Apa în dieta copilului mai mic de doi ani

Qbebe.ro

Apa este parte esențială din nutriția sănătoasă a copilului mai mic de doi ani, dar există o serie de reguli esențiale care trebuie respectate și de care părinții trebuie să țină seama, atât în cazul copiilor care sunt alăptați, dar și al celor care primesc formule de lapte praf, special concepute pentru fiecare etapă de creștere, precum și în cazul celor care primesc o alimentație mixtă (lapte matern și formulă) sau au trecut în etapa de diversificare.

De la 0-6 luni

Sugarul alăptat exclusiv la sân nu are nevoie de suplimente de apă. Singura condiție care trebuie respectată este ca acesta să fie alăptat la cerere, iar mama să se hidrateze foarte bine.

Formulele de lapte, pentru sugarii alimentați artificial, sunt gândite astfel încât oferă o nutriție și o hidratare optime. Este esențial de respectat două condiții: o proporție corectă între pudra de lapte și apă, conform vârstei sugarului și sfaturilor pediatrului, și utilizarea unei ape de calitate. În ceea ce privește formulele de lapte Aptamil, acestea sunt concepute după cele mai stricte reguli ale unei nutriții corecte și conțin tot ceea ce este necesar pentru o dezvoltare armonioasă și echilibrată a copilului, astfel că, trebuie strict respectată cantitatea de pudră de lapte necesară pentru prepararea unei porții. Detalii aici

copil care bea apa dintr-un pahar

Ce apă folosești

Toată apa arată în esență la fel, dar nu toată apa este bună pentru copiii mai mici de doi ani. În special pentru cei mai mici de șase luni este foarte important ca apa folosită pentru prepararea formulei de lapte să fie sigură. Trebuie avute în vedere, în mod special, două elemente: florul și nitriții.

Apa ideală trebuie să aibă o concentrație de fluor mai mică de 0,7 mg/l, pentru că fluorul, necesar unei nutriții corecte și pentru sănătatea dentiției definitive (care se formează în primele luni de viață în gingiile sugarului), este mereu adăugat în formulele de lapte praf pentru bebeluși. Excesul de fluor poate duce la fluoroză dentară, manifestată sub forma unor pete pe dinții definitivi.

Al doilea tip de compuși care nu trebuie să se găsească în apa copiilor mici sunt nitriții. Aceștia se găsesc în mod natural în apă și alimente, dar atunci când sunt în cantități prea mari în apa pentru prepararea formulei de lapte, la sugarii hrăniți artificial, pot duce la methemoglobinemie, o afecțiune periculoasă și potențial fatală, care blochează capacitatea sângelui de a transporta oxigen la celule. Este important de știut că prin fierbere nitrații nu dispar, din contră, concentrația lor crește, iar filtrele mecanice nu-i îndepărtează.

În consecință, pentru formula de lapte se poate alege apă îmbuteliată cu conținut scăzut de fluor și nitrați, care este etichetată ca purificată, deionizată și demineralizată. Mai poate fi utilizată apa distilată (care trebuie fiartă înainte de a prepara laptele pentru bebeluși) sau cea filtrată prin osmoză inversă.

După 6 luni

În momentul în care copilul începe diversificarea și primește constant alimente pasate, semisolide, acestuia i se poate oferi și apă, iar câteva înghițituri, la masă, sunt suficiente. Pe de altă parte, dacă acesta este în continuare alăptat sau primește formule de lapte adecvate vârstei, este foarte posibil să refuze apa, ceea ce înseamnă că laptele și conținutul de lichide din alimente este suficient pentru o corectă hidratare.

Cert este că, după vârsta de 6 luni, copilul trebuie să aibă posibilitatea de a bea apă, dacă simte nevoia. Cu toate acestea este important să fie supravegheat, pentru a nu bea apă în exces.

Până la vârsta de un an necesarul hidric al copilului sănătos, care mănâncă diversificat și care primește lapte matern sau formulă de lapte, este de o ceașcă cu apă, pe zi.

Lichide interzise

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca, până la un an, ideal până la doi, copilul să nu primească alte lichide decât lapte, apă și supă (de legume, cu sau fără carne). Sucurile de fructe, indiferent dacă sunt preparate sau nu în casă, băuturile gazoase, îndulcite cu zahăr sau miere (după un an), ori ceaiurile dulci sau băuturile cu îndulcitori sintetici sau naturali (ștevia inclusiv) nu sunt recomandate.

După vârsta de un an, copilul poate primi sucuri de fructe. Acestea sunt foarte bogate în minerale și vitamine, dar au o cantitate foarte mare de zahăr sub formă de fructoză, ceea ce nu este indicat copiilor mai mici de doi ani. Soluția ideală este combinarea în părți egale a sucului de fructe cu apă, iar cantitatea de suc natural de fructe - preparat în casă, consumat, zilnic, de un copil de până la doi ani, să nu depășească 100 de mililitri.

De la 1 la 2 ani

Acesta este intervalul de vârstă când apa trebuie să facă parte din dietă. Copilul este mult mai activ, iar nevoile lui nutritive sunt altele. În consecință, indiferent dacă primește formulă de lapte sau este alăptat, acesta are nevoie de circa 250 de mililitri de apă zilnic. Necesarul hidric este completat de apa din lapte și alimentele consumate (respectiv fructe și legume).

Un stil alimentar corect include și deprinderea consumului de lichide de calitate și evitarea celor care sunt bogate în aditivi și coloranți. Este dovedit că în primii ani de viață se formează deprinderile bune, care mai apoi durează toată viața.

Sursa foto: Shutterstock.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O fetiță de doi ani care își înghițise limba a fost salvată de doi polițiști din Pitești
  O fetiță de doi ani care își înghițise limba a fost salvată de doi polițiști din Pitești

  Duminică seara un echipaj de poliție de la secția 2 din Pitești a avut prezența de spirit pentru a salva viața unei fetițe de 2 ani.

  Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”
  Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”

  O mamă a dezvăluit că medicii au forțat-o să îți pună bebelușul la dietă pentru că fiica ei ar fi prea grasă și prea mică pentru vârsta ei.

  Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
  Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

  Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

  Confesiunile unei fetițe de 7 ani, pusă la dietă de mama sa: „Am mai multă încredere în mine când sunt slabă”
  Confesiunile unei fetițe de 7 ani, pusă la dietă de mama sa: „Am mai multă încredere în mine când sunt slabă”

  O adolescentă din SUA a vorbit deschis, pentru un ziar din Marea Britanie, despre experiența pe care a trăit-o în copilărie, când mama ei i-a impus să urmeze o dietă...

  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore
  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore

  Un copil în vârstă de 11 ani a murit după ce părinții săi l-au forțat să bea aproape 3 litri de apă, într-un interval de câteva ore.

  Ce să fac? Am doi copii, dar soțul meu insistă să mai facem doi, deși locuim într-o garsonieră
  Ce să fac? Am doi copii, dar soțul meu insistă să mai facem doi, deși locuim într-o garsonieră

  Nu știu ce să fac și unde să fug! Îmi iubesc familia, îmi iubesc soțul, însă m-am săturat de înghesuială și nu mai vreau alți copii. Avem deja doi copii, un...

  Cea mai simplă dietă dezvăluită de nutriționistul Mihaela Bilic: „Exact aşa procedează copiii slăbănogi şi scarandivi”
  Cea mai simplă dietă dezvăluită de nutriționistul Mihaela Bilic: „Exact aşa procedează copiii slăbănogi şi scarandivi”

  Vrei să scapi de câteva kilograme în plus, dar îți este imposibil să ții o dietă? Nutriţionistul Mihaela Bilic are o recomandare simplă pentru cei care vor să...

  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați
  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați

  O femeie din SUA este fericită și mândră întrucât are doi soți și este mama a trei copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi povestea...

  © 2022 Qbebe