Beneficiile uleiului de pește: Cum te ajută să crești un copil sănătos

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi știe că, în vederea unei dezvoltări armonioase a copilului, dieta echilibrată, activitățile fizice și somnul de calitate sunt esențiale. În afară de acestea, o creștere sănătoasă a copilului este susținută și prin utilizarea unor suplimente alimentare de calitate. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre cele pe bază de ulei de pește, care pot avea efecte remarcabile în menținerea sănătății copilului, încă din primii ani de viață. Nu uita, înainte să i le oferi copilului, să te sfătuiești și cu un medic.

De ce uleiul de pește este bun pentru copii

Stimulează funcționarea sistemului imunitar
Un studiu american publicat anul trecut în „The Journal of Biochemistry" a evidențiat faptul că acizii grași DHA din uleiul de pește pot activa celulele B din sistemul imunitar (Acestea sunt cele care stimulează producerea de  anticorpi, care vor putea ataca agenții patogeni). În același timp, s-a constatat că aceștia pot influența pozitiv și răspunsul sistemului imunitar la inflamații, scăzând riscul apariției lor.

Autorii studiului au prezentat și alte concluzii legate de importanța prezenței acizilor grași DHA în consolidarea sistemului imunitar al copilului, inclusiv în primul an de viață. Spre exemplu, s-a sesizat că, datorită reducerii predispoziției spre inflamație, se poate reduce inclusiv riscul copiilor de a dezvolta astm.

Alt motiv pentru care uleiul de pește este util în buna funcționare a sistemului imunitar al copilului este prezența vitaminei D. Astfel, vitamina D poate să acționeze nu numai asupra celulelor T (Care pot recunoaște și distruge agenții patogeni), dar poate să sprijine și formarea unei enzime speciale, care va activa răspunsul spontan al organismului la noi agenți patogeni, stimulând monocitele și neutrofilele (Fac parte dintre celulele albe din sânge, înghițind și digerând agenții patogeni).

Asigură o dezvoltare optimă a creierului, susținând procesele cognitive
Uleiul de pește este o sursă de acizi grași Omega 3, de aceea poate să susțină dezvoltarea creierului copilului. Un studiu realizat anul trecut prin colaborarea dintre „Universitatea din Michigan" (SUA) și „Universitatea de Știință și Tehnologie" din Ghana (Africa) a demonstrat îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale copiilor cu vârsta între 2 și 6 ani în urma administrării de ulei de pește.

În vederea obținerii unor concluzii, specialiștii au apelat la un grup de 313 copii din Ghana, care au dat un test specific identificării nivelului de realizare al funcțiilor cognitive desfășurate cu ajutorul lobului frontal. Testul urmărea să evidențieze capacitatea de organizare, de structurare, de atenție și de concentrare.

Înainte de a efectua testul, copiilor li s-au luat probe de sânge pentru a se vedea nivelul de acizi grași (DHA) din organism. Cei care aveau un nivel normal al acestora erau mai apți să treacă testul respectiv, au afirmat coordonatorii studiului. Acest lucru s-a confirmat după analizarea rezultatelor.
Având la bază această concluzie, realizatorii studiului au vorbit despre necesitatea administrării unor suplimente cu ulei de pește încă din timpul sarcinii, urmând ca administrarea să continue și în primii ani de viață ai copiilor.

Conferă o vedere sănătoasă
Omega 3, dar și vitaminele A și D susțin o vedere bună pentru timp îndelungat. De exemplu, omega 3 sprijină dezvoltarea retinei, vitamina A este un antioxidant care menține sănătatea nervului optic, iar vitamina D previne riscul degenerescenței maculare ce poate surveni în viața de adult.

Protejează sănătatea inimii, rinichilor, plămânilor
Grație prezenței vitaminelor A și D, uleiul de pește stimulează formarea și regenerarea acestor organe.
În privința sănătății inimii de pildă, uleiul de pește va duce la creșterea nivelului colesterolului „bun" (Care transportă substanțele grase către ficat, acolo unde sunt eliminate din organism), scăzând nivelul trigliceridelor.

Ce trebuie să știi despre suplimentele alimentare cu ulei de pește

Primul aspect de care să ții cont când vei alege un asemenea supliment pentru copil este că acesta ar trebui să conțină atât acizi grași DHA (Docosahexaenoic acid- este un tip de Omega 3, fiind util pentru sănătatea ochilor, inimii, creierului), cât și EPA (Eicosapentaenoic acid-Acesta este prezent mai ales în peștii de apă rece și în ficatul de cod, prevenind apariția unor maladii periculoase precum: diabetul, depresia, tulburări de personalitate, fibroză chistică etc.).

Mama ce ii da fetitei niste capsule

Alt detaliu esențial este că nu va trebui să-i oferi suplimente cu ulei de pește unui copil în oricare dintre următoarele situații:
• Copilul este alergic la pește și la fructele de mare
• Copill este alergic la iod
• Copilul suferă de maladii care presupun administrarea de anticoagulante

În afara acestor situații, suplimentele cu ulei de pește sunt perfect sigure pentru copii.
Totodată, ar trebui să ai în vedere și următoarele aspecte:
• Gustul de pește trebuie mascat de alte arome, dar cât mai puțin artificiale

• Alege numai suplimente alimentare despre care știi sigur că au în componență ulei de pește  din care lipsesc compușii pe bază de Bifenil policlorurat (Extrem de toxic, acesta este un compus ce persistă mult în mediul înconjurător)

• Ține cont de vârsta copilului când vei alege forma în care îi vei oferi copilului suplimentele cu ulei de pește- De exemplu, capsulele sunt adecvate copiilor mai mari de 3 ani, în timp ce forma lichidă este numai bună inclusiv pentru un copil mai mic de 2 ani

• Începe prin a-i da copilului o cantitate mică de ulei de pește, preferabil la ora mesei-Numai după ce vezi că reacționează bine la supliment îi poți crește doza, dar  după ce ai recomandarea unui medic

Ulei de ficat de cod O variantă de supliment alimentar pe bază de ulei de pește, care îi va furniza copilului și alți nutrienți valoroși este și Uleiul extra-virgin din ficat de cod .

Proaspăt, brut și crud, uleiul  din ficat de cod al mărcii Rosita este o sursă naturală de acizi grași Omega-3 (EPA și DHA) și de vitamine solubile în grăsimi, vitamina А, vitamina E și vitamina D3. El este extras din unele dintre cele mai curate ape din lume (apele Atlanticului de Nord), printr-o tehnologie străveche, moștenită de la vikingi, ce permite păstrarea tuturor substanțelor nutritive (nu sunt folosite niciun fel de substanțe chimice, solvenți sau dispozitive mecanice).
Uleiul extra-virgin din ficat de cod nu este fermentat, nu conține drojdie, gluten, derivate din lapte, substanțe nutritive sintetice, coloranți sau arome artificiale.
În cazul în care copilul nu a mai consumat pește sau ulei de pește înainte sau dacă bănuiești că ar avea vreo alergie, discută cu medicul pediatru înainte să-i dai acest supliment cu ulei din ficat de cod.

În ce doze ar trebui să-i dai copilului suplimente cu ulei de pește

Copiii pot lua între 500-1200 miligrame de ulei de pește pe zi, în funcție de vârstă și greutate. Dacă aveți la dispoziție un supliment alimentar sub formă lichidă, acesta poate fi dat direct sau amestecat cu un aliment (Aceasta nu trebuie încălzită). De exemplu, poți să-l amesteci cu miere sau cu un suc de fructe.
Iată cum ar trebui să-i dai copilului suplimentul lichid cu ulei de pește:
• Pentru bebelușii mai mari de 9 luni- Începe cu 1 picătură pe zi și poți crește treptat doza, până când vei ajunge la 1/8 linguriță (cam 0, 625 ml)
• Pentru copiii între 1 și 3 ani- Începe cu câteva picături pe zi, după care vei crește doza la 1/8-1/4 linguriță (cam 2, 5 ml)
• Pentru copiii ce au între 3 și 5 ani- Prima dată îi vei da copilului 1/8 linguriță, apoi vei crește cantitatea la 1/2
• Pentru copiii între 5 și 12 ani- Vei începe cu o 1/4 linguriță, după care vei crește doza în funcție de greutatea copilului, după recomandarea unui medic
• Pentru copiii mai mari de 12 ani- Vei începe cu 1/4 linguriță, apoi doza poate fi crescută la 5 ml pe zi (o linguriță)

Tu i-ai dat până acum copilului tău suplimente alimentare cu ulei de pește?

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.verywellfamily.com, www.healthline.com,www.huffpost.com

 

Logo Real Food

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sănătate pentru mami și bebe! Descoperă toate beneficiile uleiului de ficat de cod
  Sănătate pentru mami și bebe! Descoperă toate beneficiile uleiului de ficat de cod

  Tu cum ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului tău? În sezonul rece, bebelușii sunt foarte sensibili și se pot îmbolnăvi destul de repede. La naștere, cei mici sunt...

  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare
  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil realizat și care să se bucure de succes în viață. Îți explicăm în continuare cum trebuie să procedezi pentru...

  Dacă vrei să crești un copil spectaculos, spune-i NU
  Dacă vrei să crești un copil spectaculos, spune-i NU

  Oare cum ar decurge viața pentru oricare dintre noi dacă nu am avea limite? Imaginează-ți cât de multă nevoie de limite are copilul tău, care abia acum începe să exploreze...

  Cum să crești copii care știu cum să se înfurie
  Cum să crești copii care știu cum să se înfurie

  Odată ce devii mamă, printre provocările pe care le ai de înfruntat se regăsesc și situațiile în care trebuie să-ți calmezi copilul furios. Deși te simți adesea...

  Un copil poate trece peste orice, dar nu și peste lipsa mamei
  Un copil poate trece peste orice, dar nu și peste lipsa mamei

  Încă din primele clipe de viaţă, avem nevoie de căldura, de dragostea şi de dăruirea mamei mai mult decât orice. Aceste nevoi nu dispar nici când vom creşte, dar ne...

  Hidratarea este importantă! Descoperă noul produs care te ajută să ai un stil de viață sănătos
  Hidratarea este importantă! Descoperă noul produs care te ajută să ai un stil de viață sănătos

  Auzim peste tot că hidratarea este foarte importantă pentru o a avea o viață sănătoasă. În fiecare zi facem tot posibilul să respectăm sfaturile specialiștilor și să...

  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

  Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

  Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile
  Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile

  Dormi pe partea stanga. Toata lumea stie ca un somn bun peste noapte este important pentru sanatate. Insa si pozitia in care dormi ar putea avea un efect semnificativ pentru sanatate. Unele...

  © 2022 Qbebe