Din grija pentru copilul tau

Cât de scârbos este? Copilul și situații „cu microbi” analizate

Nu de puține ori ni se întâmplă să fim cel puțin terifiate la gândul că micuții noștri s-ar putea îmbolnăvi din cauza multitudinii de microbi din jurul nostru. Mai ales când fac diferite gesturi sau când îi ducem în locuri asupra cărora nu putem avea niciun control în privința respectării normelor elementare de igienă, grija noastră devine parcă mai apăsătoare. Experții ne liniștesc într-un fel însă, explicându-ne că nu în toate situațiile copiii și microbii se pot „întâlni” atât de mult pe cât credem. Dimpotrivă, sunt gesturi sau locuri care pot fi surse de mai puțini microbi decât ne-am aștepta. Iată de ce te invităm să parcurgi articolul de mai jos pentru a afla situațiile cele mai cunoscute în care copiii pot veni în contact cu diverși microbi, nu întotdeauna atât de periculoși pe cât credem. Important este să le cunoști, să fii un model pentru copilul tău și să încerci să-l deprinzi cu cele mai importante reguli de igienă, care pot reduce considerabil riscul unei îmbolnăviri

Cât de scârbos este... când copilul își face necesitățile în cadă?

Este una dintre cele mai comune situații în care microbii și copiii par față în față.
Cu toate acestea, medicii ne liniștesc spunându-ne că urina nu conține bacterii, iar în materiile fecale ale copilului există microorganisme care au trăit deja în intestinul său, deci riscul unei contaminări este practic inexistent. Pericol ar fi când ar fi vorba despre materiile fecale ale altcuiva. Astfel, dacă, de exemplu, fratele copilului tău ar intra în cadă și ar înghiți apă în care s-au aflat materii fecale, atunci ar fi periculos.
De asemenea, dacă al tău copil ar avea răni deshise pe corp sau eczeme, atunci acestea s-ar putea infecta din cauza prezenței unor materii fecale.
Dacă se întâmplă ca în apa din cadă să ajungă urină sau materii fecale ale copilului, iată ce ai putea face:
Începe prin a schimba rutina copilului, în ceea ce privește utilizarea toaletei. Încearcă să te asiguri că acesta și-a făcut nevoile înainte de a intra în cadă. Desigur, este posibil să iei în calcul și următorul fapt: apa caldă va relaxa copilul, iar acest fapt îl poate face să nu se mai controleze la fel de bine.
Elimină orice urmă de materii fecale, dă drumul la apă și clătește cada cu apă fierbinte și săpun. După aceea poți pune și o soluție cu clor. Clătește iar bine și abia apoi îi poți face baie micuțului.

Cât de scârbos este... când câinele linge fața copilului tău?

Deși ne temem de microbii pe care copilul îi poate primi de la câine, specialiștii ne spun următoarele: bacteriile din gura oamenilor sunt mai periculoase decât cele din gura câinilor. Există o mică șansă ca un câine să transmită, prin saliva sa, bacteria Campylobacter.
Aceste aspecte sunt valabile când este vorba despre un câine despre care știm sigur că este curat, vaccinat și că nu vagabondează.
Dar dacă este vorba despre un câine oarecare atunci da, microbii transmiși prin saliva sa pot fi primejdioși.
Prima măsură pe care o putem lua când câinele nostru a lins fața copilului este să-l ștergem bine pe față cu un șervețel.
Dacă este vorba despre un câine străin, este necesar să spălăm bine fața micuțului, cu apă și săpun.

Nu este mereu periculos cand un catel linge pe fata un copil

Cât de periculos este să ne lăsăm copilul să bea lapte din aceeași ceșcuță pentru mai multe zile la rând?

Experții spun că pericolul nu este mare, atât timp cât laptele este ținut la frigider.
Ca idee însă, nu este deloc recomandat să lași urme de lapte sau de alte băuturi în ceșcuța copilului. În contact cu aerul, se vor forma tot felul de bacterii, ce se pot înmulți rapid.
Pentru a preveni o posibilă contaminare a copilului, nu lăsa niciun lichid în ceșcuța copilului mai mult de 24 de ore și refrigerează totul. În plus, ceșcuța va fi foarte bine spălată după fiecare utilizare.

Cescuta copilul trebuie mereu foarte bine spalata

Cât de scârbos este... când copilului îi cad diverse alimente/suzeta  pe jos și noi le curățăm apoi cu saliva noastră?

Experții ne avertizează că este un gest periculos: îi vom putea transmite copilului bacteriile din gura noastră.
În ceea ce privește suzeta, este necesar să o curățăm bine, dar prin fierbere sau prin sterilizare, asigurându-ne că este perfect sigură pentru micuțul nostru.
Dacă un copil introduce în gură o suzetă ce a căzut pe jos, nu într-un loc foarte murdar, acest fapt nu ar fi prea periculos. Acest lucru este valabil și pentru alimente căzute pe jos, pe care copilul le va introduce imediat în gură.  Mai riscant este când suzeta cade pe o masă sau pe un blat din bucătărie, care au mai multe bacterii decât podeaua.
Și în acest caz, este recomandat să curățăm suzeta cu o cârpă curată sau să o spălăm cu apă și săpun.

Situatie de intalnire dintre microbi si copii: cand sunt luate alimente cazute pe jos

Cât de scârbos este... când copilul tău este desculț la dușul de la școală/ de la sala de sport sau de la piscină?

Mai ales după cursurile de înot este foarte posibil ca al tău copil să umble desculț la duș.
Este una dintre cele mai cunoscute situații în care microbii și copii se pot „întâlni". Din fericire, și în acest caz există soluții pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea copilului.
Întrucât umezeala de la dușuri și fungii pot provoca o infecție a pielii numită „piciorul atletului" (o poți recunoaște cu ușurința prin simptomele sale: zone cu crăpături, cu iritații, cu miros neplăcut, piele aspră, întărită etc.), esențial este să respectați următoarele reguli:
• picioarele copilului vor fi foarte bine șterse de apă
• copilul va primi o pereche de papuci sau de încălțăminte specială pentru stat în apă atunci când intră la duș
.

Cât de scârbos este... dacă al tău copil linge sau mănâncă direct de pe scăunelul special de la restaurant?

Este un gest periculos, întrucât aceste scăunele sunt rar dezinfectate. Se poate întâmpla să fie infectate cu bacterii foarte periculoase, precum E-coli.
O soluție pentru a reduce riscul ca micuțul să se îmbolnăvească este să ai la tine niște șervețele dezinfectante, cu care să ștergi scăunelul pe care va sta copilul.

Cât de scârbos este... dacă ținem în geantă, pentru mai multe zile, o cârpă în care copilul a regurgitat mici cantități de lapte?

Și în acest caz experții ne liniștesc și ne spun că germenii de pe acea cârpă sunt ai copilului și că nu îl pot îmbolnăvi.
Pericolul poate apărea însă dacă această cârpă este foarte umedă și vine permanent în contact cu lapte. În această situație, se poate dezvolta „staphylococcus aureus".
Trebuie deci să ai grijă ca o astfel de cârpă să fie cât mai uscată, iar când observi că este prea murdară și umedă să o înlocuiești cu una nouă.

Cât de scârbos este... când micuții noștri se joacă la groapa cu nisip?

Din păcate, este una dintre cele mai periculoase situații în are copiii și microbii ajung față în față. Experții trag următorul semnal de alarmă: într-o groapă cu nisip există peste 2000 de tipuri de bacterii, mucegaiuri și viruși, mai mulți chiar decât într-o toaletă publică. În plus, îngrijorător este faptul că în ele ajung adesea materii fecale de la animale, paraziți de la aceștia și viermi.
Dacă avem un asemenea loc de joacă în preajma casei, este bine să-l acoperim când copilul nu îl folosește. Iar dacă îl ducem pe micuț să se joace într-un asemenea loc din parc, trebuie să-l spălăm foarte bine pe mâini și apoi să-i facem o baie.

Cât de scârbos este...când copiii nu se spală pe mâini înainte de masă?

Spălatul pe mâini este esențial nu numai înainte de masă, dar și după masă, după ce este folosită toaleta și ori de câte ori copilul iese pe afară. Cel mai important este ca micuțul să nu apuce să atingă cu mâinile nasul, ochiii sau gura pentru a se evita cât mai mult riscul de contaminare cu bacterii și viruși.
Străduiește-te să folosești tot felul de „trucuri", inclusiv jocuri pentru a-l convinge pe copil să se spele pe mâini nu numai în situațiile menționate, dar și după ce strănută sau tușește. Important este ca și spălatul pe mâini să facă parte dintre rutinele copilului.

Citește și: 20 de modalitati prin care sa iti convingi copilul sa se spele pe maini

Cât de scârbos este să folosești același recipient de picături nazale pentru ambii tăi copii?

Iată un alt exemplu în care microbii și copiii se pot „întâlni".
Da, este periculos să folosești același spray nazal când copiii tăi sunt bolnavi în același timp. Experții spun că există chiar riscul ca unul dintre ei să se îmbolnăvească mai rău, întrucât este posibil ca celălalt frate să mai fie purtător și de alte bacterii sau de alți viruși decât cei din cauza cărora a apărut boala respectivă.
Dacă nu ai posibilitatea să faci rost de două recipiente de spray nazal pentru fiecare, măcar încearcă să îl dezinfectezi pe cel avut la dispoziție, dar după fiecare utilizare.

Cât de periculos este când ne schimbăm copilul pe mesele speciale din toaletele publice?

Experții precizează că poate fi periculos, întrucât acestea sunt dezinfectate rareori.
Întrucât se spune că multe infecții digestive, dar și alte boli, pot fi luate ușor din cauza acestor mese de schimbat, ideal este să ai mereu prosoape de hârtie sau scutece de dimensiuni mari (ca cele ce se pot întinde pe un pat întreg), pe care să le poți întinde pe mese.
De asemenea, spălați-vă bine pe mâini înainte să vă schimbați copilul.

Cât de scârbos este... dacă al tău copil nu se șterge după ce a urinat?

Experții ne spun că acest gest nu va pune în pericol sănătatea copilului.
Riscant este când urina vine prea mult în contact cu pielea copilului, când acesta poartă pantaloni strâmți și când există și urme de materii fecale. Mai ales fetițele, care au uretra mai scurtă, se pot contamina cu tot felul de bacterii ce pot duce la declanșarea unor infecții urinare. Băieții în schimb, se pot irita.
Pentru a evita, pe cât posibil, ca micuțul să se îmbolnăvească, străduiește-te să-l ajuți să-și formeze un reflex din a se șterge ori de câte ori merg la toaletă și ai grijă ca fetița ta să învețe să se șteargă corect .

Citește și: Cum recunosti infectia urinara la copil

Cât de scârbos este ca fetița ta să alerge goală prin jurul casei, așezându-se în diverse locuri?

Deși pare o altă situație în care microbii și copiii se pot „întâlni", realitate experții ne spun că în realitate nu este chiar așa.
De fapt, particularitățile anatomice (fetițele sunt protejate ca mucoasele și uretra să fie infectate de suprafețele cu care ar veni în contact) o vor ține la distanță pe micuța ta de eventuale îmbolnăviri.
Iată de ce nu este cazul să te alarmezi prea tare dacă micuța ta aleargă de colo-colo în fundulețul gol!

Voi mai știți și alte situații în care copiii și microbii se pot întâlni adesea?

Surse:
www.dognotebook.com; www.healthline.com;www.kidshealth.org;
www.parenting.com; www.parents.com; www.slate.com; www.thestir.cafemom.com
www.webmd.com

Ghid pe vârste: cât de des trebuie să facă baie copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  13 situații în care nașterea prin cezariană este obligatorie
  13 situații în care nașterea prin cezariană este obligatorie

  Există o serie de situații în care nașterea prin cezariană este obligatorie din motive medicale, fiind indicată atât pentru sănătatea mamei, cât și a bebelușului....

  7 situații în care am dat vina pe copilul meu
  7 situații în care am dat vina pe copilul meu

  Atunci când ești mamă te afli deseori în ipostaza de a da vina pe copilul tău, de multe ori pe nedrept. Se întâmplă acest lucru pentru că ești surmenată, mult...

  Cu cât îmbrățișăm copilul mai mult, cu atât dezvoltarea sa este mai spectaculoasă
  Cu cât îmbrățișăm copilul mai mult, cu atât dezvoltarea sa este mai spectaculoasă

  Încă din primul moment în care ne ținem micuții în brațe, dorința de a-i îmbrățișa, de a le arăta din plin dragostea noastră, este enormă. Specialiștii ne...

  Embolia amniotică: ce este și cât de periculoasă este la naștere
  Embolia amniotică: ce este și cât de periculoasă este la naștere

  Embolia amniotică trebuie și ea luată în calcul ori de câte ori este vorba despre complicațiile nașterii. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, ea poate avea...

  Copilul meu este perfect ... psihologul explică de ce nu este bine să idolatrizăm copilul
  Copilul meu este perfect ... psihologul explică de ce nu este bine să idolatrizăm copilul

  Din pură iubire majoritatea părinților cad în ispita idolatrizării copilului, considerându-l pe acesta nu mai puțin decât...perfect. Pentru că acest obicei se poate...

  Cat de importanta este atingerea in educatia copiilor
  Cat de importanta este atingerea in educatia copiilor

  V-ati gandit vreodata cat de importanta poate fi atingerea in educatia copiilor? V-ati gandit ca o imbratisare, un "bate cuba", o strangere de mana pot fi extrem de folositoare in educatia...

  Top 4 situatii jenante care se pot intampla intr-o partida de sex
  Top 4 situatii jenante care se pot intampla intr-o partida de sex

  Cu totii am trait, macar o data in viata, momente de adevarata jena sau chiar rusine in clipele de intimitate. Mici accidente au "omorat" din start tot apetitul si pasiunea sau ne-au facut...

  © 2019 Qbebe