Importanta jocului de la gradinita in succesul de mai tarziu de la scoala

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie ca micutul tau este deja la gradinita, fie ca acest moment se apropie, te gandesti adesea ce activitati, dintre cele ce se vor desfasura acolo, ii vor fi mai utile in vederea pregatirii pentru scoala. Chiar daca initial te gandesti ca il vor ajuta mai ales activitatile cu caracter didactic, axate pe familiarizarea cu tot felul de notiuni si concepte, parcurgand articolul de mai jos iti vei da seama cat de important este sa se si joace in timpul programului de la gradinita. Vei vedea ca, prin intermediul jocului, copilul tau va avea posibilitatea sa-si dezvolte abilitati care nu numai ca ii vor asigura succesul la scoala, dar il vor ajuta si in complexul proces de dezvoltare personala

I. Cele mai importante abilitati pe care un copil le poate dobandi in timpul anilor petrecuti la gradinita

Adesea, ca parinti, va intrebati de ce se insista atat de mult pe implicarea copiilor de gradinita in numeroase jocuri, chiar pe durata asa-ziselor "activitati didactice".
Educatorii au putut constata insa, observand cu atentie copiii, ca tocmai datorita participarii la jocuri acestia au beneficiat de dezvoltarea unor abilitati ce-i vor ajuta cu siguranta atunci cand vor ajunge la scoala. Printre asemenea abilitati, cele mai importante ar putea fi considerate urmatoarele:
1. Copiii se dezvolta din punct de vedere social
Atunci cand sunt foarte mici, copiii au ocazia sa se joace mai mult cu parintii si cu alti adulti din universul familiar. In acea perioada incep sa invete sa comunice cu ceilalti, sa aiba primele experiente legate de a cere si a oferi.
Abia ajunsi la gradinita vor relationa cu copiii de varsta lor, invatand treptat lucruri precum: sa imparta, sa coopereze in vederea atingerii unui scop, sa negocieze, sa rezolve anumite probleme, sa-i inteleaga pe cei din jur. Intr-un cuvant, vor avea posibilitatea sa se familiarizeze cu situatii cu care se vor intalni in fiecare zi atunci cand vor merge la scoala.

2. Copilul invata sa rezolve probleme si sa ia decizii intr-un mediu sigur
Jocurile de la gradinita le vor da copiilor sansa, chiar prin simplul fapt de a pretinde ca sunt altcineva sau de a-si imagina orice isi doresc, de a se transpune in roluri ale adultilor, de a lua decizii fara consecinte reale, de a-si asuma risuri intr-un mediu securizat. Astfel, copiii se vor simti in largul lor in diverse situatii si vor dobandi achizitiile necesare pentru a se putea descurca si in situatii din viata de zi cu zi, implicit in cele ce vor surveni la scoala.

3. Copiii vor deveni dornici sa faca lucrurile din ce in ce mai bine
Pe masura ce copiii se joaca cu obiecte si materiale, au ocazia de a face sa se intample lucruri si de a schimba situatii. Practic, ei experimenteaza cum este "sa ai controlul asupra universului tau", alegandu-le pe cele ce le sunt familiare si se potrivesc interesului lor.
De altfel, tot revenind asupra lor, copilul va invata sa le utilizeze din ce in ce mai bine, ceea ce ii va da satisfactie si ii va creste increderea si stima de sine.

4. Micutii vor aduna si procesa informatii variate
Prin intermediul jocului, copilul se va afla in ipostaza de "a strange informatii legate de obiecte, procese si evenimente". Spre exemplu, daca privim un copil ce abia a inceput gradinita si care interactioneaza cu un obiect complet necunoscut, vom vedea, la inceput, procesul de explorare (implicand uneori toate etapele: atingere, privit, gustat, ascultat, chiar mirosit), urmat apoi de "manipularea" propriu-zisa a obiectului respectiv.
Jucandu-se cu obiecte, dar si venind in contact cu situatii, procese sau alte aspecte ale lumii lor, de fapt copiii isi dezvaluie de fapt cea mai la indemana metoda de a invata lucruri noi.

5. Copiii se pot familiariza cu situatii din viata de zi cu zi
La gradinita, una dintre cele mai cunoscute activitati este organizarea unor jocuri de rol. De aceea, este important ca micutilor sa li se asigure "spatiile, scenariile si sprijinul" necesare pentru a explora lumi imaginare sau aspecte din viata reala.
Asa cum au constatat si specialistii, implicarea copiilor in jocuri imaginative le va asigura nu numai dezvoltarea intelectuala, ci le va stimula si dezvoltarea abilitatilor sociale si a creativitatii. Toate acestea ii vor ajuta nu numai la scoala, ci si pe parcursul intregii vieti.

II. Tipuri de jocuri recomandate prescolarilor pentru a le dezvolta abilitati utile pentru scoala

Una dintre principalele misiuni ale educatorilor este, pe langa asigurarea securitatii si confortului micutilor pe care ii au in grija, implicarea acestora intr-o gama cat mai larga de activitati.
Pornindu-se de la premisa ca jocul este "ocupatia" preferata a copiiilor, educatorii nu trebuie sa scape din vedere faptul ca o mare parte a achizitiilor pe care un copil le face pana cand ajunge la scoala (pana la 6-7 ani) sunt dobandite cu ajutorul activitatilor ludice. Astfel, copiii isi pot dezvolta vocabularul, creativitatea, indemanarea, dar si capacitatea de a intelege primele concepte matematice si stiintifice prin intermediul jocurilor.
Cu atat mai mult cu cat acestea le vor fi propuse intr-un cadru organizat, adecvat nivelului de varsta si dezvoltare, cu atat vor creste sansele ca ei sa acumuleze informatii, sa realizeze conexiuni intre acestea, dar si sa dobandeasca abilitati sociale (precum sa invete sa daruiasca, sa imparta, sa-i inteleaga pe ceilalti, sa lucreze in echipa etc.). Acestea le vor fi deosebit de folositoare la scoala, intrucat s-a demonstrat faptul ca cei ce s-au jucat mai mult pe parcursul gradinitei "s-au adaptat mai bine, din punct de vedere emotional si social, in mediul de la scoala", avand rezultate mai bune la invatatura decat cei ce nu au fost la gradinita.
Iata cateva exemple de jocuri potrivite pregatirii pentru scoala:

1. Jocuri ce implica recunoasterea literelor si sunetelor

Cu siguranta ca micutii vor invata mult mai usor asemenea concepte daca vor participa la activitati precum: familiarizarea cu literele cu ajutorul unor litere confectionate din diverse materiale (este vorba de o prima deprindere al literelor la nivel senzorial), recunoasterea literelor/sunetelor cu ajutorul unor flash-carduri colorate, "vanatoarea" de litere cu magnet sau de obiecte din clasa/ din jurul casei care incep cu anumite sunete etc.

2. Jocuri ce il vor pregati pe copil sa citeasca

Va puteti juca un joc deloc dificil, dar care ii va ajuta pe cei mici sa sesizeze similaritatile dintre anumite sunete, litere si cuvinte: este vorba despre gasirea unor cuvinte ce rimeaza intre ele.

3. Jocuri pentru recunoasterea numerelor si deprinderea numaratului

Copiii au o foarte buna capacitatea de memorare, asa ca vor invata mai usor sa numere cu ajutorul unor cantece (insotite de miscari si gesturi) sau daca le vor fi aratate pur si simplu numere pe obiecte ce le sunt cunoscute (de exemplu, pe cutii de cereale sau de creioane colorate).
O alta modalitate simpla de invatare a numerelor este sa se numere, pur si simplu, biscuitii sau bucatile de fructe primite de copii la gustari.

4. Jocuri de invatare a culorilor si formelor

Aveti la dispozitie o multime de jocuri pentru a invata culorile si formele de baza. Pentru a face acest demers mai usor, este recomandat sa incepeti cu jocuri ce vizeaza mai intai invatarea la nivel senzorial (de pilda, puneti colorant de diverse culori in recipiente de pregatit cuburi de gheata si descoperiti cum se pot combina culorile intre ele sau introduceti forme in spatii ce le sunt potrivite), pentru ca dupa aceea sa realizati activitati precum desenarea, decuparea unor forme sau folosirea unor corpuri geometrice pentru a obtine diverse constructii.

5. Jocuri ce vizeaza dezvoltarea motricitatii fine

Pentru ca celor mici sa le fie usor la scoala sa manipuleze instrumentele de scris, sa aiba dexteritate si indemanare pentru activitatile din aria "abilitatilor practice", inca de la gradinita trebuie sa fie implicati in activitati de tipul:
• desen sau pictura
• decuparea si lipirea unor bucati din reviste/ziare si realizarea unor colaje
• decuparea unor forme/litere/cifre din diferite materiale si lipirea lor ulterioara
• taierea unor forme in plastilina sau aluat
• modelarea plastilinei/aluatului

6. Jocuri pentru dezvoltarea atentiei, memoriei si pentru urmarea unor instructiuni

Puteti citi povesti cu mai multe personaje, verificand apoi atentia copiilor prin intrebari legate de personaje, intamplari etc.. De asemenea, alegeti jocuri de atentie precum "Ce lipseste?" (puteti sa va ajucati acest joc cu flash-carduri, punandu-i pe copii sa inchida ochii si sa spuna apoi ce lipseste dintr-o serie) sau "Gaseste obiectul misterios" (arata-le copiilor un obiect mic, pe care il vei ascunde, pe rand, sub mai multe pahare plastic/ sub niste castronele; copiii vor trebui sa-l gaseasca dupa ultima incercare de a-l ascunde).
Jucati-va "Simon spune...", dandu-le instructiuni mai simple/mai complexe, in functie de nivelul de varsta (cum ar fi: "Bateti din palme!" pentru cei mai micuti sau "Sariti ca broscutele!" pentru cei mai mari).

7. Jocuri utile in dobandirea unor abilitati sociale

La gradinita copiii invata sa interactioneze unii cu altii, sa imparta, sa comunice, sa lucreze in echipa.
Cele mai recomandate jocuri pentru a-i familiariza pe copii cu asemenea abilitati, de care vor avea atata nevoie pentru a se adapta in noul mediu de la scoala, sunt jocurile de rol. Mai simple sau mai complexe, desfasurate in interior sau in aer liber, acestea ii vor pune pe copii in situatii similare celor cu care se pot intalni in viata reala, ajutandu-i sa invete sa rezolve probleme, sa negocieze, sa-i inteleaga pe cei din jur.

 

Surse:
http://www.education.com/reference/article/value-play/
http://www.education.com/magazine/article/kindergarten-readiness-secrets/
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/starting-preschool/preparing/prepare-your-child/
http://www.teachpreschool.org/2011/06/role-play-in-early-years/

Surse poze:
http://www.blogcdn.com/

http://www.childdevelopmentministry.org/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Importanța jocului în pregătirea pentru viață a copilului
  Importanța jocului în pregătirea pentru viață a copilului

  Jocul este un „drept” inviolabil și incontestabil al fiecărui copil, conform reglementărilor ONU. Jocul contribuie la dezvoltarea socială, fizică, cognitivă și...

  De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță
  De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță

  Chiar dacă ești în al nouălea cer când vezi progresele uimitoare pe care le-a făcut copilul tău în ultima vreme, cu siguranță că ești tentată să te întrebi...

  10 articole de care cei mici au nevoie pentru întoarcerea la școală și grădiniță
  10 articole de care cei mici au nevoie pentru întoarcerea la școală și grădiniță

  „Ce mică e vacanța mare!”- este o constatare de care nu putem să nu ținem seama pe măsură ce vacanța de vară se apropie de final. Cu mic, cu mare, ne gândim deja la...

  Vine toamna! 7 articole de care copiii au nevoie pentru întoarcerea la grădiniță sau școală
  Vine toamna! 7 articole de care copiii au nevoie pentru întoarcerea la grădiniță sau școală

  Dintotdeauna știm că zilele vacanței de vară parcă zboară și uite așa, când nici nu ne dăm seama, începutul noului an școlar bate la ușă. De aceea, nu e de mirare că...

  Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească
  Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească

  Să afli că micuțul tău suferă de o boală gravă este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât vestea vine pe...

  Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși
  Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși

  Ce ar fi fost copilăria noastră fără păpuși? Cât timp a trecut de când te-ai jucat ultima oară cu păpușile? Mai ții minte cum le pieptanai, le aranjai hăinuțele, le...

  Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
  Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

  Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

  © 2023 Qbebe