Apiterapia: ce este și ce afecțiuni tratezi la copii cu produse apicole

Irina Olteanu - Redactor Senior

Apiterapia este folosită încă din antichitate pentru a trata diverse probleme de sănătate și poate fi folosită chiar și de copii, dacă nu au alergie la polen, pentru afecțiuni începând de la leziuni ale pielii și până la întărirea sistemului imunitar. Îți explicăm în continuare în ce constă aceasta, precum și ce afecțiuni pot fi tratate cu produse apicole.

Ce este apiterapia

Apiterapia este un tip de terapie alternativă care folosește produse ce provin direct de la albine. Motivul pentru care este extrem de populară constă în faptul că produsele apicole dețin o serie de proprietăți importante, fiind antibacteriene, antiinflamatorii, bio-stimulante, anestezice etc. Produsele apicole includ miere, propolis și lăptișor de matcă. Aceste caracteristici particulare determină un efect terapeutic ridicat al produselor pentru vindecarea diverselor boli și simptome, început de la probleme acute și până la probleme cronice. Asfel, ajută la tulburările sistemului nervos și la tulburările mentale, la bolile cardiovasculare, la tulburările de tract digestiv, precum și la unele afecțiuni ale ficatului, rinichilor, plămânilor, articulațiilor etc. Acestea reușesc să normalizeze metabolismul, să intensifice circulația sanguină, să întărească capacitatea de rezistență, să accelereze dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor etc. Trebuie subliniat faptul că nu există efecte adverse cunoscute ale produselor apicole, cu excepția celor ce țin de reacții alergice, fiind folosite pentru prima oară de egiptenii antici, iar mai apoi de poporul grec și de cel roman.

apiterapia

Modul de administrare al produselor apicole poate fi: aplicate topic, pe cale orală sau injectabilă.

De la albine pot fi folosite toate tipurile de produse, după cum urmează:

 • Veninul de albine. Acesta este produs de albinele lucrătoare și poate fi transmis direct printr-o înțepătură de albină, dar și printr-o plasă de oțel inoxidabil (în acest fel veninul intră în piele, dar acul nu, împiedicând moartea albinei).
 • Miere. Albinele produc această substanță dulce, dar poate fi și recoltată.
 • Polen. Acesta este materialul reproductiv masculin pe care albinele îl colectează de la plante și conține o mulțime de vitamine și nutrimente
 • Lăptișorul de matcă. Matca se hrănește cu acest aliment bogat în enzime, care conține o gamă vastă de vitamine
 • Propolis. Este o combinație între ceară de albine, rășini de copac, miere și enzime produse de albine pentru a-și proteja stupul de pericole externe, precum bacterii și virusuri. Dispune de proprietăți antivirale, antifungice, antiinflamatorii și antibacteriene.
 • Ceara de albine. Albinele creează ceară pentru a-și construi stupul și a depozita miere și polen. Aceasta este folosită frecvent și în produse cosmetice.

Dacă achiziționezi produse în stare cât mai pură (fără aditivi, conservanți) și cât mai proaspătă posibil poți obține cele mai bune rezultate posibile în urma apiterapiei.

Apiterapie la copii: beneficii

Bolile care pot fi tratate de apiterapie includ: scleroza multiplă, infecții și zona zoster.
Leziunile pe care apiterapia le poate trata includ: răni, durere, arsuri, tendonită.

 • Vindecarea rănilor – mierea este folosită de multă vreme pentru a trata răni, inclusiv tăieturi și arsuri. Pe lângă efectul vindecător, scade și riscul de infecție al leziunii respective.
 • Ajută la combaterea alergiilor – mierea de flori sălbatice poate ajuta la tratarea alergiilor în mai multe moduri. Poate să calmeze durerea de gât cauzată de alergii și să acționeze cu un supresor de tuse natural. De asemenea, poate să protejeze de alergii deoarece conține cantități infime de polen de flori (un alergen cunoscut). Prin consumul de miere locală se introduce acest alergen în organism, consolidând astfel imunitatea față de el.
 • Tratarea afecțiunilor imunitare și neurologice – veninul de albine poate fi un tratament complementar atât pentru sistemul imunitar cât și pentru cel neurologic, incluzând scleroza multiplă și lupus. Deși nu ar trebui să reprezinte prima sau singură metodă de tratament, veninul de albine poate stimula sistemul imunitar și poate reduce din simptome datorită efectelor antiinflamatorii. De subliniat că veninul de albine poate cauza efecte adverse la multe persoane, chiar dacă nu sunt alergice.
 • Rol de multivitamine – atât lăptișorul de matcă cât și propolisul conțin o gamă vastă de vitamine și nutrimente, care pot fi administrate pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Propolisul poate fi achiziționat și ca supliment alimentar sau extract, iar lăptișorul de matcă se găsește sub formă de capsule sau gel.
 • Îmbunătățește starea psiho-fizică - un beneficiu mai puțin cunoscut este reprezentat de inhalarea aerului din stupi, demonstrată a avea efecte pozitive asupra stării psiho-fizice. Atunci când petreci câteva ore într-o stupină și inhalezi aerosoli, alături de încărcătura energetică pozitivă, este stimulat sistemul imunitar (alergii, infecții cronice ale gâtului), organele respiratorii sunt influențate în mod pozitiv (ajută la astm, bronșită cronică, rinită alergică, funcționare precară a plămânilor), este redus stresul și se îmbunătățește starea de bine. Această procedură este potrivită și pentru copii și adolescenți, atleți și persoane care se confruntă cu provocări extreme pe plan fizic și psihic.

Efecte adverse ale apiterapiei

Fiecare metodă menționată mai sus poartă un risc diferit. Astfel, pentru persoanele alergice la produse apicole, toate metodele de apiterapie se pot dovedi periculoase, în special veninul, declanșând un răspuns histaminic (ce poate cauza simptome de la iritație – piele umflată și roșie, până la reacții alergice severe care pot fi fatale). De asemenea, veninul poate fi dureros. Chiar și pentru cei care nu sunt alergici pot apărea reacții precum: dureri de cap, tuse, decolorarea sclerei (albul ochilor), icter, durere/slăbiciune musculară.

Este indicat să nu apelezi la apiterapie în lipsa unor recomandări profesionale sau supraveghere din partea unui specialist; terapia trebuie individualizată și coroborată cu schimbări benefice în alimentație și stil de viață. De asemenea, această terapie nu trebuie să fie de primă intenție, în detrimentul terapiilor convenționale. Înainte de a folosi produse apicole(în special venin de albine) trebuie efectuat un test cutanat, în prezența unui personal specializat cu dotările necesare, care poate interveni în caz de anafilaxie. În cazul tratării sau al prevenirii afecțiunilor cronice este necesar să treacă o durată mai mare de timp pentru a observa eficacitatea.

Surse: www.apihealth.com, www.pule.si, www.healthline.com,www.researchgate.net/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile
  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile

  Ce-ar fi o copilărie fără căzături, julituri, cucuie și zgârieturi? Juliturile și zgârieturile sunt la ordinea zilei în rândul copiilor și chiar dacă astfel...

  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

  Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

  Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
  Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

  Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

  Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

  Care este schema de vaccinare pentru copii în 2021
  Care este schema de vaccinare pentru copii în 2021

  În ciuda pandemiei generate de noul coronavirus, experții din întreaga lume recomandă, pe cât posibil, ca micuții aflați în primii ani de viață să beneficieze...

  Vânătăi la copii: ce este normal și când să ne îngrijorăm
  Vânătăi la copii: ce este normal și când să ne îngrijorăm

  Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și devine tot mai activ, este normal să începi să sesizezi la el și primele vânătăi. Acestea devin mai frecvente când...

  Tinitus la copii: cum este viața unui copil care trăiește în permanență cu un țiuit în urechi
  Tinitus la copii: cum este viața unui copil care trăiește în permanență cu un țiuit în urechi

  Tinitusul la copii este mai frecvent decât am crede, mai ales că este o afecțiune medicală asociată persoanelor mai în vârstă. Și totuși, este estimat că unul din...

  © 2023 Qbebe