Patutul copilului Versus Patul parintilor

Patutul copilului Versus Patul parintilor

Formator Ioana-Catalina Pavel

Specialistii recomanda ca bebelusul sa doarma intr-un patut aproape de patul parintilor in primele 6 luni de viata. Experienta unor mamici, insa, ne spune altceva: ca bebelusul trebuie sa doarma acolo unde ii este mai bine, in functie de nevoile lui psihologice. Personalitatea fiecarui copil se cunoaste inca de cand este bebe si se manifesta prin modul in care accepta anumite situatii sau nu. Somnul in patutul lui sau patul vostru este o alegere inconstienta pe care o face copilul, si nu un moft, care spune mult despre sensibilitatea copilului tau.

Unii copii au mai multa nevoie decat altii sa isi simta parintii aproape noaptea

Fiecare parinte va incerca sa faca ce este mai bine pentru copil, sa il ajute sa aiba un somn bun si sanatos, bine stiind ca de acest lucru, depinde si sanatatea copilului. De aceea, copiii care sunt mai sensibili si care tin neaparat sa aiba contact cu o alta persoana, este bine sa doarma, cel putin pentru o perioada, cu unul sau chiar cu ambii parinti. La aceasta concluzie a ajuns si Anca:


"Sa o luam de la primele saptamani de viata ale Emei. Bineinteles ca amenajarea camerei noastre a avut drept prioritate achizitionarea unui patut. Inainte sa nasc, nu puteam sa concep ca Ema sa doarma in alta parte decat acolo unde "trebuie". Ema, insa, "a avut alte planuri". Primele 3 saptamani au fost un chin. O adormeam in brate, de cele mai multe ori la san, dar, o data ce o puneam in patutul ei, se trezea instant, indiferent de cat de profund dormea. Am fost chiar inconstienta si am incercat metoda "cry it out", desi era muult prea devreme. Totusi, atat eu cat si Andrei eram din ce in ce mai frustrati dupa atatea nopti nedormite. Am incercat si in carut dar nu mergea. Pe burta (desi nu se recomanda), pe spate, pe o parte, pe cealalta... Nimic. Pana cand, am realizat ca Ema avea nevoie, poate mai mult decat alti bebelusi, de contact permanent. Adica, o puneam pe noi, pe burta si asa dormea ore in sir. Apoi, ziua, am inceput sa folosesc slingul în care dormea si cate 5 ore fara intrerupere. De ce? Pentru ca era lipita de mine si ma simtea permanent. In consecinta, Ema a devenit a "good sleeper" (cum zic americanii) dar si un copil linistit si fericit cu parinti odihniti." 

Uneori este mai bine sa faci ceea ce simte copilul, mai ales ca nu ii cunosti inca nivelul de sensibilitate si nevoile lui psihologice.

mama langa patutul copilului 

Bebe ar alege patul vostru...

Unii parinti se tem in primele luni ca bebelusul lor ar putea sa moara in patut, sufocandu-se cu pilota sau patura, de aceea, il culca la ei in pat. Chiar si asa, riscul de a nu face vreo miscare gresita si a face vreun rau copilului nu sunt putine.

Iata ce spun cateva tinere mamici despre locul unde dorm copilasii lor: 

"Bebe Razvan-Andrei face azi 9 luni, are patutul lui dar prefera patul lui mami si tati. Nascand prin cezariana, mi-a fost foarte greu la inceput sa ma dau jos din pat de 4-5 ori pe noapte, sa-l alaptez si sa-l pun inapoi, asa ca o vreme l-am culcat in pat, intre noi. A fost destul de greu pentru ca dormeam iepureste, de teama sa nu ne urcam pe el, desi era tare placut sa-l am langa mine cand ma trezeam. Pe la 2 luni a-nceput sa doarma toata noaptea (cu o singura trezire pentru papa), asa ca l-am mutat in patutul lui. L-a acceptat cu usurinta pentru ca adoarme singur, in aproape orice conditii (zilele trecute mi-a adormit in brate la administratie, cand m-am dus sa platesc intretinerea). Din pacate insa, patuturile de copii sunt destul de mici si inguste, iar bebelusului meu ii place sa doarma "imprastiat", asa ca-n timpul zilei il culc in patul nostru si e cel mai fericit. Doarme mai mult timp si mai bine decat la el in pat, insa trebuie sa-l baricadez bine si sa-l verific de cateva ori, pentru ca e zvapaiat ca un titirez si se-ntoarce pe toate partile in somn ."

bebe in patul parintilor 

 

Dupa o anumita varsta, unii copii, chiar daca au fost invatati sa doarma in patut, devin curiosi sa vada cum este sa doarma in patul parintilor:

"Pana aproape de 1 an jumate a dormit singurica in patutul ei asezat la noi in camera. Nu cred ca a fost multumita de acest aspect niciodata dar s-a conformat si noi am insistat sa fie asa. Undeva dupa 1 an si jumatate, s-a hotarat ea ca e mult mai bine in patul mare si refuza cu indarjire sa doarma in patut. Astfel, somnul de noapte e la noi in pat unde e obligatoriu sa fie si mama si tata, iar somnul de zi e obligatoriu la ea in camera dar nu in patut ci pe o canapea" , spune Madalina, mama unei fetite de 2 ani si 5 luni. 

"De dormit, bebelusul doarme cu noi in pat pentru ca se trezeste noaptea si vrea san cate o data si din ora in ora abia dimineata mai adoarme o tura la ea in patut sau seara dupa baita (1-2 ore). Speram totusi ca dupa ce va iesi si dintisorul numarul 2 care da semne, sa dormim mai legat si sa o mutam la ea in patut." spune Roxana, mamica unui bebe de 4 luni.

  


La fel ca cei mai multi parinti, si Ioana Gabriela, a pus patutul pentru copilas in camera lor. Este mult mai confortabil, se pare, pentru parinti, sa isi stie copilul aproape, iar mama sa il poata hrani ori de cate ori acesta are nevoie. Ioana spune ca micutul nu a avut "pretentii" si ca nu are nicio problema cu patutul lui:


"Copilul meu are 2 ani si aproape 2 luni si isi adora patutul.....el face nani numai in patutul lui inca de la 4 luni si nu accepta alta varianta. Noi am vrea uneori sa il luam sa faca nani cu noi dar nu isi gaseste locul si tot in patut ajungem."
 

Patutul- doar un tarc de joaca?

"Patutul ei il folosim pe post de tarc, ziua la joaca si nu regret o secunda ca s-a intamplat asa. Dimpotriva. Sunt pentru co- sleeping si mai ales pentru contactul copilului permanent cu parintii, in special in primele luni cand trebuie ajutat in toate privintele. Ema a fost mereu un copil vesel si linistit si datorez asta in mare parte somnului dar mai ales apropierii de noi de care n-am privat-o niciodata" mai spune mamica Anca.


"Bebitza mea e cam alintata si nu are un program de somn stabil nici acum la 4 luni, are patutul ei bineinteles dar il foloseste la joaca mai mult" zice Roxana.

 

copilasul se joaca in patut

 

Unii copii sunt foarte independenti

"Eu am pornit cu ideea ca fetita mea sa fie independenta si sa nu aiba nevoie de noi la fiecare pas. Am dormit cu ea in camera doar in prima saptamana, pana am scapat de firele de la cezariana. Apoi a dormit singurica, o pazeam cu interfonul de bebelusi. A fost greu sa ma tot trezesc sa ma duc la ea in camera sa o hranesc, insa nu regret o secunda. Are 1 an si 9 luni si nu a dormit niciodata cu noi in pat, nici nu vrea asta, pentru ca am incercat. Vine dimineata, se aseaza langa noi si sta cuminte. Dar cand este vorba de somn, se duce la ea in patut, zice nani si gata. Adoarme. Am considerat ca este mai bine si pentru ea, si pentru noi. Tatal ei sforaie, eu ma fatai prin pat sau mai lucrez la laptop. Iar in propria ei camera, in patutul ei, este liniste si nu ii deranjeaza nimeni somnul. In plus, a contat si programul: de cand s-a nascut, in fiecare seara la 9-9.30 facem baita, bem laptele si la somn. In fiecare seara! Au existat 3-4 exceptii pana acum. Un plus a mai fost si patutul, care se legana, si adormea singura, fara sa fie nevoie de prezenta noastra. Cand am trecut la pat de copil mare, am crezut ca leganatul o sa ii lipseasca, insa nu. I-a placut si mai mult asa, pentru ca se putea urca singura in pat, si era si inconjurata de toate jucariile ei de plus. Eu as recomanda oricarui parinte sa isi invete copilul cu propriul patut, mai ales daca vede ca micutul se adapteaza usor", ne spune Gabriela, mama Anyei, de 1 an si 9 luni.

"Baietelul meu a dormit la el in camera de la 2 luni. Mama mea era ingrozita cand i-am spus ca va dormi singur in camera. Insa mi-am luat video-interfon, il puteam vedea mereu si culmea!, de cand l-am mutat la el in camera a inceput sa doarma toata noaptea. Este normal, ca in camera lui este mai liniste. Sotul meu se trezeste foarte de dimineata, si il trezea si pe el fara sa vrea, umbland prin sifonier, deschizand usa. Este relaxant si pentru noi, pentru ca nu mai stam mereu cu grija ca la orice sunet se va trezi.", afirma Delia, mama lui Robert de 4 luni. 

"Ah, as scrie un roman pe tema patul lui si patul nostru. Matei are un somn tare dificil, de cand era bebelus. L-am invatat greu sa doarma la el in camera, in patut. Vroia numai in brate. Acum la 3 ani doarme singur, si prefera asa. Am avut si multe dispute cu alte mame, cum ca are nevoie sa doarma cu noi, are nevoie de dragoste. Eu nu cred ca dragostea se arata dormind cu el in acelasi pat. Dimpotriva, dragostea se dovedeste punand nevoile lui pe primul loc. Daca treci peste nevoia ta de a-l avea langa tine, si il inveti ca trebuie sa doarma singur, ii oferi lui un confort fizic, si, in plus il formezi sa nu fie dependent de tine, sa nu traga de fusta mamei si la 12 ani.", afirma Nicoleta, mama lui Matei de 3 ani si 2 luni.

Sfatul specialistului 

Specialistii spun ca somnul copilului este foarte important, in consecinta, cel putin in primele 6 luni este bine ca acesta sa doarma cat mai aproape de parinti. Indiferent de locul unde doarme copilul, parintii trebuie sa aiba mare grija si la urmatoarele aspecte:

- Bebelusul trebuie sa doarma pe spate, nu pe burta sau pe o parte;
- Temperatura camerei in care doarme copilul trebuie sa fie de aproximativ 20-22 grade Celsius;
- Este recomandat un cearsaf si paturi cu tesut celular mai degraba decat o pilota;
- Este nevoie sa te asiguri permanent ca bebelusul nu este nici prea rece nici prea cald punand mana pe stomacul lui: daca este prea fierbinte, este bine sa indepartezi patura, daca este prea rece, sa mai pui una. Nu este recomandat sa te ghidezi dupa temperatura mainilor si picioarelor lui, pentru ca este normal sa fie reci.

Copilasul tau unde doarme? Crezi ca alegerea locului de dormit poate fi educata cu mai multa insistenta din partea parintilor, indiferent de dorintele sau nevoile copilului? 

Articolul urmator
Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi
Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Filmarea virală a zilei: ce a descoperit o mamă sub patul fiului ei
    Filmarea virală a zilei: ce a descoperit o mamă sub patul fiului ei

    O mamă a avut parte de șocul vieții sale în momentul în care a descoperit ce se ascundea sub patul fiului ei adolescent. Femeia a fost atât de surprinsă...

    Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului
    Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului

    Stima de sine reprezintă percepţia unui om legat de valoarea pe care o are ca şi individ. Stima de sine este cea care îţi dă curaj să faci lucruri noi şi să accepţi ideea de...

    Sindromul copilului bogat: o boală apărută numai din cauza părinților
    Sindromul copilului bogat: o boală apărută numai din cauza părinților

    Bunăstarea materială nu aduce neapărat și fericire. Dar, într-o societate din ce în ce mai axată pe consum, părinții ajung adesea la ideea eronată că cele două sunt...

    Afecțiunea părinților modelează fericirea copilului pentru toată viața. Iată cum
    Afecțiunea părinților modelează fericirea copilului pentru toată viața. Iată cum

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să-i dăruiești tot ce este mai bun. De aceea, te gândești inclusiv la cum ar...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Ultima lui dorință a fost să se căsătorească cu mama copiilor săi și asta a făcut, pe patul de moarte...
    Ultima lui dorință a fost să se căsătorească cu mama copiilor săi și asta a făcut, pe patul de moarte...

    Când medicii i-au spus că mai are câteva zile de trăit, Noah, un bărbat din California, a știut că mai are de făcut un singur lucru în această viață: să se...

    Mama mi-a spus un secret pe patul de moarte care mi-a dat viața peste cap
    Mama mi-a spus un secret pe patul de moarte care mi-a dat viața peste cap

    Secretele de familie, păstrate prea mulți ani, pot tulbura întreaga existență a celor care fac parte din familia respectivă. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre...

    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru
    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru

    Cât timp am lucrat cu copii cu nevoi speciale, am avut privilegiul de a le cunoaște și familiile. Deși fiecare familie e diferită, pot să spun că am observat ceva asemănător...

    © 2024 Qbebe