11 semne ale scoliozei la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Scolioza reprezintă o problemă des întâlnită în rândul copiilor, care, fără tratamentul corespunzător, poate cauza complicații grave pe termen lung. Începând de la umeri și șolduri inegale, află aici care sunt și restul de semne ale ei și ce trebuie să urmărești la copilul tău alături de informații importante din partea specialistului.

Informații despre scolioză

Scolioza reprezintă o deformare a coloanei vetrebrale; atunci când coloana are o curbură dintr-o parte în alta. Curbura coloanei măsoară 10 grade sau mai mult. O coloană normală pare dreaptă când este privită din spate, însă un copil care se confruntă cu această afecțiune are coloana în formă de S sau C (se poate răsuci sau chiar roti), părând să se încline într-o parte. Curbura poate apărea pe partea dreaptă sau pe stânga, precum și pe ambele părți în secțiuni diferite. Pot fi afectate atât zona de mijloc (toracică), cât și cea inferioară (lombară). Din punct de vedere statistic, afectează aproximativ 2-3% din copii și adolescenți (la nivelul SUA apar aproximativ 3 milioane de noi cazuri în fiecare an), fiind mai des întâlnită la fete, în special în categoria de vârstă 10-13 ani.

În majoritatea cazurilor scolioza apare la copii altfel sănătoși. Când nu se poate găsi o cauză exactă, poartă denumirea de scolioză idiopatică (ușoară, moderată sau gravă). Aceasta poate debuta la orice vârstă din copilărie și adolescență, dar cel mai frecvent apare în timpul unui puseu de creștere, în adolescență. Cu cât crește un copil mai repede, cu atât sunt șanse mai mari să se dezvolte rapid scolioza.

Doamna doctor Valentina Contanu, medic specialist ortopedie în cadrul Clinica Phoenix:   

"Scolioza este o curbură laterală anormală a coloanei vertebrale, aceasta căpătând o formă ce seamănă cu literele C sau S ce apare în cele mai multe cazuri în copilărie sau adolescență. Majoritatea cazurilor nu sunt grave, însă există situații în care această afecțiune poate evolua până în punctul în care poate afecta în mod semnificativ viața pacientului prin posturi incorecte, dureri de spate sau poate avea chiar efecte psiho-emoționale.

În cele mai multe situații scolioza este o afecțiune ereditară, fiind dese situațiile în care mai multe generații de persoane din aceeași familie suferă de scolioză. Alte posibile cauze ce duc la apariția scoliozei sunt eventuale defecte congenitale, afecțiuni neuro-musculare, accidentări și infecții ale coloanei vertebrale. Contrar opiniei populare, nu există dovezi concludente care să determine că statul pe perioade lungi de timp în poziții necorespunzătoare ar putea provoca scolioza.

Scolioza poate fi:
-Scolioza structurală este cea mai comună formă, apărând din cauze în general necunoscute și provocând curbarea laterală a coloanei vertebrale.
-Scolioza nestructurală (numită și scolioza funcțională) este provocată de niște contracturi musculare pe termen lung chiar din perioada de nou-născut și sugar cu care copilul crește, iar pe contracturile respective intervin factorii externi- statul într-o poziție greșită, ghiozdanul purtat pe o parte, ceea ce agravează asimetriile."

semne ale scoliozei la copii

Semne ale scoliozei la copii 

1. Umeri și omoplați inegali (un omoplat protrude mai mult decât celălalt)
2. Distanță inegală între brațe și corp
3. Șolduri inegale (diferențe în înălțime sau poziție)
4. Pelvisul este răsucit într-o parte
5. Capul stă ușor înclinat (nu este centrat cu restul corpului)
6. Coaste proeminente sau care ies în afară într-o singură zonă
7. Diferență în modul în care atârnă brațele pe lângă corp când copilul stă drept
8. Diferență în înălțimea lateralelor spatelui când copilul se apleacă în față
9. Lipsa uniformității în forma cutiei toracice la spate, când persoana se apleacă în față
10. Mușchi proeminenți în zona inferioară a spatelui sau care ies în evidență pe o parte
11. Pliuri inegale pe talie

Scolioza nu este întotdeauna dureroasă. Copilul poate să nu aibă niciun fel de durere, în special dacă curbura este ușoară sau moderată. Simptomele comune constau într-o durere ușoară în porțiunea din zona inferioară sau mediană a spatelui. De asemenea, simptomele pot să fie similare altor probleme asociate spatelui sau pot să fie rezultatul unei accidentări sau infecții. Asigură-te că un specialist consultă copilul pentru diagnostic, respectiv un pediatru și apoi se poate să fie necesar un ortoped.

Atunci când copiii cresc foarte repede, curbura poate de asemenea să se agraveze extrem de rapid. La adulți, curburile grave se agravează de obicei mai lent. Pe măsură ce curbura se mărește, crește riscul de probleme de sănătate precum durerea de spate și scurtarea respirației. Adolescenții cu scolioză pot să aibă un respect de sine mai redus și șanse mai mari de depresie.  Ei sunt mai conștienți cu privire la propriul corp și pot evita să poarte haine mulate pe propriul cor (adolescenții pot să aibă un respect de sine scăzut și șanse mai mari de depresie).

"Cele mai des întâlnite semne și simptome ale scoliozei la copii și adolescenți sunt umerii inegali ca înălțime, o claviculă mai proeminentă decât cealaltă, precum și un șold mai înalt decât celălalt.

Atunci când boala se agravează, pot apărea simptome mai severe, precum o răsucire a coloanei vertebrale, pe lângă curbura specifică bolii. Acest fapt va cauza o cutie toracică inegală, cu o latură mai proeminentă decât cealaltă.

Există câteva mituri care circulă printre părinți, dar care nu au un fundament real. Căratul de obiecte grele, așa cum este ghiozdanul sau o poziție greșită în bancă nu provoacă scolioză, acestea pot doar să agraveze afecțiunea pe fondul unor deformări musculare preexistente. Astfel pot apărea dureri de spate sau pot accentua postura incorectă", completează doamna doctor Valentina Contanu.

semne ale scoliozei la copii

De reținut

În cazul în care consideri că cel mic/cea mică poate avea scolioză, discută cu medicul pediatru al copilului tău. O radiografie va confirma un diagnostic de scolioză, definit drept curbură laterală a coloanei de 11 grade sau mai mult. Este importantă detecția timpurie. Deși majoritatea copiilor cu scolioză nu vor prezenta efecte nocive pe termen lung, unele cazuri pot conduce la probleme ulterior în lipsa tratamentului, precum diformitate spinală vizibilă, durere de spate constantă, probleme cardiace și pulmonare.

Dacă copilul are scolioză, trebuie să beneficieze de controale medicale și radiografii regulate pentru a monitoriza mărimea curburii odată cu creșterea; uneori poate fi necesar să poarte bretele speciale pentru spate și intervenție chirurgicală de corecție în cazurile grave. Odată ce copilul a finalizat creșterea, o curbură ușoară (sub 30 de grade) nu se va agrava.

"Primul pas este evaluarea medicală care se face clinic, cu ajutorul posturometriei și a radiografiei. În funcție de gradul de afectare, medicul va recomanda recuperare medicală. Aceasta poate să însemne kinetoterapie standard, Terapie Vojta sau Terapie Schrot, două tipuri de terapii speciale concentrate pe corecția tridimensională a coloanei, ceea ce înseamnă corecția în toate planurile.
Dacă este vorba despre o curbură minoră, copilul trebuie ținut constant sub observație prin vizite regulate la medic și prin posturometrii repetate. Această investigație neinvazivă permite verificarea periodică a posturii și a evoluțiilor în urma ședințelor de recuperare medicală.
Curbura poate evolua în funcție de viteza de creștere a copilului, însă în majoritatea cazurilor o curbură minoră a coloanei vertebrale se va corecta de la sine în timp, nefiind nevoie de intervenții suplimentare. Dacă, însă, curbura se agravează, este posibil să fie nevoie de purtarea unui corset pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a ajuta coloana vertebrală să se dezvolte normal",
concluzionează doamna doctor Valentina Contanu. 

Citește și: Semne că ai un copil cu scolioză și cum o tratezi eficient 

Surse: www.stlouischildrens.org; www.choa.org; https://raisingchildren.net.au; www.urmc.rochester.edu; https://orthoinfo.aaos.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
  6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

  Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

  8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
  8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

  Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

  Rahitismul la copii: semne și metode de prevenire
  Rahitismul la copii: semne și metode de prevenire

  Rahitismul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale oaselor la copii și apare în special în perioadele în care creșterea este accelerată, în condițiile...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  În ce zile ale săptămânii să procreezi dacă vrei copii cuminți
  În ce zile ale săptămânii să procreezi dacă vrei copii cuminți

  Părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai importanți duhovnici români, a dat inclusiv sfaturi cu privire la viața de familie, de cuplu. Printre acestea se numără, de exemplu,...

  © 2022 Qbebe