In spatele unui copil grozav stă o mamă care a facut multe sacrificii

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Creșterea copilului este o slujbă cu normă întreagă, care are satisfacții incredibile, dar și responsabilități pe măsură. 

Se spune că atunci când devine mamă, o femeie nu-și mai aparține, pentru că mare parte din energia sa este investită în puiul de om, pe care trebuie să-l facă mare. O mamă  se luptă să facă viața mai ușoară pentru copilul său încă dinainte ca acesta să vadă lumina zilei și continuă să facă asta până la ultima ei suflare. 

Încă din prima clipă în care își aduce micuțul acasă, viața unei mame devine un șir nesfârșit de sacrificii, pe care le face fără ezitare, de la nopțile de nesomn din primele luni de la naștere până la a renunța la propriile plăceri, la carieră și la viața socială ca să se ocupe de odrasla sa prețioasă. 

Dacă un copil reușește să-și atingă întregul potențial, să dea tot ce este mai bun și să devină remarcabil, acesta este meritul lui, dar și al acelei persoane extraordinare care i-a construit, secundă cu secundă, calea spre succes: mama. 

Multe femei nu-și mai dau seama câte sacrificii trebuie să facă pentru a crește un copil, pentru a-i asigura cea mai bună educație și a-i pune în valoare talentele, pentru a-i oferi liniște și siguranță. Li se pare natural să dea totul pentru binele copilului lor. 

Dar, chiar dacă este firesc să porți de grijă odraslei tale, nu înseamnă că sacrificiile nu trebuie recunoscute. Fiecare copil ar trebui să știe că o persoană a renunțat la confortul său, la multe din satisfacțiile sale, uneori chiar la prieteni sau la carieră pentru a-l crește în cele mai bune condiții și a-i oferi toate șansele să devină ceea ce este. 

mama eroina

Bineînțeles, nici un părinte nu trebuie să-i impute copilului că a făcut sacrificii pentru el. Aceasta este o mare greșeală, care poate induce celor mici sentimente de vinovăție, convingerea eronată că le-au făcut un rău propriilor părinții sau că trebuie să dea ceva la schimb, pentru a răsplăti sacrificiul părintesc. 

Dar maternitatea ar trebui apreciată la justa ei importanță, nu doar prin prisma faptului că este izvor de viață, ci si a rolului ei de valoare socială, pentru că viața unei mame poate fi comparată, într-o oarecare măsură, cu aceea a unui erou. 

Sacrificii pe care o mamă le face pentru binele copilului său. 

1. Sacrifică timpul său 

O mamă nu mai are timp prea mult timp pentru propria persoană, atunci când toată atenția ei se concentrează pe mica ființă căreia i-a dat viață. Atunci când se întoarce cu bebelușul acasă, viața unei mame se reorganizează complet. Timpul său este planificat în funcție de nevoile micuțului, nu mai există o delimitare clară între noapte și zi, odihna devine un adevărat lux.

Mai târziu, când copilul crește, el continuă să reclame timpul mamei sale în fiecare moment în care o are în preajmă. Nici un părinte nu mai este stăpân pe timpul său, atunci când are copii. Cu toate acestea, o mamă nu va pretinde că este lipsită de libertate, pentru că trebuie să aibă grijă de copil. Și-a asumat să ofere o bună parte din viața ei ființei prețioase care îi dă un sens în lume.

2. Sacrifică emoțiile sale

A fi mamă nu înseamnă doar bucurie. Dimpotrivă, multe emoții dificile însoțesc acest rol complicat. O mamă simte adesea teamă, frustrare, neputință, grijă. Peste 15% dintre proaspetele mămici experimentează depresia postpartum, care poate fi atât de puternică încât le trezește chiar și gânduri de suicid. Maternitatea are multe satisfacții, dar și suferințe pe măsură. Stresul este parte integrantă din viața unei mame, iar sănătatea sa emoțională este adesea afectată. 

mama obosita

Se spune despre copii că aduc echilibru în viața părinților. Corect ar fi să spunem că echilibrează anumite aspecte, precum nevoia de împlinire personală, dar pot dezechilibra puternic altele, chiar și intimitatea în cuplu. 

3. Sacrifică bani și resurse

Mulți părinți merg până în pânzele albe, pentru a oferi copiilor tot ce au nevoie. Într-o societate competitivă ca cea din prezent, mamele trăiesc cu convingerea că succesul în viață al copilului înseamnă să-i oferi toate oportunitățile de dezvoltare, să-i valorifici toate talentele. Iată de ce părinții fac sacrificii importante pentru a-și înscrie copiii la tot felul de activități extrașcolare, pentru a  le asigura cea mai performantă pregătire pentru viață. 

Nu o dată părinții cheltuiesc mai mult decât le permit resursele și își dau peste cap toate planurile financiare de dragul copiilor. Acest lucru înseamnă noi sacrificii, ore în plus la serviciu, rate la bănci, împrumuturi, totul pentru a-și susține odrasla să aibă o educație de calitate și să nu piardă nici o oportunitate. 

4. Sacrifică relațiile și viața socială

Prima relație sacrificată atunci când se naște un copil este chiar cea de cuplu. Părinții nu mai sunt doi iubiți, ci devin ”mama” și ”tata”, iar romamtismul și intimitatea sunt adesea amânate, mai ales atunci când copilul este foarte mic.

Lista de priorități a unei mame se schimbă total, iar în topul ei se află mica ființă care umple casa cu plânsul sau râsetele sale. Unii prieteni se îndepărtează, unele rude vin mai rar. Părinții trebuie să renunțe uneori la relații pe care le-au prețuit ani de zile, pentru că rolul lor social devine mult mai nesemnificativ ca cel părintesc. Multe mame nu mai au, pur și simplu, unde să strecoare timp pentru prietenele lor, între orele dedicate copilului și cele petrecute la serviciu. 

Chiar și atunci când copilul crește, epicentrul vieții unei mame devine educația lui, astfel că cercul ei social rămâne în continuare foarte redus. 

5. Sacrifică libertatea de a face ce-și dorește

De multe ori, mamele nu mai țin cont de propriile dorințe, atunci când vine vorba de copilul lor. Renunță la micile lor plăceri, la momentele de relaxare, la hobby-urile lor, doar pentru a acorda atenție deplină copilului. Nu o dată femeile renunță la o carieră la care au visat cândva ca să stea acasă și să se ocupe de creșterea copiilor sau ca să se angajeze cât mai repede și să asigure resursele necesare celor mici. 

mama adormita

Începând cu grija față de propria persoană, cu odihna sau cu faptul de a se simți femeie, o mamă este dispusă să sacrifice orice pentru copilul său. Modul în care este organizată casa, planurile de weekend sau de vacanță, serile în familie, toate sunt decise în funcție de necesitățile copiilor, nu de dorințele părinților. De fapt, dorințele unei mame se reinventează în funcție de nevoile copilului său. Legătura magică dintre mamă și copil este atât de puternică, încât nici un sacrificiu nu mai contează în fața acestei relații privilegiate. 

Acestea sunt numai câteva din sacrificiile pe care o mamă le face pentru micuțul său. Atunci când întâlnim un copil grozav, talentat, care ne uimește cu inteligența și abilitățile sale, arareori ne gândim la tot ceea ce o mamă a investit pentru dezvoltarea sa, la timpul, energia și libertățile la care a renunțat, pentru ca micuțul ei să crească atât de frumos. Dar ar trebui să o facem, pentru că spiritul de sacrificiu este cel care mișcă lumea.

Maternitatea este ceva firesc, atât de obișnuit încât uităm adesea să-i dăm importanța cuvenită. Dar este, în același timp, și unul dintre miracolele acestei lumi, care ne demonstrează, fără putință de tăgadă, că suferința are un sens, atâta timp cât generează viață. Iar dacă vrem să învățăm câte ceva despre sacrificiu nu este nevoie să mergem prea departe, în căutarea unor eroi de poveste. Este de ajuns să privim la propriile noastre mame și vom ști ce înseamnă renunțarea de sine și iubirea necondiționată. 

Surse: https://www.littlethings.com/sacrifices-moms-make;http://yourdost.com/https://herviewfromhome.com/

Surse foto: IStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A făcut două avorturi și a devenit în cele din urmă mama unui copil cu Sindrom Down
  A făcut două avorturi și a devenit în cele din urmă mama unui copil cu Sindrom Down

  O mamă care a trecut prin încercări grele, precum două avorturi și o pierdere de sarcină, are un fiu ce suferă de Sindromul Down. Cu toate acestea, sfatul ei, pentru cele ce trec...

  Există, cu adevărat, copii obraznici?Ce se ascunde, de fapt, în spatele unui astfel de copil
  Există, cu adevărat, copii obraznici?Ce se ascunde, de fapt, în spatele unui astfel de copil

  Psihologii atrag atenția că anumite comportamente ale copiilor care par dovadă de obrăznicie, nu sunt întotdeauna astfel. Așa cum veți descoperi și din articolul de mai jos, ele...

  Sfatul grozav pe care îl are Dr.Oz pentru cuplurile aflate în izolare la domiciliu
  Sfatul grozav pe care îl are Dr.Oz pentru cuplurile aflate în izolare la domiciliu

  Într-un interviu recent acordat la New York, Dr. Oz a dat câteva sfaturi legate de cum se poate trece mai ușor peste perioada de carantină instituită în urma creșterii...

  Te vad în fiecare noapte și nu mai pot să tac! Ce spune mama unui copil de 2 ani bolnav de cancer asistentei care o îngrijește
  Te vad în fiecare noapte și nu mai pot să tac! Ce spune mama unui copil de 2 ani bolnav de cancer asistentei care o îngrijește

  O mămică îndurerată găsește cea mai frumoasă modalitate de a mulțumi persoanei care o îngrijește pe micuța ei, în vârstă de doi anișori, grav bolnavă.

  Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate
  Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate

  Tom nu se aștepta ca soția sa, Emily, să îi trântească în față un dosar de 16 pagini, cu caracter juridic obligatoriu, atunci când au decis să întemeieze...

  A născut primul copil la 51 de ani, deși avea șanse de 5% să fie mamă. De ce gurile rele au făcut-o egoistă
  A născut primul copil la 51 de ani, deși avea șanse de 5% să fie mamă. De ce gurile rele au făcut-o egoistă

  O femeie din SUA a reușit să devină pentru prima dată mamă la vârsta de 51 de ani, după ce s-a confruntat anterior cu experiențe dificile, precum o pierdere de sarcină și...

  IKEA va despăgubi cu 46 de milioane de dolari familia unui copil care a murit, după căderea unui dulap
  IKEA va despăgubi cu 46 de milioane de dolari familia unui copil care a murit, după căderea unui dulap

  IKEA a anunțat că va despăgubi cu 46 de milioane de dolari o familie din SUA, întrucât băiețelul lor în vârstă de 2 ani a decedat după ce s-a sufocat din cauza...

  Cât de greu îi este unui copil fără mamă să răspundă la cea mai banală întrebare
  Cât de greu îi este unui copil fără mamă să răspundă la cea mai banală întrebare

  Rolul mamei în viața unui copil este crucial. Poate că de multe ori nu realizăm cu exactitate cât de mult a însemnat mama noastră pentru noi, sau cât de mult...

  © 2022 Qbebe