7 verdeturi care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului

7 verdeturi care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului

Raluca Cristea

Daca majoritatea adultilor consuma legume si verdeturi cunoscand multiplele beneficii ale acestora, putini sunt copiii care accepta de prima data verdeturile in alimentatia lor. Totusi, de cand poti incepe sa iti inveti copilul sa iubeasca vegetalele si care sunt cele mai bune verdeturi, ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului?

Afla din articolul nostru care sunt cele 7 verdeturi esentiale in alimentatia copilului si cum trebuie sa i le oferi. In plus, ai parte de trucuri in cazul in care copilul refuza legumele si verdeturile, dar si de sfaturi despre cum sa pregatesti verdeturile.

7 verdeturi pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau


Patrunjelul

Este bogat in saruri minerale, vitamine, proteine si glucide. 100 de grame de patrunjel contin de patru ori mai multa vitamina C decat necesarul zilnic al unui copil si decat 100 de grame de zeama de lamaie.

De la 8 luni, ii poti incorpora in supa sau in piure 4-6 grame de patrunjel. De la 1 an si jumatate, poti creste cantitatea pana la 12 grame.

Mararul

Gustos, aromat si foarte sanatos. Contine uleiuri esentiale, calciu, fier si 80% din toate vitaminele cunoscute! De asemenea, este un ajutor de nadejde daca bebelusul sau copilul tau sufera de constipatie, deoarece mararul stimuleaza activitatea gastrica si intestinala.

De la varsta de 8 luni, pune-i in supe sau in piure 5 grame de marar. De la varsta de 1 an si jumatate, poti mari cantitatea pana la 10 grame.

Ceapa verde


Este singura leguma care contine fitoncide - substante antimicrobiene, care lupta eficient cu microorganismele ce pot dauna sistemului de aparare insuficient dezvoltat al copilului. De asemenea, ceapa verde este bogata in vitaminele C, E, PP, tot complexul B si proteine.

Incepand cu varsta de 1 an, include ceapa verde in supe, ciorbe, piure, maximum 5 grame. De la varsta de 1 an si jumatate, adauga salata, ghiveciul de legume si nu numai la lista preparatelor ce pot contine ceapa verde, in forma preparata dar si cruda.

 ceapa verde in alimentatia copilului

Salata

Este bogata in vitamina C, minerale si toate vitaminele din grupele B, K, E si P. Stimuleaza digestia, combate constipatia si are efect calmant, motiv pentru care se recomanda sa fie oferita micutilor hiperactivi seara, pentru un somn bun.

Incepand cu varsta de 1 an si jumatate, copilul poate consuma salata, sub orice forma: tocata, fiarta, cruda - in supe, ciorbe, salate. Pentru un plus de aspect si atractie pentru copil, alege salata cu foi crete.

Stevia

O vegetala bogata in saruri de calciu, fier, magneziu, vitamina C si potasiu. Frunzele acrisoare ale steviei, crude sau semi preparate, ajuta la asimilarea fierului si previn anemia. Poate nu stiai, insa nu doar morcovii contin caroten, ci si stevia, astfel ca ajuta la intarirea organismului, pigmentarea pielii si sporirea acuitatii vizuale. Stevia mai contine si acid crisofanic, cu rol in digestie, avand efect laxativ.

De la varsta de 1 an, ofera-i micutului tau 50 de grame de stevie, fiarta si/sau pasata, in supe si piure. Incepand cu varsta de 1 an si jumatate, i-o poti oferi fiarta in ciorbe sau cruda, in salate.

Spanacul


Este bogat in vitaminele A, E, B1, B6 si K, dar si in saruri minerale. Chiar daca face parte din verdeturile minune pentru alimentatia bebelusului si a copilului, spanacul nu trebuie oferit mai mult de o data pe saptamana de la 8 luni pana la varsta de 2 ani sau mai mult de doua ori pe saptamana incepand cu varsta de 2 ani.

Astfel, de la 8 luni pana la 2 ani, ofera-i copilului nu mai mult de o lingurita de spanac fiert si pasat, in supe sau piureuri. De la varsta de 2 ani copilul poate consuma piure de spanac simplu insa nu mai mult de 10 linguri sau 50 de grame de spanac crud, in salate.

 spanacul in alimentatia copilului

 

Urzica

Poate nu te asteptai sa afli asta, insa urzica mai este numita si regina verdeturilor, datorita proprietatilor sale - glucide, proteine, vitamina A, vitamina K, vitaminele B1 si B6, caroten, acid folic, taninuri, enzime, aminoacizi si clorofile. Despre ultimele 3 elemente poti afla mai multe ceva mai jos.

Incepand cu varsta de 8 luni, bebelusul poate primi in supe, ciorbe, piureuri maximum 1 lingurita de urzica fiarta si pasata. Incepand cu varsta de 3 ani, copilul poate descoperi daca ii place sau nu mancarea de urzici.

De la ce varsta incep sa ii ofer verdeturi?

Odata cu inceperea diversificarii alimentatiei, atunci cand copilul are 6 luni, poti incepe si introducerea pretioaselor verdeturi in alimentatia micutului. Nutritionistii si medicii pediatri iti recomanda sa adaugi la piureurile oferite bebelusului si putin marar sau patrunjel. Ceva mai tarziu, incepand cu varsta de 8-10 luni, poti incorpora si alte legume sau verdeturi in supe, piureuri, ciorbe si sosuri. Cand piticul va trece de varsta de 2 ani, ii poti oferi fara grija o salata din legume si verdeturi proaspete.

Cum il pot pacali sa manance verdeturi si legume?

Iata cateva idei numai bune de pus in practica, pe rand, ca sa il obisnuiesti pe micutul tau cu verdeturile:

- pune putin patrunjel in macaroane sau in orez cu legume proaspete;
- amesteca branza proaspata sau urda cu patrunjel/marar;
- incorporeaza verdeata maruntita (patrunjel, marar, ceapa) in chiftelute de diverse forme;
- foloseste forme pentru prajituri si pune in ele orice fel de mancare este posibil (piure, orez fiert, chiftelute, etc.) pe care le ornezi apoi, dupa posibilitate, cu marar, patrunjel, ceapa verde sau legume;
- pregateste-i un ou ochi haios (parul din betisoare subtiri de morcov, ochii din 2 patratele de ardei gras si gura dintr-o felie subtire de rosie fara seminte).

verdeturi in alimentatia copilului


Sfaturi in alegerea si oferirea verdeturilor

Testeaza si alte vegetale!

O data pe saptamana testeaza impreuna cu membrii familiei o alta leguma sau un alt tip de verdeata decat cele cu care sunteti obisnuiti. Ofertele din hipermarketuri sunt extrem de variate, oferindu-ti o multime de vegetale cu gust deosebit si o multime de vitamine. Acestea pot aduce un plus de savoare si sanatate in farfuria celor dragi, dar mai ales a micutului pretentios la mancare!

Spala bine legumele si verdeturile!

Atunci cand pregatesti masa, mai ales pentru copilul tau, nu este de ajuns sa treci legumele si verdeturile pe sub un jet de apa, deoarece astfel nu sunt indepartate toate impuritatile. Cel mai bine este sa umpli un castron suficient de mare cu apa si sa scufunzi acolo legumele si verdeturile, lasandu-le in apa pentru cateva minute. Astfel, pamantul, nisipul si impuritatile se vor lasa la fundul apei, iar atunci cand le scoti le treci pe sub un jet de apa si incepi sa le pregatesti pentru masa.

Alege mai intai verdeturi, apoi legume!

Bineinteles, legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nimanui, mai ales a copiilor aflati in plina crestere, insa verdeturile chiar au cateva proprietati miraculoase in plus, ceea ce trebuie sa te convinga sa le incluzi mai mult in alimentatia copilului tau!

Afla ca, pe langa vitamine si minerale, verdeturile contin urmatoarele elemente miraculoase:

- Clorofila - pigment care consolideaza celulele de orice tip si participa la constructia tesutului conjunctiv;
- Enzime - au un rol esential in digestie si in buna functionare a metabolismului;
- Aminoacizi - elimina substantele cancerigene si intaresc metabolismul copiilor care locuiesc in medii poluate ;
- Bioflavonoide - actioneaza ca antioxidanti, intarind sistemul imunitar.


Copilul tau accepta vegetalele in alimentatia lui? Care ii sunt legumele si verdeturile preferate?

Articolul urmator
De ce îi dau voie fiicei mele să lipsească o zi pe lună de la școală
De ce îi dau voie fiicei mele să lipsească o zi pe lună de la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică

    Ca părinți, vrem să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i feri pe micuții noștri de răceli, gripă, viroze respiratorii sau alte afecțiuni care le-ar putea cauza orice fel...

    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă
    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă

    Magneziul este unul dintre cele mai cunoscute minerale regăsindu-se, în diverse forme, în corpul uman, în cel al animalelor, în plante, în mare și în...

    Lista bagaj vacanță copii: ce trebuie să nu-i lipsească din valiză pentru un concediu reușit
    Lista bagaj vacanță copii: ce trebuie să nu-i lipsească din valiză pentru un concediu reușit

    Fie că este vorba despre o mini-vacanță sau un concediu ce durează mai mult de o săptămână, să faci bagajele pentru toată familia este o adevărată provocare. Chiar dacă...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului
    Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

    "Eu te-am facut, eu te omor!" imi rasuna in urechi din strafundul copilariei mele. Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu mi-au fost niciodata adresate. Doar ca le-am auzit atat de des ca au...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    © 2024 Qbebe