul public?
• Reușește să-și facă prieteni?
• Este capabil să lucreze în echipă?
• Poate să se joace alături de mai mulți copii?
• Știe să-și comunice nevoile unui adult din preajma sa?
• Știe să-și aștepte rândul?
• Este capabil să împartă?
• Se implică în diferite activități fără prea mare dificultate, chiar dacă activitățile respective nu sunt 100% pe placul său?


În ciuda faptului că ai răspuns afirmativ la majoritatea acestor întrebări și ești conștientă de faptul că micuțul tău ar fi gata să intre într-o nouă etapă a vieții sale, mersul la grădiniță, ia totuși în calcul și anumite beneficii rezultate dintr-o amânare a acestei schimbări.

Amânarea momentului de începere a grădiniței- posibile beneficii

De exemplu, sunt voci care susțin că o amânare a mersului la grădiniță îl poate ajuta pe copil să se deprindă mai mult cu concentrarea, cu răbdarea de a duce la bun sfârșit o activitate. De asemenea, în cazul în care copilul nu excelează în anumite domenii (cum ar fi comunicarea de exemplu), o amânare ar putea să-l ajute să-și perfecționeze anumite abilități.

Alte beneficii care ar putea rezulta din răgazul acordat copilului cu privire la momentul în care va începe să frecventeze grădinița se leagă de:
• Va deveni mai matur
• Va avea timp suplimentar pentru a-și îmbunătăți abilitățile sociale, atât de importante pentru o adaptare mai ușoară la grădiniță
• Copilul va dobândi mai multă încredere în sine și se va deprinde mai bine cu autocontrolul

Nu în ultimul rând, așa cum vei descoperi și din confesiunea unei mame, amânarea mersului la grădiniță  îi poate dărui copilului tău o șansă în plus de a se bucura de cei mai frumoși ani ai copilăriei.

Confesiune de mamă

O mamă a dezvăluit principalele motive care au determinat-o să mai amâne cu un an mersul la grădiniță al fiului ei, deși acesta era pregătit pentru așa ceva din toate punctele de vedere.
Mama își motivează alegerea explicând că a luat această decizie atât pentru prezentul, cât și pentru viitorul copilului ei.

Astfel, ea a precizat că în prezent grădinița este total diferită de aceea din vremurile mai vechi, standardele actuale fiind mult mai înalte și pretențiile de la copii la fel. Practic, a afirmat aceasta, copiilor li se impun și cerințe care nu le respectă întotdeauna ritmul dezvoltării.

Mama care s-a confesat a ținut să menționeze că ea nu își dorește pentru fiul ei așa ceva, ci consideră că este mult mai important să-și dobândească abilități cognitive în ritmul său natural, când este cu adevărat gata pentru noi achiziții: „Vreau să onorez ritmul dezvoltării creierului său și să-l ajut să-și descopere cea mai bună modalitate de a învăța. Nu îmi doresc să apuc pe o cale plină de grabă care să-l forțeze să deprindă abilități înainte să fie gata pentru ele”.

Mai important decât să facă față „pregătirii academice cu granițe rigide” este să câștige timp suplimentar pentru a-și dezvolta gândirea critică și creativitatea, atât prin activități de învățare, cât și prin joc. Practic, tot ceea ce-și dorește este ca băiețelul ei să evolueze în ritmul său natural, considerând că așa va deveni de fapt pregătit pentru grădiniță.

În privința viitorului copilului său, mama consideră că amânarea începerii grădiniței nu este decât un timp suplimentar făcut cadou, un an în plus pentru a-și trăi copilăria, pentru a nu crește într-un ritm prea alert: „Va avea șansa de a mai fi copil pentru încă un an, în loc să alerge de colo-colo și să-și lase în urmă copilăria”.

Ceea ce dorește să transmită mama care s-a confesat este că tot ce face este să-i dăruiască fiului ei un cadou neprețuit, Timpul, plecând de la premisa că indiferent dacă va ajunge sau nu la grădiniță cu un an mai devreme, viața își va urma cursul și îl va pune față în față cu provocări specifice fiecărei etape. De aceea, își încheie confesiunea în felul următor: „Nu există un premiu pentru cei care-și termină primii copilăria. Ne-am retras fiul pentru a-i face Darul Timpului. Recunoaștem că educația și copilăria nu mai sunt cele de acum 30 de ani și de aceea îndrăznim să spunem cu voce tare: Respectăm copilăria. Îți respectăm Copilăria”.

Surse: busytoddler.com, leapfrog.com, understood.org

 

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Monica Davidescu este o mamă indulgentă: ”Dorei îi dau libertatea să fie copil. Îmi doresc să am cât mai puține momente în care să mă impun”
  Monica Davidescu este o mamă indulgentă: ”Dorei îi dau libertatea să fie copil. Îmi doresc să am cât mai puține momente în care să mă impun”

  Monica Davidescu este o femeie împlinită pe toate planurile. Are o carieră care în continuare îi aduce multe satisfacții, dar și o familie frumoasă, ea și soțul ei,...

  Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
  Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

  Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

  L-am rugat pe tatăl meu să îmi aducă niște pastile pentru durere. Câteva minute mai târziu, mă ajuta să nasc
  L-am rugat pe tatăl meu să îmi aducă niște pastile pentru durere. Câteva minute mai târziu, mă ajuta să nasc

  O femeie de peste Ocean povestește, pe TikTok, că a născut în baie cu ajutorul tatălui ei, la scurt timp după ce îl rugase pe acesta să îi aducă o pastilă pentru...

  Când aveam 16 ani am fost forțată să îmi dau copilul spre adopție. A fost agonia vieții mele
  Când aveam 16 ani am fost forțată să îmi dau copilul spre adopție. A fost agonia vieții mele

  Să fii nevoită să renunți la copilul tău după ce îl ții în brațe este o experiență extrem de dură pentru orice mamă. Prin așa ceva a trecut o tânără din...

  Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă
  Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă

  Ți s-a spus de multe ori că îți vei aprecia părinții mai mult când vei mai crește, nu-i așa? Eu acum realizez cât de grozavă a fost mama mea în a mă crește...

  Aș vrea să pot să îmi dau tatăl în judecată pentru că m-a adus pe lumea asta
  Aș vrea să pot să îmi dau tatăl în judecată pentru că m-a adus pe lumea asta

  Dacă ați știi ce secrete dureroase, ce traume și dureri ascund oamenii care trec pe lângă voi pe stradă ați zâmbi mai mult? I-ați ajuta? Le-ați spune câteva vorbe...

  Îmi dau gemenii cu ojă pe unghii pentru a-i deosebi
  Îmi dau gemenii cu ojă pe unghii pentru a-i deosebi

  Asemănarea dintre gemeni poate fi atât de mare, încât chiar și mamele pot avea dificultăți în a-i deosebi în primele săptămâni de la naștere....

  Ce a cerut Mădălina Manole pentru copilul ei, înainte să moară: „Poate mă va ierta, mai târziu! Când va fi mare”
  Ce a cerut Mădălina Manole pentru copilul ei, înainte să moară: „Poate mă va ierta, mai târziu! Când va fi mare”

  În urmă cu mai bine de 10 ani, o veste tristă a zguduit România: Mădălina Manole, fata cu părul de foc, a murit. A fost găsită fără suflare, în baia casei, după...

  © 2022 Qbebe