Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți

Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Spălatul pe dinți este una dintre cele mai importante deprinderi pe care un copil trebuie să le dobândească. Specialiștii ne îndeamnă, încă de când micuțului nostru îi apar primii dinți, să ne străduim să-l obișnuim cu o bună igienă a cavității bucale. Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie să deprindă acele mișcări coordonate menite să-i ajute să mânuiască așa cum trebuie periuța de dinți. Nu va fi simplu ca ei să se familiarizeze cu rutina spălatului pe dinți, dar cu multă răbdare și recurgând la metodele exemplificate mai jos, putem avea mai multe șanse de succes în acest demers. Acestea pot fi aplicate în funcție de vârsta și de stadiul de dezvoltare al copilului astfel încât, în final, să înceapă să se spele singur pe dinți, în mod corect.

De la ce vârstă îți poți învăța copilul să se spele singur pe dinți

Experții consideră că putem începe să ne obișnuim copilul cu ceea ce presupune spălatul pe dinți după vârsta de 2 ani. Deși la 2-3 ani copilul nu are încă abilitățile necesare pentru a deprinde corect „tehnica" spălatului pe dinți, este important să-l familiarizăm cu elemente ce țin de acest demers. De exemplu, priviți-vă în oglindă și arată-i copilului cum să țină periuța. De asemenea, puteți lua o jucărie și „spălați-o" împreună pe dinți.
După vârsta de 3 ani, încearcă să-ți înveți copilul să-și perie dinții. Cea mai simplă metodă este să stați în fața oglinzii, să-i speli tu prima dată dinții și apoi să ți-i speli pe ai tăi. Roagă-ți copilul să te imite.
De altfel, cam între 3-6 se vor forma acele abilități ce-i vor permite copilului să ajungă să se spele singur pe dinți. În acest interval este necesar să le fim permanent alături copiilor noștri în deprinderea tehniciii unui spălat corect și să-i ajutăm noi să facă acest demers. În plus, de noi depinde să-i facem să înțeleagă că și spălatul pe dinți face parte din rutina zilnică și că nu trebuie să se sară peste el. Poți, într-o primă fază, să insiști în a-i curăța copilului tău dinții pentru a te asigura că aceștia sunt perfect curați, dar nu uita să începi să-l lași și pe el, tot mai mult, să se spele singur.
Între 6 și 12 ani copiii ar trebui să se fi obișnuit deplin cu spălatul pe dinți, iar în jurul vârstei de 8-9 ani ar trebui să te poată convinge că este mai responsabil, că-și pot îngriji singuri dinții, fără a depinde de ajutorul unui adult. Cu alte cuvinte, când copilul tău ajunge la această vârstă, nu ar trebui să fie nevoie să-l verifici mereu dacă s-a spălat pe dinți. Poți însă, pentru a te convinge că periuța a ajuns și în locurile mai greu accesibile, să faci anumite verificări sau să-l ajuți să îndeplinească demersul respectiv.

Ce să faci pentru a-ți învăța copilul să se spele singur pe dinți

Fii un model pentru copilul tău

Odată ce începi să-i arăți copilului primele mișcări ale unui spălat pe dinți corect, repetă-le permanent cu el. Fii cât mai vigilentă și fă-l să înțeleagă faptul că este important să ne periem suficient dinții, dar că trebuie să avem grijă și de gingii și de limbă.
Dacă te vei spăla alături de copil, acesta se va simți mai în largul lui și va începe să priceapă că spălatul pe dinți este o rutină pe care nu trebuie să o ocolim.

Mama si fetita sa se spala pe dinti

Citește și: 5 trucuri pentru o dantura sanatoasa a copilului tau

Insistă asupra ideii că spălatul pe dinți este un obicei zilnic

Pe măsură ce crește, vorbește-i copilului și despre faptul că niște dinți frumoși și sănătoși ne ajută să ne simțim mai încrezători și ne vor fi benefici pentru sănătatea întregului organism.
Explică-i importanța unei respirații proaspete, insistând asupra spălatului pe dinți de dimineață și nu uita să-i precizezi că și seara este extrem de important să nu uităm să ne spălăm pe dinți.

Lasă-l să-și aleagă „recuzita"

Când vine vorba de spălatul pe dinți, copiii pot fi într-adevăr reticenți, cel puțin până când acest demers le intră în reflex.
Îți vei motiva mai bine copilul să se spele pe dinți dacă îi vei oferi șansă să-și aleagă periuța de dinți, pasta de dinți, recipientul în care vor fi ținute acestea etc.. Nu va fi mereu simplu să le găsești pe cele cu personajele sau cu animalele preferate, dar merită efortul penrtru a-l stimula să se spele pe dinți așa cum trebuie.
Ai însă grijă, când alegi periuța de dinți, aceasta să nu aibă perii prea mari și asprii, întrucât poate răni gingiile copilului. De asemenea, nu uita ca pasta de dinți să fie specială pentru copii, să nu conțină mult fluor. Nu în ultimul rând, atrage-i atenția asupra următorului fapt: pasta de dinți nu este de jucat, este doar pentru curățarea dinților și ideal este să pună pe periuță pastă cam cât un bob de mazăre.

Citește și: Pasta și periuta de dinti pentru copii: sfaturi si recomandari

Dă-i copilului un motiv întemeiat să se spele pe dinți

De pildă, poți construi un fel de poveste, în care să-i spui că „gândăceii de zahăr pot face găurele în dințișori dacă nu îi spălăm mereu". Ai grijă să nu-l sperii, dar fii convingătoare și găsește modalitatea în care să-i transmiți că spălatul pe dinți nu este ceva de neglijat.
Poți să-i spui și că Zâna Măseluță îi vede pe copiii care nu se spală pe dinți și că nu va mai veni mereu  la ei.
Dacă ai un copil mai mare, pur și simplu spune-i că placa bacteriană poate fi periculoasă pentru dinții și pentru gingiile noastre și că doar noi suntem cei ce putem să o îndepărtăm, spălându-ne pe dinți corect.

Va fi mai ușor pentru copil să înțeleagă cum să se spele pe dinți dacă veți imita sunetul roților de tren

În special copiii mai mici (sub 7 ani) vor fi încântați când le vei spune că spălatul pe dinți seamănă cu mișcarea roților unui tren. Tot ce ai de făcut este să vă așezați în fața oglinzii, să-i dai și copilului periuța de dinți și să vă spălați imitând mișcarea circulară a unor roți de tren. Pentru mai mult amuzament, puteți să redați și zgomotul lor.
Vei vedea că pentru copil va fi un pas important pentru deprinderea primelor mișcări ce-l vor ajuta să mânuiască singur periuța de dinți.

Puteți organiza și o „competiție" de făcut bule

Tot copiii mai mici (sub 6 ani) vor fi fericiți să vadă că spălatul pe dinți permite și organizarea unui concurs al bulelor de pastă de dinți.
Pentru un asemenea „concurs" copilul va fi nevoit să pună pastă de dinți pe periuță și va fi dornic să vadă cine face mai multe bule.

Spălați-vă pe dinți alături de jucăria preferată

Copilul va fi stimulat să se spele singur pe dinți și dacă va fi alături de jucăria preferată. De exemplu, roagă-l să-ți arate cum spală „dinții" acesteia sau să-i facă o „demonstrație" de cum se poate spăla el. În mod sigur că va fi o activitate ce-i va face mare plăcere!

Copil in cada, ce incearca sa spele pe dinti o jucarie

Cântați împreună alfabetul sau numărați

În timpul spălatului pe dinți puteți să faceți și o altă activitate care-l va stimula pe copil să se obișnuiască să se spele singur, cât trebuie (timpul optim pentru un spălat pe dinți corect este de 2 minute).
Astfel, puteți să spuneți alfabetul ca și cum ați cânta sau puteți să numărați. Nu numai că al tău copil va afla cât trebuie să-și perie dinții, dar va exersa și literele sau cifrele.

Laudă-ți copilul pentru progresele făcute

Nu uita să-ți lauzi copilul pentru fiecare mișcare corectă pe care o face la spălatul pe dinți, precum și dacă reușește să se spele atâta timp cât trebuie. Și în acest mod îl vei încuraja să se spele singur și să devină tot mai independent de tine din acest punct de vedere.

Voi la ce metode ați apelat când a fost vorba să vă obișnuiți copiii să se spele singuri pe dinți?

Surse:
www.canadianliving.com; www.health.howstuffworks.com; www.myparentingjournal.com; www.oralanswers.com;
www.parents.com; www.wikihow.com

Articolul urmator
Cum și-a convins o mamă copiii să se spele pe dinți: "Îi plătesc de două ori pe zi"
Cum și-a convins o mamă copiii să se spele pe dinți: "Îi plătesc de două ori pe zi"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
  O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

  Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

  Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

  Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
  Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

  Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

  Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!
  Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!

  Îmi amintesc și acum în detaliu când fiica mea era bebelușă și abia așteptam să vină soțul meu de la muncă să i-o pun în brațe și să îmi fac și eu...

  Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant
  Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant

  A-ți convinge copilul să se spele pe dinți poate fi uneori o provocare, așa că este întotdeauna minunat când alți părinți împărtășesc sfaturile lor. O mămică a...

  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

  Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

  O mamă le interzice oamenilor care intră în contact cu bebelușul ei să se spele pe mâini
  O mamă le interzice oamenilor care intră în contact cu bebelușul ei să se spele pe mâini

  Spălatul pe mâini este parte din rutina noastră zilnică de îngrijire și previne o mulțime de probleme de sănătate. Numeroase studii au arătat inclusiv că acest obicei...

  6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
  6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

  Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

  © 2023 Qbebe