Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum să-ți obișnuiești copilul să doarmă singur

Dormitul singur este o deprindere foarte importantă pe care copilul trebuie să și-o însușească. Pentru a vă fi mai ușor în acest sens, atât ție, cât și micuțului tău, ține cont de sfaturile de mai jos. În plus, trebuie să dai dovadă de multă răbdare și perseverență.

Începe să-ți familiarizezi copilul cu dormitul singur de la o vârstă fragedă

Experții sunt de părere că va fi mai ușor să obișnuiești un copil mic (de până la 2-3 ani) să doarmă singur în camera lui, în condițiile în care nu se va da jos din pătuț ca să vină după voi, părinții.
Pe măsură ce cresc, micuții noștri pot fi mult mai tentați să vină să vadă ce facem și astfel totul se poate transforma într-un joc. Nu va trece mult și aceștia vor dori să rămână la noi în dormitor și atunci lucrurile se complică.
Nu est simplu să renunțăm la „co-sleeping" , dacă l-am adoptat la un moment dat, dar cu cât vom începe să facem acest lucru mai devreme, cu atât va fi mai benefic atât pentru noi, cât și pentru a-i noștri copii.

Citește și: Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?

Adoptă o atitudine și un limbaj cât mai pozitive

În loc să începi să-i spui unui copil de 3-4 ani, care până acum a dormit alături de voi, că este mare și ar trebui să doarmă singur, va fi mult mai bine să-i spui astfel: „Ghicește cine este fetiță/băiețel mare și are pătuț și va primi niște pijamale nou-nouțe?"
În felul acesta, îl vei încuraja pe copil să încerce o experiență nouă, în condițiile în care se va simți mândru că este mare și că va primi niște pijamale noi. De altfel, referitor la acestea, străduiește-te să le găsești exact pe cele pe care le preferă. Vei vedea că așa copilul va fi mai dornic să încerce să doarmă în patul său, chiar și motivat numai de dorința de a primi pijamaua mult visată.

Pregătește-ți copilul pentru schimbare

De exemplu, vei face rost de niște povești legate de copii care dorm singuri sau vei inventa tu una. Sau puteți face un joc de rol, cu jucăriile preferate, în care să fie atins acest subiect. Va fi o bună metodă pentru a-i insufla copilului ideea că dormitul singur este un locru normal.
De asemenea, dacă ai un copil mai mare de 4 ani, spune-i că dormitul singur nu înseamnă că se va despărți de voi, ci doar că va avea un loc al lui, în care să doarmă mai comod. Asigură-l permanent că nu îl veți iubi mai puțin dacă va dormi separat de voi!

Mama se uita la copilul ei, care doarmeAdoptă „tehnica pașilor mărunți"

Nu de puține ori se poate întâmpla ca al tău copil să nu vrea să adoarmă fără prezența ta. În acest caz, spun psihologii, este necesar să faci ceva ca să poți ieși „din ecuație". De pildă, dacă obișnuiai să te întinzi lângă copil, limitează-te la a sta doar pe marginea patului, până când observi că acesta doarme.
În altă zi, în loc să stai pe pat, stai pe un scaun. Treptat, mută scaunul tot mai departe de patul copilului, până când te vei apropia de ușă.
Procedând așa îi vei insufla în continuare încredere copilului, îi vei reduce nivelul de anxietate (în condițiile în care se va simți în continuare protejat de prezența ta) și îi vei facilita tranziția spre a dormi singur.

Creează un plan de acțiune

În loc să-i spui copilului că nu are voie să se dea jos din pat când este ora de culcare, este preferabil să-l înveți cum să adoarmă singur. De exemplu, spune-i să se gândească la ceva ce îi place sau să-și imagineze ceva frumos. Îi va fi mai ușor să adoarmă și nu vei nevoită să te cerți cu micuțul ori de câte ori acesta va vrea să coboare din pat pentru a „trage" de timp și pentru a te convinge să te culci lângă el.
În același timp, specialiștii spun că o soluție de compromis, valabilă mai ales pentru copiii mai mici de 5 ani, este să le permiți totuși să stea în patul părinților pentru scurt timp (10, maxim 15 minute). Aveți însă grijă să nu cedați, să fiți constanți în acest obicei și să nu-l adoptați pentru mult timp, întrucât veți periclita dobândirea deprinderii de a dormi singuri.

Ai grijă ca dormitorul copilului să fie cât mai atractiv

Înainte să vă hotărâți că a venit timpul ca al vostru copil să doarmă singur, nu neglijați nici următorul aspect: decorarea dormitorului. Dacă va fi încântat de acesta, copilul va fi mult mai dornic să doarmă acolo. De la decorurile de pe pereți, până la mobilier și jucării, totul trebuie să fie cât mai pe gustul copilului și astfel acesta să fie nerăbdător să-și petreacă mult timp în această cameră.
Iar dacă se întâmplă ca doi frați să împartă același dormitor, străduiește-te ca fiecare să-l poată personaliza așa cum dorește.

Înfruntați treptat fricile copilului

De cele mai multe ori, amânarea deprinderii obiceiului ca un copil să doarmă singur este legată și de existența unor frici ale acestuia. În aceste condiții, misiunea ta va fi să-i oferi acele „instrumente" menite să-l ajute să le înfrunte și în final să scape de ele.
Psihologii ne dau următoarele sugestii în acest sens:
Dă-i copilului o lanternă la îndemână
• Copiii mai mici vor fi încântați să aibă alături un „spray de alungat monștrii" sau o „capcană pentru monștrii", întrucât această „recuzită" îi va face să se simtă mai siguri pe ei
Înregistrează una dintre poveștile/cântecele preferate ale copilului sau chiar vocea ta, astfel încât copilul să le poată asculta ori de câte ori simte că i se face frică atunci când este singur în pat
• Dă-i copilului o jucărie/un obiect cu care să doarmă
Oricare dintre aceste „trucuri" îl vor ajuta pe copil să se simtă în siguranță, protejat și astfel va deveni mai puțin tentat să vrea să vină în patul părinților ori de câte ori îi este teamă.

Fetita in pat, care plange

Pregătește o rutină de dinainte de culcare cât mai consistentă

Pentru ca al tău copil să fie cât mai relaxat și mai pregătit pentru somn, încearcă să-i creezi senzația că este în siguranță.
Se va obișnui mai ușor să doarmă singur dacă veți avea niște momente pe care să le petreceți mereu împreună înainte de culcare
. De exemplu, discutați despre ceva amuzant din timpul zilei, despre planurile pentru a doua zi, citiți ceva împreună etc.
Totodată, pupicii de dinainte de culcare și câteva vorbe de alint vor fi mai mult decât nimerite pentru a-i da copilului siguranță și pentru a-l calma.
Nu în ultimul rând, fixează un interval după care vei stinge lumina și îi vei spune că de-acum încolo nu veți mai vorbi și nici nu veți mai desfășura alte activități. A venit ora de culcare!

Promite-i copilului că vei veni să vezi ce face

În special copiii care nu s-au obișnuit pe deplin să doarmă singuri vor avea nevoie ca, din când în când, să-i asiguri că ești lângă ei. Pentru a pune în aplicare acest demers poți veni, de exemplu, să vezi ce face micuțul tău, dar la 10-15 minute, nu mai des. Ai grijă să nu stai mult și nu-i da prilejul să înceapă să vorbească cu tine sau să te convingă să faceți alte activități ce l-ar putea distrage de la somn.
De asemenea, nu uita să-i atragi atenția că nu vei veni să vezi ce face dacă vei auzi strigăte sau gălăgie, ci că vei fi acolo când ceasul îți va arăta că a venit timpul  în  care trebui să-l „vizitezi".

Nu ezita să-ți lauzi și să-ți recompensezi copilul

Psihologii ne spun că va fi un bun stimulent pentru copil, după ce reușește să doarmă singur, să-i oferim tot felul de recompense. Regula este însă ca acestea să nu prea consistente, întrucât pot fi percepute de copil drept „mită" și nici să fie în bani. Recompensele date unui copil ce se obișnuiește să doarmă singur trebuie să-l facă să se simtă mândru de el însuși și să-l încurajeze să continue acest obicei.
Fie că pur și simplu îl vom lăuda pentru ceea ce a făcut (de exemplu, îi vom spune: „Sunt mândră de tine. Încet-încet ai reușit/vei reuși. Bravo!"), fie că vom recurge la alt tip de recompense, acestea trebuie date numai când copilul le merită cu adevărat.
Iată și alte idei de recompense pentru un copil ce s-a obișnuit/este pe cale să se familiarizeze cu dormitul singur:
• Oferă-i câte o steluță pentru fiecare noapte în care a dormit singur, liniștit
• Realizează un fel de „grafic" al nopților în care a dormit singur și desenează acolo niște steluțe/buline
• Când va acumula un număr mai mare de steluțe (5-7 de pildă), își poți răsplăti copilul mai consistent. De pildă, mergeți la o înghețată, într-un parc de distracții sau organizați o „petrecere în pijamale".

Citește și: Trucuri mici si eficiente pentru a invata copilul sa doarma singur

Voi mai știți și alte metode prin care ne putem obișnui copilul să doarmă singur?

Surse:
www.anxietybc.com; www.drgreene.com; www.ogradywellbeing.com; www.webmd.com

Surse poze:
www.youtube.com; www.pexels.com

 

Vrei ca al tău copil să doarmă în patul lui? 7 strategii eficiente de la mame

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoare de la un bebeluș care s-a învățat să doarmă singur
  Scrisoare de la un bebeluș care s-a învățat să doarmă singur

  Cu toții încercăm în cele din urmă să ne învățăm puii să doarmă singuri, deși poate fi extrem de dificil atât pentru mamă, cât și pentru copil....

  Specialiștii au aflat vârsta la care copilul tău ar trebui să traverseze singur strada
  Specialiștii au aflat vârsta la care copilul tău ar trebui să traverseze singur strada

  Momentul în care decidem să îi "dăm drumul" puiului nostru din cuib este unul înfricoșător, chiar și pentru cei mai calmi și încrezători părinți.

  Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regret
  Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regret

  Doar o mamă rea și crudă poate fi capabilă de o atitudine indiferentă...Nu-ți imaginezi că ți-ai putea lăsa copilul să plângă fără să îl consolezi, fără să...

  Copilul meu se lovește singur
  Copilul meu se lovește singur

  Se întâmplă adesea, mai ales la vârste mici, ca un copil să se lovească singur, fie că se mușcă sau se izbește de diverse obiecte din casă. Din fericire, de cele...

  Diana Dumitrescu nu-și mai alăptează copilul, la două luni după ce a născut: „S-a înțărcat singur”
  Diana Dumitrescu nu-și mai alăptează copilul, la două luni după ce a născut: „S-a înțărcat singur”

  Actrița Diana Dumitrescu, care a devenit mamă acum aproximativ 2 luni, a mărturisit că nu își mai alăptează bebelușul.

  Copilul vorbește singur: Semn de inteligență superioară sau formă de ADHD?
  Copilul vorbește singur: Semn de inteligență superioară sau formă de ADHD?

  Chiar dacă nu ai copii sau eşti părinte sau profesor, probabil ai observat în jurul tău multe cazuri în care copilul vorbeşte singur. Mai ales până la vârsta de...

  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore
  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore

  Să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru puțin timp, face parte dintre cele mai dificile decizii pe care un părinte trebuie să le ia. Întrucât sunt foarte multe...

  © 2019 Qbebe