- 1. Controlează timpul pe care îl petrece jucându-se pe tabletă, telefon sau uitându-se la televizor.
- 2. Ai grijă la alimentaţie.
- 3. Renunţă la dormitorul luminat.
- 4. Adoptă o rutină a somnului.
- 5. Respectă un program fix.
- 6. Limitează somnul în timpul zilei.
- 7. Asigură-i copilului sentimentul de siguranţă.
- 8. Asigură-te că are parte de suficientă lumină naturală pe parcursul zilei.
- 9. Acordă atenţie stării de spirit a copilului.
- 10. Oferă-i posibilitatea să-şi consume energia pe parcursul zilei.
Somnul la copii este unul dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltării lor, iar pentru părinţi poate fi o sursă majoră de frustrare, atunci când lucrurile nu se desfăşoară conform aşteptărilor. Aşa cum se întâmplă în multe alte aspecte, copiii reacţionează diferit şi nu se supun aceluiaşi program. Cea mai bună metodă este cea prin care analizezi stilul de viaţă al familiei tale, particularităţile copilului, nevoile sale, după care încerci să pui în aplicare diverse variante, până ajungi la rezultatul dorit.
Este nevoie de perseverenţă şi răbdare în creşterea unui copil, iar tu nu trebuie să te panichezi dacă cel mic nu îţi răspunde conform aşteptărilor. Chiar dacă există mari diferenţe între copii, sunt şi foarte multe asemănări, iar în funcţie de acestea, poţi pune în aplicare diverse trucuri, care să ajute copilul să aibă un somn odihnitor:
1. Controlează timpul pe care îl petrece jucându-se pe tabletă, telefon sau uitându-se la televizor.
Chiar dacă este dificil să-i distragi atenţia de la astfel de activităţi, este important să treacă cel puţin o oră de la acestea şi până la ora de culcare. Jocurile le stimulează copiilor activitatea cerebrală, fiindu-le mai greu imediat după să se relaxeze şi să adoarmă. Atunci când copilul se uită la desene animate, iar tu îl întrerupi brusc şi îl trimiţi la culcare, să nu te miri că este plin de energie şi nu poate să adoarmă.
2. Ai grijă la alimentaţie.
Mulţi părinţi, pentru că îşi doresc să includă în alimentaţia copilului mai multe fructe, le strecoară aceste gustări la cină. Obiceiul nu este unul sănătos, deoarece acestea conţin fructoză, care dau energie, ideal fiind să fie consumate în prima parte a zilei sau între mese. La fel se întâmplă şi în cazul consumului de ciocolată sau de băuturi care conţin cafeină, mai ales în a doua parte a zilei. Somnul la copii poate fi mai odihnitor dacă aceştia consuma înainte de culcare iaurt, brânză, banane, ouă sau ton. Cantitatea este şi ea importantă, deoarece, dacă mănâncă prea puţin sau prea mult, calitatea somnului este influenţată considerabil.

3. Renunţă la dormitorul luminat.
Există studii care demonstrează că cel mai odihnitor somn este cel într-o cameră neluminată. Lumina din timpul somnului poate produce chiar şi dezechilibre la nivelul sistemului imunitar, organismul fiind debusolat. Dacă îi este frică de întuneric, poţi pune o lampă de veghe sau poţi lăsa lumina aprinsă pe hol, astfel încât să lumineze discret de la depărtare, iar după ce adoarme copilul, o poţi stinge. Modul în care obişnuieşti copilul să doarmă, chiar şi de la vârsta de 1 an, îi poate influenţa nevoile pe care le are atunci când creşte, când vine vorba de somn. O altă metodă eficientă este montarea unor draperii opace, care să blocheze lumina, mai ales dacă cel mic se trezeşte dimineaţa la primele raze ale soarelui.
4. Adoptă o rutină a somnului.
Pentru copii, este foarte important să se simtă în siguranţă şi să se relaxeze complet, pentru a merge la culcare. Obiceiul de a „sta la poveşti" cu copilul, atunci când se bagă în pat, de a-i face baie, a-i citi o poveste sau pur şi simplu a-l ţine în brate, îl ajută să nu mai respingă ideea de a merge la culcare şi chiar să aştepte cu plăcere acest moment al zilei.
5. Respectă un program fix.
Aşa cum se întâmplă chiar şi în cazul adulţilor, mai ales copiii, după vârsta de 6 luni, au nevoie de un program zilnic de odihnă. Dacă ora de culcare nu este aceeaşi în fiecare seară, dimineaţa, copilul doarme până mai tarziu, iar când vine seara, îi este şi mai greu să adoarmă uşor şi să aibă un somn odihnitor. Asigură-te că respecţi ora de culcare, fără abateri, indiferent de insistenţele copilului de a mai sta la joacă, conform clasicului „încă 10 minute".
6. Limitează somnul în timpul zilei.
După vârsta de 5 ani, somnul de o oră, două, pe parcursul zilei, nu mai este necesar şi chiar îi poate afecta copilului calitatea somnului pe durata nopţii. Un somn scurt de aproximativ 20 de minute este suficient după aceasta vârstă, astfel încât seara să fie suficient de obosit încât să doarmă bine.
7. Asigură-i copilului sentimentul de siguranţă.
Dacă cel mic resimte o anxietate atunci când vine vorba de mersul la culcare, este posibil să aibă nevoie de o atmosferă care să-l facă să nu se simtă singur. Evită stimulentele care îi pot alimenta teama, cum sunt filmele, jocurile pe calculator. Vorbeşte-i despre lucruri frumoase înainte de culcare, iar dacă îi este frică de întuneric, explică-i că nu există monştri sub pat şi că în casă este în siguranţă, fie că este lumină sau nu. Laudă-l atunci când reuşeste să fie curajos şi recompensează-l cu entuziasm, cu diverse lucruri care îi fac plăcere.

8. Asigură-te că are parte de suficientă lumină naturală pe parcursul zilei.
Soarele ajută foarte mult la dezvoltarea armonioasă a copilului, mai ales dacă sunt respectate regulile expunerii pe diverse intervale orare. Dincolo de asta, chiar şi când stă în casă, este foarte important ca lumina să pătrundă înăuntru şi să fie folosită cât mai puţin lumina artificială. Asta ajută organismul să producă melatonină şi să aibă un circuit echilibrat între starea de veghe şi cea de somn.
9. Acordă atenţie stării de spirit a copilului.
Chiar dacă este vorba de un copil, nu trebuie să subestimezi impactul factorilor externi asupra psihicului său. Este benefic atât pentru el, cât şi pentru relaţia voastră să-l încurajezi să-ţi povestească ce a făcut în ziua respectivă, ce anume l-a deranjat în diverse situaţii, ce îşi doreşte în viitorul apropiat. Dacă există subiecte despre care poţi să discuţi imediat şi să-i dai un răspuns, nu ezita să o faci şi nu îl lăsa să aştepte. De exemplu, dacă îşi doreşte să cheme un coleg acasă, să se joace împreună şi ştii că poţi face asta pentru el, nu îi spune „hai, culcă-te şi mai vedem", pentru că asta îi poate aduce nelinişte. Dacă sunt subiecte care îl frământă şi într-adevăr este nevoie să vorbiţi mai în detaliu sau trebuie să te consulţi cu partenerul, explică-i asta, spune-i că înţelegi ceea ce simte şi promite-i că se va găsi o soluţie a doua zi.
10. Oferă-i posibilitatea să-şi consume energia pe parcursul zilei.
Dacă stilul de viaţă al copilului este unul sedentar, lipsind activităţile sportive, plimbările, joaca în aer liber, este normal să adoarmă mai greu seara. Încurajează-l să iasă la joacă, implică-te şi tu în diverse activităţi de familie care presupun să faceţi mişcare.
Înainte să îţi pierzi răbdarea şi să ai o atitudine autoritară atunci când trimiţi copilul la culcare, încearcă să îţi imaginezi că eşti în locul lui şi să conştientizezi faptul că şi tu, ca adult, ai nevoie de o anumită ordine a lucrurilor pentru un somn odihnitor. Chiar dacă cel mic este în formare, nu înseamnă că nu trebuie să înţelegi particularităţile sale şi să te adaptezi, fără să existe conflicte.
