Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

Andreea Guică - Redactor

Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să treacă peste traumele cu care s-au întâlnit până acum, sau se vor întâlni, inevitabil, la un moment dat.

Din punct de vedere psihologic, traumele reprezintă evenimente de o intensitate emoțională foarte mare, pe care le-am perceput ca fiind extrem de stresante și în care ne-am simțit în pericol. Moartea cuiva drag, o situație de abuz, un accident sau o boală sunt doar câteva exemple de traume cu care ne putem întâlni.

copil care sta in pat

Ca adulți, avem mai multe resurse ca să gestionăm traumele cu care ne-am întâlnit. Copiii încă nu și-au format aceste resurse, deci ține de noi, adulții, să-i ajutăm să treacă cu bine peste evenimentele neplăcute.

„Pentru mulți copii, ajutorul din partea părinților este singurul de care au nevoie pentru a trece peste evenimentele traumatice” spune Sarah Halligan, un psiholog din Marea Britanie, conform BBC.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți ajuta copilul să treacă peste traume:

1. Arată-i că ești alături de el

O atitudine bazată pe dragoste, înțelegere și empatie ajută copiii să înțeleagă că nu sunt singuri în momentele nefericite. Ajută să îi spui lucruri ca „Înțeleg că ești trist, e normal. Sunt alături de tine și vom trece împreună peste această perioadă”.

2. Vorbiți despre ce i s-a întâmplat

Mulți părinți se gândesc că dacă ignoră sau nu vorbesc cu cei mici despre ce s-a întâmplat, acest lucru îi va ajuta să uite. Însă nu e deloc așa. Ignorarea sau evitarea subiectelor dificile nu va face altceva decât să-l învețe că atunci când se confruntă cu momente grele, trebuie să le ascundă sub preș. Asta va duce la blocaje emoționale, la adoptarea evitării ca mecanism de apărare (dar, dacă ignori problema, nu dispare) și la multe alte complicații inutile.

copil ascuns intre perne

Atunci când vorbești cu cel mic, recunoaște-i durerea. Spune-i că este normală și că nu va dura la infinit. Încurajează-l să vorbească cu tine ori de câte ori simte nevoia să se descarce, sau chiar să plângă. Asta îl va ajuta să-și regleze emoțiile și să devină un adult echilibrat emoțional.

De asemenea, alege un limbaj potrivit pentru vârsta copilului. Dacă este prea mic ca să înțeleagă conceptul de moarte, spre exemplu, ajută-l să înțeleagă că persoana nu se va mai întoarce și că este normal să îi fie dor de ea.

3. Ajută-l să-și identifice și să-și recunoască emoțiile

Numeroase studii arată că atunci când copiii își recunosc emoțiile și vorbesc despre ele, capătă mai mult autocontrol și mai multă încredere în sine. Acestea sunt resurse importante de care avem nevoie toată viața.

Totodată, atunci când cel mic învață să-și gestioneze emoțiile și să le înțeleagă, învață că suferința este normală câteodată. La fel și furia, la fel și anxietatea. Astfel, va căpăta resurse prețioase care îi vor fi necesare atunci când se va întâlni cu momente dificile din viața lui, la care va trebui să le facă față.

4. Oferă-i spațiu și lasă-l pe el să vină la tine atunci când vrea să vorbească

După un eveniment traumatic, probabil mulți părinți își vor întreba regulat copiii „Cum te simți? Vrei să vorbim despre asta?”. Nu e nmic greșit aici, însă dacă se insistă foarte mult pe subiect și copilul nu este pregătit să vorbească despre ce s-a întâmplat, s-ar putea să nu ai cele mai bune rezultate.

În schimb, poți să îl asiguri că ești acolo pentru el când va simți nevoia să îți împărtășească ce simte. Și copiii, la fel ca noi, au nevoie de puțin timp ca să proceseze ce s-a întâmplat.

Nu în ultimul rând, este important de menționat că nu ne putem proteja nici pe noi, nici pe copiii noștri de suferință, sau cel puțin nu întotdeauna. În schimb, putem să alegem cum trecem prin acea suferință, ce învățăm din ea și cum alegem să o lăsăm să ne afecteze.

 

Surse foto: www.pexels.com

Surse articol: https://www.bbc.com/future/article/20220516-the-healing-power-of-emotion-coaching

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
  Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

  Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

  De ce copilului îi este frică de întuneric și cum îl faci să treacă peste problemă
  De ce copilului îi este frică de întuneric și cum îl faci să treacă peste problemă

  Frica de întuneric sau nictofobia este pe cât de normală la copii, pe cât de periculoasă. Milioane de copii de peste tot din lume cred că atunci când se lasă...

  Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
  Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

  Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

  Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
  Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

  Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

  Cuvintele lasă urme! Cum ne învățăm copiii să răspundă la „hate” cu dragoste
  Cuvintele lasă urme! Cum ne învățăm copiii să răspundă la „hate” cu dragoste

  Cea mai mare greșeală pe care noi, oamenii, o facem este să considerăm că vorbele pe care le rostim nu au niciun impact asupra noastră sau a celor din jur. Cuvintele sunt puternice,...

  Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional
  Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional

  Când vine vorba de traume, cu toții știm în mare ce sunt sau măcar am auzit de ele. Sau chiar dacă nu am auzit de ele, cu siguranță le-am trăit într-o formă sau...

  Este multimilionară, dar a suferit traume de nedescris în copilărie!
  Este multimilionară, dar a suferit traume de nedescris în copilărie!

  Personalitate de televiziune, model şi actriţă, Paris Hilton a dezvăluit că a avut o copilărie ce i-a marcat existenţa. Iată ce a povestit aceasta!

  9 vedete care au fost abuzate de partenerii lor. S-a lăsat cu internare în spital și traume pe viață!
  9 vedete care au fost abuzate de partenerii lor. S-a lăsat cu internare în spital și traume pe viață!

  De la pasiune la violență nu este cale lungă, mai ales în relațiile de cuplu dezechilibrate, în care dragostea orbește rațiunea. Violența domestică nu este...

  © 2023 Qbebe