Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

Mariana Voinea

Din primele luni de viață, când copilul abia învață să articuleze cuvintele și să meargă în picioare, acesta își dezvoltă un simț al proprietății foarte acut. Practic, ce-i al lui, al lui rămâne! Și ce este al fraților sau surorilor, tot lui îi aparține. Nu trebuie să lași frustrarea să te copleșească și nici nu trebuie să crezi că ”al tău” este cel mai obraznic de pe terenul de joacă. Egoismul face parte din natura umană, dar te ajutăm să eviți situațiile stânjenitoare cu câteva sfaturi foarte utile. 

Încă din primele luni de viață ale copilului tău, din dorința de a-l vedea liniștit, cu siguranță vei avea tendința să îi îndemni pe frații mai mari să îi cedeze acestuia jucăriile.

Din păcate, acest mic răsfăț nu îl va ajuta pe terenul de joacă, acolo unde copiii își împart jucăriile unii altora. În acea mică junglă urbană, printre leagăne adjudecate de cei mari și căluții pe care îi adoră copiii mai mici, obiceiul înșfăcării jucăriilor unii din mâna altora este cât se poate de comun.

Totuși, ca și în multe alte situații, puterea exemplului își spune cuvântul! Cei mici învață de la părinți, bunici și frați cum să împartă. Vei fi surprins/ă să observi că de cele mai multe ori, puterea exemplului nu funcționează, iar un copil încăpățânat nu va dori să își împartă jucăriile sub nicio formă. Dar cum egoismul face parte din natura umană și este cât se poate de firesc în primele luni și chiar ani din viață, aceasta va putea fi modelat cu un pic de efort din partea ta.

5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

”Al meu” este unul din primele cuvinte din vocabularul copilului tău

Vei avea plăcuta surpriză să observi că, după ce copilul învață să spună mama, tata, apa și să ceară lucrurile elementare, își dezvoltă simțul proprietății și învață să spună ”al meu”. Deși la început această posesivitate a lui ți se va părea drăgălașă, te poate pune în cele mai neplăcute situații pe măsură ce trece timpul.

copil care se joaca cu un trenulet

Ce ciudat! Deși dimineața împarte bolul său de cereale cu sora lui sau chiar cu tine, la locul de joacă nu vrea să își ofere jucăriile sub nicio formă copiilor necunoscuți;  se încăpățânează să țină cu dinții de jucăria cu care a plecat de acasă.

Parcă și auzi vocile mămicilor care sunt gata să îți spună ”dar trebuie să împarți, puișor”, ”așa se face, așa îl înveți să fie un adult responsabil și empatic, împărțind jucăriile cu ceilalți copii”. Tu știi exact cât de plăcut este sentimentul de a împărți ceva cu altcineva, din perspectiva ta de adult, desigur.

Dar copilul încă nu și-a dezvoltat această abilitate emoțională, de aceea nici nu trebuie să ai prea mari așteptări la reacțiile pe care acesta le are la locurile de joacă atunci când este forțat să împartă.

Pune-te și tu în locul lui, ca și părinte. Să luăm, spre exemplu, situația în care tu ești obligat/ă să îți împarți telefonul sau laptopul de serviciu. Ar fi frustrant, nu-i așa? De aceea, în loc să te simți stânjenit/ă atunci când copilul tău strigă în gura mare ”nu vreau să dau” empatizează mai mult cu el și ia în calcul următoarele situații.

1. Nu dorește să împartă jucăriile? Este un lucru perfect normal

Copiii până la o anumită vârstă sunt exclusiv preocupați de propria lor dezvoltare. Comportamentul lor ușor egoist este normal din punct de vedere al dezvoltării normale și în niciun caz nu reflectă opțiunile si sfaturile tale ca și părinte.

doi copii care se joacă cu jucarii de lemn

2. Citește-i copilului tău cărți pentru a-l ajuta să-și dezvolte empatia

Ai putea să râzi, dar lectura poate ajuta copiii să își dezvolte un comportament empatic natural. Găsește o povestioară și în timp ce îi citești spune-i ”Ia uite, fetița pare că este puțin tristă. De ce crezi tu că se întâmplă lucrul acesta? Cum ai alina-o acum dacă ai putea? I-ai dat jucăria ta?".

Identificând emoțiile în cadrul unei povestiri special creată pentru copii, există mari șanse să îl poți ajuta pe cel mic să identifice la rândul său emoțiile prietenilor pe terenul de joacă.

10 povesti scurte cu talc pentru copii pe care nu le stiai

3. Înțelege și acceptă sentimentele copilului tău

Ce fel de părinți am fi dacă pur și simplu i-am obligat toată ziua pe copii să facă doar ce credem noi că este bine sau ce crede societatea că este acceptat? Ce ar înțelege copiii noștri dacă ar fi obligați să împartă, dacă nu ar avea posibilitatea să spună ”nu” și dacă nu și-ar putea exprima emoțiile sau sentimentele în mod natural?

Hai să ne imaginăm că te ești pe plajă și citești cartea ta preferată. Apare un adult de nicăieri și ți-o smulge efectiv din mână. Te-ai simțit frustrat, nu-i așa? Așa se simte și copilul tău atunci când un alt copil vine să-i ia din mână jucăria preferată. Așa că, decât să îl cerți, să îl obligi să își împartă jucăria, mai bine ai încerca să găsești amiabil o soluție.

4. Atrage-i atenția către o altă jucărie

Ești pe terenul de joacă și copilul tău a ochit jucăria pe care un alt copil o folosește și chiar se joacă în mod activ cu ea? Știi cu siguranță că acel copil va plânge când al tău i-o va lua din mână. Și cel mai probabil mămica lui îl va obliga să o împartă cu copilul tău.

Fii tu cu un pas înainte și găsește o altă jucărie cu care nu se joacă nimeni. Spune-i copilului tău: ”hai să ne jucăm cu acele cuburi minunat colorate din lemn și să-l lăsăm pe băiețel să-și termine de construit castelul din Lego nu vrei?”. Vei vedea cât de ușor vei putea gestiona situația.

Copil care se joaca cu niste cuburi colorate de lemn

5. Pune deoparte jucăriile preferate ale copilului tău

Să presupunem că vine în vizită copilul celei mai bune prietene ale tale. În loc să stai la o cafea liniștită cu prietena ta, va trebui să gestionezi câte un tantum când musafirul va găsi jucăria preferată a copilului tău și se va juca puțin cu ea. Astfel, sfatul nostru este să stabilești de la început care sunt jucăriile permise pentru joacă.

De asemenea, dacă pleci la un loc de joacă cu jucăriile copilului după tine, asigură-te că nu ai adus exact jucăriile fără de care cel mic nu poate sta o secundă. Vei evita multe discuții și situații neplăcute dacă scoți din bagaj jucării pe care al tău junior le ia la joacă doar ocazional.

Jocuri și jucării educative pentru dezvoltarea copiilor: topul brandurilor preferate de părinți și specialiști

6. Jucați-vă pe rând!

Copiii își adjudecă orice jucărie le pică în mână. Atâta timp cât au pus mâna pe ea, este a lor. Dacă te vei vedea pus în această situație, iar copilul tău nu vrea sub nicio formă să își împartă jucăria, nu îl forța. Învață-l să își anunțe prietenii când se plictisește de ea iar aceștia, după ce și-au așteptat rândul, o pot lua.

Nu uita că acest exercițiu de a-și aștepta rândul îl vor putea realiza cu succes în jurul vârstei de trei sau patru ani.

Deși copilul tău este prea mic pentru o discuție despre importanța împărțirii jucăriilor cu ceilalți, poți să îi explici pe înțelesul lui. Coboară la nivelul lui, așeza-te într-un genunchi, privește-l în ochișorii inocenți. Vezi că nu există urmă de răutate pe fața lui? Ei bine, atunci nu își împarte jucăriile pentru că încă nu este pregătit să înțeleagă, nu pentru că nu vrea!

Cu mult calm și răbdare, veți reuși în câteva luni să vă înțelegeți din priviri și vizitele la locul de joacă vor fi din ce în ce mai plăcute.

Surse foto: pexels.com pexels.com pexels.com pexels.com

Surse articol: parentscanada.com

Articolul urmator
Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia
Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soția mea mă acuză că mi-am înfometat copilul, dar el nu vrea să mănânce nimic, niciodată
    Soția mea mă acuză că mi-am înfometat copilul, dar el nu vrea să mănânce nimic, niciodată

    Un tată de peste hotare se simte neîndreptățit pentru că soția sa îl acuză că le-a înfometat copilul. Acesta a scris pe un forum de parenting, povestind că el și...

    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

    5 metode prin care poți să fii mai permisivă cu copilul tău, fără să-l lași de capul lui. Pentru cele dintre voi cărora le este greu să păstreze echilibrul dintre „ai...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    O femeie recunoaște că nu vrea să-și împartă premiul de la loterie cu soțul ei: „Eu am cumpărat biletul, eu l-am răzuit, eu am câștigat”
    O femeie recunoaște că nu vrea să-și împartă premiul de la loterie cu soțul ei: „Eu am cumpărat biletul, eu l-am răzuit, eu am câștigat”

    Ce ai face dacă ai câștiga un premiu mare la loterie? Ai vrea să împarți premiul cu cei dragi, sau să-l ții pentru tine? Ai pune banii „la ciorap”, sau i-ai...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    Cei mai sinceri nativi din zodiac. Nu pot ascunde nimic, niciodată
    Cei mai sinceri nativi din zodiac. Nu pot ascunde nimic, niciodată

    Fie pentru a nu fi criticate, fie pentru a nu fi respinse sau ridiculizate, anumite persoane preferă să nu fie întotdeauna sincere. În schimb, pentru altele tot ceea ce...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    De când sunt mama, cel mai mult îmi place să nu fac NIMIC
    De când sunt mama, cel mai mult îmi place să nu fac NIMIC

    Azi dimineață m-am trezit știind că urmează o zi plină cu vârf și îndesat. Programări la medic, responsabilitățile de redacție, proiecte externe, telefoane,...

    © 2024 Qbebe