Scaunul auto - necesitate sau capriciu? (P)

Scaunul auto - necesitate sau capriciu? (P)

Gabriela Paladi - Redactor

Multi dinte noi considera, in mod eronat, ca este suficient sa tinem copilul in brate, atunci cand calatorim cu autovehiculul. Pentru a elimina acest „mit", trebuie cunoscut faptul ca in caz de impact la o viteza de 48 km/ora, un copil avand o greutate de 7 kg, este proiectat in fata cu o forta de 30-60 de ori mai mare decat greutatea corpului sau. In aceste conditii, ar fi aproape imposibil pentru un adult sa protejeze copilul. Chiar daca pozitionam copilul pe bancheta autovehiculului si il asiguram in centurile acesteia, ne asumam acelasi risc. Sa nu uitam ca centurile de siguranta ale autovehicului sunt proiectate pentru adulti (sau mai corect spus pentru persoane care au peste 150 cm inatime) si nu pot conferi unui copil nici siguranta, nici confort.


STIATI CA...

• numai 30% dintre fotoliile auto asigurate prin intermediul unei centuri normale a autovehiculului, sunt montate corect.
• 96% dintre fotoliile auto montate cu ajutorul sistemul Isofix sunt corect instalate.
• in cazul unui accident produs la o viteza de 50 km/h, un fotoliu auto incorect instalat poate avea drept consecinta ranirea/decesul copilului in aceleasi conditii in care acesta ar cadea de la al treilea etaj al unei cladiri.
• 40% dintre accidentele auto grave la copii se produc pe distante scurte.

 

 

Scaunele auto sunt astfel concepute tocmai pentru a rezolva situatiile de acest gen, avand in vedere faptul ca ele sunt special create sa corespunda fiecarei etape de dezvoltare a copiilor.

Statisticile efectuate de catre Australian Automobile Association au scos in evidenta faptul ca, intre 1985 si 1990, 71% dintre copiii implicati in accidente de masina nu au suferit decat leziuni minore, tocmai datorita utilizarii corecte a scaunului auto. O alta statistica releva faptul ca peste jumatate dintre copiii care si-au pierdut viata in accidente de masina, ar fi putut supravietui daca ar fi fost instalati intr-un scaun auto.

Scaunele auto sunt create pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-12 ani. Adultii sunt singurii responsabili in alegerea scaunului potrivit, astfel incat acesta sa corespunda varstei, greutatii si inaltimii copilului si nu in ultimul rand sa respecte standardele de siguranta si sa confere confortul necesar.

Ce este un scaun auto?

Conform regulamentului R44.04/23.11.2007 privind standardele de siguranta, elaborat de Comisia Economica pentru Europa a ONU, scaunele auto sunt denumite sisteme de siguranta pentru copii si reprezinta "un ansamblu de componente care poate contine o combinatie de curele sau componente flexibile, cu catarama de siguranta, dispozitive de reglare, dispozitive de prindere si, in anumite cazuri, un dispozitiv suplimentarsi/sau un scut de protectie in caz de coliziune sau de deceleratie brusca a vehiculului, prin limitarea mobilitatii corpului pasagerului."

Intre "NU" si "DA" nu exista "POATE"

Cand soseste vremea sa alegem scaunul potrivit micutului nostru, trebuie sa stim la ce sa spunem DA si la ce sa spunem NU. Iata cateva REGULI DE SIGURANTA:

Spune "DA!":
• Scaunului adaptat greutatii, inaltimii si varstei nou-nascutului/copilului tau.
• Scaunelor auto certificate conform normativelor europene - ECE/ R44/04
• Scaunelor auto care garanteaza protectia in cazul unui impact lateral/frontal.
• Folosirii centurilor de siguranta ale scaunului auto, chiar si pe distante scurte. Statisticile spun ca 40% dintre accidentele grave se produc in apropierea casei.
• Utilizarii corespunzatoare a centurilor de siguranta ale scaunului auto (verifica intotdeauna ca acestea sa fie fixate in mod corespunzator - cat mai aproape de umerii si pelvisul copilului; de asemenea verifica-le sa nu fie rasucite)
• Evaluarilor EURO NCAP

Spune "NU!":
• Scaunelor auto second hand. Acestea pot suferi in timp modificari ale mecanismelor de prindere, astfel incat siguranta copilului nu mai este garantata sau pot prezenta vicii ascunse, aparute in cazul unor accidente anterioare
• Ignorarii instructiunilor producatorului sau aruncarii acestora
• Instalarii scaunelor auto in spatiile prevazute cu airbag
• Pozitionarii copiilor sub 12 ani pe scaunul din fata al autovehicului
• Nesupravegherii atente a copiilor indiferent cat de corect ar fi acestia instalati intr-un scaun auto

Gama completa de scaune auto de la Peg Perego - Calitate, Confort si Siguranta, pentru tine si copilul tau!

Toate scaunele auto produse de catre compania italiana sunt certificate in conformitate cu reglementarile europene in vigoare (EN 1466, EN 14988 si ECE R44/04). Sunt testate conform protocolului EURO NCAP la ADAC (Crash Test Centre - Munich) impotriva impactului lateral si frontal la o viteza cu 40% mai mare decat cerintele impuse de catre normativele europene. Materialele utilizate la fabricarea acestora "respira", nepermitand copilului sa transpire.

• Grupa 0 - recomandat de la 0 la 10 kg (de la nastere pana la aproximativ 9 luni).

Din aceasta categorie, face parte landoul - Navetta XL  Peg Perego. Avand in vedere ca un nou-nascut, doarme intre 18 si 20 de ore pe zi, landoul este recomandat a se utiliza inca de la nastere, deoarece, datorita inclinarii perfecte la orizontala, nou-nascutul beneficiaza de o dezvoltare fizica armonioasa si nu in ultimul rand de tot confortul si siguranta necesare acestei prime perioade din viata lui. 

Landoul Navetta XLde laPeg Perego este unul dintre putinele sisteme omologate a fi utilizate in autovehicul in conformitate cu normativele europene, ca dispozitiv de siguranta pentru retinerea copilului la bordul autovehiculului, cu ajutorul kit-ului auto, ce dispune si de centuri de prindere in 3 puncte de siguranta.

 

 

• Grupa 0+ - de la 0 la 13 kg (de la nastere pana la aproximativ 12 luni)

Din aceasta categorie face parte Primo Viaggio Trifix de la  Peg Perego, care in anul 2009, conform testelor de rezistenta la impactul lateral si frontal efectuate de catre revista suedeza de specialitate "Rad & Ron" la o viteza de 64 km/ora (in loc de 50 km/ora), s-a situat in topul celor mai performante sisteme de siguranta.

Se utilizeaza doar in sensul invers de mers al autovehiculului. Se poate monta in autovehicul prin 3 modalitati de fixare: cu centurile masinii, cu ajutorul bazei fixe sau cu ajutorul bazei Isofix.

 Este indicat ca acest tip de scaun sa nu fie utilizat in primele luni de la nastere mai mult de 1 ora si ½ pe zi, deoarece nou-nascutul nu este capabil as sustine toata greutatea in sezut.

 

 

 

• Grupa 0+/1 - de 0 la 18 (de la nastere pana la aproximativ 4 ani)

Din aceasta categorie face parte Viaggio 0+/1 Convertibile de la  Peg Perego; se poate folosi in autovehicule atat cu fata in sensul invers de mers al masinii (de la 0 la 9 kg), cat si in sensul normal de mers al acesteia (de la 9 la 18 kg).

• Grupa 1 - de la 9 la 18 kg (de la 6 luni pana la aproximativ 4 ani)

Din aceasta categorie fac parte Viaggio 1 DuoFix ASIP de la  Peg Perego (ce se poate instala in masina atat cu ajutorul centurilor proprii acesteia cat si cu ajutorul bazei Isofix) si Viaggio 1 DuoFix TT de la  Peg Perego (cu isofix incorporat).

• Grupa 2/3 - de la 15 - 36 kg (de la 3 pana 12 ani)

Din aceasta categorie face parte Viaggio 2-3 Surefix de la  Peg Perego. Se evidentiaza prin conectorii tip Surefix, care asigura un plus de siguranta datorita fixarii acestora in sistemul Isofix al masinii.

 

NU UITA: viata si sanatatea copilului tau nu au pret!!! Alege sa fii un parinte responsabil!!!

 

Articolul urmator
Irina visează să se dea într-un roller coaster. Cum un screening făcut la timp ar fi putut s-o salveze din „brațele” scaunului cu rotile
Irina visează să se dea într-un roller coaster. Cum un screening făcut la timp ar fi putut s-o salveze din „brațele” scaunului cu rotile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    Un copil cu dizabiliăți a așteptat timp de cinci ore în aeroport să-și primească înapoi scaunul cu rotile rămas în avion
    Un copil cu dizabiliăți a așteptat timp de cinci ore în aeroport să-și primească înapoi scaunul cu rotile rămas în avion

    Un băiețel cu ambele picioare amputate în vârstă de 8 ani a așteptat 5 ore în aeroportul Gatwick din Londra pentru a-și primi scaunul cu rotile înapoi.

    Ai găsit firișoare negre în scaunul copilului? Nu te speria, există o explicație logică!
    Ai găsit firișoare negre în scaunul copilului? Nu te speria, există o explicație logică!

    Atunci când devii mamă pentru prima dată, orice lucru banal te sperie în ceea ce privește starea de bine a copilului tău. La cel mai mic strănut, la primul plânset și...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    Un copil de 10 ani i-a salvat viața bunicului său care a leșinat la volan. A preluat controlul mașinii și a evitat o tragedie
    Un copil de 10 ani i-a salvat viața bunicului său care a leșinat la volan. A preluat controlul mașinii și a evitat o tragedie

    Pus într-o situație pe viață și pe moarte, în care trebuia să acționeze prompt, un băiețel a luat prin surprindere o întreagă comunitate prin calmul și...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Tragedie în familia lui Cristiano Ronaldo. Fiul său a murit la naștere. Ce mesaj au transmis fotbalistul și partenera lui de viață
    Tragedie în familia lui Cristiano Ronaldo. Fiul său a murit la naștere. Ce mesaj au transmis fotbalistul și partenera lui de viață

    Cristiano Ronaldo și partenera sa de viață, Georgina Rodriguez, trăiesc cea mai mare durere pe care o poate simți un părinte. Cei doi ar fi trebuit să devină părinți de gemeni...

    Cu bebe la sală - DA sau NU ? O mămică a devenit virală după ce a postat că-și ia bebelușul de câteva luni cu ea la sală
    Cu bebe la sală - DA sau NU ? O mămică a devenit virală după ce a postat că-și ia bebelușul de câteva luni cu ea la sală

    Printre preocupările mamelor ce au copii aflați în primul an de viață se regăsește și aceasta: să găsească soluții pentru a reuși să-și reia cât mai rapid rutinele...

    © 2024 Qbebe