Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Un medic pediatru avertizează: nu face aceste 5 greșeli, când copilul tău are febră

Una dintre cele mai mari spaime ale noastre este să gestionăm situațiile în care copiii au febră. De cele mai multe ori ne gândim că, în spatele febrei, poate fi vorba despre o afecțiune foarte periculoasă. Cu toate acestea, medicii ne asigură că nu este obligatoriu să fie așa și că de cele mai multe ori febra este o modalitate prin care organismul luptă mai ușor pentru a contracara anumite pericole (bacterii, viruși etc.). Pentru a reuși să trecem mai ușor peste momentele dificile generate de prezența febrei la copii, este necesar să evităm, pe cât posibil, să comitem anumite greșeli. Care sunt unele dintre cele mai comune astfel de greșeli veți afla și din articolul de mai jos.

Ce reprezintă febra

În cazul copiilor, specialiștii spun că poate fi vorba despre febră dacă temperatura corpului este de sau depășește valoarea de 38 de grade Celsius.
Temperatura corpului este controlată de către o parte a creierului numită hipotalamus, ce este capabilă să determine modificări ale acesteia pe parcursul unei zile, în scopul de a facilita adaptarea corpului la diverse condiții.
Când intervin factori precum o infecție sau alte afecțiuni, hipotalamusul va reacționa și va determina creșterea temperaturii corpului în încercarea de a ajuta organismul să lupte.

Cum știi că al tău copil are febră

Înainte să apuci să folosești un termometru, trebuie să știi că sunt indicii menite să-ți arate că este foarte posibil ca al tău copil să aibă febră. Printre acestea se află:
• Simți că pielea copilului este mai caldă de obicei, mai ales în zona frunții, pe abdomen, pe piept sau pe spate
• Copilul este mai roșu la față ca în mod obișnuit și este apatic sau, dimpotrivă, mai agitat
• Copilul este transpirat fără un motiv anume sau îți spune că îi este prea cald
Pentru verificarea temperaturii, orientează-te cu precădere spre un termometru digital, care îți poate indica temperatura cu o acuratețe foarte mare. În schimb, termometrele speciale pentru zona frunții nu sunt cele mai potrivite, întrucât nu au o foarte bună acuratețe.

Care sunt cele mai cunoscute cauze responsabile de apariția febrei la copil

Printre cele mai frecvente cauze ce pot duce la declanșarea febrei la copil sunt:
• Infecțiile virale/bacteriene prezente la nivelul căilor respiratorii, la nivelul rinichilor, la nivelul intestinelor, pielii etc.
• Infecțiile de la ureche
• Anumite procese inflamatorii
• Vaccinurile
• Maladii grave, cum ar fi anumite forme de cancer etc.

Ce greșeli ar trebui să evităm să facem în cazul în care copilul are febră

Chiar și când este vorba despre o febră ridicată, medicii spun că ea nu este neapărat indiciul unei afecțiuni grave, ci mai degrabă un simptom ce arată capacitatea corpului de a se apăra. Mai ales dacă al tău copil are o infecție virală sau bacteriană, febra nu este decât o dovadă a faptului că organismul său încearcă să o învingă.
Important este să nu intrăm ușor în panică și să încercăm, pe cât posibil, să facem greșeli ce pot fi dăunătoare nu numai pentru situația de moment, ci și pentru viitor. Să vedem care ar fi acestea:

Să apelezi la medicamente antitermice inclusiv în situația în care febra copilului este sub 38, 5 grade

De teamă ca al nostru copil să nu se simtă și mai rău, putem fi tentate să ne grăbim să-i administrăm antitermice de îndată ce am constatat că are febră. Acest demers este însă o greșeală din două motive: pe de o parte, aceste medicamente pot masca existența unei afecțiuni grave, ce necesită consultarea unui specialist. Pe de altă parte, ele pot diminua capacitatea corpului de a lupta cu mijloace proprii pentru contracararea febrei sau pot avea tot felul de reacții adverse.
De altfel, cu privire la acest ultim aspect, trebuie să fim foarte atente, întrucât inclusiv banalele medicamente pe bază de ibuprofen sau aspirină pot afecta anumite organe ale corpului, cum ar fi stomacul sau ficatul.
Totodată, înainte să ne apucăm să-i dăm micuțului medicamente antitermice este necesar să ținem cont și de următoarele aspecte:
• Medicamentele pe bază de paracetamol sau acetaminofen nu se vor administra fără prescripție medicală
• Cele ce conțin ibuprofen nu îi vor fi administrate unui copil mai mic de 6 luni
Aspirina nu trebuie dată copiilor și adolescenților în condițiile în care adesea este asociată cu creșterea riscului de apariție a sindromului Reye (O afecțiune extrem de gravă, asociată cu consumul de aspirină în timpul infecțiilor virale. Ea afectează toate organele corpului, dar mai ales ficatul și creierul, în condițiile în care ficatul se va inflama și nu va mai putea procesa toxinele, iar creierul se poate inflama și el din acest motiv. Vor apărea tulburări metabolice, menite să ducă la acumularea de lipide pe creier, miocard, ficat, rinichi).
Orice medicament destinat scăderii febrei va fi administrat conform greutății corporale a copilului
• Dacă al tău copil este deja sub un tratament când apare febra, discută cu medicul și vezi dacă nu cumva este nevoie să eviți anumite combinații de medicamente
Cere urgent ajutor medical dacă un anumit medicament antitermic nu reușește deloc să diminueze febra copilului

Te apuci să împachetezi corpul copilului în apă rece

În condițiile în care febra copilului poate fi determinată și de o răceală puternică sau de o pneumonie, să pui apă rece direct pe corpul încălzit de febră este o mare greșeală, întrucât se va agrava boala respectivă.
De asemenea, trebuie să știi că nu apa în sine este cea care va diminua temperatura corpului. Fenomenul de evaporare al apei, ce vine în contact cu corpul cald, va fi cel ce va determina o răcire a pielii. De aceea, nu este indicat să acoperi tot trupul copilului cu prosoape foarte ude, cu apă rece, întrucât procesul de evaporare va fi îngreunat.
Mai bine va fi să înmoi un cearceaf, cârpe, un burete sau prosoape în apă călduță și să le deplasezi încet pe suprafața corpului, insistând la mâini, picioare și în zona axilelor. Vei vedea că febra copilului va începe să se reducă treptat.
Explicația este următoarea: apa puțin mai rece decât temperatura corpului va facilita diminuarea febrei.

Nu ești atentă la dieta copilului

O altă greșeală frecventă pe care o putem face dacă al nostru copil are febră este să îl forțăm să mănânce sau să-i dăm alimente nepotrivite, din dorința de a-l stimula să se refacă mai ușor.
În zilele în care febra este ridicată, copilul ar trebui să primească mai ales lichide (cum ar fi apă, ceai, sucuri naturale, supe, zeamă de la compot etc.) pentru ca temperatura corpului să se regleze mai ușor. Dacă este vorba despre un copil mic, acesta ar trebui să primească în continuare lapte (matern sau praf), cu condiția să nu aibă diaree.

Mama ii da sa bea apa fetitei ei, ce are febra

Dieta pe care ar trebui să o urmeze un copil cu febră va respecta următoarele principii: nu va fi bogată în calorii, va avea un conținut ridicat de proteine, va fi săracă în grăsimi și se va baza și pe alimente ce conțin vitaminele C, B, A, dar și fier. Totodată, alimentele oferite copilului ar trebui să fie ușor de digerat.
Un copil cu febră ar trebui să primească porții mici de mâncare, la un interval de 2-4 ore.
Printre alimentele cele mai indicate când copilul are febră putem include:
• Sucurile de fructe sau de legume
• Smoothie-uri
• Supe
• Ciorbe de legume, fără grăsime
• Apa de cocos
• Laptele
• Iaurtul
• Brânza dulce slabă
• Cereale integrale
• Citrice
• Ouă (nu prăjite)
• Carne slabă (pui, curcan)
• Pește (copt sau gătit la aburi)
• Legume fierte, coapte sau gătite la aburi
• Fructe uscate
• Compot
De cealaltă parte, dacă al nostru copil are febră nu va fi bine să-i dăm oricare dintre alimentele enumerate mai jos:
• Unt
• Carne grasă
• Ciorbe grase
• Alimente prea bogate în fibre (cum ar fi boabele)
• Dulciuri concentrate
• Produse de patiserie grase
• Budinci prea consistente
• Băuturi carbogazoase dulci
• Cașcaval sau brânză grasă etc..

Îți înfofolești copilul sau nu permiți aerului să circule așa cum trebuie în încăperea în care se află acesta

Specialiștii ne avertizează asupra următorului aspect: să ne învelim copilul din cap până în picioare cu ceva gros când are febră nu este întotdeauna cea mai bună soluție.
Pentru a-i veni în ajutor și a-i scădea febra, mult mai bine va fi să-l îmbrăcăm în haine nu prea groase, care să fie mai lejere și să-i permită aerului să circule pe piele. Putem să-i lăsăm copilului posibilitatea să se învelească, de exemplu, cu o pătură subțire dacă are frisoane.
În ceea ce privește mediul din camera în care stă copilul ce are febră, va fi greșit să ținem mereu ușa închisă pentru a ne asigura că acestuia nu îi este frig. Din contră, ușa va trebui ținută deschisă ca să-i permitem aerului să circule. Acest lucru va încuraja și corpul copilului pentru a-și putea regla temperatura.
În același timp, va fi o bună soluție, pentru o atmosferă adecvată în camera copilului, să folosim un ventilator. Acesta nu va trebui să aibă o viteză prea mare și nici nu va fi îndreptat spre copil. Important este să se asigure deplasarea aerului și o ușoară senzație de răcoare.

Baietel acoperit cu un cearceaf, ce are febra

Te grăbești să folosești plasturi reci pentru răcorirea copilului

Aceștia se pot aplica pe fruntea, pe tâmplele sau pe gâtul copilului și conțin un gel răcoritor, menit să-l ajute pe copil să se simtă confortabil. Când este vorba despre o febră mai mare, există posibilitatea să aplici mai mulți plasturi pe corpul copilului, în zone precum: în partea dreaptă și în stânga arterei carotide, sub axile, în zona arterei femurale etc.
Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că acești plasturi nu fac altceva decât să-i ofere puțin confort copilului, fără a-l ajuta să lupte cu febra propriu-zisă.În plus, efectul lor nu este unul de durată prea mare, în ciuda instrucțiunilor ce garantează că anumite tipuri de plasturi pot avea efect de până la 8 ore. Nu este indicat să apelezi la ei cu atât mai mult cu cât copilul nu are o febră foarte mare.
În schimb, corpul va învăța mai bine să-ți regleze temperatura dacă vei recurge la următorul procedeu: ia un prosop curat, îl vei uda cu apă călduță, îl vei stoarce și apoi îl vei plimba pe tot corpul copilului, până când sesizezi că febra începe să scadă.

Citește și: 11 remedii naturale pentru a-ți ajuta copilul când ae febră

Voi ați comis până acum din greșelile menționate mai sus când a fost vorba despre febra copiilor voștri?

Citește și: Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul  are febră

Surse:
www.emedicinehealth.com, www.feedytv.com, www.nhs.uk,www.nutritionvista.com, www.webmd.com, www.wikihow.mom

9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un medic român avertizează: nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frisoane, tuse!
  Un medic român avertizează: nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frisoane, tuse!

  Atenție, români! Numărul victimelor gripei crește de la o zi la alta: 20 de oameni au murit deja în România!

  Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul
  Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul

  Procesul de înțărcare se poate dovedi cu adevărat anevoios, mai ales când micuțul sau micuța ta se află într-o perioadă de maxim atașament față de tine. Există...

  Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid
  Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid

  Ce sa faci cand ai febra. Febra este un episod destul de urat si nimanui nu-i place sa fie bolnav. Insa, inainte de a lua orice decizie pentru a scadea febra, nu uita ca aceasta este o...

  Medic pediatru: diversificarea este un parteneriat pe care îl construim cu copilul, nu o obligație
  Medic pediatru: diversificarea este un parteneriat pe care îl construim cu copilul, nu o obligație

  Vei afla aici informații interesante despre tainele diversificării dezvăluite, informații prezentate de doctor Raluca Ghionaru, medic primar de medicină de familie, la Ora de...

  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

  De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi...

  50 de femei acuză un medic pediatru de abuz sexual! Cazurile lor sunt șocante!
  50 de femei acuză un medic pediatru de abuz sexual! Cazurile lor sunt șocante!

  Cazul unui pediatru acuzat de cel puțin 50 de cazuri de pedofilie șochează internetul. Zeci de victime ale abuzului povestesc cum ani de zile nu au fost crezute de proprii părinți, ba...

  Un medic avertizează: paracetamolul poate fi fatal pentru copii!
  Un medic avertizează: paracetamolul poate fi fatal pentru copii!

  Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență - coordonatorul Unității de Primire Urgențe de la Spitalul Clinic de Urgențe "Sfântul Ioan" din Iași,...

  © 2021 Qbebe