9 ponturi pentru alegerea ghiozdanului perfect și folosirea lui corectă

9 ponturi pentru alegerea ghiozdanului perfect și folosirea lui corectă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copiii poartă ghiozdanul în spate, în medie, 175 de zile pe an. 25% dintre elevii români au probleme la coloana vertebrală. Conform Institutului Național de Statistică, 5% dintre elevii de liceu suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale. Un responsabil de această problemă este ghiozdanul, care ori este prea greu, ori nu are o formă corespunzătoare, avertizează medicii ortopezi. Greutatea maximă a unui ghiozdan nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului.

Recomandări pentru alegerea ghiozdanului perfect

• Ghiozdanul trebuie să fie ergonomic (să aibă suport lombar și curele ajustabile).
• Ghiozdanul trebuie să aibă carcasă și întăritură pe trei laturi.
• Ghiozdanul nu trebuie să fie cu mult mai lat decât umerii copilului.
În ceea ce privește calitatea ghiozdanului, este important să: eviți cusăturile largi, inegale și prost realizate care se pot destrăma ușor, să verifici margini de materiale care nu sunt bine finisate și să nu optezi pentru fermoare care sunt expuse la exterior (pentru a fi alterate de ploaie sau de ninsoare).

alegerea ghiozdanului perfect

Ponturi pentru alegerea ghiozdanului perfect

1. Alege mărimea potrivită - Un ghiozdan mai mare nu înseamnă că este și un ghiozdan mai bun. Lățimea ghiozdanului trebuie să fie relativ proporțională cu constituția corporală. De exemplu, un copil mic nu trebuie să opteze pentru un ghiozdan de adult. Înălțimea ghiozdanului trebuie să se situeze de la aproximativ 5 cm sub omoplați până la talie sau ușor deasupra taliei. Ghiozdanul nu trebuie să atârne niciodată 10 cm mai jos de talie.

2. Caută bretele late, cu protecție pentru umeri, atât pentru confort, cât și pentru a proteja umerii de presiune excesivă. Dacă este folosită o singură bretea, se adaugă presiune suplimentară la acel umăr. Bretelele ajustabile sunt utile, nu doar pentru prindere, ci și pentru poziționare.

3. Urmărește un ghiozdan cu buzunar și spații de depozitare pentru a distribui egal greutatea. Obiectele suplimentare când sunt distribuite în mod uniform ajung să fie mai ușor de cărat. Cele mai ușoare pot să fie dispuse mai departe de corp.

4. Menține greutatea rucsacului la 10-15% din greutatea corpului copilului. Acest aspect este extrem de important nu doar pentru sănătatea sa, ci și pentru a-și împovăra prea mult coloana vertebrală.

5. Testează înainte de a cumpăra. Poți aduce câteva obiecte personale pe care copilul le transportă în mod normal și le poți introduce în ghiozdan ca să verifici cum este distribuită greutatea.

6. Dacă ghiozdanul are barete pentru piept sau talie, asigură-te că stau cum trebuie pe copil. Unele ghiozdane oferă aceste barete, iar dacă nu sunt poziționate corect nu vor fi de ajutor, din contră conducând la un real disconfort.

7. Ține cont de stilul personal al copilului tău. Până la urmă, el este cel care va purta ghiozdanul, așa că și punctul său de vedere este important. Calitatea și ergonomia sunt criterii importante, însă nu trebuie trecut cu vederea nici stilul. Pentru că, desigur, îți dorești să îi placă ceea ce poartă. Dacă nu găsești ceva pe gustul său, îl poți păstra colorat și simplu, personalizându-l cu insigne sau abțibilduri cu personajele preferate.

8. Implică-ți copilul în procesul de cumpărare. Dacă pentru un copil de grădiniță poți lua singur decizia de a alegerea ghiozdanului perfectcumpăra ghiozdanul, lucrurile nu stau la fel pentru un adolescent. Mergeți împreună la cumpărături și ține cont de preferințele sale.

9. Caută produsele aflate la reduceri. Ultimul criteriu, dar nu cel din urmă, are legătură cu bugetul familiei. Reducerile încep la mijlocul lunii iulie și durează până la mijlocul lunii august. Dacă găsești mai multe produse la reduceri, poți achiziționa mai multe ghiozdane, și pentru anii următori sau, de ce nu, pentru același an școlar.

Cele mai frecvente 3 greșeli pe care părinții le fac când cumpără un ghiozdan sunt:

Aleg, de fapt, un rucsac, nu un ghiozdan. Se gândesc să fie ușor, iau ceva din pânză, dar nu țin cont că greutatea manualelor va pune presiune inegală pe coloană.

Aleg un ghiozdan cu role (care, deși este practic pe suprafețe asfaltate, când trebuie ridicat aplică o presiune mare asupra coloanei)

Aleg un ghiozdan cu o singură bretea (total nerecomandat pentru că aplică presiune pe un singur umăr).

3 sfaturi pentru părinți, după achiziționarea ghiozdanului:

Curelele de umăr trebuie ajustate periodic (copilul este permanent în creștere). Ghiozdanul trebuie să fie cât mai bine strâns pe corpul copilului.

Marginea de sus a ghiozdanului trebuie să ajungă la nivelul umerilor, iar cea de jos la nivelul șoldului.

• Părinții trebuie să urmărească modul în care copilul poartă ghiozdanul când pleacă și când vine de la școală. De asemenea, ei trebuie să fie atenți la umeri și la coloană, când copilul este dezbrăcat. Umerii ar trebui să fie pe aceeași linie, nu unul mai sus și altul mai jos sau unul mai în față și altul mai în spate. Coloana trebuie să aibă forma unei linii drepte de la cap la bazin, nu forma literei C. Pentru a îndeplini aceste lucruri, părinții trebuie să privească copilul din spate, din față și din lateral. Însă, este foarte importantă și postura pe care copilul o adoptă când stă relaxat. Atunci pot fi identificate tulburările posturale precum umeri asimetrici, cifoză, scolioză, bazin asimetric etc.

"Un ghiozdan bun ține spatele drept. Pe termen lung, o postură incorectă poate afecta atât sănătatea fizică, dar și pe cea psiho-emoțională. De aceea este important ca ghiozdanul să aibă maxim 1 kg, să existe întăritură la partea din spate a ghiozdanului, să alegi un ghiozdan nu un rucsac, să aibă bureți speciali pe partea care se lipește de spatele copilului și să aibă bretele reglabile, late și (de preferat) cu bureți care să protejeze mușchii dintre umăr și gât" spune Marius Dincă, terapeut postural la Active Life Therapy.

De reținut

Când alegi un ghiozdan pentru copil trebuie să îți răspunzi în primul rând la câteva întrebări: câți ani are copilul? Cât de multe lucruri trebuie să care în el? Ce mărime are nevoie? Este potrivit pentru uniforma școlară? Care este stilul cel mai bun pentru el? Deși cel mai frecvent este ghiozdanul, există și varianta de troller, geantă sau rucsac. Dacă trebuie să care multe obiecte și copilul se confruntă cu o durere sau vreo slăbciune mai ales la nivelul spatelui, un ghiozdan sau un troller este cea mai bună variantă. Rucsacul și geanta sunt variante potrivite pentru copiii care nu au multe obiecte de cărat.
Crezi sau nu, ghiozdanul are un impact esențial asupra corpului aflat în creștere al copilului. În plus, un ghiozdan greu sau greșit prins poate afecta sănătatea copilului musculoscheletală atât în prezent, cât și în viitor. Este important să verifici ca în ghiozdan să se afle doar cărțile și caietele de care copilul are nevoie în ziua respectivă; nu trebuie să meargă cu sticla de apă plină dacă are și la grădiniță sau la școală apă și încearcă să reduci numărul de obiecte inutile. Nu în ultimul rând, contează și modul în care este pregătit ghiozdanul pentru a se poziționa corespunzător pe mușchii spatelui - așază obiectele cele mai grele aproape de spatele copilului și pe cele mai ușoare la distanță.

Ghiozdanele Herlitz sunt produse în Germania, dezvoltate împreună cu medicii ortopezi, și sunt singurele ghiozdane acreditate și recomandate de Societatea Română de Pediatrie. Atuurile ghiozdanelor Herlitz sunt: greutate optimă (1 kg), sistem ergonomic pentru distribuire optimă a greutății (perne la spate, curele de umăr ajustabile în două puncte, curea toracală integrată), durabilitate (e rezistent la apă, are 2 ani garanție, este supus încă din fabrică la teste de solicitare, conform normelor germane), siguranță (are benzi reflectorizante). 

Citește și: Ne pregătim de școală? Cum alegem ghiozdanul potrivit 

Surse: www.verywellfamily.com; https://www.chiropractic.ca; www.everymum.ie; www.shoezone.com

Articolul urmator
Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Ce mare a crescut David, băiețelul Andreei Mantea. Îi seamănă perfect mamei lui
    Ce mare a crescut David, băiețelul Andreei Mantea. Îi seamănă perfect mamei lui

    Andreea Mantea lucrează în televiziune de mai bine de 15 ani, însă este cunoscută mai ales pentru emisiunile prezentate la Kanal D, printre care „Se strigă...

    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta
    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta

    Este normal ca atunci când faci un copil, să primești întrebarea „Dar când îl faci pe următorul?”. Răspunsul primit este menit să ne satisfacă...

    Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!
    Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!

    În urmă cu puțin timp, Flavia Mihășan a dat lumii cea mai frumoasă veste: a devenit din nou mămică! Una dintre cele mai sexy dansatoare din România a adus pe lume un...

    „A fost alegerea mea să fiu mamă singură și nu regret nicio secundă"! Mărturia sinceră a unei femei de 29 de ani
    „A fost alegerea mea să fiu mamă singură și nu regret nicio secundă"! Mărturia sinceră a unei femei de 29 de ani

    Curajul femeilor întrece granițele rațiunii. O femeie de 29 de ani a apelat de două ori la inseminarea in vitro pentru a putea deveni mamă. Aceasta declară că se simte obosită,...

    Fetița lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru este adorabilă
    Fetița lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru este adorabilă

    Vladimir Drăghia este un tată fericit. Fiica lui, Alaia Zora, crește pe zi ce trece și devine din ce în ce mai frumoasă! Cu cine credeți că seamănă mai mult?

    Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata
    Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata

    În urmă cu 15 ani Florin Piersic Jr. și Dorina Chiriac, doi dintre cei mai apreciați actori ai României, primeau pe lume pe Sonia, fetița lor de nota 10. Acum fetița lor...

    Cele 4 zodii care întruchipează soțul perfect
    Cele 4 zodii care întruchipează soțul perfect

    Fiecare dintre noi se gândește, la un moment dat, la calitățile pe care ar trebui să le aibă soțul perfect. De pildă, o parte dintre cele care sunt în căutarea unui...

    © 2024 Qbebe