9 probleme de sănătate care pot să apară la copii când începe toamna

9 probleme de sănătate care pot să apară la copii când începe toamna

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toamna, cele mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă copiii sunt: strănutul, secrețiile nazale, gâtul roșu, durerile de urechi, transpirația frecventă, tusea, temperatura ridicată, vărsăturile și scaunele moi și durerile de burtă. Medicul pediatru îți oferă în continuare explicații detaliate despre fiecare în parte.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Oana Șoaită, medic pediatru https://www.facebook.com/dr.soaita/:

Sezonul rece coincide cu începerea creșei/gradiniței/școlii. Copiii stau mai mult timp într-un spațiu închis. Germenii respiratori agreează acest mediu ambiant, deoarece pot zbura liniștiți de la un copilaș la altul. Germenii digestivi abia așteaptă să gasească un stomăcel prietenos care să îi găzduiască. Copilul este mai puțin vesel și părinții devin îngrijorați.

Îmbolnăvirile ușoare sunt inevitabile. Copilul astfel dezvoltă anticorpi de care are nevoie pe termen lung. Important este modul în care copilul trece prin boală. Acționând de la primele simptome ale bolii, creați o stare de confort copilului și evitați complicațiile posibile care pot necesita spitalizare.

Trecem în revistă principalele probleme de sănătate care apar la copii toamna și explicăm reflexele pe care părinții ar trebui să le aibă înainte ca acestea să se complice și să necesite un consult din partea medicului de familie sau al pediatrului. Medicamentele trebuie prescrise de un medic, inclusiv cele homeopate și naturiste.  În mod frecvent starea de boală a copilului pe care o percepe părintele este incompletă, iar automedicația poate avea multiple efecte negative. 

probleme de sanatate care pot aparea toamna

1. Strănutul este de multe ori primul semn de răceală la copii. Prin strănut copilul încearcă să își curețe căile respiratorii de germenele cu care s-a întâlnit (cel mai frecvent un virus). În această etapă de debut sunt de mare ajutor produsele homeopate. 

2. Secrețiile nazale de diverse culori - reprezintă o producție excesivă a glandelor mucoase din nas la întalnirea cu germenele (viral de cele mai multe ori). Rolul nasului este să purifice și încălzească aerul care urmează să coboare pe căile respiratorii. Secrețiile excesive împiedică acest proces, motiv pentru care trebuiesc îndepărtate. Copilul cu nasul înfundat va respira pe guriță. Astfel, aerul cu particule și neîncălzit va coborî pe căile lui respiratorii.
Secrețiile nazale au mai multe culori. Inițial sunt apoase apoi albicioase, ulterior devin gălbui și apoi verzui. Ce e de făcut? Simplu. Îndepărtăm secrețiile cât mai des posibil, obligatoriu înainte de mese și înainte de somn. Cum? Prin suflarea nasului, aspirarea secrețiilor sau așa-numitul lavaj nazal (spălare) cu ser fiziologic.

3. Gâtul roșu reprezintă o inflamație la nivelul faringelui și amigdalelor. Copilul simte un disconfort la înghițire (inclusiv a salivei), durere și refuzul alimentației. El respiră pe guriță deoarece năsucul e plin de secreții. Gâtul roșu de multe ori reprezintă o complicație a secrețiilor nazale abundente. Tratament? Îndepărtarea secrețiilor nazale cât mai des și antiinflamatoare bucofaringiene locale (sub formă de acadele, comprimate de supt, spray) după mesele principale.

4. Durerile de urechi de multe ori sunt inerente secrețiilor nazale abundente și gâtului roșu. De ce ? Datorită conformației anatomice a comunicării între urechea medie și nazofaringe (Trompa lui Eustachio) care la copii este mai scurtă și mai orizontalizată față de adult. Astfel odată cu secrețiile nazale se inflamează și urechea medie (așa-numită otită reactivă). Ce e de făcut? Tratamentul local (picăturile în urechi prescrise de medic) de cele mai multe ori este suficient. Aceste otite diminuează temporar auzul. Fără tratament, hipoacuzia va persista și performanțele școlare ale copilului bolnav vor scădea.
Copiii vaccinați împotriva pneumococului (Streptococcus pneumoniae) și împotriva Hemophilusului influenzae sunt protejați de infecțiile cu aceste bacterii.

5. Transpirația frecventă apare odată cu sezonul rece datorită îmbrăcăminții neadecvate - exces de haine. Copilul sănătos se joacă, este hiperactiv, deci dacă este îmbrăcat în exces va transpira în exces. Hainele umede în contact cu pielea sunt un mediu favorabil multiplicării germenilor. Ce e de făcut? Nu înfofoliți copiii odată cu venirea toamnei. Încercați să faceți mișcare în ritmul copiilor dumneavoastră. Astfel le veți alege haine adecvate.

6. Tusea este un mod natural de curățare a plămânilor. Prin tuse eliminăm secrețiile pe care germenii le produc la nivelul arborelui respirator. Când nasul este plin de secreții, copilul respiră pe guriță și tușește ca să își elimine din gât particulele nefiltrate de năsuc. Ce facem? Îndepartăm secrețiile nazale în exces. Când germenele coboară în etajul inferior respirator, copilul tușește să elimine secrețiile produse la acest nivel. Dacă tusea este eficientă, acesta reușește cu succes să elimine secrețiile. Dacă tusea este seacă și ineficientă trebuie ajutată. Cu ce? Siropurile de tuse homeopate sau naturiste pot fi de ajutor ca și primă intenție de tratament. Dacă tusea persistă, e nevoie să vizitați medicul pediatru.

probleme de sanatate care pot sa apara toamna
7. Temperatura ridicată este un raspuns imun al organismului la un germene (virus sau bacterie). De obicei organismul răspunde cu temperatură mai înaltă infecțiilor virale față de cele bacteriene. Important este cum tolerează copilul acest simptom. Creșterea temperaturii este un motiv de deshidratare. Copilul pierde lichide pe cale cutanată. Ce e de făcut? Administrarea de lichide, împachetările și antitermicele (la recomandarea medicului) ajută copilul să treacă mai ușor peste acest episod.

8. Vărsăturile și scaunele moi/apoase în sezonul rece reprezintă cel mai frecvent semn de infecție virală digestivă. Virusul se transmite de la un copil bolnav la altul prin mâini sau jucării. Acesta intră pe guriță și coboară pe tubul digestiv, eliminându-se prin scaun și astfel contaminând alt copil. Ce e de făcut? Igienă, igienă, igienă! Spălarea frecventă a mâinilor, a jucăriilor și a tuturor lucrurilor la care au acces mânuțele copiilor. Hidratarea în cazul vărsăturilor începe după o pauză de câteva ore de repaus digestiv. Sărurile de rehidratare orală sunt de elecție administrate în cantități mici și frecvente.

9. Durerile de burtică însoțesc infecțiile virale și bacteriene cauzate de sezonul rece. Copilul este prost dispus, fără chef de joacă, pofta de mâncare lipsește. Aceste dureri pot fi însoțite de febră, secreții nazale și dureri de gât - deci infecție respiratorie. Dar pot fi însoțite și de vărsături și de un tranzit intestinal accelerat (scaune moi/apoase) - infecție digestivă. Ce facem? În cazul infecțiilor respiratorii eliminăm secrețiile nazale și hidratăm copilul. La indicația medicului îi administrăm antiinflamatoare bucofaringiene locale (sub formă de acadele, comprimate de supt, spray) și antitermice. În cazul infecțiilor digestive facem un repaus digestiv de câteva ore (în caz de vărsturi) și apoi îl hidratăm cu cantități de lichide mici și frecvente. Medicamentele antialgice pentru burtică recomandate de medic le administrăm în ambele cazuri pentru a crea o stare de confort copilului.

De reținut!

• Acționați de la primele semne de boală îndepartând frecvent secrețiile nazale și administrând produsele naturiste sau homeopate recomandate de medic
• Îmbrăcați-i adecvat - nu-i înfofoliți
• Având în vedere timpul îndelungat petrecut de copil în spațiu închis (la creșă, grădiniță, școală), după-amiaza și în weekend profitați din plin de parcurile și spațiile verzi din apropierea casei
• Asigurați-vă că spălatul mâinilor devine un gest reflex atât al dumneavoastră cât și al copilului - în acest fel împiedicați transmiterea germenilor prin mâini și obiecte
• Nu ezitați să cereți sfatul medicului pediatru și al medicului de familie de la primele simptome - astfel preveniți eventualele complicații
• La medic, sala de așteptare plină cu pacienți bolnavi este o sursă frecventă de îmbolnăvire - puteți scurta timpul petrecut în sala de aștepta restabilind o programare prealabilă

• Nu ezitați să reveniți la medic pentru un control dacă nu vedeți semne de ameliorare în ciuda tratamentului prescris

Citește și: Top 5 probleme de sanatate de care sa iti feresti copilul cand incepe toamna 

 

Mulțumim doamnei doctor Oana Șoaită pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
Ce probleme poate cauza guma de mestecat la copii?
Ce probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
    Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

    Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

    Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități
    Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își dorește ca din 13 septembrie toți elevii și cadrele didactice să revină fizic la școală. Rata mică de infectare, de 0.2 la mie,...

    Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”
    Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”

    Tily Niculae a devenit mamă pentru a doua oară în această primăvară. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce se întâmplă cu fiul ei în vârstă de 5...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
    5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

    Atunci când protocolul de monitorizare a sarcinii este respectat ca la carte, majoritatea problemelor de sănătate pe care le poate avea un copil se observă la ecografie. Cu toate...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Burta de gravidă: când începe să crească și care e mărimea normală?
    Burta de gravidă: când începe să crească și care e mărimea normală?

    Sarcina este însoțită de numeroase transformări în plan fizic, mai ales pe măsură ce te vei apropia de trimestrul al treilea. Una dintre cele mai vizibile se leagă de...

    © 2024 Qbebe