Aparatul dentar pentru copii: avantaje, tipuri și recomandări

Qbebe.ro

Mulți părinți stau în cumpănă atunci când vine vorba despre montarea unui aparat dentar pentru copii. Malpoziţiile dentare (dinţii distanțați, înghesuiți ori strâmbi) nu sunt doar o problemă estetică, ci și una de sănătate. Problemele de ortodonţie pot duce cu timpul, pe lângă formarea unor complexe de inferioritate, la apariția cariilor, pronunţie defectuoasă și afecțiuni ale stomacului.

Citește în continuare care sunt avantajele aparatului dentar pentru copii, de câte tipuri este, dar și alte informații utile.

Aparatul dentar pentru copii - avantaje

Dinţii distanțați, înghesuiți ori strâmbi duc la o masticaţie defectuoasă și nici nu pot fi igienizați corect, ceea ce provoacă probleme serioase în timp. Mai târziu, în adolescență ori la maturitate, ar putea fi necesare tratamente complexe și costisitoare.

Principala funcție a tratamentului ortodontic este de a pune dinții în poziția corectă, obținând astfel un rezultat estetic și funcțional. Prin obținerea unei mușcături corecte sunt prevenite apariția cariilor, a afecțiunilor gingivale și a bolilor stomacale.

Aparatul dentar îmbunătățește estetica dento-facială, facilitează îndepărtarea corectă a plăcii bacteriene, ajută la masticație și la dicție.

copil cu aparat dentar

La ce vârstă se pune aparat dentar la copii?

Prima vizită la o clinică dentară trebuie făcută în jurul vârstei de 1-2 ani, astfel încât copilul să fie familiarizat încă de mic cu medicul stomatolog. În funcție de necesități, ar putea fi necesară o monitorizare la un interval de 6 luni.

Erupția primului dinte permanent arată că este momentul și pentru primul consult al unui specialist ortodont. De regulă, acesta are loc în jurul vârstei de 7 ani și constă într-o examinare atentă a dinţilor şi a maxilarului.

Pentru a depista din timp eventuale probleme, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii pentru a observa dimensiunea şi poziţia dinţilor permanenţi care urmează să erupă. În cazul în care se constată probleme, ortodontul este cel care decide dacă copilul va purta aparat dentar ori nu.

Tipuri de aparate dentare pentru copii

În prezent, există o diversitate de aparate dentare, astfel că poate fi o adevărată provocare să alegi tipul potrivit pentru copilul tău. Aparatele dentare se împart în două tipuri - mobile și fixe care, la rândul lor, pot fi de metal, de ceramică sau safir.

Aparatul dentar mobil este indicat copiilor cu dentiție temporară. Acest model poate fi îndepărtat de pe dinți, însă recomandarea este să fie purtat minimum 16 ore pe zi. Poate fi îndepărtat în timpul meselor și pentru igienizare. Acest tip este recomandat copiilor până în 12 ani, după această vârstă dantura este formată și este indicat aparatul dentar fix.

Aparatul dentar fix este de mai multe tipuri: metalic, ceramic (brackeții sunt realizați din ceramică policristalină opacă, imitând nuanța dinților), din safir (aspect de bijuterii pe dinți).

Tehnica linguală este o inovație nouă în domeniu. Brackeții sunt montați pe partea din spate a dinților, fiind astfel invizibili.

Mai există și aparate dentare care au structură de gutieră. Aceste dispozitive nu au brackeți sau sârme, fiind destul de confortabile în comparație cu modelele clasice. Gutierele sunt transparente și pot corecta rapid migrații minore ale dinților.
Aparatul dentar - semne că ar trebui purtat
Părinții se pot ghida după anumite semne pentru a-și da seama dacă micuțul lor trebuie să poarte aparat dentar.

  • dinți aglomerați, deplasați sau aflați în afară;
  • respirație pe gură;
  • mușcarea obrazului;
  • scrâșniri din dinți pe perioada nopții;
  • dificultăți la mestecat;
  • diferență între incisivii de sus și de jos.

Aparatul dentar pentru copii: care sunt etapele?

Prima etapă constă într-o ședință la specialist. Înainte de montarea aparatului dentar, medicul realizează detartraj și periaj profesional pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe dinți. Dacă există carii, acestea trebuie rezolvate înainte de montarea aparatului dentar la copii, ne spun specialiștii de la clinica Hello Clinic din Buzău.

Grație tehnicilor moderne, fixarea aparatului dentar este mai puțin dureroasă față de trecut. Sunt necesare vizite periodice la ortodont pentru a fi monitorizată evoluția tratamentului, dar și pentru ajustarea dispozitivului.

Aparatul dentar la copii: cât timp trebuie purtat?

În funcție de complexitatea fiecărui caz, purtarea aparatului poate dura, în medie, între un an si jumătate și doi ani. Însă există și situații în care problemele dentare pot fi rezolvate în doar câteva luni.

Problemele ortodontice pot fi rezolvate mai ușor în copilărie, astfel că specialiștii nu recomandă amânarea montării aparatului dentar.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Avertisment de la Dr. Craiu: Nu utilizați Ventolin injectabil în aparatul de nebulizat! Este tratat cu acid sulfuric!
    Avertisment de la Dr. Craiu: Nu utilizați Ventolin injectabil în aparatul de nebulizat! Este tratat cu acid sulfuric!

    Domnul doctor Mihai Craiu revine cu un nou mesaj, de data aceasta adresat pacienților care suferă de astm. Cum se face că starea lor se agravează chiar și după administrarea dozei...

    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

    Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

    Mămicile știu de ce! 4 avantaje ale gătitului cu ajutorul unui slow cooker
    Mămicile știu de ce! 4 avantaje ale gătitului cu ajutorul unui slow cooker

    Cu siguranță nu este pentru prima dată când auzi de slow cooker. Probabil ai și cercetat, de câteva ori, piața în căutarea unui astfel de produs care revoluționează...

    Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății
    Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății

    Vesti bune pentru viitoarele mămici! Tații pot fi prezenți la nașterea copilului, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții importante. Ministerul Sănătății...

    Parentingul explicat: există două tipuri de copii și fiecare trebuie disciplinat diferit
    Parentingul explicat: există două tipuri de copii și fiecare trebuie disciplinat diferit

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: cum să reușești să îți disciplinezi copilul astfel încât să nu recurgi la pedepse, să...

    Recomandări pentru a-i cultiva copilului tău încrederea în forțele proprii
    Recomandări pentru a-i cultiva copilului tău încrederea în forțele proprii

    Încrederea este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care un părinte i le poate oferi micuțului său, iar generațiile noi de părinți încearcă să nu repete greșelile...

    English Kids Academy, o propunere educațională pe termen lung – 3 avantaje principale
    English Kids Academy, o propunere educațională pe termen lung – 3 avantaje principale

    Să ne imaginăm, pentru câteva momente, că suntem in Țara Românească în prima jumătate a secolului XIX. Sistemul educațional este departe de a fi pus la punct, iar...

    Recomandări pentru o diversificare optimă
    Recomandări pentru o diversificare optimă

    Te întrebi dacă este bine să începi diversificarea cu un fruct sau cu o legumă? Sau ești curios de la ce vârstă sunt indicate alimentele alergene în alimentația...

    © 2022 Qbebe