Hai să ne jucăm cu bebe – Sfaturi teoretice și practice de la BabyNeeds.ro

Corina Naftanaila

Jocul trebuie să fie o prioritate în timpul primului an al copilului, pentru a realiza legătura părinte-copil, pentru a stimula dezvoltarea creierului și pentru a pregăti copilul pentru interacțiunea socială.

Ca părinți, este important să învățăm să citim și să interpretăm cu intonație o carte de povești, să facem fețe amuzante, să gâdilăm, să învățăm cântece, poezii, glume, inclusiv cum să ne jucăm cu jucării.

Cuvinte dulci încântate
Profitați de orice oportunitate de a crește interacțiunea părinte-copil: construiește încredere și creează un mediu ocrotit de dezvoltare. În timpul schimbării scutecului, de exemplu, puteți mângâia burta bebelușului și puteți vorbi cu bebe în tonuri dulci și incantate - "Ai o burtică foarte drăguță, ești un bebe catifelat și rotunjor". Acest tip de interacțiune verbală jucăușă susține dezvoltarea limbajului. Deși bebe nu știe exact ce îi spui, acesta știe că ceea ce îi spui este plăcut.

Poezii și cântece
În primele șase luni, copiii devin parteneri de joc mai activi. Continuați să stimulați discursul cu jocuri care implică poezii cu rime și cântecele amuzante. Poezioarele și cântecele predau secvențe de acțiuni și cuvinte, dezvoltă vocabularul, urechea muzicală și contribuie la formarea capacității de pronunție corectă a cuvintelor. Încurajați copilul să participe cu mișcări, indiferent dacă sunt sau nu în sincron cu sunetul. De asemenea, dansul simplu din mișcări de mâini sau picioare îmbunătățește abilitățile motorii.

Încurajați comunicarea
Ori de câte ori bebe rostește cuvinte inventate, repetați sunetul pe care îl face, astfel îi veți da șansa de a răspunde cu alte cuvinte sau să rostească mai clar ce a spus inițial. Îi veți demonstra că este important să se exprime verbal și relația de dialog încurajează comunicarea reciprocă.

Timpul de joacă
Timpul de joacă este mai productiv atunci când copilul este bine odihnit și alertat. Nu este un moment bun pentru a juca dacă este somnoros, morocănos sau îi este foame. Sunt câteva semne că bebe nu este gata să joace, trebuie recunoscute - își va întoarce fața sau tot corpul departe de tine, va îndepărta contactul cu ochii sau îi va arăta spatele. Respectați semnalele acesta vă va arăta când este momentul potrivit de joacă.

O minte activă este o minte implicată
Atenția bebelușului se dezvoltă prin încurajarea explorării. În timp ce citiți împreună, indicați detalii despre caractere, cum ar fi culoarea sau sunetele pe care le fac și cereți-i copilului să întoarcă paginile. Când vine vorba de jucării, e important ca fiecare bebe să descopere singur cum se poate juca cu un obiect, astfel încât să poată determina ce face jucăria și să învețe despre cauză și efect.

Evitați supra-stimularea imaginației
Să ne rezumăm la una sau două jucării în același interval de joacă. Înconjurarea tipului mic cu mai multe jucării simultan poate face mai mult rău decât bine. Atenția acestuia va fugi de la o jucărie la alta decât să exploreze pe deplin o singură jucărie. Din poziția de companion de joacă vei dezvolta abilități de observație care îți permit să detectezi potențiale probleme, cum ar fi nevoia de terapie lingvistică, în fața pediatrului sau a altui specialist medical. Ca partener de joacă părinții sunt prima linie de apărare pentru un copil.

Joaca cu jucării muzicale
Echipa BabyNeeds.ro propune o selecție de jucării care vor fi deliciul sesiunilor de joacă cu bebe. În acest articol ne concentrăm atenția asupra jucăriilor muzicale pentru avantajele educative oferite de muzică în relație cu modul în care muzica este produsă. Audiție plăcută!

1. Felinar stralucitor cu muzica Fisher-Price bebe

Felinar stralucitor cu muzica Fisher-Price Felinarul muzical conține un licurici interior care se învârte și produce sunete melodioase. Prezintă o rolă care se rotește prin atingere și activează mișcarea licuriciului cu lumini și cântece amuzante.

2. Bontempi Orga electronica cu 37 clape

Bontempi Orga electronica cu 37 clape Orga electronică va ajuta un bebe să audă sunete create de el însuși pentru a înțelege treptat relația între note muzicale și ritm. Orga electronică are 37 de clape, funcții de înregistrare melodiilor, efecte luminoase, cântece demonstrative și 16 sunete și ritmuri diferite.

3. Baby Einstein Broscuta muzicala Baby Neptune

Baby Einstein Broscuta muzicala Baby Neptune Broscuța muzicală este ideală pentru dezvoltarea urechii muzicale. Fiecare buton produce un sunet al unui instrument diferit - tobe, harpă, pian, xylofon), în sincron cu activarea unor lumini. Jucăria muzicală îmbină o combinație educativă de muzică, forme și simboluri pentru a stimula imaginația și chemarea celui mic pentru o viață muzicală.

Blogul BabyNeeds.ro oferă articole periodice cu subiecte de parenting, îngrijirea bebelușilor și plimbarea celor mici și alte sfaturi teoretice și practice. Magazinul online este o resursă majoră de articole pentru bebe, fiind una dintre destinațiile preferate ale părinților pentru shopping de produse pentru copii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Din grijă pentru mami și bebe! Ce trebuie să ai în primul an de viață al micuțului
  Din grijă pentru mami și bebe! Ce trebuie să ai în primul an de viață al micuțului

  Viața cu un nou-născut nu este perfectă. E plină de suișuri și coborâșuri, de lacrimi, sughițuri și o mulțime de griji din partea părinților. Un rollercoaster de emoții,...

  Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii
  Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

  Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti a explicat în cadrul...

  Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
  Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

  Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

  Un somn odihnitor: sfaturi pentru copii
  Un somn odihnitor: sfaturi pentru copii

  Un somn odihnitor este esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, însă mulţi părinţi au probleme în crearea unei rutine sănătoase de somn pentru copii, mai ales...

  Investiții în pandemie: Acvatic Bebe Club pregătește deschiderea unui nou club de educație acvatică
  Investiții în pandemie: Acvatic Bebe Club pregătește deschiderea unui nou club de educație acvatică

  Odată cu reluarea activității, după aproximativ 3 luni de pauză pe fondul Covid19, Acvatic Bebe Club, club de educație acvatică dedicat bebelușilor și copiilor mici, și-a reluat...

  10 sfaturi pentru organizarea jucăriilor copiilor
  10 sfaturi pentru organizarea jucăriilor copiilor

  Aveți idee ce dureros este să călcați pe piesele de Lego? Să îngenuncheați pe ele este și mai rău! Iubim seturile de jucării de copii Lego, dar sunt atât greu de...

  Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase
  Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase

  Organizarea și menținerea ordinii în camera copilului este una dintre cele mai provocatoare activități de zi cu zi. Faci curat acum, iar în câteva ore haosul revine....

  © 2023 Qbebe