Câți copii sunt la terapie intensivă și câți sunt intubați? România, din ce în ce mai afectată de valul 3

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe fondul creșterii tot mai mari a numărului de persoane ce au nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă, Ministrul Sănătății și specialiști din domeniu atrag atenția asupra situației grave generate de valul al treilea al pandemiei. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi asupra căror aspecte trag aceștia un semnal de alarmă și care este situația actuală în secțiile de terapie intensivă din țara noastră!

Ministrul Sănătății a dat detalii despre numărul de pacienți internați în secțiile ATI 

Pe parcursul zilei de ieri, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit cu date legate de numărul de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă în urma formelor grave de infecții cu noul coronavirus. Acesta a precizat că este vorba atât de adulți, cât și de copii, care se află la terapie intensivă, unii dintre ei fiind intubați. În ceea ce privește copiii, s-a menționat că ieri, pe 11 aprilie,  în secțiile ATI erau 16 copii, 4 dintre aceștia fiind intubați.

Din datele disponibile în „Adevărul”, ministrul a declarat următoarele: „Zi de zi numărul celor infectaţi cu COVID-19 a crescut, iar numărul celor care au nevoie de terapie intensivă sau de terapie acută a crescut. La această oră în spitalele din România sunt internaţi cu infecţie Sars-Cov-2 – 11.875 de pacienţi adulţi, alături de care sunt 94 pacienţi copii, 1513 de pacienţi adulţi sunt la secţiile de terapie intensivă, 16 pacienţi copii sunt la Terapie Intensivă în ţară din care patru sunt intubaţi în acest moment. ”

S-a adăugat și faptul că în toată țara mai sunt 6 locuri disponibile la ATI și că în condițiile actuale se impun „măsuri responsabile” pentru a se putea asigura sprijin medical tuturor celor care sunt în situații critice: „În toată ţara mai sunt şase paturi libere la ATI...Suntem într-o situaţie gravă care cere măsuri responsabile, iar Ministerul Sănătăţii împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor aflându-se în situaţii critice îl pot primi pe un pat de spital, cu asigurarea îngrijirii medicale adecvate.”

Cu aproximativ o săptămână în urmă, Ministrul Sănătății a atras atenția asupra următoarele aspecte ce țin de valul trei al pandemiei: creșterea ratei de infectare cu noul coronavirus a dus la un număr mai mare de persoane care au nevoie de internare, fiind vorba și de familii întregi ce ajung în spital, iar vârsta medie a celor ce se confruntă cu forme severe de boală s-a micșorat.

cadru-medical-cu-viziera-si-masca-de-protectie-care-ii-aduce-un-ursulet-de-plus-unui-copil-internat

Potrivit Digi24, Vlad Voiculescu venise cu următoarele precizări: „Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează deja numărul mare de pacienţi. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei... De asemenea, vârsta medie a pacienților care fac forme grave ale bolii scade, ajungându-se ca inclusiv mulți copii să fie internați.”

Medicul Beatrice Mahler a explicat care este situația la „Institutul Marius Nasta”

Într-o intervenție recentă la un cunoscut post de televiziune de la noi, managerul „Institutului Marius Nasta” din București a povestit că în acest spital secțiile de terapie intensivă, atât cele special destinate COVID-19, cât și cele non-COVID, sunt ocupate în totalitate: „La Marius Nasta terapia intensivă COVID și non-COVID vin este plină. Secția COVID este la capacitate maximă, dar și secțiile de Pneumologie au un număr foarte mare de pacienți şi de foarte multe ori și în aceste zone găsim cu dificultate locuri.”

Pentru ca pacienții afectați de noul coronavirus, dar și cei ce suferă de boli cronice, să poată primi îngrijirea de care au nevoie, Beatrice Mahler a insistat asupra ideii de asigurare a unui echilbru. În vederea atingerii acestui obiectiv, a fost adusă în discuție necesitatea de a ne adresa medicului de la primele simptome de boală: „Încercăm în fiecare zi să găsim un echilibru între ceea ce înseamnă asistența pacientului COVID care este în acest moment extrem de importantă, dar și asistența pacientului cronic care trebuie încurajat să ajungă în spital sau un cabinet medical pentru a primi asistență. Din păcate, ne confruntăm zi de zi cu situații în care pacienții amână foarte mult prezentarea la medic. În momentul în care ajung nu ne ajută nici pe noi să ajutăm foarte mult.”

Managerul de la „Marius Nasta” a venit și cu sfaturi pentru părinți

Medicul Beatrice Mahler a vorbit, pentru același post de televiziune, despre cât de mult contează ca părinții să fie atenți la semnele de boală pentru a-și feri și copiii de îmbolnăviri grave. Din acest punct de vedere, a venit cu exemplul cazurilor de tuberculoză înregistrate în rândul copiilor întrucât adulții cu care stau în casă își amânaseră vizita la medic: „Dramă este în cazul copiilor cu tuberculoză care se îmbolnăvesc de la un adult din preajma care dacă îşi mâna foarte mult diagnosticul poate să fie sursă de infecție pentru cei dragi și cei apropiați lui. Este extrem de important atunci când simptomatologia persistă mai mult de două trei săptămâni, atunci când avem o stare de slăbiciune, când avem o tuse care nu este deloc normală, să ne adresăm medicului de familie. Este important pentru copiii de lângă noi să fim și noi sănătoși.”

Surse: adevarul.ro, antena3.ro, digi24.ro, evz.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vlad Voiculescu: 167 de copii sunt internați cu Covid-19, dintre care 16 la terapie intensivă si 2 intubați
  Vlad Voiculescu: 167 de copii sunt internați cu Covid-19, dintre care 16 la terapie intensivă si 2 intubați

  Pandemia de coronavirus nu pare să se sfârșească foarte curând, cel puțin conform statisticilor din ultima lună. Chiar dacă suntem în plină campanie națională de...

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  Câți copii are Cristi Borcea? Ar putea face o echipă de baseball
  Câți copii are Cristi Borcea? Ar putea face o echipă de baseball

  Se fac multe glume pe internet cu privire la câți copii are Cristi Borcea, cândva un om extrem de influent în fotbalul românesc. Borcea este unul dintre cei mai...

  Primul copil din România care a ajuns la terapie intensivă, din cauza infectării cu COVID-19
  Primul copil din România care a ajuns la terapie intensivă, din cauza infectării cu COVID-19

  Un copil în vârstă de 9 ani și 11 luni din Buzău, infectat cu COVID-19, este internat în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu din București. Este primul...

  Momente teribile pentru o vedetă din România. Fiul ei a ajuns la terapie intensivă: ”Urlu, Doamne, la tine, sfâșiată de durere, și cu inima aproape moartă!”
  Momente teribile pentru o vedetă din România. Fiul ei a ajuns la terapie intensivă: ”Urlu, Doamne, la tine, sfâșiată de durere, și cu inima aproape moartă!”

  Vedeta trece prin momente cumplite, pe care nicio mamă nu și-ar dori vreodată să le trăiască! Andreea Podărescu a ajuns de urgență cu fiul ei la spital, după ce acesta s-a simțit...

  Vedeta a născut, dar bebe este la terapie intensivă: ”A fost unul dintre cele mai grele momente din viața mea”
  Vedeta a născut, dar bebe este la terapie intensivă: ”A fost unul dintre cele mai grele momente din viața mea”

  Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Hollywood a adus pe lume, de curând, un băiețel. Din păcate, însă, micuțul are probleme de sănătate și este internat...

  Meghan Markle a avut primul job la 13 ani! Ce făcea și câți bani câștiga
  Meghan Markle a avut primul job la 13 ani! Ce făcea și câți bani câștiga

  Primul job al lui Meghan Markle nu a fost la Hollywood. Până să obțină rolul lui Rachel Zane în serialul „Suits”, Ducesa de Sussex a avut timp să exploreze și...

  Câți copii are Johnny Depp și ce relație au aceștia cu tatăl lor, în prezent
  Câți copii are Johnny Depp și ce relație au aceștia cu tatăl lor, în prezent

  Johnny Depp, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre cei mai de succes actori hollywoodieni, cunoscut pentru roluri în filme precum „Pirații din Caraibe”,...

  © 2022 Qbebe