Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum se fabrică iaurtul

La invitația Danone România, am avut ocazia de a vizita fabrica de iaurt din București și am aflat în detaliu care este procesul de fabricație al iaurtului, precum și alte informații esențiale despre acest aliment benefic pentru orice categorie de vârstă.

Informații despre iaurt

 

cum se fabrica iaurtul

Produsele lactate, inclusiv iaurtul, se plasează pe locul al doilea în ierarhia alimentelor dense în nutrienți, imediat după fructe și legume. Densitatea de nutrimente se calculează sub forma unui raport între aportul de nutrimente (per 100 g) și conținutul de energie (în jouli sau calorii) corespunzător unui aliment. Astfel, densitatea nutrițională înseamnă că la aceeași valoare calorică, de exemplu, un ceai cu zahăr nu oferă decât zahăr, în timp ce iaurtul furnizează mult mai mulți nutrienți. Alte alimente dense nutrițional sunt fructele, legumele, peștele, puiul. Din acest motiv trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi și glucide.

Cu toții știm că iaurtul este obținut prin procesarea laptelui, mai exact printr-o fermentare cu bacterii lactice. Însă, nu mulți cunosc faptul că, în urmă cu mai mult de 100 de ani, iaurtul era folosit pentru a stimula imunitatea organismului; astfel, se constatase faptul că popoarele balcanice aveau o longevitate neobișnuită, calitate atribuită de zoologul rus pe nume Elie Metchnikoff, consumului de iaurt. Spre finalul secolului al XIX-lea, omul de știință, cunoscut îndeosebi pentru pioneratul său în imunologie (a descoperit procesul de fagocitoză - modul în care globulele albe din organism înglobează microorganismele străine). Cercetătorul a identificat cele 2 bacterii din cultura de fermentare (Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus) capabile să transforme laptele în iaurt; acest bacterii consumă glucidele, se transformă în acid lactic și apoi ia naștere iaurtul.

Compoziția iaurtului

Iaurtul este singura sursă naturală de galactoză, substanță desemnată zahărul creierului. Bacteriile lactice din compoziția acestui aliment sunt capabile să sintetizeze anumite vitamine (B și K) și să producă bacteriocine (substanțe cu rol de antibiotic natural). Acestea contribuie de asemenea și la un termen mai lung de valabilitate a iaurtului.

 

cum se fabrica iaurtul

Din punct de vedere nutritiv, iaurtul asigură un aport de bacterii lactice active (benefice pentru flora intestinală), de proteine complete (conțin toți aminoacizii esențiali), de carbohidrați (aproximativ 10% din lactoza din lapte se consumă în procesul de fermentare), de grăsimi (pe bază de acizi grași cu lanț scurt), de vitamine (cum ar fi cele din grupul B, A, E, K) și de minerale (este o sursă excelentă de calciu în formă ionică, ușor asimilabil - conține un raport optim de calciul și fosfor și în plus, zinc, potasiu și magneziu).

Aciditatea iaurtului crește biodisponibilitatea unor nutrienți, precum calciul. În plus, fermenții din compoziția sa au efect pozitiv asupra sănătății digestive; aceștia au un rol dublu, de digestie parțială a lactozei și de a furniza o enzimă care continuă descompunerea lactozei după consum.

Deoarece categoria de vârstă 3-7 ani este una în dintre cele critice pentru dezvoltare, iaurtul constituie un aliment benefic. În această perioadă apare o acumulare de calciu în schelet care depășește ritmul de dezvoltare a copiilor. Acest mineral este mai bine asimilat în prezența vitaminei D (necesară pentru absorbția intestinală și fixarea calciului în organism).

Cum se fabrică iaurtul

Etapele prin care se obține iaurtul într-o fabrică corespund cu cele ale iaurtului preparat în casă: laptele crud este pasteurizat și apoi răcit, iar la final se adaugă fermenții. Fermentează timp de câteva ore și apoi este răcit până la 4 grade Celsius.

Mai exact, într-o fabrică de iaurt prin etapă constă în separarea grăsimii din lapte cu ajutorul forței centrifuge (se folosește un separator centrifugal). Apoi urmează pasteurizarea și omogenizarea; pasteurizarea este un proces obligatoriu, folosit în industria produselor lactate (laptele este încălzit la temperaturi ridicate pentru a fi distruse bacteriile, fără a afecta proprietățile fizico-chimice ale laptelui). Apoi, laptele lichid este omogenizat pentru a se împiedica sedimentarea și a asigura o distribuție uniformă a grăsimii în lapte și iaurt. Cea de-a treia etapă constă în fermentare - fermenții sunt de fapt niște iaurturi foarte concentrate și liofilizate. Bacteriile benefice care trebuie să se regăsească într-un iaurt trebuie să reprezinte, conform standardelor internaționale, o valoare de minim 10 milioane pentru fiecare gram de produs (testele de laborator sunt cele care confirmă). Fermentarea nu trebuie privită drept un proces nociv, ci drept o metodă naturală de conservare; dacă iaurtul este încălzit, procesul de fermentare se reia și gustul său va deveni mai acru. Ultima etapă din procesul de fabricare constă în ambalare; ambalajele trebuie realizate din material steril (sterilizate înainte de procesare), iar procesare și ambalarea au loc în mediu de aer sterilizat (prin ultrafiltrare).

Drept urmare a respectării acestor condiții de igienă excelentă termenul de valabilitate a unui produs ajunge la 4-5 săptămâni. De asemenea, este extrem de important ca laptele din care este realizat iaurtul să aibă o calitate ridicată. La fabrica Danone, acest lapte preluat deseori chiar de la producători locali, este supus unor analize riguroase de laborator și teste ale calității (de cele mai multe ori modul de alimentație și gradul de îngrijire al animalului - respectiv vaca - care îl oferă contribuie semnificativ la un lapte de calitate ridicată).

În final, trebuie să rețineți faptul că, în baza unei estimări științifice, cel mult 20% din starea de sănătate de-a lungul vieții poate fi explicată prin moștenirea genetică, iar cel puțin 80% este determinată de factorii de mediu, incluzând nutriția și stilul de viață. Deoarece preșcolarii îndeosebi reprezintă o categorie aparte care, datorită unei dezvoltări rapide pe plan fizic, necesită un aport sporit de nutrienți, o alimentație corectă în această perioadă a vieții poate contribui la formarea unui adult sănătos. Așadar hrăniți-i sănătos pe cei mici pentru a deveni, mai apoi, adulți sănătoși!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  REVOLTĂTOR! Bebeluși născuți și vânduți cu 5000 de lei! "Fabrica de copii" chiar există!
  REVOLTĂTOR! Bebeluși născuți și vânduți cu 5000 de lei! "Fabrica de copii" chiar există!

  Nouăsprezece femei însărcinate și patru copii au fost salvați dintr-o posibilă „fabrică de copii”. Sună rupt de realitate, însă este șocant de adevărat.

  Fabrica de Clătite Tefal – Pancakes with travel flavour
  Fabrica de Clătite Tefal – Pancakes with travel flavour

  Când te gândești la clătite, te gândești la copilărie și la desertul preferat pe care îl savurai alături de prieteni. La pauzele dintre cursele pe bicicletă ce...

  Fabrica de Clătite Tefal – Țară, țară vrem clătite!
  Fabrica de Clătite Tefal – Țară, țară vrem clătite!

  Îți mai aduci aminte de aroma clătitelor preparate de mama sau bunica? Zilele în care ajungeai acasă după școală erau cele mai frumoase, atunci când pe masă te...

  Fabrica de Magie: peste 10.000 de costume și accesorii de Halloween
  Fabrica de Magie: peste 10.000 de costume și accesorii de Halloween

  Indiferent de vârstă sau de super-eroul preferat, la Fabrica de Magie orice este posibil. Diversitatea și originalitatea costumelor este completată de cea a accesoriilor, astfel...

  Ți-ai făcut bagajele? Câștigă premii de Drum Bun cu Fabrica de Clătite Tefal
  Ți-ai făcut bagajele? Câștigă premii de Drum Bun cu Fabrica de Clătite Tefal

  Fabrica de Clătite Tefal continuă până pe 30 aprilie și te premiază cu plinuri de benzină, biciclete Pegas sau cu un pașaport de călătorie în valoare de 2500 de euro!...

  Drama industriei de ”fabricat bebeluși” din Ucraina: femei care nasc pe bani și copilași captivi într-un hotel cu sârmă ghimpată
  Drama industriei de ”fabricat bebeluși” din Ucraina: femei care nasc pe bani și copilași captivi într-un hotel cu sârmă ghimpată

  Scenariu rupt parcă dintr-un film: o mulțime de bebeluși așezați unii lângă alții în două săli imense din cadrul hotelului Venice, în periferia orașului Kiev....

  © 2019 Qbebe