Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Obezitatea la copii constituie o problemă tot mai des întâlnită din cauza unui stil alimentar și de viață dezechilibrat. Cele mai des întâlnite cauze includ factori genetici, lipsa activității fizice, tipare de alimentație nesănătoase sau o combinație a acestora, doar în cazuri rare fiind vorba despre o afecțiune medicală.

Informații despre obezitatea la copii

Din punct de vedere statistic, 1 din 5 copii la nivelul SUA este supraponderal sau obez, un procent în continuă creștere. Copiii obezi prezintă o serie de probleme de sănătate, fiind expuși unui risc de a deveni supraponderali în perioada de adolescență și maturitate, ceea ce îi expune în consecință unui risc crescut de a dezvolta o îmbolnăvire cronică precum hipertensiune, nivel ridicat al colesterolului, sindrom metabolic, astm, tulburări ale somnului (apnee obstructivă în somn), ficat gras nonalcoolic, pubertate/menstruație prematură, boală cardiacă cu debut prematur, probleme ale oaselor sau ale pielii (miliaria, infecții fungice și acnee) sau diabet. De asemenea, aceștia sunt mai predispuși să dezvolte stres, să se confrunte cu o stare de tristețe profundă (depresie) și respect de sine redus.

obezitatea la copii

Cauze și factori de risc pentru obezitatea la copii

Copiii devin obezi dintr-o serie de motive, cel mai adesea fiind vorba despre factori genetici, lipsa activității fizice, tipare alimentare nesănătoase sau o combinație de alți factori. În situații rare supraponderabilitatea este cauzată de o afecțiune medicală precum o problemă hormonală (cercetări recente au descoperit că modificări în hormonii implicați în procesul de digestie pot influența semnalele care transmit senzația de sațietate). Uneori problemele cu greutatea dispun de o componentă ereditară, însă este mai degrabă vorba despre comportamente familiale specifice precum obiceiurile alimentare (un consum exagerat de calorii) și nivelul de activitate fizică (sedentarismul cauzat de un vizionat excesiv al programelor tv sau jocul pe computer sunt principalii factori).

Factorii de risc pentru obezitatea la copii includ: în plus față de alimentație, lipsa de mișcare și mediul familial, mai există o influență de natură psihologică (unii copii fac față problemelor într-un mod mai dificil), dar și factori socio-economici (ca urmare a resurselor limitate și a accesului redus la diverse alimente multe familii optează pentru alternative alimentare nesănătoase).

Citește și:  Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament

Mod de diagnostic pentru obezitatea la copii

Pentru identificarea exactă a cauzei se impune realizarea unui examen fizic și a testelor de sânge; acestea pot exclude posibilitatea unei afecțiuni medicale. 

Deoarece fiecare copil dispune de o constituție corporală specifică (unii pot avea un schelet masiv), persoana potrivită să determine dacă acesta este obez este medicul pediatru sau de familie al copilului. Acesta îi va măsura înălțimea și greutatea și va calcula Indicele de Masă Corporală (IMC) pentru a-l compara cu valorile standard raportate la vârsta copilului și la tiparul de dezvoltare/graficul de creștere.

De exemplu, vi se poate spune că cel mic se încadrează în percentila 80, ceea ce înseamnă că în comparație cu alți copii de același sex și cu aceeași vârstă, 80% dintre ei au avut un IMC sau greutate mai mică. Iată și câteva repere în acest sens stabilite de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: IMC între percentilele 85-94 - supraponderal, IMC peste percentila 95 - obez. Deoarece IMC nu ia în considerare musculatura sau scheletul, iar tiparele de creștere diferă, medicul poate lua în considerare și alți factori, precum istoricul familial (cu privire la obezitate și probleme asociate greutății precum diabet), tipare alimentare, nviel de activitate fizică, alte afecțiuni curente.
Medicul poate recomanda diverse teste sanguine ce includ: test al nivelului de colesterol, al nivelului de glicemie, alte teste pentru a verifica eventuale dezechilibre hormonale.

Tratament pentru obezitatea la copii

Copiii cu vârsta 6-11 ani care sunt obezi pot fi incluși într-o schemă de alimentație pentru o scădere treptată în greutate, însă nu mai mult de 0,5 kg pe lună. Copiii mai mari și adolescenții pot slăbi până la 1 kg pe săptpmână. Există situații în care se recomandă medicație (adolescenți) sau chiar intervenție chirurgicală (pentru adolescenții cu obezitate severă care nu pot slăbi prin metode convenționale).

Obezitatea apare atunci când aportul de carbohidrați vineîn detrimentul vitaminelor și mineralelor, sau în cazul unei afecțiuni. Astfel, un copil supraponderal are nevoie de suplimente alimentare pe baza de vitamine și minerale, fără de care organismul său nu poate duce lupta cu kilogranele în plus. WELLKid sirop și WELLKid tablete masticabile vin în ajutorul copiilor cu probleme de greutate. 

 sirop bebelusi tablete masticabile pentru copii

Reguli pentru alimentația unui copil obez: optați pentru fructe și legume (eliminând din alimentație fursecuri, biscuiți, mese semipreparate), limitați consumul de băuturi îndulcite și de fast food, mâncați împreună în familie, oferiți porții adecvate la masă.

obezitatea la copii

De reținut

În cazul în care copilul este obez, este extrem de important să afle că îl veți sprijini. Sentimentele copiilor legate de propria persoană se bazează adesea pe sentimentele părinților despre ei; prin urmare, dacă vă acceptați copilul indiferent de greutatea sa, sunt șanse mai mari să se simtă și ei bine cu ei înșiși. De asemenea, contează și să discutați în mod deschis cu copilul în legătură cu greutatea sa, permițându-i să împărtășească cu voi eventualele sale preocupări. Nu este indicat defel ca părinții să izoleze copiii ca urmare a greutății pe care o au, ci mai degrabă să se concentreze pe modificarea treptată a nivelului de activitate fizică al familiei și obiceiurile lor alimentare. Prin implicarea întregii familii, toată lumea va deprinde obiceiuri sănătoase, iar copilul obez nu se va simți exclus.

Există o multitudine de modalități de a implica întreaga familie în obiceiuri alimentare sănătoase, însă principala constă în creșterea nivelului de activitate fizică. Alte modalități presupun: să vă constituiți într-un exemplu pentru cei mici (dacă vor vedea că sunteți activi și vă distrați, vor proceda și ei la fel), planificați activități în familie prin care puteți fi mai activi (mers, ciclism sau înot), fiți sensibili la nevoile copilului (copiii supraponderali se pot simți inconfortabil cu privire la participarea în anumite activități, de aceea trebuie ca voi să le identificați pe cele care sunt apreciate de acesta și care nu sunt prea dificile/nu îl stânjenesc), încercați să reduceți timpul pe care îl petreceți în activități sedentare (vizionatul la tv sau jocurile video). Indiferent de abordarea voastră cu privire la un copil obez, scopul final nu este să transformați activitatea fizică și alimentația într-o corvoadă, ci într-o modalitate de a fi activi și sănătoși împreună, în familie.

 

www.magazinvavianpharma.ro

 

Surse:

www.webmd.com; www.heart.org; www.mayoclinic.org

Articolul urmator
5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii
5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?
    Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?

    În ultima vreme, medicii pediatri, specialiștii în boli metabolice și nutriție și alți cercetători de profil duc o bătălie grea în problema prevenirii obezității...

    Companiile aeriene vor să cântărească la îmbarcare călătorii pentru a stopa obezitatea
    Companiile aeriene vor să cântărească la îmbarcare călătorii pentru a stopa obezitatea

    Pe lângă măsurile de securitate și control, cei care vor să călătorească cu avionul ar putea trece printr-o etapă în plus înainte de zbor. Companiile aeriene...

    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare
    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența obezității la nivel mondial s-a triplat din 1975. În 2016, OMS estima că 39% dintre adulții din întreaga...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    © 2024 Qbebe