Contributors
Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică

Alertă! Epidemie de enterocolită pe litoral! Ce avertizări au medicii pentru părinții români

Enterocolita este o boală virală care se transmite extrem de ușor de la om la om prin alimente contaminate și prin apă. Întrucât litoralul este aglomerat în această perioadă și există multe unități de fast-food care țin mâncarea în condiții improprii, iar temperaturile sunt extrem de ridicate, un val de cazuri de enterocolită mătură țărmul românesc. 

Pe litoral cazurile de enterocolită se înmulțesc de la zi la zi. Mâncarea este ținută în condiții improprii și unele fast-food-uri pot fi adevărate focare de infecție, spun medicii. De aceea recomandarea acestora pentru turiști este să fie foarte atenți la ceea ce consumă, mai ales în cazul copiilor și să acordăm o atenție deosebită igienei mâinilor. 

Apar prin consumarea unor alimente nepreparate corespunzător, consumarea unei ape ținute în condiții necorespunzătoare. Sunt infecții cu virusuri, cu bacterii, cu ciuperci. Odată cu venirea sezonului estival a crescut și numărul de cazuri al pacienților cu dureri abdominale, cu varsături, cu febră”, a declarat medicul Claudia Tătărici, purtător de cuvânt la Serviciul de Ambulanță Constanța, care a subliniat și că cele mai multe cazuri au fost la adulți.

Medicii avertizează că cei mai expuși la enterocolite sunt copiii. Boala se poate lua și din apa mării sau piscinei

Conform ultimelor măsurări DSP Constanța, care se găsesc și pe site-ul nostru, în toate cele 48 de locuri de îmbăiere de pe litoralul românesc calitatea apei este bună și foarte bună”, declară Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța.

Factorii care declanșează apariția enterocolitei la copii și bebeluși sunt bacteriile, virusurile, paraziții și ciupercile. De asemenea, afecțiunea poate fi determinată de anumite alimente, precum fructele de mare sau mâncăruri cu maioneze sau chiar apă sau mâinile murdare.”, spune dr. Anca Vidrighin, medic specialist pediatru.

copil mancand inghetata pe malul marii amenintat de un virus

Părinții trebuie să știe că sezonul estival este asociat mereu cu un număr record de îmbolnăviri. Cauza numărului mare de îmbolnăviri de enterocolită la copii este de cele mai multe ori apa din piscină. Este important de știut că poți preveni apariția enterocolitei prin respectarea regulilor de igienă, spălarea eficientă a alimentelor care se consumă neprelucrate termic, spălarea și dezinfectarea tacâmurilor. Igiena riguroasă a mâinilor și alegerea unor surse de hrană sigure. 

Citește și: Bărbatul în fața căruia facem plecăciuni astăzi și murim mai puțini: a inventat spălatul pe mâini

Simptomele enterocolitei debutează brusc:

 • lipsa poftei de mâncare
 • eliminarea prea rapidă a unor scaune prea lichide (3-5 scaune pe zi sau creșterea de cel puțin 2 ori față de numărul de scaune din ultimele 2 săptămâni) 
 • durerile abdominale colicative
 • vărsături și febră
 • deshidratare: uscarea mucoaselor, creșterea frecvenței cardiace și a numărului de respirații

Nu trebuie ca părinții să adopte o atitudine liniștitoare în condițiile în care copilul este somnolent și refuză sau varsă toate alimentele sau medicamentele care se impun a fi administrate și prezintă în continuare diaree. În această situație se impune adresarea de urgență la spital în vederea instituirii perfuziei endovenoase.”, subliniază dr. Anca Vidrighin.

Cum se tratează enterocolita

Dacă nu este o enterocolită severă, tratamentul recomandat atât pentru copii cât și pentru adulți este atât repausul digestiv, cât și medicație specifică:

 • Hidratarea cu ceaiuri neîndulcite, apă plată, zeamă de orez sau supă de morcovi
 • Evitarea lactatelor pentru că ele conțin lactoză, un dizaharid care nu poate fi complet digerat de un intestin bolnav
 • Fără sucuri acidulate
 • Evitarea consumului de legume precum fasolea, broccoli, mazărea, conopidă
 • Numai la recomandarea medicului - medicație antispastică, pentru calmarea durerilor abdominale, o medicație antiflatulentă și medicație antidiareică specifică

 

Surse: Hotnews, Realitatea PLUS, Digi24

 

35% dintre părinții români consideră că este firesc ca un copil să consume alcool

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alertă de epidemie! O boală care a dispărut de un secol ne pune copiii în pericol!
  Alertă de epidemie! O boală care a dispărut de un secol ne pune copiii în pericol!

  O boală veche, care a dispărut de aproximativ 100 de ani își face din nou apariția și face ravagii! “Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Unifarm să demareze, de...

  Lege scandaloasă pe litoral: părinții primesc amendă dacă cer ajutorul salvamarilor
  Lege scandaloasă pe litoral: părinții primesc amendă dacă cer ajutorul salvamarilor

  O hotărâre legată de situațiile în care ar trebui solicitat ajutorul salvamarilor, adoptată la sfârșitul lunii mai în cadrul Consiliului Local din Eforie, a...

  Este oficial! S-a declarat epidemie de gripă
  Este oficial! S-a declarat epidemie de gripă

  După 3 săptămâni în care cazurile de gripă și decesele au crescut considerabil, autorițățile au declarat că este epidemie.

  Elevi olimpici români, abandonați în mai multe aeroporturi din lume. Părinții nu știu cum să îi aducă acasă!
  Elevi olimpici români, abandonați în mai multe aeroporturi din lume. Părinții nu știu cum să îi aducă acasă!

  150 de elevi olimpici au fost abandonați într-un aeroport din Tokyo! Organizatorul a dispărut după ce i-a dus pe aceștia în Statele Unite și Japonia. Copiii au rămas...

  Medicii români avertizează: „Valul trei este valul copiilor. Mutațiile virusului nu au mai protejat copiii”
  Medicii români avertizează: „Valul trei este valul copiilor. Mutațiile virusului nu au mai protejat copiii”

  Medicii trag un semnal de alarmă îngrijorător și spun că valul al treilea al pandemiei de COVID-19 va fi complet diferit. Copiii și tinerii vor fi cei mai expuși...

  Un bebeluș a paralizat imediat după naștere. Părinții acuză medicii de la maternitatea privată
  Un bebeluș a paralizat imediat după naștere. Părinții acuză medicii de la maternitatea privată

  Un spital particular MedLife din București a distrus viața unui nou-născut, precum și pe cea a părinților săi disperați. Cu toate că medicii au asigurat părinții că totul este...

  Caz cumplit la spitalul de copii din Iași! Doi bebeluși gemeni au decedat. Părinții acuză medicii de neglijență
  Caz cumplit la spitalul de copii din Iași! Doi bebeluși gemeni au decedat. Părinții acuză medicii de neglijență

  Caz scandalos la un spital din Iași, după ce o familie din Suceava și-a pierdut copiii din cauza neglijenței cadrelor medicale! Familia amenință că va da în judecată spitalul!

  © 2021 Qbebe