Avertismentul medicilor: ”Valul 3 e altceva! Sunt clase întregi de copii pozitivi!” Se închid iar școlile?

Avertismentul medicilor: ”Valul 3 e altceva! Sunt clase întregi de copii pozitivi!” Se închid iar școlile?

Andrada Popa

O dată cu deschiderea școlilor în luna februarie, au început să crească și cazurile confirmate de Covid-19 printre copii. Dacă multe spitale spun că deja secțiile de pediatrie sunt pline de copiii pozitivi, autoritățile avertizează că vor mai crește cazurile, că valul 3 al pandemiei este deja aici, iar medicii subliniază că noile tulpini de Sars-CoV-2 nu numai că se transmit mult mai ușor dar și că afectează copiii mai puternic decât tulpina originală. Prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, a anunțat pe 23 martie că rata de incidență cumulat la 14 zile a ajuns azi la 6.22 în București. O decizie va fi luată abia după ce DSP București va trimite o analiză asupra situației dar și propuneri de măsuri pentru combaterea răspândirii epidemiei.

Trebuie să găsim soluţii pentru cazurile punctuale în care măsurile de prevenire a infectării cu Sars-Cov-2 nu sunt respectate. Măsurile mai dure vor fi pentru acest segment. Nu vreau ca românii care respectă regulile de mai bine de un an să aibă de suferit din această cauză. Ştiu că este greu şi le mulţumesc pentru tot efortul pe care l-au făcut şi îl vor face în continuare.”, a scris pe Facebook prim-ministrul Florin Cîțu.

Raed Arafat confirma pentru Digi24 pe 15 martie că suntem deja în valul 3 al pandemiei, cazurile cresc de la o zi la alta și deja paturile de la terapie intensivă sunt ocupate în proporție foarte mare. ”Este clar că suntem într-un nou val în acest moment. Dezavantajul este că începem la terapie intensivă cu un număr de peste 900 și ceva de bolnavi, comparativ cu valul trecut când erau mai puțini pacienți în terapie intensivă, vreo 500. Pe acolo eram când a început să crească atunci. Acest lucru ne obligă să creștem capacitatea de terapie intensivă, lucru pe care premierul l-a solicitat.”, spune Arafat. 

Citește și: Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline

Valul 3 al pandemiei a debutat în România la finalul lunii februarie, la 3 săptămâni după deschiderea școlilor 

„Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată. Avem o nouă variantă virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată”, a explicat dr. Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, la Digi24.

Invitat la emisiunea ”Vorbește Lumea” pe ProTV, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociației de Părinți, a spus că este cert că ”trebuie să fim îngrijorați de această rată de incidență, cu atât mai mult cu cât sunt mulți părinți iresponsabili care testează copiii acasă (ceea ce este bine, desigur), dar când ies pozitivi nu declară. Dacă punem educația și sănătatea într-o balanță, cred că sănătatea trebuie să primeze. Încercăm să găsim o notă de echilibru. Înțeleg că clasele pregătitoare și cele de a întâia și poate chiar a doua au nevoie să fie prezenți la ore, dar de ce chemăm și clasele de-a treia și de-a patra sau grădinițele? Expunem copiii aiurea.”

În ultima săptămână au fost confirmate 181 de cazuri noi la copii, în medie 22 de cazuri pe zi. Se vede o creștere a numărului de cazuri în rândul copiilor și părinții sunt îngrijorați de siguranța copiilor în școli, mai ales că sunt raportări care confirmă faptul că există profesori și copii care nu respectă normele de siguranță impuse de pandemie, dar și că testarea elevilor și profesorilor se face greoi și facilitează, astfel, răspândirea virusului. 

Gianina Georgescu, purtător de cuvânt al ISMB: ”În acest moment (raportare la 16 martie), sunt 215 persoane în rândul personalului din învățământ infectate în București. La nivelul copiilor sunt 562 dintre preșcolari și elevi care sunt confirmați cu Sars-Cov-2.”

Citește și: Vaccinul COVID-19 va fi testat și pe copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani

La nivelul întregii țări avem o creștere cu 32 de cazuri săptămana aceasta, fată de săptămâna trecută în rândul profesorilor, adică o media de 40 de cazuri pe zi. Noi considerăm că în momentul când este depistat un elev cu Covid în clasă, trebuie testat profesorul. Dar această procedură de testare durează prea mult, iar acesta până vine rezultatul, a intrat deja în contact cu alți profesori, alți elevi. Durează prea mult! Procedura este greoaie și incompletă.”, subliniază Cornelia Stavri, reprezentantul Federației de Sindicate a Profesorilor.

copii in clasa cu masca

Dr. Irina Costache: De ce valul 3 e altceva? Pentru că se ia al naibii de ușor

Dr. Irina Costache, medic pediatru și mamă a doi băieți, unul la clasa pregătitoare, celălalt în online de 1 an. Pe blogul ei medicul insistă pe faptul că valul 3 al pandemiei este deosebit de periculos pentru copii, mai ales pentru că noile tulpini ale acestui coronavirus sunt mult mai contagioase. 

Se ia al naibii de usor. Sunt clase intregi de copii pozitivi. Tulpina veche, cea NON UK părea că se transmite numai de la adult la copil și rareori comunitar. Acum nu. Într-o clasă de preșcolari, 3-5 pozitivi. Tocmai am închis telefonul cu o mamă care are în clasa 3 copii pozitivi, ulterior și îngrijitoarea a devenit pozitivă, acum și copiii proprii sunt simptomatici. În aceeași instituție mai sunt 4 grupe de pitici carantinate.”, spune Dr. Costache. 

Citește și: Medicii români avertizează: „Valul trei este valul copiilor. Mutațiile virusului nu au mai protejat copiii”

Medicul confirmă și spusele lui Iulian Cristache și precizează că nivelul ridicat de contagiune este cauzat și de faptul că ”părinții NU testează copiii. Copiii “răcesc” 2 zile apoi sunt reîntorși în colectivitate și transmit asimptomatici. Copiii transmit. Cine mai zice o singură dată că nu-i adevărat nu știe medicină. Sunt instituții întregi care nu iau măsurile care trebuie IMEDIAT. Sunt grădinițe întregi care NU anunță primul caz pozitiv și merg cu instituția deschisă până se rupe buba. În școli nimeni nu e considerat contact cu nimeni. Este adevărat ca se închide clasa la primul pozitiv, dar purtatul măștii (teoretic) îi scoate din a fi, conform definiției DSP, contact direct. Se ignoră, mai ales de catre DSP faptul că școlarii MĂNÂNCĂ în clase, clase mici și suprapopulate, adunate și mai mult de 15 minute, că mulți copii nu au purtat în fapt masca corect. Sunt o mamă năucita de 2 copii năuciți. Unul în online de 1 an și un copil de pregătitoare. Acești copii au fost SINGURI luni întregi, nu e cazul să mi se spună cum e cu moralul, lipsa de școlarizare samd. Nu e ca și când nu sunt de acord. Dar acum e nasol oameni buni. Se ia ca râia.

Medicul povestește că are zilnic zeci de mesaje de la pacienți infectați cu Covid, copiii confirmați ai căror părinți îi trimit mesaje temători. ”E haos in teren. Sunt zeci de mesaje zilnic de la pacienți noi. De la părinti. De la bunici. Este haos la firul ierbii. Și ieri si azi mi-am început ziua înainte de 7 AM cu mesaje care cuprindeau “am covid” și “mi-e frică”.

În toamna lui 2020, când se închideau școlile la valul 2 al pandemiei, în București rata de incidență creștea în două săptămâni de la 3.9 la 5.6. Astfel, după numai 5 săptămâni de intrare în scenariul galben, se ajungea la rata de incidență de peste 6 la mie și se închideau școlile. Pe 10 martie, acum fix o săptămână, Bucureștiul avea tot 3.19 rata de incidență. Pe 18 martie, creștea la 4.49. ”În doar 7 zile. Cam asta înseamnă să se transmită un virus, nu glumă”, spune Dr. Irina Costache.

Totuși, chiar dacă rata de incidență crește pe zi ce trece, școlile rămân deschise. “Până la pragul legal stabilit de 6/1.000, în calitate de Ministru al Educației, nu voi fi de acord cu închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Pe 26 februarie premiul Florin Cîțu îndemna populația să respecte regulie, ca să nu pierdem tot ce am câștigat. Atunci rata era de sub 3 la mie. Astăzi, pare-se că ministrul a prezis ce se va întîmpla: ”depinde de noi să nu ajungem acolo. Am muncit foarte mult să ajungem aici, vrem cu toţii o situaţie economică bună şi să avem şi restaurante deschise şi oameni care să meargă la munte, dar, dacă nu purtăm mască în spaţiu public, dacă nu avem distanţare socială, vom merge înapoi”, a declarat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Surse: Digi24, ProTV, pediatricblog.info, Realitatea

Articolul urmator
Avertismentul disperat al unei mame a cărei fetiță a murit după ce a înghițit o baterie de tip pastilă
Avertismentul disperat al unei mame a cărei fetiță a murit după ce a înghițit o baterie de tip pastilă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când
    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când

    În condițiile în care numărul de infectări crește iar niua tulpină Omicron este mult mai contagioasă, autoritățile anunță care sunt condițiile în care școlile...

    Un copil de numai 1 anișor a murit după ce s-a înecat cu o bomboană. Avertismentul medicilor pentru părinți
    Un copil de numai 1 anișor a murit după ce s-a înecat cu o bomboană. Avertismentul medicilor pentru părinți

    O tragedie fără margini a sfâșiat sufletele unor părinți din Bihor! Copilul lor de numai 1 anișor a murit după ce s-a înecat cu o bomboană. Rudele micuțului au fost...

    S-a votat: zile libere pentru părinți pentru supravegherea copiilor când se închid școlile. Ce spune președintele Senatului
    S-a votat: zile libere pentru părinți pentru supravegherea copiilor când se închid școlile. Ce spune președintele Senatului

    Te numeri printre părinții ai căror copii au intrat în vacanță pentru două săptămâni, pe fondul răspândirii alarmante a infecțiilor cu coronavirus? Atunci trebuie...

    A început școala! Care sunt precizările autorităților și medicilor pentru părinți
    A început școala! Care sunt precizările autorităților și medicilor pentru părinți

    Școala a început fizic pentru a doua oară în pandemie, iar autoritățile au numeroase precizări pentru părinți. Și medicii vin cu completări care să țină sub control...

    Școlile trec la catalogul electronic. Care sunt indicațiile de la Ministerul Educației
    Școlile trec la catalogul electronic. Care sunt indicațiile de la Ministerul Educației

    În curând școlile nu vor mai folosi cataloage clasice pentru notarea și absențele elevilor, ci doar catalog electronic. Astfel, consilierul Ministerului Educației, Radu...

    Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar
    Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar

    Școala începe în mai puțin de o lună, iar numărul cazurilor noi de COVID-19 se apropie din nou de pragul de 10.000. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9.864...

    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

    Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum
    8 femei de peste 35 de ani răspund ce altceva fac, dacă nu s-au căsătorit și nu au facut copii până acum

    Nu știu alții cum sunt, dar noi românii ne așteptăm ca toată lumea să respecte rânduiala bunicilor noștri: căsătorie și copii până la 35 de ani. Însă,...

    © 2024 Qbebe