Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede

Bianca Geica - Redactor Senior

Copilului tău îi este greu să se concentreze? Lipsa atenției și agitația sunt fenomene des întâlnite în rândul copiilor, mai ales în această perioada. Motivele din cauza cărora prichindelul tău nu se poate concentra în timpul orelor sau când își face temele pot fi multiple, de la tulburări de somn, oboseală și dietă necorespunzătoare, până la experiențe emoționale puternice.

La copii, capacitatea de concentrare începe să se contureze de la vârsta de 5 ani. Atunci, ei reușesc să stea liniștiți, într-un singur loc, fără să se agite. Asta pentru că merg la grădiniță, încep să învețe alfabetul, să numere și chiar să citească, iar toate aceste activități implică atenție și concentrare.

copil care nu se poate concentra la teme

Se întâmplă, însă, uneori că prichindeii noștri să își piardă această capacitate de concentrare. Ce putem face noi, ca părinți, pentru a le veni în ajutor? Înainte de toate, să încercăm să ne dăm seama care sunt motivele din cauza cărora copilul nu reușește să se concentreze.

De ce copilului îi este greu să se concentreze la lecții?

În vremurile actuale, când copiii beneficiază de posibilități reduse de mișcare în aer liber, când sunt nevoiți să stea din ce în ce mai mult în fața calculatoarelor sau a tabletelor, aceștia nu mai au posibilitatea de a-și consuma energia într-un mod adecvat. Drept urmare, devin agitați, hiperactivi, neatenți și chiar impulsivi, fără a însemna că suferă de ADHD.

Printre principalii factori care influențează puternic capacitatea de atenție și de concentrare a copiilor, se numără:

 • tulburările de somn - copilul nu reușește să doarmă sau să se odihnească suficient noaptea;
 • oboseala;
 • stres sau presiune;
 • suprastimularea;
 • schimbările bruște fără perioada de adaptabilitate;
 • probleme emoționale (tensiuni între părinți, conflicte la școală etc.);
 • faptul că nu este atras de o anumită materie sau de un anumit subiect;
 • condiții externe care îi atrag atenția (televizorul, de exemplu, chiar dacă este în fundal, îl poate împiedica să fie atent la cursurile online sau să se concentreze la teme);
 • spațiul de lucru, organizarea camerei în care învață copilul, prea multe decorațiuni pe care stau o mulțime de jucării colorate, lumina rece sau prea slabă - toate acestea pot avea un efect negativ asupra sistemului nervos al copilului;
 • alimentația dezechilibrată, haotică, săracă în alimente care să îi stimuleze capacitatea de concentrare și de atenție.

Cum îți ajuți copilul să se concentreze mai bine la școală

Este foarte important să discuți cu copilul tău dacă observi că îi este destul de greu să se concentreze la lecții. Dacă se simte copleșit de multitudinea de task-uri de la școală, învață-l să se organizeze și să facă lucrurile pe rând. Stabiliți împreună o lista de obiective; copilul trebuie să știe pe ce anume să se concentreze mai întâi.

Creează-i un spațiu de lucru organizat, doar al lui, dedicat lecțiilor, numai cu elementele de care are nevoie pentru școală: laptop sau tabletă, caiete, cărți și rechizite, atat. Împrietenește-l cu materiile care nu îi plac și încearcă să îi explici pe înțelesul lui anumite concepte.

Rutina este foarte importantă pentru cei mici, mai ales în această perioadă, așa că stabilește-i prichindelului tău o oră de trezire și de culcare. Este important să se trezească la aceeași oră în fiecare dimineață și să se culce la aceeași oră, în fiecare seară, chiar și în weekend. Cu o oră înainte de somn, faceți activități relaxante, citiți o poveste sau faceți o plimbare în aer liber.

De asemenea, alimentația joacă un rol deosebit de important chiar și când vine vorba de capacitatea de atenție și de concentrare, așa că asigura-te că din dieta copilului tău nu lipsesc fructele și legumele de sezon. Ia în calcul un supliment alimentar, eventual, mai ales că există diverse astfel de produse pentru copii care îi ajută să își sporească abilitățile de memorare, învățare și dezvoltarea atenției.

Caută complexe pe baza de acizi grași Omega-3 care ajută la îmbunătațirea performanțelor școlare!

Esprico este un supliment alimentar ce conține un amestec echilibrat de ulei pur de pește oceanic bogat în acizi grași omega-3: acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), ulei de Oenothera biennis(luminița nopții), care este bogat în acid gamma-linolenic (acid gras omega-6), zinc și magneziu, oligoelemente importante pentru sistemul nervos.

Esprico este un supliment alimentar ce poate fi folosit că adjuvant în tratamentul ADHD, corectează deficitul de concentrare și crește capacitatea de învățare și memorare.

Efectul este vizibil, cercetările științifice arătând că deja după 2-4 săptămâni de administrare de Esprico au apărut efecte favorabile în ceea ce privește atenția și capacitatea de concentrare.

Cu doar patru capsule de mestecat pe zi și un gust delicios de portocale, Esprico oferă beneficii enorme tuturor copiilor în această perioadă dificilă. Suplimentul este bine tolerat și nu conține glutamați (potențatori de aromă), ftalați (dedurizatori), lactoză (zahăr din lapte) și nici gluten sau conservanți, așa că poate fi administrat în siguranță copiilor.

Citește cu atenție prospectul oricărui produs pe care vrei să îl administrezi copilului tău, inclusiv al unui supliment alimentar, iar dacă ai nelămuriri sau întrebări, vorbește cu medicul pediatru. 

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel mic este agitat și adoarme greu? Uite care ar putea fi explicația!
  Cel mic este agitat și adoarme greu? Uite care ar putea fi explicația!

  Somnul este vital pentru organism. Pe lângă faptul că ne permite să ne odihnim și să ne refacem după o zi obositoare, un somn de calitate aduce nenumărate beneficii pentru...

  Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
  Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

  La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

  Cel mic visează la o carieră în tenis? Uite care sunt echipamentele necesare
  Cel mic visează la o carieră în tenis? Uite care sunt echipamentele necesare

  Activitatea fizică este extrem de importantă pentru o viață sănătoasă, iar practicarea unui sport, în mod sigur, îl va ajuta pe copilul tău să se dezvolte armonios, dar...

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
  Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

  Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

  Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim
  Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim

  Este sezonul alergiilor, dar și cel al răcelilor. Polenul și praful din aer favorizează manifestările alergice la cei mici, în timp ce variațiile de temperatură specifice...

  Combate stresul cotidian repede și sigur! Descoperă cel mai bun ajutor al părinților stresați
  Combate stresul cotidian repede și sigur! Descoperă cel mai bun ajutor al părinților stresați

  Stresul apare în viața oricui, mai devreme sau mai târziu și se manifestă sub diferite forme. De ce? Pentru că totul depinde de percepția fiecăruia și de toleranța...

  © 2023 Qbebe