Idei inedite de cadouri pentru copii de 1 an, conform experților în educație

Idei inedite de cadouri pentru copii de 1 an, conform experților în educație

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Aniversarea primului an de viață al unui copil este un eveniment cu totul special atât pentru părinții săi, cât și pentru cei apropiați. De aceea, printre principalele preocupări ale acestora se regăsesc nu doar pregătirile pentru ziua respectivă, ci și găsirea celor mai adecvate daruri pentru sărbătorit. Acest demers nu este însă tocmai la îndemână, în condițiile în care în alegerea cadourilor este necesar să se țină cont de mai multe aspecte, precum: stadiul dezvoltării copilului, personalitatea acestuia, utilitatea darurilor (atât pentru copil, cât și pentru părinți), precum și unicitatea lor. Pentru a te putea descurca mai ușor când vine vorba de o asemenea sarcină, parcurge cu atenție și articolul de mai jos, în care vei descoperi nu doar câteva sfaturi ale experților cu privire la ceea ce ar putea reprezenta cele mai adecvate cadouri pentru copiii de 1 an, ci și câteva sugestii, astfel încât să te asiguri că vei avea posibilitatea să faci alegeri inspirate, care să aducă multă bucurie. 

Idei cadouri copii 1 an

Înainte de a începe să te orientezi spre cadouri pentru copii de 1 an, ar trebui să iei în calcul progresele în dezvoltare specifice acestei vârste, precum:

 • O dorință tot mai mare de a explora obiectele
 • Copilul începe să utilizeze tot mai corect anumite obiecte uzuale (de exemplu, să manipuleze o cană, să apese pe butoane etc.)
 • Interesul pentru a găsi obiectele ascunse
 • Încercarea de a imita gesturi
 • Capacitatea de a manipula obiectele (de a le pune și de a le scoate din recipiente, identificarea prin folosirea degetului arătător, îmbinarea a două obiecte etc.)
 • Interes tot mai mare pentru vorbit și pentru imitarea sunetelor
 • Începe să se uite la imaginea corectă când i se spune o denumire
 • Folosirea gesturilor simple
 • Utilizarea mișcării de prindere-pensetă
 • Încearcă să imite mâzgălitul
 • Reacția la cerințe simple
 • Manifestarea interesului față de anumite persoane sau față de anumite jucării etc.

De altfel, experții vin cu următorul sfat, demn de luat în seamă când pornești în căutarea cadoului potrivit pentru copii de 1 an: jucăriile ce ar trebui cumpărate pentru copiii în jurul vârstei de 1 an trebuie să îi surprindă și să le stimuleze simțurile. Sarah MacLaughlin (expert în dezvoltarea copilului și autorul cărții: „What Not to Say: Tools for Talking with Young Children”) a menționat, pentru „the Strategist”: „Ca să le menținem interesul, este necesar să adăugăm o latură senzorială și mobilitate”. Cu o părere similară vine și Shannon Lockhart (manager pentru practici speciale pentru copilărie timpurie din cadrul „HighScope”, o fundație implicată în cercetări legate de domeniul copilăriei timpurii): „Cu cât simțurile vor fi mai mult implicate într-o experiență, cu atât se va învăța mai mult.”

În scopul stârnirii interesului celor mici vor fi binevenite, drept cadou, cutiile din material moale, în care pot găsi obiecte cu texturi diverse, care abia așteaptă să fie descoperite de mânuțele aflate mereu în mișcare. Despre asemenea jucării, Susie Allison (profesor, mamă și fondator „BusyToddler.com”) a povestit (tot pentru aceeași sursă): „Este magică. Un copil o va îndrăgi atât la vârsta de 16 luni, cât și la 4 ani și jumătate.”

Un alt progres remarcabil din primul an de viață și care te poate ajuta în a găsi cadouri pentru copii de 1 an este și acesta: familiarizarea cu conceptul de permanență a obiectelor. Spre exemplu, un tunel de joacă îl poate ajuta pe copil să-și dea seama că persoanele ce se află în preajma sa vor rămâne acolo și după timpul pe care îl va petrece parcurgând tunelul respectiv. Din acest punct de vedere, într-o intervenție pentru sursa citată, Sarah Roseberry Lytle (director în cadrul „Institute for Learning and Brain Sciences” , Universitatea Washington, SUA) dă următorul îndemn: „Părinții trebuie să fie acolo, să se joace cu copiii, să-i urmeze, să-i lase să-și dea seama ce se întâmplă.”

Întrucât abilitățile cognitive ale copilului încep să se dezvolte tot mai mult, printre cadourile pentru copiii de 1 an ar putea să se numere și jucăriile ce implică sortarea (pe culori și pe forme). Despre acestea, Sarah Roseberry Lytle spune: „Exercițiile tip puzzle exersează abilitățile cognitive ale copiilor ajutându-i atât să manipuleze obiecte, cât și să înțeleagă cum ceva s-ar potrivi să intre în altceva.”

Tot pentru îmbunătățirea capacității de a manipula obiectele, de a înțelege cum acestea se pot îmbina între ele, ar trebui să fie luate în calcul, ca idei de cadouri pentru copii de 1 an, cănile de baie ce se pot prinde de diverse suprafețe, dar pot fi și suprapuse pentru a se realiza un turn. Acestea sunt recomandate și de Ashley Tyrner, fondator al companiei „Farmbox Direct”, care, pentru aceeași sursă, a precizat că le vede potrivite „pentru a sta chiar și pe frigiderul tău. Copilul se va putea distra cu ele în timp ce tu vei pregăti masa.”

Când ești în căutarea de cadouri de copii de 1 an ar trebui să te ghidezi și în funcție de alte evoluții specifice acestei vârste, ca de exemplu realizarea de asocieri, îmbunătățirea atenției la detalii și a coordonării mână-ochi. Din acest motiv ar fi bine să asculți și de sfatul specialiștilor, ce recomandă achiziționarea de puzzle-uri care să implice asocieri. Keri Wilmot (specialist în terapie ocupațională pediatrică și expert în jucării) precizează, potrivit „the Strategist”: „...reprezintă o oportunitate extraordinară pentru copii, care vor începe să-și dezvolte orientarea spațio-temporală, învățând să identifice aceleași concepte, chiar dacă au mărimi sau culori diferite.”

Întrucât copiii la această vârstă sunt din ce în ce mai interesați și de mâzgăleli, de culori, printre ideile de cadouri s-ar putea număra și creioane colorate speciale pentru a putea fi manipulate cu ușurință. Despre ele, Alexandra Figueras-Daniel (director asociat al „Bank Street College” din cadrul „Centrului Educațional Straus pentru Copii Mici și Familii”) a vorbit pentru „the Strategist”: „Creioanele speciale pentru a fi manipulate cu palma sunt excelente pentru a-i face pe copiii mici să devină interesați în a desena și a scrie. Sunt perfecte pentru mânuțe, pentru dezvoltarea motricității fine.”

Profită de creșterea interesului pentru vorbit, pentru sunete, pentru diversitatea imaginilor și include printre ideile de cadouri pentru copii de 1 an și un set de flash-carduri cu literele alfabetului și cu afirmații, potrivite cu fiecare literă. Acestea au avantajul că pot fi utilizate și pe măsură ce micuțul va crește și își va îmbogăți vocabularul. Sunt văzute ca binevenite întrucât stimulează dorința de comunicare și, mai mult decât atât, precum a explicat pentru sursa citată anterior Jovian Zayne (expert în leadership, în Public Speaking și consultant): „Pe lângă faptul că sunt inspiraționale, aceste flash-carduri sunt o modalitate excelentă de a învăța într-un mod distractiv literele alfabetului.”

Nu numai jucăriile trebuie alese cu mare grijă, în funcție de stadiul dezvoltării copilului, ci și alte cadouri, cum ar fi îmbrăcămintea, încălțămintea sau accesoriile, astfel încât să nu existe niciun pericol pentru sănătatea acestuia.
Vei avea mai multe șanse să poți veni cu o surpriză agreabilă dacă, după ce vei găsi câteva idei legate de posibilele cadouri pentru copii de 1 an, te vei consulta și cu părinții sărbătoritului/sărbătoritei pentru a-i întreba ce le-ar fi de ajutor. Procedând așa, vei diminua riscul de a-i pune în fața faptului de a avea mai multe cadouri de același fel, care nu vor fi folosite niciodată pe viitor. Soluții pentru evitarea unei asemenea situații sunt și acestea: fie să afli ce fel de daruri ar putea aduce alte persoane invitate la aniversare, fie să ai grijă și să păstrezi bonul fiscal provenit de la cumpărăturile pentru cadou, iar datorită acestuia părinții să poată, dacă vor constata că au mai multe obiecte identice, să schimbe cadoul respectiv (bonul va fi foarte util și pentru schimbarea produselor cu defect sau care nu sunt pe mărimea copilului). 
În funcție de cadourile pentru care vei opta, acestea pot fi de mai multe feluri. Inspiră-te și din următoarele variante:

Exemple de cadouri educative pentru copii de 1 an

Cărți educative

Cele mai atractive sunt acelea care sunt interactive, antrenând copilul să le descopere. Printre ele se numără cele cu butoane sau cu clapete, cu atât mai mult cu cât datorită lor se pot auzi sunete de animale, voci, zgomote de mașini etc. În același timp, nu mai puțin interesante sunt cele care îl vor conduce spre lumea cifrelor, a literelor, a formelor, foarte folositoare și pentru că vor ajuta la deprinderea primelor cuvinte, la exersarea memoriei, a atenției la detalii.
Ideale pentru copiii mici sunt acele cărți educative care au poze mari, care sunt foarte colorate, dar simple, repetitive și, de ce nu, cele în care pot fi găsiți eroi preferați, animalele preferate etc..
mama-care-ii-citeste-bebelusului-ei
Sursă poză: pexels.com

Cărți de colorat

O carte de acest fel poate face parte dintre cadourile pentru copii de 1 an întrucât le va oferi beneficii extraordinare, cum ar fi:
 • Dezvoltarea atenției și a concentrării pe parcursul unei activități
 • Stimularea dezvoltării musculaturii de la mână în vederea familiarizării cu manipularea diferitelor obiecte
 • Încurajarea de a imita o persoană aflată lângă ei, care colorează
 • Îmbunătățirea motricității fine
 • Stimularea creativității 

Jucării interactive

Constituie o idee numai bună pentru cadourile pentru copii de 1 an deoarece:

 • Îi ajută să învețe să comunice- Întrucât jucăriile respective pot comunica, îl vor determina și pe copii să interacționeze cu ele. În urma acestei interacțiuni vor învăța când trebuie să vorbească și când să se oprească, să fie atenți la ceea ce li se spune etc.
 • Încurajează atenția și capacitatea de concentrare
 • Oferă posibilitatea de a învăța, în mod distractiv, primele noțiuni legate de numere, de forme, de culori
 • Îi familiarizează cu noi sunete
 • Îi încurajează să gândească (le dezvoltă inclusiv gândirea logică), să fie creativi și mai receptivi la ceea ce se întâmplă în jurul lor

Cadouri pentru copii de 1 an care să-i distreze

Jucării de tras și de împins

Aceste jucării sunt necesare în jurul vârstei de 1 an, când copilul se va obișnui să-și țină mai bine echilibrul, să fie mai sigur pe picioarele sale și să facă tot mai mulți pași. Datorită lor își va putea dezvolta mișcări coordonate ale întregului corp, îndemânarea, forța, iar când se va întâmpla ca jucăria să nu mai poate fi manipulată corespunzător din diferite cauze (de pildă, când se va răsturna, când se va răsuci etc.), va învăța treptat să găsească soluții pentru rezolvarea problemei respective, devenind tot mai independent. 

Jucării pentru baie

Sunt foarte utile nu doar pentru copiii care nu prea sunt fanii momentelor de îmbăiere, ci pentru oricare, garantând nu doar mai multă veselie, ci oferind și o serie de beneficii, ca de exemplu posibilitatea de a experimenta diverse fenomene cu jucăriile avute la dispoziție (cum ar fi plutirea, scufundarea), stimularea dezvoltării senzoriale (prin venirea în contact cu texturi variate) și a celei motorii (de pildă, când o jucărie va fi strânsă în mână).

Saltea de joacă/ Covoraș de joacă

Saltelele de joacă cresc interesul pentru descoperirea de noi texturi, de culori, de forme, de sunete, așa că sunt o variantă de cadouri pentru copii de 1 an ce nu este de neglijat. Dăruind experiențe senzoriale complexe (și datorită jucăriilor ce le pot fi atașate), contribuie la întărirea mușchilor gâtului și ai umerilor (întrucât copilul trebuie să se întindă, să se răsucească în diverse moduri pentru a ajunge, de exemplu, la jucăriile atașate), stimulând totodată coordonarea mână-ochi. Ideale sunt cele care se pot spăla fără probleme și care se pot plia cu ușurință pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.

Cadouri care își vor găsi mereu utilitatea, ideale pentru copii de 1 an

Accesorii utile pentru camera copilului

Înainte să începi să le cauți, este preferabil să afli cât mai multe detalii despre dormitorul bebelușului pentru ca accesoriile pe care le vei dărui să se armonizeze cât mai bine cu design-ul încăperii. De exemplu, poți să cumperi decorațiuni pentru pus pe perete, o lampă, accesorii de pus deasupra pătuțului, diferite cutii pentru depozitare, pernuțe decorative (de exemplu, alege unele cât mai colorate, cât mai atractive, pe care copilul să poată sta și să se joace pe jos) etc.

decoruri-din-camera-unui-bebelus

Sursă poză: pexels.com

Îmbrăcăminte și încălțăminte

Sunt printre cele mai populare variante de cadouri pentru copiii de 1 an, fiind binecunoscut faptul că atât hainele, cât și încălțările pot rămâne rapid mici în urma puseurilor de creștere. În privința hainelor, mizează pe materiale cât mai naturale (care lasă pielea să respire, fără a se alege lucruri prea strâmte și materiale sintetice), pe articole vestimentare care să fie sigure (de pildă, evită-le pe cele care au funde, nasturi, panglici sau orice aplicații ce se pot desprinde ușor și prezintă pericol de înghițire), pe măsură (pentru a nu se aștepta mult până când vor fi purtate), funcționale și cât mai versatile. Între cele care nu sunt nicicând de prisos de numără șosetele și body-urile.

Referitor la încălțăminte, aceasta ar trebui să fie din piele naturală, să susțină cât mai bine glezna, să aibă tălpi care să nu alunece și preferabil sistem de închidere pe bază de arici sau de șiret. Pentru a nu avea surpriza de a nu alege mărimea potrivită, cel mai bine ar să o rogi pe mama copilul să-i măsoare tălpițele.  

În cazul în care vei alege un cadou care să includă haine și încălțări, străduiește-te să le asortezi cât mai bine între ele, să fie cât mai adecvate anotimpului și, pe cât posibil, orientează-te spre culorile neutre, mai simplu de asortat. Alt motiv pentru care articolele de vestimentație și încălțările constituie idei bune de cadouri pentru copii de 1 an este și că acestea pot fi personalizate pentru a le face să devină cu adevărat speciale.

Printre cadourile foarte utile pentru copii de 1 an ar trebui incluse și cele care le sunt de ajutor părinților. Discută cu aceștia, întreabă-i direct de ceea ce ar avea nevoie, ajungând ca în final să le faci un dar care să fie deosebit de apreciat. Opțiunile sunt numeroase, mai jos vei găsi doar câteva exemple care să te orienteze:

Un monitor pentru bebe

Este binevenit pentru supravegherea copilului, pentru ca părinții să se asigure că acesta este în siguranță. Datorită lui, poate fi urmărit de la distanță, de pildă pe timpul nopții, în timpul zilei, în timp ce mama este implicată în treburi casnice și ori de câte ori nu se află în camera acestuia. Monitorul poate fi de mai multe feluri, cum ar fi audio, video, pentru mișcări, ideal fiind unul cu unde scurte, cu o cameră suficient de mare (pentru ca bebelușul să poată fi văzut din mai multe unghiuri) și cu canale diferite pentru a nu interfera cu vreun radio. 

mama-care-lucreaza-pe-laptop-avand-langa-ea-un-monitor-pentru-bebe

Sursă poză: istockphoto.com

Un umidificator

De folosirea unui umidificator vor beneficia atât copilul (care va respira un aer mai umed, de o calitate mai bună), cât și părinții (umidificatorul reduce riscul de răceli și alte viroze respiratorii, așa că părinții se vor bucura să vadă că micuțul este mai rezistent), iar în aceste condiții se poate spune că face parte dintre cadourile bune pentru copii de 1 an. 

Pentru a putea găsi cel mai bun umidificator, nu ignora următoarele detalii: acesta ar trebui să fie în funcție de mărimea camerei (unul prea mic nu va avea efect, iar unul prea mare poate favoriza formarea mucegaiului), să se poată curăța ușor (acele părți ce vin în contact cu apa) și să se poată închide automat. 

Un robot de bucătărie

Acest electrocasnic este deosebit de util într-o casă cu copii, oferind posibilitatea unei pregătiri mai rapide a hranei copilului (în special în perioada de diversificare a alimentației), ajutând mamele să se poată organiza mai eficient în bucătărie și pentru pregătirea mâncării pentru restul familiei. Ideal va fi unul care să nu ocupe foarte mult spațiu, dar care să fie dotat cu funcții multiple și să fie simplu de curățat.

O carte de bucate

Asemenea robotului de bucătărie, aceasta își va găsi pe deplin utilitatea odată cu procesul de diversificare a alimentației, ajutând mămicile să-și găsească inspirația și să poată prepara mâncăruri care să conțină cei mai valoroși nutrienți.

O carte de parenting

Merită să o incluzi printre cadourile care pot fi făcute părinților copiilor de 1 an, întrucât această vârstă reprezintă un prag foarte important în dezvoltarea copiilor. Cu ajutorul unei cărți de parenting pot fi aflate mai multe date menite să-i orienteze pe părinți spre acele activități ce pot stimula dezvoltarea optimă a „piticilor”. Când va fi aleasă o astfel de carte, încearcă să găsești una scrisă de specialiști (medici pediatri și/sau experți în psihologia copilului), dar care să nu aibă un limbaj prea sofisticat, care să aibă un stil ce o va face plăcută și ușor de parcurs. 

Un port-bebe

Cu ajutorul unui port-bebe ergonomic (care să-i permită copilului să aibă o poziție corectă- piciorușele în poziția M-picioarele sunt depărtate și genunchii stau îndoiți- și coloana în poziția C- cu care copilul este obișnuit încă de când se afla în mediul intrauterin) copilului nu îi va fi afectată dezvoltarea fizică optimă, se va simți confortabil, iar mami sau tati vor avea mai puțin de suferit din cauza durerilor de umeri sau de spate ce pot surveni în situația în care acesta nu are un ham de bună calitate. 

Idei cadou 1 an pentru băiețel

Va fi mai simplu să găsești un cadou pentru un băiețel de 1 an care să fie sigur, util, agreat de acesta și care să-l ajute să-și dezvolte noi abilități dacă te vei ghida și după propunerile de mai jos:

Saltea de joacă cu mașinuțe

Așa cum s-a menționat deja, saltelele de joacă sunt printre cele mai inspirate cadouri pentru copii de 1 an, iar băiețeii vor fi cei mai încântați să se distreze cu un model care să fie cu mașinuțe diverse. Cu atât mai mult cu cât aceasta va avea imprimate și semne de circulație, semafoare, case în diverse culori, îl va atrage mai mult pe micul poznaș. Cu ajutorul lor, va putea fi primii pași spre învățarea regulilor și a semnelor de circulație!

Jucărie de împins pirat

Pe măsură ce piciorușele devin tot mai sigure pe ele și mai sprintene, o jucărie de împins, realizată din lemn, frumos colorată, va fi binevenită. Datorită ei, copilul își va dezvolta mișcările coordonate, echilibrul și va dobândi mai multă forță în mâini.

Dinozaur interactiv

Dintre cadourile pentru băieții de 1 an nu poate lipsi o jucărie interactivă dinozaur, care îi va înveseli pe loc. De asemenea, dinozaurul drăgălaș este de ajutor pentru familiarizarea cu noi sunete, va stimula auzul, iar copilul va avea și ocazia să audă primele litere, primele numere, denumiri de culori și va asculta un cântecel.

Jucărie de baie submarin

Un copil de 1 an va înțelege mai bine relația cauză-efect cu ajutorul unui submarin cu o maimuțică. Practic, odată ce va trage ușor de sfoara atașată de submarin va putea vedea cum acesta va face adevărate curse prin cadă.

Joc de sortare cu dinozauri

Jocurile de sortare sunt și ele cadouri bune pentru copii de 1 an, dăruindu-le bucuria descoperirii în timp ce vor învăța câteva culori, dar și cum să realizeze asocieri. Câțiva dinozauri simpatici, care trebuie să-și găsească locul potrivit într-un ou, vor putea fi folosiți ulterior și pentru mici jocuri de rol, atât de utile pentru a ajuta copilul să-și dezvolte vocabularul.

Idei cadou 1 an pentru fetiță

Îți dorești ceva deosebit pentru o mică prințesă? În acest caz, nu mai sta pe gânduri și orientează-te și în funcție de următoarele sugestii:

Un outfit

Constituie un cadou practic și plin de farmec pentru o fetiță de 1 an. Străduiește-te să-i dăruiești un set de hăinuțe care să includă, spre exemplu, un body, pantalonași, o rochiță, o jachetă, o fustiță, un puloveraș, șosete și ceva de încălțat. Optează pentru materiale de calitate, pe bază de fibre naturale, dar și pentru culori pastelate care să poată fi ușor de asortat și cu alte articole vestimentare. 
rochite-si-jachete-pentru-fetite
Sursă poză: unsplash.com

Un halat de baie

Un asemenea halat este practic, adorabil și de aceea poate constitui un cadou pentru copii de 1 an. Alege o nuanță caldă și imaginează-ți cât de drăgălașă va fi micuța sărbătorită când îl va purta! La fel ca pentru orice alte hăinuțe, ai grijă să mizezi pe materiale cât mai de calitate (de pildă, un halat de baie ar trebui să conțină mult bumbac, ideal pentru a absorbi rapid umezeala).

O husă pentru scaunul de masă

Întrucât un copil de 1 an va petrece mai mult timp pe scaunul special pentru luat masa, are nevoie de cât mai mult confort. De aceea, nu îi va strica să aibă câteva huse speciale pentru scăunelul său. Ideale sunt cele cu salteluță, care se curăță fără probleme și care au imprimeuri atractive pentru cei mici.

Un puzzle cu numele fetiței

Este unul dintre cele mai inspirate cadouri pentru copiii de 1 an, dat fiind faptul că poate fi personalizat așa cum vrei. Cele mai bune sunt puzzle-urile din lemn, pe piesele respective putând fi inscripționate, alături de numele fetiței și orice alte desene (cum ar fi animăluțe de exemplu). Cu ajutorul acestui dar micuța va putea începe să facă primii pași în deprinderea literelor și își va dezvolta motricitatea fină.

Un cort de interior 

Cheful de joacă și de a descoperi lumea din jur poate fi stimulat și cu ajutorul unui cort care poate fi așezat în orice loc din camera unei fetițe de 1 an. Când îl vei achiziționa, cel mai bine este să te orientezi spre materiale rezistente, ușoare, lavabile. În același timp, pe cât posibil, te vei strădui să găsești un model care să se integreze cât mai bine în design-ul camerei. 
fetita-care-se-joaca-in-camera-ei-intr-un-cort-in-stil-teepee
Sursă poză: istockphoto.com

Jucării copii 1 an din Jumbo

Un copil de 1 an este tot mai curios și ar fi bine ca această curiozitate să-i fie încurajată cu ajutorul jucăriilor care pot face zgomote, care se mișcă și care imită diferite obiecte/ființe din lumea din jur. De altfel, acestea reprezintă cadouri ideale pentru copii de 1 an, stimulându-le dezvoltarea fizică, mentală și emoțională.
bebelus-care-sta-in-sezut-si-se-joaca-cu-forme-de-lemn-si-cu-niste-cuburi
Sursă poză: pexels.com
Oferă jucării în culori vibrante, care antrenează coordonarea mână-ochi, motricitatea fină, care îl motivează pe copil să se miște cât mai mult și să-și antreneze echilibrul, forța, dar și răbdarea și capacitatea de concentrare. Pentru a avea cât mai multe opțiuni, aruncă o privire și într-un catalog 2021 al unuia dintre cele mai cunoscute magazine de la noi. Acest catalog cuprinde jucării pentru bebe, pentru fetițe și pentru băieți. Iată câteva exemple cu ce ai putea găsi acolo:

Jucării pentru fete

 • Casă cu Sunet Swing& Little Girl- O căsuță interactivă care, prin apăsarea butoanelor, va crea posibilitatea ca leagănul în care se află o fetiță să se miște
 • Jucărie Unicorn Pink Spandex- Numai bun de îmbrățișat, este un cadou care sigur o va bucura pe o fetiță de 1 an!
 • Jenaki Unicornul- AS- Nici acest unicorn nu se va lăsa mai prejos în a-și cuceri viitoarea stăpână!
 • Călătorie prințesă- O jucărie de împins care va cu siguranță pe gustul unei mici prințese!
 • Televizor Bebe Pink TV cu sunet- Printr-o simplă învârtire de buton, pe simpaticul televizor se vor derula imagini vesele

Jucării pentru băieți

 • Jucărie cu roată culisantă CARS- Jucăriile cu roată culisantă sunt și ele o variantă de cadou pentru copii de 1 an, stimulându-i să-și dezvolte mișcările coordonate. Mașinuțele din CARS abia așteaptă să țină pasul cu un băiețel vioi!
 • Barcă de jucărie pentru baie- Distracția va fi garantată cu ajutorul acestei bărcuțe care va pluti nestingherită în cadă!
 • Hug Toy Train colorat- Un trenuleț zâmbăreț și moale, care își găsi rapid locul printre cele mai iubite jucării
 • Tren de jucărie cu sunet- Acest trenuleț este interactiv și îi va da ocazie copilului să vină în contact cu diferite sunete
 • Joc robot dinozaur- O altă jucărie interactivă adecvată pentru un băiețel. Simpaticul dinozaur este însoțit de o telecomandă ce va permite deplasarea jucăriei și emiterea de sunete

Jucării educative pentru fete și băieți

 • Carte educațională pentru proiector- Ar trebui luată în calcul în privința ideilor de cadouri pentru copii de 1 an întrucât, pe de o parte, reprezintă o carte cu povești ce are și muzică liniștitoare și, pe de altă parte, oferă posibilitatea realizării de proiecții pe pereți. Poate fi atașată (datorită sistemului de prindere cu benzi) atât de pătuț, cât și de căruț
 • Piramida inelelor gonflabile- Are marele avantaj că este ușoară, iar bilele și inelele moi pot fi manipulate fără dificultate. Nu numai că piesele sunt viu colorate și cu desene drăgălașe, dar cu ajutorul lor ar putea fi creată o construcție, copilul având posibilitatea să înceapă să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă asocierea obiectelor în funcție de dimensiuni
 • Televizor Baby Blue Lion cu sunet- Un cadou numai bun pentru un bebe de 1 an, putând fi nu doar primul său televizor, ci și prima sa intrare în universul animalelor junglei, oferindu-i imagini (prin răsucirea unui buton) frumos colorate 
 • Jucărie educațională Râdeți și Învățați- Nici aceasta nu ar trebui exclusă dintre variantele de cadouri pentru copii de 1 an întrucât îi va învăța, într-un mod distractiv, culori, numere, literele, forme. Este ușor de transportat, așa că poate fi luată oriunde!
 • „Explorați și jucați panoul”- Dorința de a descoperi a copilului va fi îndeplinită și cu ajutorul acestei jucării. Aceasta prezintă câteva animale, dispune de culisare în mai multe direcții, este dotată cu oglindă și, pentru a oferi o adevărată stimulare senzorială, are în componență bile zornăitoare și o rolă ce poate fi lovită

Esențial este, când se va porni în căutarea jucăriilor pentru cadou, să ții permanent cont ca acestea să nu-l pună în niciun fel de pericol pe copil. Se vor evita neapărat:

 • Jucăriile foarte mici (ar trebui să aibă cel puțin 3 cm diametru și cel puțin 6 cm lungime) sau care conțin piese de dimensiuni foarte reduse  (dacă sunt înghițite, acestea pot duce la leziuni pe tractul digestiv și chiar la sufocare)
 • Jucăriile prinse cu sfoară lungă (mai mare de 18 cm), cu elastice, cu panglici prezintă pericol de strangulare și nu trebuie să facă parte niciodată dintre cadourile pentru copiii de 1 an
 • Jucăriile care emit sunete puternice (acestea pot fi foarte dăunătoare pentru auzul copilului și îl pot speria foarte tare)
 • Jucăriile despre care nu știi ce fel de vopsele sau materiale conțin (întrucât acestea pot fi toxice, este neapărat necesar să citești instrucțiunile de pe etichetă/ambalaj ca să te asiguri că nu se va întâmpla nimic rău în cazul în care ar ajunge în gura micuțului)
 • Cele care conțin magneți (odată înghițiți, aceștia pot deteriora peretele intestinal)
 • Bilele/mingiile cu un diametru mai mic de 4,4 cm
 • Jucăriile care au colțuri ascuțite
 • Cele care au baterii ce nu sunt bine securizate și care ar putea ajunge la copil (substanțele din ele sunt deosebit de toxice) 

Cadou copil 1 an forum: ce idei au avut alte mămici

baietel-care-se-joaca-cu-niste-cuburi-de-lemn-pictateCând ai nevoie de mai multe idei referitoare la cadourile pentru copii de 1 an, consultă și forum-urile de la noi și din străinătate. În cadrul acestora, mămicile vin cu sugestii variate, pe care te-ai putea baza la nevoie.

„Trebuie să cumpăr un cadou pentru o fetiță de 1 anișor și nu stiu ce să iau. Eu n-am copii încă și nu am experiență să știu ce-i trebuie unui copilaș la vârsta asta... singurele lucruri care-mi trec prin minte sunt jucăriile și produsele pentru bebe (creme, uleiuri, pudre, etc.), dar nu stiu care ar fi mai bune. La hăinuțe nu m-aș băga...mi-e frică să nu-i iau ceva și să nu i se potrivească (mă refer la mărime). Precizez că nu am văzut-o până acum niciodată. Orice sfat este binevenit. Mulțumesc!”

Răspunsuri primite:

 • „Nici cremele, nici uleiurile, nici pudrele nu prea ar merge, întrucât nu știi ce marcă folosește mama și poți da greș. La hăinuțe și jucării poți fi consiliată de vânzători sau, dacă nu, te orientezi după ceea ce scrie pe eticheta produsului ca să vezi vârsta. Ai putea alege și un obiect micuț de aur, cercei de exemplu.”
 • „Cuburi mari (să scrie că sunt recomandate și copiilor sub vârsta de 3 ani), jucării de împins, jucării pe care poate călări etc.”
 • „Îți vând un truc...să fie ceva MARE...copiii sunt fascinați de jucăriile mari.” 

Sursă: forum.desprecopii.com

Sursă poză: pexels.com

„Fetelor, vă rog să veniți cu idei! Ce-i pot cumpăra nepoțelului meu? Împlinește 1 anișor și i se taie și moțul, după cum este obiceiul. Mă tot gandesc, dar nu-mi trece prin cap nimic care să mă multumească.
Are casa plină de tot felul de jucarii. Prin urmare, ideea aceasta nu se ia în calcul. Bijuterii  (brățări de aur etc.) a primit la botez. Icoane din argint la fel, album de poze și obiecte inscripșionate ... Ce a mai ramas? Vreau să-i cumpăr ceva frumos, poate ceva  simbolic...Am enumerat aceste lucruri pentru a nu le mai aduce în discuție.
Aștept sfaturi pentru cadouri pentru copii de 1 an! Copilașii voștri ce au primit când au împlinit 1 an?”

Răspunsuri primite:

 • „Poți să faci o poză cu tine și cu el, să o pui într-o ramă simpatică, să o aibă în camera lui. Sau îi oferi un cadou „alternativ”, cum ar fi o zi cu tine la Zoo sau la un acvariu sau pur și simplu la locul de joaca, doar voi doi. Copiii apreciază enorm timpul petrecut împreună și atenția nedivizată. Cred că e cel mai important cadou.”
 • „Depinde ce vrei să faci, sunt cadouri pt. părinți și cadoul copilului. Pt. părinți: albumul bebelușului (cărticica în se va scrie tot ce a făcut), un album sub formă de carte cu fotografii de cînd s-a născut până la 1 an,
  imprimeuri de mână/picior (sunt mici truse care vin cu ramă, se pot face în ipsos 3 D sau ștampilate), o serie de fotografii de pe parcursul celor 12 luni, înrămate.
  Pt. copil: jucării care cîntă, o jucărie de pluș pentru somn, o lenjerie de pat cu desene.”
 • „DVD-uri cu desene animate, o lenjerie de pătuț cu unul din eroii desenului animat, un CD cu cântecele de copii, un set de îngrijire special pentru bebe.”

Sursă: eva.ro/forum/

„Bună, fetița mea va împlini în curând 1 an și nu prea știu ce aș putea să-i cumpăr. Orice sugestii ar fi binevenite!”

Răspunsuri primite:

 • „Și băiețelul meu va împlini curând 1 an. O să îi cumpăr ori un antemergător de lemn/ori o jucărie de împins cu piese mari. De asemenea, m-am gândit și la un set de creioane colorate speciale pentru mânuțele sale sau la o tricicletă inteligentă, pe care o va folosi pentru ceva timp...”
 • „Iată câteva sugestii de cadouri pentru copii de 1 an: un antemergător, un ursuleț de pluș numai bun pentru somn, un scăunel de bebeluși.”
 • „Cadourile jucării de care s-au bucurat cel mai mult băieții mei au fost: cuburile mari, lego Duplo cu piese mari, seturile cu bucătărie.”

Sursă: netmums.com

„Familia mea are nevoie de idei de cadouri pentru copii de 1 an întrucât copilul nostru va împlini curând această vârstă. Ar trebui să ne orientăm spre jucării sau cărți sau spre altceva special? Este primul nostru copil și nu ne-ar prinde rău să avem idei legate de ceea ar fi mai bine pentru ea ca să se poată juca și peste 3 luni, peste 6 luni etc..Mulțumim!”

Răspunsuri primite: 

 • „...puzzle-uri de lemn, mingiuțe, jucării de împins sau de tras, o piscină gonflabilă, cuburi, marionete, jocuri cu sortarea formelor, jucării de baie, jucării de percuție cum ar fi tobele, un xilofon, un maracas etc.”
 • „Cuburile mari sunt excelente pentru dezvoltarea motricității fine și pot fi folosite mai târziu pentru învățarea culorilor, a numerelor etc.”
 • „În funcție de cât de mult ar fi dispuși să cheltuiască, o bucătărie de jucărie ar fi un cadou ideal. Copiilor le place să închidă și să deschidă, dar și să ia diferite obiecte de la locul lor...”

Sursă: community.whattoexpect.com

Cadouri pentru aniversarea de 1 an: îi pot lua puzzle-uri? 

Poți găsi răspunsul la această întrebare dacă vei ține seama și de părerile experților în dezvoltarea copilului. De pildă, Julia Luckenbill (coordonatorul programului pentru bebeluși și copii mici din cadrul „Centrului pentru Copil și Studii pentru Familii” de la „University of California- Davis”) a precizat, pentru „Fatherly”: „Este la fel de educativ să se pună laolaltă două piese de puzzle ca niște discuri pentru a se forma un cinel (instrument muzical format din 2 discuri metalice care se lovesc unul pe altul), să se recompună o poveste în care piesele de puzzle sunt o girafă și puiul ei pierdut sau să se pună la un loc piese pentru a se forma un turn.” Sfatul ei este ca bebelușii să fie implicați în activități cu puzzle-uri întrucât așa își vor îmbunătăți motricitatea fină și coordonarea mână-ochi, lucrând totodată cu diverse materiale.

Plecându-se de la aceste observații, puzzle-urile se pot regăsi printre sugestiile de cadouri pentru copii de 1 an. Cu toate acestea, nu orice fel de puzzle este potrivit pentru un bebeluș. În primul rând, acestea nu trebuie să conțină piese mici, care ar putea fi înghițite și ar genera pericolul de sufocare. În al doilea rând, ar trebui să fie ușor de manipulat, de aceea sunt preferabile cele ce au piese de dimensiuni mari. Nu în ultimul rând, materialul cel mai indicat pentru puzzle-urile pentru bebelușii de la 10 luni în sus este lemnul, cu condiția să nu se folosească vopsele toxice. 

Te poți orienta, de pildă, spre puzzle-uri de lemn care permit ca piesele lor să fie utilizate în numeroase combinații, oferind posibilitatea ca micuțul să se poată familiariza și cu concepte precum culorile sau formele.

De asemenea, nu vei greși nici dacă vei alege un puzzle menit să-l ajute pe copil să învețe să sorteze dintre piese de forme și dimensiuni diferite. Chiar dacă nu va reuși de prima dată să relizeze asocierile corecte, prin încercări repetate va găsi soluția care trebuie.

Cadouri deosebite pentru copiii de 1 an 

Cadourile pentru copii de 1 an pot reprezenta amintiri prețioase atât pentru ei, cât și pentru părinți, iar din acest motiv ar trebui să fie cu totul speciale. Consultă și propunerile de mai jos pentru a putea face un dar cu adevărat deosebit.

Un kit cu mulaj și amprentă 

Fie că este vorba despre amprenta de la mânuță, fie că este vorba despre tălpițe, aceasta va păstra vie amintirea primului an de viață. În funcție de preferințe, poate fi dăruit un Perhead- Caietul bebelușului cu amprenta cerneală (un jurnal ce urmează să fie umplut cu amintiri ale bebelușului va avea coperta personalizată cu amprenta de la mânuță sau de la picioruș), un Perhead- Kit ramă foto dublă (cu amprentă mulaj de la mânuță sau de la tălpiță), o cutie pentru amintiri cu amprentă mulaj și cu ramă foto simplă sau dublă sau un kit cu ramă și amprentă 3D. 

O cutie pentru păstrarea primului dințișor

Este o alegere deosebită pentru cadourile pentru copii de 1 an, putând fi personalizată. Dat fiind faptul că sunt părinți care țin mult să păstreze primul dințișor, ce este văzut ca un prag important în creșterea unui copil, o asemenea cutie poate fi o surpriză inedită.

O sesiune foto specială

O sesiune foto care va fi realizată de un fotograf profesionist, specialist în fotografii cu copii mici (acesta știe cum să procedeze pentru ca micuții să nu se plictisească, să nu înceapă să plângă, să se simtă în largul lor) le va oferi tuturor posibilitatea să-și amintească de aniversarea de 1 an. Printre cele mai apreciate asemenea fotografii sunt cele cu copilul și cu mama sa sau cele în care copilul este surprins în momente inedite (spre exemplu, când se murdărește mâncând, când pe chipul său pot fi identificate ușor diverse emoții etc.), amuzante. 

Un album foto

Face parte dintre cele mai speciale cadouri pentru copii de 1 an și poate fi oferit alături de sesiunea foto specială. Datorită lui, atât părinții, cât și copilul, vor avea parte de amintiri prețioase, spre care se vor apleca oricând cu emoție și cu nostalgie, chiar și la foarte mult timp după ziua aniversării. Pentru mai multă originalitate, albumul dăruit poate fi personalizat.

Cutiuță muzicală de bijuterii

Un cadou delicat și foarte potrivit pentru o fetiță, care își va putea păstra acolo primii cercei și alte bijuterii primite când se va face mai mare. La fel ca alte obiecte, o cutiuță muzicală poate fi personalizată cu numele copilului, cu citate inspiraționale sau cu orice alte lucruri care ar putea să o încânte. 

cutie-muzicala-in-forma-de-pian-cu-balerina

Sursă poză: istockphoto.com

O carte personalizată cu numele copilului

Cea mai bună variantă, din acest punct de vedere, este să se recurgă la  o carte cu rime și, de fiecare dată când vor fi date paginile, vor apărea diferite animale, ale căror denumiri încep cu literele ce intră în structura numelui copilului. O asemenea carte îl va ajuta pe acesta să-și învețe numele, dar și să rețină câteva denumiri de animale. 

Vestă și încălțări handmade

Printre cadourile pentru copii de 1 an care sunt foarte apreciate se numără și hăinuțele handmade. Cu atât mai mult cu cât acestea formează un set alături de încălțări asortate, surpriza va fi parcă mai frumoasă. 

set-tricotat-format-din-vestuta-de-bebelusi-si-botosei-cu-alb-si-rosu

Sursă poză: istockphoto.com

Ori de câte ori ai nevoie de mai multe idei de cadouri pentru copii de 1 an raportează-te și la sugestiile de mai sus. Ține minte întotdeauna că darul pe care îl vei oferi nu trebuie să fie doar unic, deosebit, ci trebuie să nu afecteze în niciun fel siguranța copilului. De exemplu, o jucărie ce nu este potrivită vârstei sale sau care nu este din materiale de calitate îl poate predispune accidentărilor. În situația în care ții neapărat să vii cu un cadou care să-și dovedească o utilitate cât mai mare și să se bucure de o apreciere imensă, cel mai bine ar fi să discuți cu părinții copilului pentru a afla ceea ce i-ar trebui cel mai mult acestuia sau ceea ce le-ar fi lor de ajutor pentru a le ușura munca de zi cu zi. 

Surse: babysparks.com, babame.com, babysoyusa.com, catalog-az.ro, childming.org, community.whattoexpect.com, eva.ro/forum/, fatherly.com, forum.desprecopii.com, goodhousekeeping.com, highscope.org, huffingtonpost.com, jovianzayne.com, kidshealth.org, krbaby.ro, lovevery.com, momlovesbest.com, netmums.com,noriel.ro, nymag.com, playskipy.com, pregnancybirthbaby.org.au, raytoys.ro, teachingstrategies.com, thespruce.com, time.com, vegan-magazine.com, zerotothree.org, 4kidsromania.ro, verywellfamily.com, whattoexpect.com, 3pitici.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, unsplash.com, youtube.com

Articolul urmator
Cum arată pachețelul perfect pentru elevi, conform nutriționiștilor
Cum arată pachețelul perfect pentru elevi, conform nutriționiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât de periculoase sunt zodiile, conform experților FBI
  Cât de periculoase sunt zodiile, conform experților FBI

  În condițiile în care zodia sub care ne-am născut influențează semnificativ personalitatea, temperamentul fiecăruia dintre noi, nu este de mirare că are impact și asupra...

  Unii părinți nu așteaptă Crăciunul. O mamă cu 6 copii nu va avea cadouri de pus sub brad
  Unii părinți nu așteaptă Crăciunul. O mamă cu 6 copii nu va avea cadouri de pus sub brad

  O mamă singură cu șase copii își spune of-ul pe internet! De Crăciun, copiii ei vor crede că Moșul i-a ocolit, deși au fost cuminți și ordonați pentru că mama, greu...

  Nou-nascutii pot fi ucisi. Ei nu sunt persoane. Declaratiile socante ale expertilor in bioetica.
  Nou-nascutii pot fi ucisi. Ei nu sunt persoane. Declaratiile socante ale expertilor in bioetica.

  Presa internațională a luat foc. Totul se datorează lui Julian Săvulescu, un profesor român de la prestigioasa universitate Oxford, dar și a celor doi colaboratori ai săi,...

  Refuz să cumpăr cadouri pentru toți copii mei, doar pentru că este ziua unuia dintre ei
  Refuz să cumpăr cadouri pentru toți copii mei, doar pentru că este ziua unuia dintre ei

  „S-a lăsat cu șiroaie de lacrimi, țipete și încercări de a smulge jucăriile din mâinile celuilalt timp de aproximativ 30 de minute”, mărturisește Sophea, mama...

  Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
  Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

  Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

  Sunt o mamă oribilă pentru că nu i-am lăsat pe prietenii băiatului meu să îi aducă cadouri de ziua lui?
  Sunt o mamă oribilă pentru că nu i-am lăsat pe prietenii băiatului meu să îi aducă cadouri de ziua lui?

  S-ar putea să crezi că ziua de naștere a unui copil este un prilej pentru ca acesta să fie răsfățat și să primească cadouri de la familie și prieteni - dar nu este cazul acestei...

  7 idei de petrecere pentru copii acasă
  7 idei de petrecere pentru copii acasă

  Fie că este vorba despre o aniversare ori despre celebrarea unei zile de vacanță sau a unei prietenii, o petrecere este oricând așteptată cu nerăbdare. Dacă te hotărăști să...

  Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege
  Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege

  Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment special și important pentru părinți. Este o decizie care va influența identitatea și viața micuței pentru tot restul vieții....

  © 2024 Qbebe