Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Boala care ucide cei mai mulți copii din România poate fi prevenită prin vaccinare

Dintre bolile care îl pot pune în pericol pe micuțul tău, pneumonia este cea mai riscantă, pentru că ucide anual mai mulți copii decât rujeola, HIV și malaria la un loc. Anual, peste 600 de copii mor din cauza pneumoniei în România, țara care ocupă primul lor între statele membre în ceea ce privește mortalitatea provocată de pneumonie. Între copiii sub 1 an, situația este  mai mult decât alarmantă: la 3 din 10 micuți această infecție respiratorie poate fi fatală. Ceea ce este și mai trist, această boală poate fi prevenită prin simpla vaccinare, dar mulți părinți nu duc copilul la vaccin. 

Toți părinții se tem de pneumonie, pentru că știu că este una dintre cele mai periculoase boli la copiii sub 5 ani. Pneumonia este o afecțiune caracterizată prin inflamarea țesutului plămânilor, fiind cauzată de o infecție bacteriană. Odată infectat, micuțul tău poate avea simptome foarte severe, febră, tuse puternică, sufocare și adesea, este necesară internarea sa în spital.  În cazurile foarte severe, moartea poate surveni indiferent de tratament.

vaccin 

Cauzele pneumoniei la copii

Pneumonia constă în inflamarea unuia sau ambilor plămâni, ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene. Pneumonia virală nu este atât de gravă,  dar cea bacteriană, provocată de Pneumococ poate fi foarte severă. Ca urmare a inflamării țesutului pulmonar și a producției de mucus în exces, căile respiratorii se pot bloca, reducând cantitatea de oxigen care pătrunde în organism. Ca urmare, dificultățile respiratorii mergând până la sufocare sunt unul  dintre cele mai îngrijorătoare simptome ale pneumoniei la copil.

Simptomele și tratamentul pneumoniei

Simptomele pneumoniei variază în funcție de vârsta copilului, dar la copiii până în 5 ani pot fi foarte grave. Pneumonia poate apărea ca o complicație, în urma unei răceli banale. Principalele sale semne și simptome sunt:

 • Febră foarte mare
 • Respirație rapidă și dificilă. Copilul se chinuie să respire și se sufocă frecvent, ceea ce îi să o stare de anxietate și nervozitate
 • Tuse
 • Stare de oboseală accentuată
 • Durere în piept, atunci când copilul tușește
 • Dureri musculare și abdominale

pneumonia

Sursa foto: Pinterest

Dacă pneumonia este provocată de bacterii, copilului îi vor fi prescrise antibiotice, cre pot fi administrate la domiciliu, între 7 – 10 zile. Dacă starea sa nu se îmbunătățește după 48 de ore de la începerea tratamentului, este posibil să fie nevoie de internarea copilului în spital, unde i se pot administra antibiotice intravenos, posibil și oxigen, acolo unde este cazul.

Dacă starea copilului nu se îmbunătățește după administrarea antibioticului și începe să respire mai greu, să scoată anumite zgomote când respiră, să devină foarte somnolent și inert, este necesar să mergi urgent la medic, pentru că viața micuțului poate fi în pericol.

Vaccinarea poate preveni pneumonia

Această boală poate fi prevenită prin vaccinare, dar în România este încă principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta de până la cinci ani. Pneumonia ucide anual echivalentul a 30 de grupe de grădiniță, mai mult decât infecția HIV, malaria și rujeola la un loc. La copiii sub un an, mortalitatea poate atinge până la 30%.

În plus, bolile pneumococice nu produc imunitate împotriva unor viitoare infecții, așa că vaccinul rămâne singura metodă de a le preveni.

Urmăriți filmul de mai jos, pentru a afla mai multe despre această boală gravă și efectele sale la copiii mici.

Deși pneumonia poate fi fatală, unii părinți continuă să fie reticenți în privița vaccinului, unica metodă sigură de a-i ține pe micuții lor în afara pericolului. Atunci când știi că peste 600 de copii își pierd anual viața din cauza pneumoniei, de ce ai mai ezita să administrezi un remediu atât de simplu, cum este vaccinarea, pentru a-l feri pe copil de ce poate fi mai rău?

Surse foto: IStock, Pinterest

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Singurătatea te poate ucide mai repede decât obezitatea
  Singurătatea te poate ucide mai repede decât obezitatea

  Conform studiilor recente, singurătatea a devenit o problemă de sănătate publică și poate crește riscul decesului mai mult decât obezitatea.

  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere
  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere

  Organizaţia "Salvaţi Copiii România" a făcut publice statistici care arată în ce judeţe din România există cea mai ridicată mortalitate infantilă. De asemenea, s-a...

  Situație dramatică în România! Mai mulți copii au fost luați de ape
  Situație dramatică în România! Mai mulți copii au fost luați de ape

  Condiția climatică din ultimele zile a făcut ravagii serioase în mai multe județe din țară. Ploile abundente au produs inundații severe în Prahova. Un tată...

  Atenție în vacanță la mare! Șocul de apă rece îți poate ucide copilul
  Atenție în vacanță la mare! Șocul de apă rece îți poate ucide copilul

  Chiar dacă vin temperaturile calde și apa se va încălzi, specialiștii avertizează cu privire la pericolele la care ne expunem în timpul înotului!

  Adenomioza, boala uterului care te poate afecta fără să știi
  Adenomioza, boala uterului care te poate afecta fără să știi

  Adenomioza este o afectiune a uterului, caracterizată prin crelterea unui țesut în mucoasa uterină și în peretele muscular al uterului. Alături de hemoragie menstruală...

  Doctor Mihai Craiu, despre varicelă: „Acest virus persistă foarte mulți ani în corp, după vindecare, revenind la maturitate". Ce boală gravă poți face, ca adult!
  Doctor Mihai Craiu, despre varicelă: „Acest virus persistă foarte mulți ani în corp, după vindecare, revenind la maturitate". Ce boală gravă poți face, ca adult!

  „Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie... Un moft...”, își începe domnul doctor Mihai Craiu postarea pe Facebook: un moft...

  Femeile care au mai mulți copii îmbătrânesc mai greu
  Femeile care au mai mulți copii îmbătrânesc mai greu

  Veste bună pentru mămicile care nasc mai mulți copii!

  © 2019 Qbebe