Ce este dieta cu pepene roșu
Această dietă se referă la consumul exclusiv de pepene roșu pentru o anumită perioadă. De cele mai multe ori, dieta este utilizată mai ales pentru accelerarea procesului de pierdere în greutate în contextul detoxifierii corpului prin eliminarea excesului de apă, de toxine și de sare.
Deși dieta cu pepene roșu este cunoscută de aproximativ 10 ani, redevine populară datorită rețelelor de socializare după anul 2020. De fapt, nu este o dietă care se bazează pe respectarea cu strictețe a unui anumit plan, urmărindu-se mai ales consumul de pepene în cantități generoase pentru a se evita alimentele cu conținut ridicat de calorii.
Pepenele roșu este un aliment care nu conține grăsimi ori sare, fiind sursa unor nutrienți valoroși, precum:
- Vitamina A;
- Vitamina B6;
- Vitamina C;
- Potasiu.
Cum se ține dieta cu pepene roșu
Există mai multe versiuni ale acestei diete, dar cele mai populare sunt:
- Detoxifierea bazată pe consumul exclusiv de pepene roșu pentru 3-7 zile: în funcție de apetitul fiecărei persoane, se poate consuma zilnic un pepene întreg. După această perioadă restrictivă, se poate reveni la dieta obișnuită;
- Detoxifierea urmată de reintroducerea graduală a alimentelor care fac parte din dieta obișnuită;
- Consumul exclusiv de pepene roșu pentru 3 zile, urmat de modificarea unor obiceiuri alimentare: de pildă, iei numai două mese pe zi și îți planifici o gustare bazată exclusiv pe pepene roșu. Altă opțiune este să-ți reduci porțiile de mâncare și să adaugi câteva porții de pepene în meniu.
Ce beneficii are dieta cu pepene roșu
Deși există anumite dovezi anecdotice, până acum nu sunt disponibile și dovezi științifice menite să demonstreze că o dietă cu pepene roșu oferă beneficii precum:
- Stimularea proceselor de detoxifiere a organismului: medicii nu susțin ideea potrivit căreia anumite alimente sau diete asigură detoxifierea mai eficient decât procesele naturale ale corpului. Mai exact, rinichii și ficatul asigură detoxifierea prin filtrarea unor substanțe nocive;
- Eliminarea kilogramelor în plus: aprox. 150 g pepene roșu furnizează 46 de calorii. Chiar dacă, inițial, se pierde în greutate datorită unei diete cu pepene roșu, este vorba despre o pierdere de apă și de masă musculară, nu de diminuarea țesutului adipos.
Cu toate acestea, nu se poate spune că pepenele roșu nu are efecte pozitive asupra organismului, spre exemplu:
Reprezintă o sursă de hidratare
În condițiile în care pepenele roșu conține apă în proporție de peste 90%, reprezintă oricând o alegere inspirată pentru hidratare pe parcursul zilei, spre exemplu:
- Dimineața: de pildă, poți consuma pepene sau suc de pepene la micul dejun ca să te rehidratezi;
- Între mese: ca să îți crești aportul de apă;
- Cu 1-2 ore înainte de implicarea în activități fizice susținute: ca să previi deshidratarea. Dacă vrei, poți să bei suc de pepene.
Susține sănătatea inimii și buna funcționare a sistemului imunitar
Acest efect al pepenelui roșu se datorează următorilor nutrienți:
- Vitamina A: combate inflamațiile și sprijină funcționarea normală a sistemului imunitar;
- Vitamina C: favorizează deplasarea celulelor din sistemul imunitar la locul infecției și contracararea agenților patogeni;
- Potasiu: este esențial în reglarea tensiunii arteriale și menține echilibrul electroliților. Aceștia din urmă sunt minerale, de exemplu calciu, magneziu, sodiu, care, odată ce se dizolvă în apă, se descompun în particule cu sarcină electrică;
- Licopen: este un antioxidant ce protejează celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, care cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Radicalii liberi sunt molecule instabile, care pot distruge ADN-ul celular când se acumulează în organism. Licopenul este binevenit și pentru îmbunătățirea circulației sanguine;
- Citrulină: este un aminoacid care se găsește în special în partea albă ce înconjoară miezul pepenelui roșu. Citrulina ajută la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea nivelului colesterolului „rău” (LDL).
Contribuie la îmbunătățirea performanței fizice și la recuperarea rapidă după efort
Pe de o parte, pepenele roșu este binevenit înainte de efortul fizic nu numai datorită conținutului ridicat de apă, ci și datorită antioxidanților și potasiului. Fructul asigură înlocuirea electroliților pierduți prin transpirație, fiind util, grație potasiului, și pentru prevenirea crampelor musculare.
Pe de altă parte, citrulina din pepene îmbunătățește rezistența la efort și contribuie la atenuarea durerilor musculare întrucât scade inflamația.
Previne constipația
Consumând pepene roșu în prima parte a zilei poți evita constipația nu numai pentru că îți crești aportul de apă, ci și pe cel de fibre. Atât apa, cât și fibrele, îmbunătățesc tranzitul intestinal. În plus, fibrele hrănesc bacteriile „bune” din intestin care, la rândul lor, stimulează motilitatea intestinală (mișcările musculaturii intestinale).
Dieta cu pepene roșu: riscuri și complicații
În primul rând, în ceea ce privește adoptarea unei diete cu pepene roșu pentru a scăpa de kilogramele în plus, nutriționiștii vin cu următorul avertisment: nu este eficientă pe termen lung. Astfel, nu numai că pierderea în greutate este pe termen scurt, ci există și riscul de a se ajunge la situații nedorite, precum:
- Deficiențe nutriționale: o dietă bazată numai pe consumul de pepene roșu pentru o anumită perioadă te privează de proteine, de grăsimi sănătoase, de fier, de calciu etc;
- Malnutriție: înseamnă un dezechilibru între aportul de proteine, vitamine, săruri minerale, carbohidrați și lichide și nevoile pe care le are organismul;
- Diminuarea masei musculare: întrucât nu ai parte de necesarul zilnic de proteine. Spre exemplu, o persoană adultă ar trebui să beneficieze de aprox. 45-55 g proteine;
- Apariția unei tulburări alimentare: la fel ca orice altă dietă restrictivă, și cea cu pepene roșu poate să crească riscul de a te confrunta cu ortorexie de exemplu. Această tulburare alimentară se referă la preocuparea excesivă de a consuma doar alimente sănătoase, în detrimentul asigurării stării de bine.
În al doilea rând, adoptarea unei diete cu pepene roșu în scopul detoxifierii organismului poate să conducă la:
- Scăderea nivelului de energie și stări de oboseală permanentă: din pricina deficitului de calorii și de nutrienți;
- Stări de amețeală: în special în timpul activităților fizice;
- Disconfort digestiv: conținutul ridicat de apă și de fibre din pepene poate genera, în anumite cazuri, balonare, diaree și/sau flatulență;
- Alterarea stării psihice: pentru că dieta cu pepene roșu este restrictivă, poate să favorizeze stări de anxietate, de iritabilitate sau chiar stări depresive.
Nu în ultimul rând, este indicat să eviți dieta cu pepene roșu dacă te regăsești în oricare dintre următoarele situații:
- Ai diabet: pepenele roșu este un aliment bogat în zahăr și cu un indice glicemic mare. Inclusiv dacă suferi de diabet gestațional trebuie să eviți pepenele;
- Ai rezistență la insulină: organismul își pierde sensibilitatea la insulină și, de aceea, nu o mai utilizează eficient, ajungându-se la creșterea nivelului de zahăr din sânge;
- Ai o boală renală cronică: potasiul din pepene roșu poate duce la o creștere periculoasă a nivelului acestui mineral în organism, în condițiile în care persoanele cu funcție renală alterată nu reușesc să elimine excesul de potasiu;
- Ai un istoric de tulburări alimentare;
- Suferi de o afecțiune psihică: dieta cu pepene roșu te privează de proteine, care joacă un rol esențial în asigurarea aminoacizilor de care depinde producerea neurotransmițătorilor cu impact asupra dispoziției. Printre acești neurotransmițători se numără serotonina și dopamina, care îmbunătățesc dispoziția și contribuie la instalarea stării de bine. Neurotransmitățorii sunt substanțe cu rol de mesager, care transportă, echilibrează și accelerează semnalele transmise între neuroni;
- Ești în perioada de recuperare după o intervenție chirurgicală;
- Ești însărcinată;
- Ești în perioada de alăptare.
Ca să eviți riscurile menționate anterior, medicii recomandă să incluzi pepenele roșu într-o dietă echilibrată, ținând cont de sfaturi precum:
Asociază pepenele cu o sursă de proteine
Procedând așa, obții feluri de mâncare sau gustări echilibrate, care contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din organism și la asigurarea energiei. Printre sursele de proteine binevenite alături de pepenele roșu de numără:
- Iaurtul grecesc;
- Brânza;
- Carnea de pui;
- Somonul;
- Creveții la grătar etc.
Include pepenele în diferite preparate sărate și dulci
Pentru că este foarte versatil, pepenele roșu poate fi inclus oricând în preparate sănătoase, de pildă:
- Smoothie-uri;
- Sucuri naturale;
- Sosuri;
- Supe reci;
- Salate sărate;
- Salate de fructe;
- „Frigărui” de fructe;
- Sorbet;
- „Pizza”: taie o bucată mare de pepene și pune pe ea ingrediente precum fructe de pădure, banană, fulgi de cocos, frunze de mentă etc.
Indiferent de modul în care alegi să consumi pepene roșu, alege numai fructe cu consistență fermă, cu coajă lucioasă, cu aspect cerat, fără pete și urme de lovituri. În plus, asigură-te că în partea inferioară a pepenelui există o pată galbenă, ce reprezintă de fapt porțiunea care a atins pământul, fără să fi fost expusă la soare. Această pată dovedește că pepenele este bine copt.
Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, pixabay.com, freepik.com
Surse articol: foxnews.com, healthline.com, mayoclinichealthsystem.org, seasonhealth.com, sfatulmedicului.ro, therapychanges.com, verywellhealth.com, viatacudiabet.ro, webmd.com, womenshealthmag.com
