Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

De ce nu doarme copilul noaptea

Există nenumărate motive pentru care copilul tău se trezește des noaptea. Poate îi este foame sau vrea doar să te simtă aproape. Indiferent de motiv, este important să știi de ce copilul nu doarme noaptea ca să știi cum îl poți ajuta. Chiar dacă acest lucru te obosește foarte tare, trebuie să îi oferi sprijinul necesar pentru a crește și dezvolta armonios. Află așadar care sunt motivele pentru care copilul tău te ține trează nopți la rând și înarmează-te cu multă răbdare. 

De ce copilul nu doarme noaptea: 6 motive obișnuite

Sunt mai multe motive pentru care un copil nu doarme noaptea și majoritatea dintre acestea sunt normale și justificabile. Fie că se trezește pentru că îi este foame sau are nevoie de atenție din partea ta, dacă se trezește noapte de noapte, această situație te face să te simți lipsită de energie. Oboseala constantă datorată nopților nedormite te va împiedica să funcționezi normal pe parcursul zilei și te face să fii predispusă la depresie. De multe ori când se trezește copilul noaptea nu dorește să mănânce, ceea ce te poate îngrijora și te face să-ți pui automat întrebarea de ce copilul nu doarme noaptea? Iată mai jos câteva din posibilele cauze:

de ce copilul nu doarme noaptea- mamă și bebeluș fericiți

 1. Bebelușul nu știe când e zi sau noapte. Ceasul său biologic diferă foarte mult de cel al adulților. Ritmul circadian al bebelușului se dezvoltă mai târziu la bebeluși, maturizându-se de obicei în 2 etape: cel de noapte la 6-8 săptămâni de viață ale bebelușului, iar cel de zi în jurul vârstei de 4 luni. Pentru a-l ajuta pe copil să-și regleze mai repede ceasul biologic poți încerca să păstrezi ora de trezire a copilului în fiecare dimineață și să-l expui la lumina zilei în timpul dimineții și după-amiezii. De asemenea, este bine să eviți expunerea copilului la lumini artificiale înainte de culcare și în timpul somnului.
 2. Bebelușului îi este foame. Un nou-născut nu mănâncă foarte mult într-o singură hrănire, ir dacă alăptezi, laptele matern este digerat rapid. Asta înseamnă că bebelușul se poate trezi flămând și gata să-și reumple burtica. Experții spun că foamea este cel mai frecvent motiv pentru care bebelușii se trezesc în timpul nopții și tu ar trebui să-i oferi lapte chiar dacă l-ai hrănit doar cu câteva ore mai devreme. Și setea îl poate trezi pe micuțul tău, așadar asigură-te că primește laptele de care are atât de multă nevoie.
 3. Copilul tău nu se simte bine. Poate fi vorba de creșterea dinților, de o constipație sau gaze la stomac, copilul nu știe cum să-ți spună că e deranjat de ceva. Din această cauză, încearcă să-i oferi suportul necesar chiar dacă pentru tine înseamnă mult stres și oboseală.
 4. Este prea agitat înainte de culcare. Bebelușii trebuie pregătiți pentru ora de culcare cu activități relaxante care să îi calmeze și să le inducă starea de somn. Prea multă stimulare (zgomote puternice, jocuri, agitație în jurul copiilor) nu este recomandată înainte de ora de culcare. În cazul copiiilor mai mari, timpul petrecut pe dispozitivele electronice chiar înainte de culcare poate crea mari probleme de somn. Cu cât stau mai mult cu ochii în ecrane, cu atât ei devin mai agitați și somnul întârzie să apară.
 5. Nu are o rutină clar stabilită. Mai multe cercetări au arătat că bebelușii cărora li s-a creat un ritual de culcare se trezesc mai puțin în timpul nopții. Încearcă să stabilești câteva activități de rutină pe care să le faci în fiecare zi: o baie caldă, o poveste înainte de culcare, etc.
 6. Stimulare puternică în timpul nopții. Dacă se trezește noaptea, încearcă să nu-l ții de vorbă pe bebeluș, nu te juca cu el și nu aprinde lumina. Încearcă să ții lucrurile cât mai liniștite posibil și să creezi o atmosferă propice somnului.

Acestea ar putea fi câteva din răspunsurile la întrebarea ta de ce copilul nu doarme noaptea. Ține cont de faptul că astfel de situații se reglează în timp și, pe măsură ce copilul crește, se va reduce treptat numărul trezirilor din timpul nopții. Încearcă să ai răbdare!

Cauze medicale care împiedică copilul să doarmă noaptea

În cazuri mai puțin frecvente, anumite afecțiuni pot fi de vină pentru insomnia copilului tău. Astfel de condiții medicale includ: infecții ale urechilor, reflux gastric, infecții cu paraziți, alergii la lapte, răceli, probleme respiratorii și altele. Refluxul gastrointestinal, de exemplu, poate fi dureros, crează colici, balonări și uneori vărsături. Alergiile la lapte îi pot da bătăi de cap copilului tău deoarece provoacă balonare, probleme respiratorii, tuse și alte simptome. Dacă observi că, pe lângă deficiențe de somn, copilul prezintă și alte semne precum vărsături, diaree, sforăit, erupții cutanate, nas înfundat, cel mai bine este să consulți de urgență un medic pentru a vedea de ce copilul nu doarme noaptea și, dacă este cazul, pentru a identifica eventuale probleme de sănătate.

Sursa: healthline.com, babycentre.co.uk, parentingscience.com 

Copilul meu scrâșnește din dinți noaptea

Surse foto: Unsplash

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii
  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii

  Un nou studiu care încearcă să combată una dintre cele mai răspândite probleme la nivel mondial:consumul de droguri, concluzionează faptul că micuții care fac acest lucru...

  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient
  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient

  Somnul este important pentru toate categoriile de varsta, dar mai ales la copii. Este recunoscut faptul ca somnul este unul din factorii necesari pentru o crestere si dezvoltare normala a...

  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”
  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”

  Angelina Jolie nu este cunoscută ca fiind o persoană deosebit de zgomotoasă, în ciuda tuturor dramelor în care a fost implicată - cu Jennifer Aniston, Brad Pitt, decesul...

  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea
  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea

  Nu reușești să te odihnești bine noaptea? Fii pe fază - cercetătorii au găsit soluția! Acest mic truc te va ajuta să te trezești odihnit dimineața și să ai un somn fără...

  Este afectată dezvoltarea bebelușului dacă se trezește noaptea prea des?
  Este afectată dezvoltarea bebelușului dacă se trezește noaptea prea des?

  Majoritatea bebelușilor se trezesc noaptea. Deși există cazuri rare de bebeluși supereroi care dorm 10-12 ore, începând cu a treia lună de viață, cei mai mulți pitici se...

  De ce părinții din această țară își lasă copiii singuri în pădure noaptea
  De ce părinții din această țară își lasă copiii singuri în pădure noaptea

  În Olanda există un ritual de vară care presupune ca pre-adolescenții să fie lăsați singuri în pădure, pentru un anumit interval, astfel încât să se...

  Bebelușul doarme mult? Află când este normal și când ai motive de îngrijorare
  Bebelușul doarme mult? Află când este normal și când ai motive de îngrijorare

  În primul an de viață, copii dorm destul de mult. Până la vârsta de 2 ani, bebelușii își tot modifică numărul de ore de somn, deoarece organismul lor se...

  © 2019 Qbebe