Când trebuie să renunți la homeopatie și să tratezi copilul cu medicamente: ce spune specialistul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Homeopatia nu este un domeniu recent, fiind folosită de persoane de toate vârstele de câteva sute de ani. Pentru că părinții sunt extrem de interesați cu privire la momentul în care trebuie să renunțe la homeopate și să opteze pentru medicație alopată, vă oferim în continuare informații importante despre acestea și recomandarea specialistului.

Homeopatia - informații de bază

Homeopatia este un sistem medical dezvoltat la finalul anilor 1700, bazat pe credința că organismul se poate vindeca singur. Cei care o practică folosesc mici cantități din substanțe naturale, precum plante și minerale, considerând că stimulează procesul de vindecare. Cu alte cuvinte, se consideră că ceva care declanșează simptomele la o persoană sănătoasă poate în doze mici să trateze o boală cu simptome similare. Acest aspect este menit să declanșeze mecanismele naturale de apărare ale corpului.

Homeopații diluează aceste ingrediente adăugând apă sau alcool și apoi scutură amestecul ca parte a unui proces denumit potențare - se transferă astfel esența de vindecare. Consideră că medicamentul este cu atât mai puternic cu cât doza este mai mică. Astfel, substanțele folosite de către homeopați sunt în general diluate până la punctul în care pot să nu mai conțină nicio moleculă din substanța originală. În anii 1980, cercetătorul german Fritz-Albert Popp a descoperit faptul că toate organismele vii posedă un câmp energetic electromagnetic care se corelează cu principalele funcții vitale. Interpretările energetice (emisia de fotoni) ale organismelor au reacționat la administrarea substanțelor potențate, dar nu la placebo. Omul de știință francez Jacques Benveniste a sugerat că apa reține o memorie a unei substanțe care a fost dizolvată în ea și diluată dincolo de nivel molecular. Apoi, cercetătorii din cadrul Grupului American de Tehnologii au descoperit că atunci când o substanță este dizolvată în apă distilată, agitată, diluată repetat și din nou agitată, se formează grupuri de cristale similare gheții. Acestea rămân stabile la temperaturi ridicate și sunt menținute prin energie electromagnetică, structura lor fiind unică pentru substanța care a fost dizolvată. Acesta este modul de funcționare a memoriei apei, subliniază directorul de studii din Colegiul de Homeopatie, Alan Crook.

cand trebuie sa renunti la homeopatie

Eficacitatea homeopatiei a fost demonstrată de diverse studii și rapoarte de experiență clinică care au folosit metode convenționale cu mai puțin succes. Există și dovezi istorice, în special experiența cu spitalele homeopate americane și europene din secolul 19, unde mortalitate în urma bolilor infecțioase precum holera era mai redusă decât în spitalele convenționale. În perioada modernă, Societatea Homeopaților a publicat rapoarte ale activității membrilor săi. De asemenea, multe rapoarte de trialuri clinice s-au acumulat în decurs de peste 20 de ani și 4 meta-analize au fost publicate. S-a căzut de acord asupra faptului că medicamentele homeopate funcționează, însă nu se cunoaște încă modul exact în care funcționează, subliniază doctor Denis MacEoin, din cadrul Societății de Medicamente Naturale Newcastle.

Dr. Sorin Dan Cadar, medic primar ORL și medic homeopat,  ne-a împărtășit că: "Terapia Homeopată este o metodă terapeutică ce se adresează în mod special tulburărilor și afecțiunilor reversibile. În momentul în care reversibilitatea nu mai este previzibilă sau posibilă este momentul în care metoda Teraputică Convențională (Alopată) este, evident, de preferat".

Opinii contra folosirii homeopatiei

Pe de altă parte, există o serie de organisme și organizații de nivel național și internațional care nu recomandă utilizarea homeopatiei. Astfel, Consiliul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Australia este de părere că "homeopatia nu ar trebui folosită pentru tratamentul afecțiunilor cronice, grave sau care se pot agrava. Persoanele care aleg homeopatia își pot expune sănătatea unui risc dacă resping sau întârzie tratamentele pentru care există dovezi clare de siguranță și eficacitate."

La nivelul SUA, recunoscuta autoritate FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) a emis o avertizare cu privire la posibilele riscuri pentru sănătatea bebelușilor și copiilor "recomandăm ca părinții și cei care au grijă de copii să nu administreze tablete și geluri homeopate pentru erupție dentară și să apeleze la sfaturi din partea perofesioniștilor medicali în vederea unor alternative sigure." 

Cum pot să stabilească părinții dacă copiii au nevoie de tratament homeopat

Aceasta este o veșnică dilemă pentru toți părinții. În cazul în care ești îngrijorat cu privire la sănătatea copilului tău, trebuie să discuți cu un profesionist. Dacă medicul sau specialistul la care apelezi are abilități homeopate, va fi capabil să aibă o abordare holistică care se concentrează pe copil în ansamblu și nu doar pe o afecțiune anume. Cu toate acestea, dacă profesionistul la care apelezi nu a fost pregătit în evaluarea dezvoltării și a sănătății copilului, poate să treacă cu vederea o anumită problemă sau să administreze în mod eronat medicamente. De aceea este extrem de importantă alegerea specialistului potrivit.

Printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care oamenii apelează la tratament homeopat se numără: astm, infecții ale urechii, febra fânului, diverse probleme de sănătate mentală (depresie, stres, anxietate), alergii (alergii alimentare), dermatită (afecțiune alergică a pielii), artrită, hipertensiune, migrene, sindrom de oboseală cronică, sindrom al colonului iritabil, sindrom premenstrual. Mai poate fi folosită și pentru probleme minore, precum dureri de dinți, vânătăi/julituri, dureri de cap, greață, tuse și răceli. Nu există însă dovezi clare că funcționează ca tratament eficient pentru aceste probleme de sănătate.

Nu trebuie folosită pentru boli cu potențial fatal precum astm, cancer, boli cardiace sau urgențe medicale. De asemenea, specialiștii recomandă să nu fie folosită în locul vaccinurilor. Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire nu recomandă homeopatia pentru tratarea niciunei afecțiuni.

În ceea ce privește copiii, părinții apelează la remedii homeopate deoarece doresc să le evite pe cele tradiționale. Un procent de până la 10% dintre copii primesc acest tip de remedii, în special pentru probleme cu urechile, nasul și gâtul (infecții ale urechii, dureri asociate erupției dentare) și afecțiuni respiratorii.

"Dacă în primele 3-4 zile de tratament homeopatic, simptomatologia nu se ameliorează în mod evident sau dacă apar elemente semiologice de agravare sau de complicare a afecțiunii inițiale, trebuie de urgență să se reevalueze cazul de către medic. Dacă în ciuda tratamentului homeopatic, boala evoluează sau se agravează, există pericolul să se piardă "fereastra de opurtunitate" și să apară complicațiile sau agravările bolii de bază pentru care s-a demarat tratamentul inițial." completează Dr. Sorin Cadar.

cand trebuie sa renunti la homeopatie

Siguranța utilizării homeopatiei

Remediile homeopate sunt în general sigure, iar riscul unui efect advers grav apărut în urma administrării lor este considerat minor. Unele remedii homeopate pot conține substanțe care nu sunt sigure sau pot interfera cu modul de acțiune al altor medicamente.

Astfel, unele produse pot să nu fie suficient diluate, apărând toxicitate. De asemenea, unii copii pot fi alergici la un ingredient activ sau la unul folosit în procesul de fabricație. Unele produse pot conține metale grele sau pot fi diluate în alcool, care nu trebuie sub nicio formă să fie consumate de copii. Cele care conțin miere nu trebuie administrate copiilor sub 12 luni.

Trebuie să discuți întotdeauna cu medicul de familie sau pediatru înainte de administrarea unui preparat sau dacă dorești să eviți vaccinarea în favoarea homeopatiei.

În final Dr. Sorin Cadar oferă următoarea recomandare: "sfatul cel mai important este: Adresați-vă unui MEDIC cu competență în homeopatie (eliberată de MINISTERUL SĂNĂTĂȚII) și nu unui HOMEOPAT (chiar dacă are "hârtii" diverse că a urmat cursuri și simpozioane și etc.)."

 

Surse: www.theguardian.com; https://health.spectator.co.uk; www.britishhomeopathic.org; www.nhs.uk; www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
  De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

  Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În...

  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile
  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile

  Ce-ar fi o copilărie fără căzături, julituri, cucuie și zgârieturi? Juliturile și zgârieturile sunt la ordinea zilei în rândul copiilor și chiar dacă astfel...

  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

  Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

  Apiterapia: ce este și ce afecțiuni tratezi la copii cu produse apicole
  Apiterapia: ce este și ce afecțiuni tratezi la copii cu produse apicole

  Apiterapia este folosită încă din antichitate pentru a trata diverse probleme de sănătate și poate fi folosită chiar și de copii, dacă nu au alergie la polen, pentru afecțiuni...

  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința
  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința

  Somnul este extrem de important în dezvoltarea copiilor, iar un studiu recent a demonstrat ca lipsa sa în copilărie poate cauza probleme mari ulterior. Iată cum acei copii care...

  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști
  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

  Medicamentele antivirale, recomandate pentru răceală și gripă, sunt ușor de achiziționat, dar administrarea lor este deseori realizată greșit. Hai să aflăm împreună, de la...

  © 2023 Qbebe